Teksti: Pirkko Tuominen
Diabetes voi vaikuttaa nuorenkin seksuaalisuuteen ja parisuhteeseen. Pulmista kannattaa puhua ja hakea ongelmiin rohkeasti apua, sillä niille voi käytännössä aina tehdä jotain.
Voiko insuliinipumppua pitää seksin aikana? Häiritseekö glukoosisensori sängyssä? Mitä, jos tulee hypoglykemia kesken kaiken? Entä, jos erektion kanssa on ongelmia? Kelpaanko tällaisena?
Monenlaiset kysymykset risteilevät päässä, kun sairaus herättää seksuaalisuuteen liittyviä huolia. Diabeteksella voi olla sekä fyysisiä että psyykkisiä vaikutuksia seksuaalisuuteen, ja näistä haasteista on hyvä olla tietoinen.
– Monia mietityttää verensokerin vaihtelu. Verensokeri nousee, kun ihminen innostuu. Seksuaalinen vireys voi siten nostaa verensokeria, mutta myös matala verensokeri saattaa yllättää. Verensokerissa näkyy usein ripeitä muutoksia seksin aikana, sanoo Diabetesliiton asiantuntijaylilääkäri Elina Pimiä.
Aktiivinen lakanoiden heiluttelu yleensä laskee verensokeria, kuten muukin liikunta ja fyysinen rasitus. Seksin vaikutus verensokeriin on kuitenkin yksilöllistä. Verensokeria seuraamalla oppii, miten oma keho käyttäytyy.
Iholla oleva insuliinipumppu voi tuntua häiritsevältä tai hävettävältä, etenkin uuden kumppanin kanssa. Mitä, jos insuliinipumppu irtoaa vahingossa tai on tiellä seksin aikana?
– Harvoin pumppu irtoaa tai aiheuttaa mitään ongelmia. Pumppu, sinä ja kumppanisi mahdutte hyvin samaan sänkyyn. Jos haluat, voit ottaa letkullisen pumpun pois seksin ajaksi.
Kumppanille kannattaa kertoa avoimesti diabeteksesta. Silloin molemmilla on turvallisempi olo. Usein ajatusten, kokemusten ja tunteiden jakaminen lähentää ja lisää keskinäistä luottamusta.
Ajan myötä moni huomaa, ettei diabetesta tarvitse murehtia seurustelun ja seksin takia niin paljon kuin on alkuun ehkä ajatellut.
– Yleensä auttaa, kun on käsitellyt diabeteksen omassa päässään ja päässyt sen kanssa sinuiksi. Myös hyvä keskustelusuhde kumppaniin ja hoitopaikan tuki helpottavat seksuaalisissa haasteissa.
Hiiva tykkää sokerista
Korkea verensokeri voi muuttaa emättimen bakteeritasapainoa ja altistaa esimerkiksi hiivan aiheuttamille emätintulehduksille. Tulehduksen merkkejä ovat kokkareinen valkovuoto, outo haju, kirvely ja kutina.
– Jos hiivatulehdus vaivaa jatkuvasti hoidosta huolimatta, sitä voi joskus ylläpitää kumppanin hiivatulehdus, Pimiä sanoo.
Emättimen limakalvot voivat aristaa, ärtyä ja altistua tulehduksille myös, jos ne kuivuvat ja ohenevat. Kuivumista aiheuttaa varsinkin vaihdevuosiin liittyvä estrogeenivaje, mutta limakalvot voivat kuivua nuoremmillakin. Jos seksi sattuu, se ei innosta. Liukuvoide vähentää kitkaa, hoitaa limakalvoja ja lisää nautintoa. Kuivuutta voi lievittää myös apteekin paikallisvalmisteilla.
Jos toiveissa on raskaus, suunnitelmista kannattaa keskustella hyvissä ajoin omassa hoitopaikassa.
Kun raskaus on suunniteltu ja verensokeritasapaino on hyvä, raskaus sujuu yleensä normaalisti. Lapsentekoa ei kannata lykätä liikaa, koska hedelmällisyys heikkenee iän myötä. Diabetesta sairastavilla vaihdevuodet voivat alkaa keskimääräistä aikaisemmin.
– Kuumat aallot, punoitus ja yöhikoilu ovat tavallisia vaihdevuosissa, mutta myös matala verensokeri voi aiheuttaa samanlaisia tuntemuksia. Epävarmuus siitä, onko tämä hypoglykemiaa vai vaihdevuosioireilua, voi olla hyvinkin ärsyttävää ja aiheuttaa ylimääräistä huolta, Pimiä sanoo.
Estrogeenin puute vaikuttaa myös seksuaalisuuteen. Jos limakalvomuutosten lisäksi on koko ajan väsynyt ja vetämätön olo, energia ei välttämättä riitä edes seksin ajatteluun, saati aktiivisuuteen.
Vaihdevuosioireiden hoidosta kannattaa keskustella gynekologin kanssa. Lisäksi on tärkeää huolehtia riittävästä unesta, säännöllisestä ateriarytmistä ja liikkumisesta – ne kohentavat yleistä hyvinvointia ja auttavat tasaamaan verensokerin vaihteluja.
Lisäpotkua erektioon
Seksuaalisuus muuttuu jokaisella elämänvaiheiden, kokemusten ja iän myötä. Diabetes saattaa aikaistaa joitakin muutoksia, ja esimerkiksi erektiopulmia voi olla jo melko nuorella iällä. Jos verisuoniin ja hermostoon on tullut muutoksia, ne voivat heikentää sukupuolielimen verenkiertoa ja tuntoaistia. Erektiovaikeuksien taustalla voi olla myös psykologisia tekijöitä, esimerkiksi pelko verensokerin laskusta yhdynnän aikana tai siitä, että erektio lopahtaa kesken.
– Miehen sukupuolielin on herkkä tunteille. Vaikka aivoissa olisi rakkaus ja halu, ne eivät aina välity hermostoa pitkin alakertaan. Hyvään erektioon tarvitaan oikea mielentila ja terve verisuonisto ja hermosto, Pimiä sanoo.
Verensokerin pitäminen tavoitelukemissa auttaa ehkäisemään ongelmia. Liikunta, stressinhallinta, uni, terveellinen ruoka, tupakoinnin välttäminen ja painonhallinta tekevät hyvää kenen tahansa seksuaalisuudelle.
Korkean verenpaineen tehokas hoitaminen parantaa erektiota, mutta tietyt verenpainelääkkeet voivat sivuvaikutuksenaan altistaa erektion heikkenemiselle. Lääke voidaan silloin vaihtaa, sillä lääkkeissä on vaihtoehtoja.
– Lisäapuna voi tarvittaessa käyttää erektiolääkettä. Myös seksivälinekaupasta tai apteekista kannattaa kysyä avoimin mielin neuvoja, vaikka se tuntuisi itsestä vieraalta. Esimerkiksi penisrengas voi auttaa tukemaan erektiota ja tuomaan lisänautintoa, Pimiä vinkkaa.
Apua erektio-ongelmiin kannattaa hakea ajoissa. Erektiohäiriö on valtavan yleinen pulma, eikä sitä tarvitse nolostella. Mikä tahansa mieltä askarruttaakin, kannattaa kääntyä lääkärin tai diabeteshoitajan puoleen. Hoitotiimillä on paljon kokemusta ja tietämystä, ja ongelmille on käytännössä aina jotain tehtävissä.
Myös oman kumppanin kanssa kannattaa keskustella lempeästi. Toisen on tärkeää tietää, ettei kyse ole hänen haluttavuudestaan. Toisaalta miehen on tärkeää kuulla, ettei erektion puuttuminen kaada maailmaa. Voi todeta, että nyt kävi näin, mutta ei se haittaa.
Hyvä omana itsenään
Diabetes voi muiden pitkäaikaissairauksien tavoin vaikuttaa ihmisen minäkuvaan ja kehonkuvaan.
Se, millaiseksi ihminen kokee itsensä, heijastuu myös seksuaalisuuteen. Yhdessäolosta ja seksistä pystyy paremmin nauttimaan, kun hyväksyy itsensä sellaisena kuin on ja viihtyy tarpeeksi hyvin omana itsenään. Silloin voi olla avoimempi ja vastaanottavaisempi, rentoutua ja heittäytyä hetkeen.
Jos sen sijaan näkee peilissä pelkästään vatsamakkaroita, finnejä tai ryppyjä, harva tuntee silloin itsensä kovin viehättäväksi.
– Ulkonäkökeskeinen yhteiskunta voi ruokkia kehokielteisyyttä. Moni suomalainen suhtautuu kehoonsa ankarasti ja puhuu siitä rumasti. Jokaisen pitäisi kuitenkin rakastaa itseään ja puhua itselleen lempeästi, Pimiä pohtii.
Uudessa parisuhteessa saattaa jännittää, kelpaako kumppanilleen. Pitkässäkin parisuhteessa voi välillä hävettää tai huolestuttaa, olenko viehättävä kumppanini silmissä, jos lihon tai rupsahdan.
– Toivottavaa kuitenkin on, ettei ihminen lähtisi esimerkiksi pudottamaan painoaan vain toista miellyttääkseen. Kannattaa huolehtia itsestään ihan itsensä takia, Pimiä huomauttaa.
Kannattaa myös muistaa, että keho on paljon muutakin kuin katseiden kohde. Se on aistiva, tunteva, elävä. Tuntemista ja aistimista voi harjoitella tavallisessa arjessa. Miltä tuoksuu kahvi tai puhtaat lakanat, miltä tuntuu lämmin suihkuvesi, leuto tuuli, hapekas ilma keuhkoissa? Aistiminen lisää nautintoa, läsnäoloa hetkessä ja tietoisuutta omasta kehosta.
Monta tapaa nauttia
Seksuaalisuus on osa jokaista ihmistä, mutta se merkitsee eri ihmisille eri asioita. Yksinkertaistetusti voidaan sanoa, että seksuaalisuus on sitä, mitä olemme, ja seksi on sitä, mitä teemme.
Jokainen saa toteuttaa seksuaalisuuttaan niin kuin tuntee ja haluaa, kunhan ei loukkaa toisia. Tarve fyysiselle läheisyydelle on osa seksuaalisuutta, mutta se, millaista läheisyyttä kukin kaipaa ja kuinka paljon, on yksilöllistä.
– Monesti seksi mielletään pelkäksi yhdynnäksi, mutta se on paljon muutakin, Pimiä sanoo.
Seksi voi olla toisen tai itsensä koskettamista, hyväilyä, halailua, suutelua, fantasioita, itsensä tyydyttämistä koskettamalla tai seksin apuvälineellä. Se voi olla sanoja, katseita, tunteita, ajatuksia tai toimintaa, joka tuottaa seksuaalista mielihyvää, kiihottumista ja nautintoa.
Omia tapoja toteuttaa seksuaalisuuttaan voi muuttaa milloin vain. Kokeilemalla saa tietää, mistä nautinto sillä hetkellä syntyy. Jossain elämänvaiheessa yhdyntä- ja orgasmikeskeisyys voi vähentyä luonnostaan ja intiimi läheisyys muuttua erilaiseksi. Vaikka yhdynnät vähenisivät tai loppuisivat kokonaan, seksielämä voi jatkua tyydyttävänä. Tärkeää on kertoa toiselle omista toiveista ja odotuksista seksin suhteen.
– Seksi kuuluu kaikille. Mutta tässäkin on hyvä muistaa ihmisten yksilöllisyys, toisille seksi merkitsee enemmän ja toiset voivat elää hyvää elämää ilman seksiä.
On sitten yksin tai suhteessa, tärkeää on voida jutella jonkun kanssa mieltä painavista asioista. Tavallista on, että seksistä puhuminen jännittää, tuntuu kiusallisesta tai aiheuttaa häpeää. Puhuminen kuitenkin helpottuu puhumalla.