Popit-laite huolehtii siitä, että tablettimuodossa olevat lääkkeet tulevat otetuksi. Kyseessä on suunnilleen avaimenperän kokoinen ja näköinen laite, joka kiinnitetään pilleriliuskaan. Sen anturit tunnistavat pillerin painamisen kalvon läpi. Varsinainen kirjanpito lääkkeiden ottamisesta ja muistutustoiminto on älypuhelinsovelluksessa, johon Popit-laite on yhteydessä Bluetoothin kautta. Sovellukseen merkataan otettavat lääkkeet sekä niiden annokset ja aikataulut, ja järjestelmä kirjaa automaattisesti lääkkeiden oton. Jos lääkkeitä on yhtä aikaa käytössä useampia, tarvitaan yhtä monta Popit-laitetta – jokainen laite yhdistetään yhteen lääkeliuskaan.
Kannettava silmänpohjakamera
Suomalainen Optomed valmistaa kannettavia silmänpohjakameroita. Tähän asti ne ovat olleet isoja laitteita, jotka majailevat optikon tai diabetesvastaanoton tiloissa erityisissä kuvaushuoneissa. Merkittävä hyöty kannettavissa kameroissa on se, että ne mahdollistavat hoidon muuttumisen entistä enemmän potilaslähtöiseksi. Kannettava kamera on helppo kuljettaa sellaisten diabeetikoiden luokse, joiden on syystä tai toisesta hankala päästä itse vastaanotolle.
Voisiko verensokerin mitata hiestä?
Kaliforniassa San Diegossa sijaitsevassa, Jacobs School of Engineering -nimisessä teknillisessä korkeakoulussa aloitettiin keväällä 2018 tutkimus, jonka tarkoituksena on selvittää, voiko veren glukoosipitoisuutta mitata hiestä. Menetelmästä on puhuttu myös verensokeria mittaavana tatuointina. Tutkimuksessa käytettävä laite toimii kuitenkin lähinnä lasten leikkitatuointien tapaan: iholle asetetaan kalvo, joka kastellaan ja irrotetaan varovasti, jolloin siinä ollut ohut elektroniikkapiiri jää ihoon kiinni. Tutkimukseen osallistuu yhteensä 50 iältään 18–60-vuotista tyypin 1 ja tyypin 2 diabeetikkoa. Testivaiheen odotetaan kestävän vuoden 2021 loppuun asti, ja tutkimus päättyy joulukuussa 2022.
https://dlife.com/new-tattoo-sensor-could-be-the-future-of-glucose-monitoring-for-diabetes-patients/
https://clinicaltrials.ucsd.edu/trial/NCT03460964
https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03460964
Verensokeriarvo oikeasta tatuoinnista
Myös Saksassa on tehty tatuointitutkimusta, tosin aivan oikealla tatuoinnilla. Tatuointimusteeseen sekoitettava lisäaine reagoi ihonalaiskerroksen glukoositason muutokseen väriä vaihtamalla. Sama lisäaine reagoi myös albumiinitason ja pH-arvon muutoksiin. Teknologia on vielä alkutekijöissään, ja testejä on toistaiseksi tehty vain siannahkojen avulla. Väriaineessa riittää vielä kehitettävää, sillä kerran väriä muutettua pigmentti ei pysty vielä palautumaan takaisin alkuperäiseen väriinsä. Oikeassa käytössä tatuoinnin värin pitäisi tietysti pystyä muuttumaan jatkuvasti diabeetikon glukoositason vaihdellessa. Menetelmä on kuitenkin mielenkiintoinen ja kehityskelpoinen, ja toteutuessaan tulee muuttamaan mitä diabetestatuoinnilla tarkoitetaan.
Julkaistu Diabetes-lehdessä 5/2019