Erektiolääkkeiden kirjo lisääntyi

14661
Kuva: Marja Haapio

Teksti: Susanne Hiltunen

Suomen markkinoille on tullut kaksi uutta diabeetikoille sopivaa lääkettä erektiohäiriöiden hoitoon. Vitaros-geeli ja pistettävä Invicorp lisäävät merkittävästi markkinoiden lääkevalikoimaa.

– Hienoa, että saimme samana vuonna peräti kaksi uutta valmistetta erektiolääkkeiden valikoimaan, dosentti Juhana Piha sanoo. Kuva: Susanne Hiltunen

– On hämmästyttävä asia, että vuonna 2017 Fimea antaa luvan kahdelle uudelle paikallishoitolääkkeelle, kun kahteenkymmeneen vuoteen Suomen markkinoille ei ole tullut uusia erektiolääkkeitä, dosentti ja erikoislääkäri Juhana Piha iloitsee.
Potilaat ovat Pihan mukaan odottaneet erityisesti Vitaros-geelin kaltaista vaihtoehtoa jo pitkään. Ensimmäiset geelin lääke-erät saapuivat Suomeen elokuussa.
– Mielenkiinnolla odotan, mikä geelin kliininen vaikutus tulee olemaan, Piha sanoo.
Toinen merkittävä lääkeuutuus, pistoslääke Invicorp, tuli myyntiin Suomessa keväällä. Piha arvioi, että viiden ampullin pakkauksessa myytävä, 80 euron arvoinen pistoslääke saavuttaa täällä todennäköisesti suuren suosion.
– Lääkkeen historia on mielenkiintoinen. Se kehitettiin jo 1990-luvulla yhtäaikaisesti Viagaran kanssa, mutta kun Viagara-huuma iski, Invicorp jäi lanseeraamatta. Tämä tehokas lääke on ollut käytössä useita vuosia muun muassa Tanskassa.

Vihdoinkin geeliä

Vitaros-geeli sisältää samaa alprostadiilia, jota on myös pitempään markkinoilla olleissa erektiolääkkeissä, Caverjectissä ja Musessa.
Geeliä levitetään pipetillä muutama pisara terskan ihon päälle sekä hieman myös virtsaputken aukolle. Lääkkeen vaikutus perustuu siihen, että geeli hakeutuu limakalvon kautta paisuvaiskudoksiin. Sen vaikutus alkaa 5–30 minuutin kuluttua ja kestää yhdestä kahteen tuntiin.
Geelin etu on, että sitä voidaan käyttää myös yhdessä suun kautta otettavien lääkkeiden kanssa.
Mahdollisina haittavaikutuksina Vitaroksen käytöstä ovat olleet paikalliset ihoärsytykset. Lisäksi geeliä käytettäessä pitää huomioida, että yhdynnässä lääkeainetta voi kulkeutua myös kumppaniin. Tämä on tosin aiheuttanut polttelu- tai kutinaoireita vain hyvin harvoilla, eli kahdella prosentilla kumppaneista.
– Vitaros on kivuton ja helppokäyttöinen tuote, jolla on korkein mahdollinen hoitosuositusluokitus. Silti kokemus vasta näyttää, miten se Suomessa menestyy, Piha toteaa.
Vitaroksen hintaa Suomessa ei ollut vielä haastattelun aikaan vahvistettu, mutta muissa EU-maissa kerta-annos on maksanut noin kymmenen euroa.

Kivuton pistoslääke

Uusi Invicorp myydään viiden ampullin pakkauksessa. Pistoshoitona annosteltavan uuden erektiolääkkeen vaikuttavina aineina ovat fentolamiini ja aviptadiili. Kuva: Susanne Hiltunen

Keväällä Suomessa myyntiin tullut uusi pistoslääke Invicorp on selkeä kilpailija ja vaihtoehto toiselle pistoslääkkeelle Caverjectille, joka oli pitkään ainoa pistoslääke Suomen markkinoilla. Kummankin lääkkeen kerta-annos maksaa 16 euroa.
– Invicorpin teho on sama kuin Caverjectin, mutta lähes ilman Caverjectin ikävää sivuvaikutusta, peniskipua, Piha kertoo.
Invicorpin teho perustuu eri vaikuttaviin aineisiin kuin Caverjectin. Invicorpissa vaikuttavina aineina ovat fentolamiini ja aviptadiili. Näiden kahden verisuoniaktiivisen lääkkeen yhdistelmän teho on vaikuttava.
– Potilaista jopa 85 prosenttia on saanut apua lääkkeestä. Vaikutus alkaa muutamissa minuuteissa. Potilaat ovat myös kertoneet, että erektio on Invicorpin ansiosta luonnollisempi kuin Caverjectilla.
Invicorpin yleisin sivuvaikutus on ollut kasvojen ja ylävartalon ohimenevä punoitus, joka on vaaraton ilmiö. Sitä on esiintynyt noin 30 prosentilla käyttäjistä.

ESWT-paineaaltohoito tulevaisuuden tuulia

Mielenkiintoinen uutuus erektio-ongelmien hoidossa on täysin lääkkeetön ESWT-paineaaltohoito, jonka teho perustuu elektrohydraulisesti synnytettyihin, akustisiin energiasykäyksiin, jotka johdetaan penikseen ihon pinnalta käsin.
– Hoidon oletetaan vaikuttavan kudosten rakenteeseen korjaavasti, jolloin verisuonten toiminta paranisi, ja siten hoidolla olisi pysyvämpää vaikutusta, Piha kertoo.
Menetelmä kehitettiin jo vuonna 2005, ja sillä on saatu myönteisiä tuloksia. Vastaavia paineaaltoja on hyödynnetty aiemmin muun muassa erilaisissa tuki- ja liikuntaelinsairauksissa.
Erektiohäiriöiden hoidossa menetelmä ei kuitenkaan ole Suomessa – eikä missään muuallakaan –terveysviranomaisten virallisesti hyväksymä hoitomuoto, vaikka muutamat lääkäritalot sitä tarjoavatkin.
– Uskon, että hoitomuoto voi toimia niillä, joilla on peniksen verenkiertohäiriö, mutta siitä ei ole apua psyykkisistä syistä, matalasta testosteronitasosta tai hermovaurioista johtuviin erektiohäiriöihin.
Lisäksi Pihan mukaan on toistaiseksi kunnolla tutkimatta, miten kauan hoito voi vaikuttaa, millaisella energiamäärällä ja miten moneen eri kohtaan peniksessä hoitoa tulisi antaa ja miten useita hoitokertoja tarvitaan, että tavoiteltu vaikutus saavutetaan.
– Peniksen verenkiertohäiriö on yleinen diabeetikoilla, joten tästä voisi olla apua heille. Haluan kuitenkin tietää tarkemmin, miten hoito toteutetaan, ennen kuin tarjoan sitä potilailleni, Piha tiivistää.

Kolmiportaista hoitoa

Diabetes aiheuttaa erektiohäiriöitä jossain vaiheessa jopa 75 prosentilla diabeetikkomiehistä.
– Lisäksi häiriöt esiintyvät yleensä diabeetikoilla jo 10–15 vuotta aiemmin kuin muilla miehillä, Piha toteaa.
Häiriöitä hoidetaan kolmiportaisesti. Ensiksi kyseeseen tulevat suun kautta otettavat, peniksen verenkiertoa lisäävät tablettivalmisteet, joita on myynnissä useita eri kauppanimillä. Niistä on apua noin puolelle diabeetikoista.
Toisena hoitoportaana voidaan potilailla kokeilla pistoshoitoa. Pistäminen ei Pihan mukaan kauhistuta muutenkin pistämiseen tottuneita diabeetikoita.
Pistoshoidossa lääke työnnetään penisvarteen tavallisella, yhden millin insuliinineulalla. Hoito auttaa jopa yli 85:ttä prosenttia erektiohäiriöistä kärsivistä diabeetikoista.
Kolmantena portaana erektiohäiriöiden hoidossa ovat harvinaiset, kirurgiset toimenpiteet.

Caverject ja Muse

Caverject-pistoslääkkeen teho perustuu alprostadiiliin.
– Suurin ongelma lääkkeen käytössä on ollut peniskipu, josta on kärsinyt jopa puolet lääkkeen käyttäjistä. Harvinaisena haittavaikutuksena on osalla käyttäjistä ollut pitkittynyt erektio, Piha kuvailee.
Toinen paikallisesti annosteltava lääke on 1990-luvun lopussa markkinoille tullut Muse. Virtsaputken sisään asettimella ruiskutettava lääke ei kuitenkaan ole saavuttanut suurta suosiota.
– Lääkkeen käyttö on joidenkin mielestä epämiellyttävää, ja sen teho on samaa luokkaa kuin suun kautta otettavien tablettien.
Kolmantena hoitomuotona ovat harvinaiset kirurgiset toimenpiteet, kuten 15 000 euroa maksavien penisproteesien asennus.
– Julkinen terveydenhoito on harvoin valmis maksamaan näitä. Proteesit tulevat kyseeseen vain harvoissa tapauksissa, kuten silloin, jos kyseessä on nuori, perheellinen mies.

Yhdistelmähoidot vain lääkärin suosituksella

Erittäin vaikeissa erektiohäiriötapauksissa Juhana Piha on määrännyt diabeetikkopotilailleen yhdistelmähoitoja, joissa käytetään sekä suun kautta nautittavia että paikallishoitoja (pistos tai Muse) samanaikaisesti.
Lääkeviranomaiset eivät yhdistelmälääkitystä suosittele, sillä kaikissa erektiolääkkeissä on yleismaininta ”Ei saa käyttää yhdessä muiden erektiolääkkeiden kanssa”.
– Yhdistelmähoidot vaativat lääkäriltä paljon kokemusta ja on tunnettava erektio-ongelmien alue hyvin, ennen kuin määrää niitä. Oma veikkaukseni on, että Vitaros tulee olemaan käyttökelpoinen yhdistelmähoitolääke, dosentti Piha arvelee.