Wuhanin maakunnassa Kiinassa alkoi joulukuussa 2019 epidemia, jonka aiheuttaja on ihmiselle uusi koronavirus. Sen aiheuttama tauti on viralliselta nimeltään COVID-19. Epidemia levisi vauhdilla muualle maailmaan. Se yrittää lyödä kanveesiin kansanterveyden ja kansantalouden.
Talous heikkenee, kun ihmiset käyvät vähemmän kaupoissa ja ravintoloissa eivätkä liiku. Yritysten toiminta supistuu, kun työpaikkoja eristetään ja komponenttien ja varaosien saanti vaikeutuu. Verovaroja ei kerry entiseen tahtiin, mikä lisää paineita hyvinvointipalveluiden tuottamiselle.
Tätä kirjoittaessani testatuista sairastuneista puolet on ollut 45–64-vuotiaita ja kolmannes yli 65-vuotiaita. Lasten sairastumisia on todettu vain vähän. Testeillä varmistettuihin koronavirusinfektioihin on maailmanlaajuisesti kuollut pari prosenttia sairastuneista. Kaikkia koronavirusinfektioon sairastuneita ei kuitenkaan ole testattu eikä tilastoitu, ja siksi kuolleisuusluvut ovat todennäköisesti huomattavasti pienempiä.
Pahentunut koronavirustilanne huolestuttaa suomalaisiakin. Tauti on osalle ihmisistä vakava, ja koronavirukseen liittyvä ennustamattomuus ja epävarmuus on aiheuttanut paniikkia. Se näkyy kaupoissa, joista on hamstrattu ruokaa, pesuaineita ja wc-paperia.
Hamstrausta on helppo naureskella, mutta sen taustalla on syvä huoli omasta ja läheisten terveydestä. Huoli korostuu riskiryhmiin kuuluvilla, joista diabeetikot nousevat vahvasti esiin viranomaisten koronatiedottamisessa.
Diabeetikoiden ja heidän läheistensä huolta lisää se, että koronavirusinfektio voi aiheuttaa diabeetikoille vakavampia oireita kuin perusterveille ihmisille. Erityisesti tämä koskee ikääntyneitä tyypin 1 ja tyypin 2 diabeetikoita ja heitä, joilla on diabeteksen lisäksi jokin muu pitkäaikaissairaus.
Diabetesliitto tekee omalta osaltaan kaiken voitavan epidemian leviämisen estämiseksi. Olemme peruneet tai siirtäneet, monien muiden tavoin, lukuisia tapahtumiamme ympäri Suomen. Näin on tehty esimerkiksi kaikille paikan päällä järjestettäville diabeteskursseille toukokuun loppuun asti.
Peruminen tai siirtäminen ei koske verkkokurssejamme, puhelinpalveluamme tai esimerkiksi viestintää, jota jatkamme aktiivisesti. Toimintamme ei lamaannu. Tarjoamme tukea kasvotusten tapahtuvan toiminnan sijaan toistaiseksi muilla tavoin.
Elämme valitettavia historiallisia aikoja, jossa koronavirus pakottaa yhteiskunnat puolustuskannalle ja muuttamaan toimintaansa. Tämän pääkirjoituksenkin piti käsitellä alun perin ruokaa, joka on tämän lehden teema, mutta aihe vaihtui koronavirustilanteen vuoksi.
Koronavirusinfektioiden määrä ja infektiota koskevat ohjeistukset muuttuvat nopeasti. Tarkista viimeisimmät toimintaohjeet verkkosivultamme www.diabetes.fi.
Janne Juvakka
Diabetesliiton toiminnanjohtaja