Teksti: Mika Haulo
Maailmalta kuuluu mielenkiintoisia uutisia monipistoshoitoisille: insuliinikyniin on tulossa ominaisuuksia, jotka pitävät kirjaa pistoksista ja aktiivisen insuliinin määrästä.
Insuliinipumpuissa nämä toiminnot ovat olleet jo pitkään, mutta nyt kynät ovat alkaneet kuroa kiinni pumppujen teknistä etumatkaa. Markkinoille on tulossa uusia älykkäitä insuliinikyniä ja tavallisiin insuliinikyniin kiinnitettäviä lisävarusteita, jotka hyödyntävät Bluetooth-tiedonsiirtoa ja mobiilisovelluksia.
Yhdysvaltalainen Companion Medical on kehittänyt InPen-insuliinikynän ja appsin, jotka saivat FDA:n hyväksynnän viime kesänä. Pistoskirjanpidon ja aktiivisen insuliinin näyttämisen lisäksi kynä sisältää annosoppaan sekä tarkkailee insuliinin lämpötilaa.
Samoja ominaisuuksia on nähtävissä saksalaisen Emperran tuotevalikoimassa. Älykäs insuliinikynä ja mobiilisovellus julkaistiin viime kesänä, ja ne ovat saaneet CE-merkinnän. Emperran insuliinikynä on osa laajempaa kokonaisuutta, johon kuuluu myös langattomasti tietoa siirtävä verensokerimittari ja webbiportaali.
Insuliinikynien älyominaisuudet voi toteuttaa myös erilaisilla vaihtokorkeilla tai lisävarusteilla. Insulog on laite, joka napsautetaan kiinni tavallisen insuliinikynän runkoon. Se toimii kaikkien Suomessa käytössä olevien kertakäyttöisten insuliinikynien kanssa.
Laite tunnistaa insuliinin pistämisen ajankohdan ja pistetyn annoksen, ja se siirtää tiedon älypuhelinsovellukseen monipuolisempia toimintoja varten. Monista muista vastaavista laitteista poiketen Insulog rahoitetaan Indiegogo-joukkorahoituskampanjan avulla, ja sen on luvattu olevan valmiina heinäkuussa.
Common Sensing -yhtiön Gocap on insuliinikynän korkki, joka toimii samalla periaatteella kuin Insulog. Toimintojen ytimessä on insuliiniannosten kirjanpito ja mobiilisovelluksen käyttö. InPenin tapaan Gocap tarkkailee insuliinin lämpötilaa. Lisäksi siinä on muun muassa muistutustoiminto.
Entä mitä kuuluu Timesulinille? Viisi vuotta sitten kehitetty Timesulin on kertakäyttöisten insuliinikynien vaihtokorkki. Sen ainoana yksinkertaisena toimintona on kello, joka laskee aikaa edellisestä pistoksesta. Varsinaiseksi älykorkiksi sitä ei siis oikein voi sanoa.
Alkuperäinen Timesulin-korkki tehtiin tarkoituksella yksinkertaiseksi tuotteeksi. Mutta viime lokakuussa Timesulinin kehittänyt Patients Pending -yhtiö julkaisi tiedotteen, jonka mukaan se on kehittämässä uutta versiota Timesulinista. Informaatio on tässä vaiheessa niukkaa, mutta nykytrendin mukaisesti tuotteeseen näyttäisi kilpailijoiden tapaan liittyvän annoslaskuri, Bluetooth-tiedonsiirto ja kännykkäsovellus.
Julkaistu Diabetes-lehdessä 2/2017