Uutuuksia verensokerin hoitoon

Freestyle Libren toinen sukupolvi

Freestyle Libren valmistaja Abbott on kertonut julkaisevansa laitteesta uuden version, Freestyle Libre 2:n. Uutena ominaisuutena tulee olemaan hälytystoiminto verensokerin laskiessa liian alas tai noustessa liian korkealle. Tähän Libre käyttää bluetooth-yhteyttä, eli samaa tekniikkaa kuin esimerkiksi Dexcom G5. Libre antaa hälytyksen myös silloin, kun lukulaite ei jostain syystä enää saa yhteyttä anturiin.

Freestyle Libre 2 ei kuitenkaan edelleenkään välitä verensokerikäyrää automaattisesti lukulaitteelle, vaan sitä varten lukulaite pitää pyyhkäistä anturin yli kuten nykyisinkin. Muut ominaisuudet ovat samat kuin Libren ensimmäisessä versiossa. Myös hinnan kerrotaan pysyvän samana.

Abbott kertoo saaneensa Freestyle Libre 2:lle hyväksynnän EU:n alueelle. Julkaisun odotetaan tapahtuvan lähiaikoina.

http://abbott.mediaroom.com/2018-10-01-Abbott-s-FreeStyle-R-Libre-2-with-Optional-Real-Time-Alarms-Secures-CE-Mark-for-Use-in-Europe


 

Dexcom osti Typezeron

Sensorivalmistaja Dexcom on ostanut diabetesteknolgiayhtiö Typezeron viime elokuussa. Kaupan avulla Dexcom saa haltuunsa muuan muassa Typezeron kehittämän algoritmin, joka laskee automaattisesti tarvittavan insuliiniannoksen sensorilta saadun verensokerilukeman perusteella. Tällaista algoritmia käytetään esimerkiksi keinohaimoissa. Dexcom onkin kertonut aikovansa tuoda markkinoille keinohaiman jo vuoden 2019 aikana. Keinohaima tulisi käyttämään sokeritasojen mittaamiseen Dexcomin G6-sensoria. 

Typezeron teknologia on käytössä myös Yhdysvalloissa myynnissä olevassa Tandem t:slim X2 -insuliinipumpussa.

https://dexcom.gcs-web.com/news-releases/news-release-details/dexcom-acquires-typezero-technologies


 

Xeris kehitti uudenlaisen glukagonin annosteluvälineen

Lääkeyhtiö Xeris Pharmaseuticals on kehittänyt uudenlaisen glukagonivalmisteen ja sen annosteluun tarkoitetun glukagonikynän. Xeriksen tuote on valmiiksi nestemäisessä muodossa oleva glukagonivalmiste. Tämä tekee annostelukynän käytön helpoksi: ensin kynästä poistetaan korkki, jonka jälkeen se painetaan ihoa vasten. Kynän mekanismi tunnistaa tämän ja annostelee glukagonin automaattisesti, jonka jälkeen se vetää neulan takaisin kynän sisään suojaan. 

G-Pen-nimen saanut laite on hätätilanteissa nopeampi, helpompi ja turvallisempi käyttää kuin perinteinen ruisku, jossa injektioneste pitää ensin sekoittaa jauheesta ja erillisestä injektiovedestä. G-Pen ei ole vielä markkinoilla, vaan sille on vasta haettu hyväksyntää Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:lta. Jos Xeriksen suunnitelmat sujuvat odotetusti, hyväksyntä saataneen kesällä 2019.

Nestemäisessä muodossa käyttökelpoisena pysyvä glukagoni on hyödyllinen myös keinohaimojen kehityksessä, koska sen avulla voidaan rakentaa kahden hormonin pumppuja, joissa insuliinia annostellaan verensokerin laskemiseksi ja glukagonia sen nostamiseksi.

https://diatribe.org/xeris-submits-glucagon-rescue-pen-fda-dramatically-easier-and-faster-treatment-severe-hypoglycemia

https://www.xerispharma.com/news/#current-news

Julkaistu Diabetes-lehdessä 6/2018