Teksti: Mika Haulo
Insujet on uudenlainen insuliinin annosteluun tarkoitettu laite, joka ei käytä tavanomaisista insuliinikynistä tuttua neulaa. Sen sijaan Insujet ampuu insuliinin kovalla paineella ihohuokosten läpi. Näin annosteltu insuliini asettuu suunnilleen yhtä syvälle rasvakudokseen kuin perinteistä kynääkin käyttäessä, mutta se leviää paljon laajemmalle alueelle. Tästä johtuen Insujetillä annosteltu insuliini imeytyy ja alkaa vaikuttaa nopeammin kuin kynää käyttäessä. Ulkonäöltään Insujet muistuttaa jossain määrin lansettilaitetta. Insujet on tällä hetkellä saatavilla Hollannissa, Iso-Britanniassa, Australiassa, Uudessa Seelannissa ja Hong Kongissa.
GLP-1-pumppu kakkostyypin diabeetikoille
Intarcian kehittämä minipumppu annostelee GLP-1-hormonivalmistetta automaattisesti. Se on käyttökelpoinen noin puolen vuoden ajan. Laite on suunnattu tyypin 2 diabeetikoille korvaamaan päivittäin tai viikottain otettavat pistokset. Minipumppu on vain vähän tulitikkua isompi, ja se asennetaan ihon alle vatsan seudulle päiväkirurgisena operaationa. Intarcia on toimittanut laitteen Yhdysvaltain ruoka- ja lääkevirasto FDA:lle arvioitavaksi. Hyväksyntäpäätöstä voidaan tämänhetkisen tiedon mukaan odottaa tänä keväänä.
https://diatribe.org/needle-free-option-glp-1-therapy-submitted-fda
www.intarcia.com/media/press-releases/intarcia-provides-2019-corporate-update1.html
Kotimaista teknologiaa glukoosimittauksiin
Ihoa läpäisemätöntä verensokerin mittausteknologiaa kehitetään eri puolilla maailmaa, mutta nyt uusin tulokas löytyy kotimaasta. Suomalainen Glucomodicum on muutaman vuoden ajan kehittänyt teknologiaansa, joka sai alkunsa sattumalta Helsingin yliopistossa tehdystä tutkimusprojektista.
Glucomodicumin ratkaisu perustuu kudosnesteen analysointiin ja glukoositason päättelyyn sen ominaisuuksien perusteella. Laite itsessään on rannekellomainen sensori, jonka kudosnestettä analysoiva osa on vaihdettavissa, kun vanha kuluu loppuun. Tuotekuvien perusteella laitteessa ei ole omaa näyttöä, vaan sokerilukemia on tarkoitus tarkastella älypuhelinsovelluksen tai pilvipalvelun kautta. Samaa perusteknologiaa on mahdollista toteuttaa myös pienemmässä koossa, jolloin sensorilaite voisi olla rannekkeen sijaan esimerkiksi sormus.
www.helsinki.fi/en/news/health-news/glucomodicum-needle-free-and-painless-health-monitoring
Joustavaa sensorointia Sugarbeatin avulla
Neumaura Medicalin Sugarbeat on glukoosisensori, jonka käyttötarkoitus on tavanomainen, mutta sen teknisessä toteutuksessa on muutama persoonallinen piirre. Sen anturin toiminta perustuu pienen sähkövirran käyttöön, jonka luvataan olevan täysin huomaamaton. Tällä tavoin ihonalaisesta kudosnesteestä saadaan imettyä pieni määrä glukoosimolekyylejä analysoitaviksi. Akkukäyttöinen ja ladattava lähetinosa lukee anturin mittaaman datan ja lähettää tiedot älypuhelimeen, jossa kaikki varsinainen analysointi tapahtuu.
Anturiosan käyttöikä on vain yksi päivä. Tämä on Sugarbeatin merkittävin ero nykyisiin sensoreihin verrattuna. Anturi on siis vaihdettava päivittäin, mutta samasta syystä Sugarbeat ei sido käyttämään sensoria useiksi päiviksi yhteen menoon, kuten tavanomaiset sensorit tekevät. Joustavuutta tuo myös anturin vain 30 minuuttia kestävä lämmittelyjakso.
Sugarbeatin kustannusten valmistaja arvelee olevan samaa luokkaa kuin tavallisen verensokerimittarin ja -liuskojen käytössä. Laitteen ensimmäiset markkina-alueet tulevat olemaan Eurooppa, Lähi-itä, Australia ja Yhdysvallat.
Juttu on julkaistu Diabetes-lehdessä 1/2020