Teksti: Mika Haulo
Omahoidon apuvälineet eivät aina ole diabetesta varten kehitettyä erikoisteknologiaa. Henkilövaa’at, verenpainemittarit ja aktiivisuusmittarit ovat kaikille sopivia terveystyökaluja, mutta ne voivat olla myös osa diabeetikon hoitovälinearsenaalia. Hoitosuositukset neuvovat pitämään huolta myös verenpaineesta, riittävästä liikunnasta ja sopivasta painosta.
Teknologian kehittyminen on tuonut verenpainemittareihin ja henkilövaakoihin lisäominaisuuksia. Laitteet toimivat samalla tavalla kuin ennenkin, mutta uudet toiminnot tuovat mittauksiin lisäarvoa, kun tuloksia voi tulkita ja seurata. Näin terveydenkin seuraaminen helpottuu.
Aktiivisuusmittari – joko erillinen ranneke tai älypuhelinsovellus – on esimerkki kokonaan uudesta tuotekategoriasta, jonka teknologian kehittyminen on synnyttänyt.
Henkilövaaka ei ole enää pelkkä vaaka vaan laite, joka mittaa ja analysoi myös sykettä, kehonkoostumusta ja parhaimmillaan sydän- verisuoniterveyttäkin. Mittaustulosten kehityssuunnan voi nähdä laitteen näytöltä havainnollisena kuvaajana. Jos vaaka on liitetty kodin WiFi-verkkoon tai Bluetooth-yhteydellä kännykkään, tiedot saa siirrettyä automaattisesti valmistajien omiin terveyssovelluksiin ja pilvipalveluihin tai Apple HealthKitin kaltaisiin yleistyneisiin datavarastoihin.
Verenpainemittarit ovat käyneet läpi samansuuntaisen kehityksen. Useimmat nykyaikaiset verenpainemittarit ovat automaattisia ja suorittavat mittauksen yhdellä napinpainalluksella. Verenpaine on suositeltavaa mitata juuri kotioloissa: silloin tulokset ovat lähellä todellista verenpainetasoa. Lääkärin vastaanotolla pieni jännitys voi vääristää mittaustuloksia – puhutaan “valkotakkisyndroomasta”. Osa verenpainemittareista tunnistaa myös epäsäännöllisen sykkeen, joka voi olla merkki eteisvärinästä. Yhä useammassa mittarissa on WiFi- tai Bluetooth-yhteys tietojen siirtämistä varten.
Aktiivisuusmittari auttaa havainnollistamaan, mitä esimerkiksi päivittäinen 10 000 askeleen suositus käytännössä tarkoittaa. Tavoitteen ilmaiseminen numeroina on monille vain epämääräinen luku, mutta aktiivisuusmittarin avulla askelmäärät oppii yhdistämään johonkin konkreettiseen asiaan omassa elämässä, kuten työmatkan tai kauppareissun pituuteen.
Älyominaisuuksilla varustettuja vaakoja, aktiivisuusmittareita ja verenpainemittareita myyvät muun muassa Nokia, Omron, Polar, Garmin ja Fitbit. Laitteita löytyy useimpien tavaratalojen, kodinelektroniikkaliikkeiden ja verkkokauppojen valikoimista.
Tiedot nippuun terveyssovelluksella
Kun tietoja kootaan monesta lähteestä samaan terveyssovellukseen, se helpottaa kokonaiskuvan hahmottamista omasta terveydentilasta ja auttaa ehkä ymmärtämään myös terveydentilan ja elämäntapamuutosten välisiä yhteyksiä. Sovelluksesta saattaa vaikka nähdä, että verenpaine ja paino ovat lähteneet laskuun, kun arkiaktiivisuus ja päivittäiset askelmäärät ovat kasvaneet. Sovellukset ja pilvipalvelut helpottavat myös näiden tietojen ja tilastojen jakamista lääkärin kanssa.
Nokian tuotteet: https://health.nokia.com/fi/en/
Omronin verenpainemittari ja kännykkäappsi: https://www.omron-healthcare.com/fi/products/bloodpressuremonitoring
Polarin vaaka ja ohjelmisto: https://www.polar.com/en/products/lifestyle/balance
Garminin tuotteita: https://buy.garmin.com/fi-FI/FI/cIntoSports-c571-p1.html
Fitbitin tuotteet: https://www.fitbit.com/fi/home
Julkaistu Diabetes-lehdessä 1/2018