Ota ihmelääke osaksi arkeasi

Riikka Nurmi Diabetesliiton MediajohtajaHarvoin kuulee, että joku katuisi liikuntaan käyttämäänsä aikaa. Kuulemme usein ihmisten tarinoita siitä, kuinka säännöllinen liikunta tuo iloa, parantaa mielialaa ja auttaa jaksamaan arjessa. 

Maailman diabetespäivää 14.11. vietetään tänä vuonna teemalla Liikun ja voin hyvin. Teema kytkeytyy Kansainvälisen diabetesjärjestön IDF:n tänä vuonna jatkamaan hyvinvointikampanjaan. 

Diabetesviikon aikana 11.–17. marraskuuta haastamme koko diabetesyhteisön kävelemään hyvän olon ja diabeteksen tunnettuuden puolesta eri puolilla Suomea. Kävely on hyvää perusliikuntaa kaikille ja sillä on kokonaisvaltaisia vaikutuksia terveyteen. 

Jo puolen tunnin päivittäinen kävely voi parantaa kestävyyskuntoa 10–15 prosenttia muutamassa kuukaudessa. Vähän liikkuneille kävely on tuttu ja helppo tapa lisätä liikettä arkeen. Aktiiviliikkujille kävely voi toimia muusta liikunnasta palauttavana liikkumisena tai omana tehokkaana harjoituksenaan.

Yhdessä liikkuminen on tärkeä pieni teko ja vaikuttava tuki elämälle diabeteksen kanssa. Nappaa siis naapuri tai tuttu mukaasi ja vaihtakaa päivän kuulumiset kävellessä korttelin ympäri. Jokainen voi liittyä mukaan jakamalla kävelystään kuvan somessa tunnisteella #Minäkinkävelen. 

Haluamme kannustaa jokaista valitsemaan oman tapansa ja ympäristönsä kävellä. Tärkeintä on opetella kuuntelemaan itseään ja valita sellaiset kävelytavat ja -paikat, jotka tuntuvat itselle mielekkäimmiltä. Liikuntaa ei tarvitse aloittaa tunnin hikitreenillä, pienikin jaloittelu riittää ja liikettä kannattaa lisätä itseään kuunnellen. Kuntovaikutuksia metsästävät voivat tehostaa kävelyä ottamalla esimerkiksi sauvat mukaan. 

Itselleni liikunta on tapa tyhjentää mieli arjen kiireistä. Sillä hetkellä, kun astun metsäpolulle, menen joogamatolle tai nostan painot käsiini, arjen kiireet katoavat hetkeksi. Liikunta tarjoaa omaa aikaa, jossa voin keskittyä kehooni ja kuulostella, miltä liike tuntuu. Tämä auttaa kohtaamaan stressaavia tilanteita ja kohottaa mielialaa. Liikunta on myös opettanut rakastamaan kehoni voimaa ja vajavaisuuksia sekä ymmärtämään sen rajat.

On hyvä muistaa, että säännöllinen liikunta on tutkitusti yksi tehokkaimmista keinoista hallita verensokeritasoja ja parantaa elämänlaatua. Liikunta auttaa parantamaan insuliiniherkkyyttä, jolloin keho pystyy hyödyntämään verenkierrossa olevan sokerin tehokkaammin. Tämä auttaa verensokeritasojen pysymistä paremmin hallinnassa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että diabetesta sairastavan arjessa liikunnalla voi olla monia suoria ja välittömiä hyötyjä. Puolen tunnin päivittäinen liikunta, olipa se kävelyä, uintia tai vaikkapa pyöräilyä, voi auttaa alentamaan verensokeria ja vähentää samalla tarvetta lääkityksen säätämiseen.

Liikunta auttaa myös ehkäisemään monia diabeteksen lisäsairauksia, kuten sydän- ja verisuonitauteja, jotka ovat yleisiä erityisesti pitkään sairastaneilla. Säännöllinen liikkuminen parantaa verenkiertoa ja auttaa pitämään painon hallinnassa.

Liikunta on ihmelääke, sanotaan. Ota liikunta osaksi arkeasi ja voi hyvin.

Riikka Nurmi
Diabetes-lehden päätoimittaja, Diabetesliiton mediajohtaja