Reilu kossupullo viikossa, vuodesta toiseen. Ei mitään tipattomia tammikuita tai nenänvalkaisuviikkoja. Miltä kuulostaa? 15 vuotta täyttänyt suomalainen juo puolen litran kossupulloiksi muutettuna keskimäärin 65 pulloa alkoholia vuodessa. Omat lapseni eivät tietääkseni juo, eikä naapurin vanha rouva tai muslimiperhe. Mutta joku muu juo.
Se joku altistaa itsensä kaikenlaiselle harmille, tapaturmille ja sairauksille. Suurin osa alkoholiperäisistä sairauksista on maksa- ja sydänsairauksia. Lisäksi alkoholi on ihmiselle karsinogeeni eli syöpää aiheuttava aine. Kakkostyypin diabeetikolle kohtuus alkoholin kulutuksessa on tärkeää muun muassa siksi, että alkoholin runsas käyttö heikentää vähitellen insuliinin tehoa elimistössä ja ykköstyypin diabeetikolle siksi, että alkoholin vaikutuksen alaisena maksa ei vapauta vereen sokeria, kun verensokeri laskee liian alas.
Moni sairastaa sekä alkoholismia että diabetesta, sillä sairaudet voivat laukaista toisensa. Tähän lehteen ei ollut vaikeaa löytää runsaasti alkoholia käyttäviä diabeetikoita. Sivulta 18 voit lukea ikätovereideni Villen ja Veli-Matin tarinat.
Itse pidän kovasti alkoholijuomista. Tätä ei varmaan kannattaisi lehteen kirjoittaa, kun on vielä koeaikakin päällä. Otan mielelläni hyvän brittioluen, kun suosikkijoukkueeni peli tulee telkusta tai vietän kavereideni kanssa roolipeli-iltaa. Minulle opetettiin kotona, että kun kokataan hyvää ruokaa, ateriaan kuuluu viini.
Naapuritaloni gastropub tuo maahan toinen toistaan herkullisempia oluita. Toissa vuonna Suomen alkoholilainsäädäntö uudistui, ja ravintola voi nyt myydä alkoholia suoraan tiskiltä asiakkaan mukaan. Myös ruokakapoista saa entistä vahvempia alkoholijuomia. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan alkoholin saatavuutta pitäisi rajoittaa. Suomi on mennyt politiikassaan toiseen suuntaan. Uudistuksen seurauksena suomalaisten alkoholin kulutus lakkasi vähenemästä ja alkoi taas kasvaa.
Minusta ei ole tullut alkoholistia, mutta en usko, että olen Villeä ja Veli-Mattia parempi ihminen. Uskon, että kyse on tuurista ja perintötekijöistä. Villen juomiseen vaikuttivat avioero ja masennus. Minunkin suvussani on ihmisiä, joille juominen ei koskaan jää yhteen olueen tai viinilasiin.
Alkoholin ja diabeteksen yhteydestä kannattaa puhua. Alkoholismikaan ei ole toivoton tila. Esimerkiksi teknologian kehittyminen on parantanut Villen elämänhallintaa.
Rauhallista joulun aikaa!
Jussi Nousiainen
Julkaistu Diabetes-lehdessä 6/2019.