Marraskuun 14. päivänä vietetään Maailman diabetespäivää 145 maassa. Päivä on insuliinin toisen keksijän Frederick Bantingin syntymäpäivä. Teemapäivän taustalla ovat Kansainvälinen diabetesliitto IDF ja Maailman terveysjärjestö WHO. Vuodesta 2007 se on ollut myös yksi YK:n vuotuisista teemapäivistä. Tarkoituksena on kiinnittää maailmanlaajuisesti huomiota diabetekseen, ja kampanjointi tavoittaa vuosittain miljoonia ihmisiä.
Tänä vuonna Maailman diabetespäivänä kysymme, mitä jaloillesi kuuluu. Teeman valmistelussa on selvinnyt, että valitettavan harva diabetesta sairastava tietää jalkojensa riskiluokan tai on saanut tietoa kuntansa tarjoamista palveluista. Tämä lehti keskittyy teemapäivän kunniaksi jalkoihin ja ihoon, joista diabetesta sairastavien on syytä pitää hyvää huolta.
Toisaalta kyse on diabeteksen kanssa elävien vuotuisesta juhlapäivästä. Maailman diabetespäivänä voimme tuntea kuuluvamme joukkoon. Voimme laittaa ranteeseen sinisen nauhan, kertoa diabeteksesta muille, jakaa somessa päivityksiä tai viettää päivää hiljaa mielessämme. Vaikka diabetes ei ehkä tunnu juhlalta, kohokohtia tarvitaan, kun pitkäaikaissairaus on läsnä vuoden jokaisena päivänä.
Myös yhteisöä tarvitaan. Vaikka tietoa löytyy yhä enemmän verkosta, vaikka hoito muuttuu yhä yksilöllisemmäksi, vaikka teknologia helpottaa arkea uudella tavalla – tai ehkä juuri siksi! Yhdessä on helpompaa pysyä ajan tasalla, suhteuttaa, suodattaa, vaatia hyvää hoitoa.
Maailman diabetespäivänä voimme myös antaa tunnustusta itsellemme ja tukiverkostollemme siitä, että jaksamme hoitaa diabetesta joka päivä, ehkä välillä paremmin ja välillä huonommin. Olen ottanut tavaksi kiittää teemapäivänä äitiäni siitä, että hän hoiti diabetestani hyvin, kun olin lapsi – paremmin kuin olen toisinaan itse jaksanut. Se on antanut hyvät lähtökohdat elämään. Kiitos äiti ❤️