Olemme porukalla jo pitkään päivitelleet, miksi diabetesyhdistysten jäseniksi ja varsinkin aktiiviseen toimintaan on vaikea saada uutta väkeä. Varsinkin nuoria ja työikäisiä kaivataan vahvistamaan ja virittämään paikallista yhdistyselämää. Tilaisuuksiin ja tapahtumiinkin osallistuvat kuulemma monin paikoin samat uskolliset kävijät.
Olemme ihmetelleet myös sitä, että Diabetesliiton eli jäsenyhdistystemme yhteenlaskettu jäsenmäärä mataa paikallaan – jopa hieman laskee – samaan aikaan, kun diabeetikkoja on maassamme puolisen miljoonaa, joista 350 000 diagnoosin saaneita.
Onko diabetesta sairastavien ja läheisten elämässä moni asia lopultakin aika hyvin – suurta tarvetta järjestäytymiseen ei enää ole?
Tiedämme, että varsinkin tyypin 1 diabeteksen hoito on paikoin huonossa jamassa ja ihmiset osaavaa ohjausta vailla. Yleisesti myös ajatellaan, että monen kakkostyypin diabeetikon hoitoon liittyvät isot elintapamuutokset onnistuvat parhaiten, kun niihin saa tukea vertaisilta. Eikö muka enää tarvita järjestöä, joka toimii diabeetikoiden puolella ja puolesta: ajaa hoitojärjestelyjen parantamista ja hyvän hoidon edellytyksiä? Eikö ole tarvetta yhteisölle, jossa toinen ymmärtää puolesta sanasta mikä askarruttaa tai mistä kiikastaa?
Ennen internetin aikakautta yleisimmin mainittu peruste Diabetesliittoon kuulumiselle oli tiedon saanti. Nyt verkko on pullollaan eri tahojen tuottamaa diabetestietoa ja diabeetikoiden omia kokemuksia. On virallisia suosituksia ja tutkittuun tietoon perustuvia ohjeita ja laaja kirjo näitä kyseenalaistavia näkemyksiä.
Voisiko juuri Diabetesliitto olla vastedes ylivertainen luotettavan ja helposti sovellettavan diabetestiedon tuottaja verkossa? Voisiko Diabetesliitto ja -yhdistykset olla tuttu ja läheinen yhteisö, joka tarjoaisi ymmärrystä diabeteksen kanssa elämiseen ja tarjoaisi foorumeita eri diabeetikkoryhmien ja läheisten kanssakäymiselle?
Nyökkäilemme varmasti kaikki myöntävästi. Mutta voidakseen toimia diabeetikoiden parhaaksi myös yli 60 vuoden iässä Diabetesliiton yhdistyksineen on pysyttävä elävänä ja aitona kansalaisjärjestönä, joka houkuttelee kaikenikäisiä jäseniä ja joka kuuntelee yhteisöönsä kuuluvien tarpeita ja vastaa niihin.
Maailma muuttuu kovaa vauhtia, ja diabetesyhteisönkin on uskallettava omaksua uudenlaisia toimintatapoja. Verkko on antanut ennen kokemattomat mahdollisuudet viestiä vielä yhteisömme ulkopuolella oleville diabeetikoille, miksi olemme olemassa ja mitä olemme valmiita tekemään heidän hyvinvointinsa eteen yhdessä heidän kanssaan. Verkossa voimme myös palvella ajasta ja paikasta riippumatta. On tartuttava toimeen!
Toisaalta tarvitsemme myös viisautta ja rohkeutta pitää kiinni sellaisesta vanhasta, joka toimii hyvin. Jokainen olemassa oleva jäsenemme on arvokas, ja paikallisyhdistyksissä tehdään paljon kunnioitettavaa aitoa vapaaehtoistyötä. Paperisesta Diabetes-lehdestä emme luovu, vaikka tarjoamme sen myös verkkolehtenä.
Kun luet tätä, Diabetesliiton historian ensimmäinen vuotuinen liiton kokous on juuri pidetty. Jäsenyhdistysten edustajat ovat valinneet liitolle uuden puheenjohtajiston ja hallituksen, jotka luotsaavat järjestöämme sote-uudistuksen aallokossa ja kehittävät monipuolisesti liiton toimintaa. Muutosvaiheen ilmentymänä otamme kuluvan vuoden aikana käyttöön myös uuden ulkoisen ilmeen, logoa myöten.
Tarja Sampo