Kastikkeet


tuore-tomaattikastike

Tuoretomaattikastike

noin 4 desilitraa

  • 500 g kypsiä tomaatteja
  • 50 g salottisipulia
  • 1,5 rkl öljyä 
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 tl sokeria
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • 1/4 tl mustapippuria rouhittuna

Kalttaa tomaatit: tee tomaattien pintaan ristiviilto, käytä tomaatteja nopeasti kiehuvassa vedessä ja laita ne sitten kylmään veteen hetkeksi. Kuori tomaatit.

Pilko sipuli ja kuullota kevyesti kattilan pohjalla puolessa ruokalusikallisessa öljyä. Poista tomaateista kanta, pilko ne ja laita kattilan pohjalle. Lisää mausteet ja hauduta miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia.

Lisää lopuksi vielä ruokalusikallinen hyvää oliiviöljyä ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi, ilmavaksi kastikkeeksi.

Yksi desilitra kastiketta sisältä
– noin 90 kilokaloria (380 kilojoulea) energiaa
– noin viisi grammaa hiilihydraattia

Vinkkejä:
– Kastiketta voi käyttää pastakastikkeena sellaisenaan.
– Kastikkeen maustamiseen voi käyttää tuoreita yrttejä, herkkusieniä, katkarapuja, kinkkua tai savulohta.
– Kastikkeesta saat myös mainion keiton ohentamalla sitä hieman kasvis- tai kanaliemellä.

Ohje: ravintolakokki Liisa Ruuskanen

 


Linssi-kasviskastike

Linssi-kasviskastike

Linssit ovat edullinen ja terveellinen perusraaka-aine, josta valmistettua kastiketta voi muunnella erilaisilla kasviksilla.

  • 1,5 dl vihreitä linssejä
  • porkkana
  • 100 g kesäkurpitsaa (noin kolmannes keskikokoisesta)
  • 5 dl vettä
  • tölkki tomaattimurskaa (500 g)
  • 2 maustemittaa mustapippuria rouheena
  • 2 maustemittaa suolaa
  • 1 tl kuivattua basilikaa

Huuhtele linssit hyvin siivilässä. Kuori porkkana ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Pese kesäkurpitsa ja leikkaa se samoin pieniksi kuutioiksi.

Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi ja lisää linssit. Keitä noin 10 minuuttia ja lisää porkkanakuutiot. Jatka keittämistä noin 10 minuuttia ja lisää kesäkurpitsakuutiot, tomaattimurska ja mausteet.

Hauduta miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia välillä sekoitellen.

Yksi desilitra kastiketta sisältää
– energiaa noin 60 kilokaloria (250 kilojoulea)
– noin 10 grammaa hiilihydraattia

Ohje: apuemäntä Inga Laiho Diabeteskeskuksen keittiöltä

 


Jugurttikastikejugurttikastike

  • 2 dl maustamatonta, rasvatonta jukurttia
  • 1/2 rkl valkoviinietikkaa
  • 2 tl sitruunan kuorta
  • 2 rkl tuoretta persiljaa
  • ripaus suolaa (noin ? maustemittaa)
  • ripaus sokeria (noin 1 maustemitta)

Pese sitruuna hyvin ja raasta. Hienonna persilja ja sekoita kaikki aineet. Kastikkeen maustajaksi käy myös tuore minttu tai basilika sekä raastettu limen kuori ja mehu.

Kaksi ruokalusikallista jugurtikastiketta sisältää
– noin 10 kilokaloria (420 kilojoulea) energiaa

 


Papu-tomaattikastike

6 desilitraavalkoiset-pavut2

  • iso sipuli
  • 2–3 valkosipulinkynttä
  • ruokalusikallinen öljyä
  • 4 dl valkoisia papuja säilykkeenä
  • 1 tl timjamia
  • yksi maustemitta mustapippuria
  • 2 maustemittaa suolaa
  • 2 purkkia tomaattipyreetä (140 g)
  • 1 dl vettä

Silppua sipulit. Kuumenna öljy kattilan pohjalla. Hauduta sipulisilppu öljyssä pehmeäksi. Lisää loput ainekset. Keitä muutama minuutti. Tarjoa esimerkiksi täysjyväriisin kanssa.

Yksi desilitra papukastiketta sisältää
– noin 90 kilokaloria (380 kilojoulea) energiaa
– noin 10 grammaa hiilihydraattia

Ohje on Diabetesliiton Kalaa, kanaa ja kasviksia -keittokirjasta.

Tilaukset: www.diabetes.fi/d-kauppa

 


Omenainen-kinkku-kasvisk.-0219

Omenainen kinkku-kasviskastike

6 annosta

  • 1 rkl juoksevaa kasvimargariinia
  • 2,5 rkl vehnäjauhoja
  • 2 dl vettä
  • puoli lihaliemikuutiota
  • 300 g vähärasvaisia kinkkusuikaleita
  • 2 pientä omenaa
  • 2 isoa porkkanaa
  • pala (50 g) palsternakkaa
  • 1/2 tl mustapippurirouhetta
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 rkl sinappia
  • 1 dl kasvirasvasekoitetta (rasvaa esimerkiksi 10 %)
  • 1/2 dl ruohosipulisilppua

Sulata rasva kattilassa ja lisää joukkoon vehnäjauhot. Lisää vesi ja liemikuutio. Sekoita. Kuori ja raasta omenat, porkkanat ja palsternakka karkeaksi raasteeksi. Lisää kattilaan kinkkusuikaleet ja omena- ja kasvisraasteet. Anna kiehahtaa.

Mausta ja lisää kasvirasvasekoite. Anna kiehua muutama minuutti. Koristele kastike ruohosipulisilpulla. Tarjoile esimerkiksi pastan kanssa.

Yksi annos sisältää
– noin 120 kilokaloria (505 kilojoulea) energiaa
– noin 5 grammaa hiilihydraattia

Ohje: restonomi Maija Kulmala

 


Kasvis-jauhelihakastike

8 annostakasvis-jauhelihakastike

  • 1 rkl rypsiöljyä
  • sipuli
  • 2 pienehköä porkkanaa
  • 250 g paistijauhelihaa
  • puolikas paprika
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 200 g tuoreita tomaatteja
  • 400 g tomaattimurskaa
  • lihaliemikuutio
  • 1 rkl punaviinietikkaa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 rkl kuivattuja yrttejä
  • (200 g herkkusieniä tölkissä tai tuoreita paistettuja)

Pilko sipuli ja porkkanat hyvin pieniksi. Kuullota niitä hetki öljyssä kasarin pohjalla. Lisää jauheliha ja ruskista kypsäksi.

Pilko paprika ja murskaa valkosipulit ja lisää ne joukkoon. Pilko tomaatit kuutioiksi ja lisää kastikkeeseen. Jos käytät herkkusieniä, lisää myös ne kastikkeeseen. Lisää lopuksi kaikki mausteet ja tomaattimurska ja anna hautua ainakin puoli tuntia miedolla lämmöllä kannen alla.

Tarjoa esimerkiksi kokojyväpastan kanssa.

Yksi annos (noin 1,5 dl) kastiketta sisältää
– noin 100 kilokaloria (420 kilojoulea) energiaa
– noin 5 grammaa hiilihydraattia

Ohje: ravintolakokki Liisa Ruuskanen

 


Dal-linssikastike

Dal – linssikastike

6 dl

  • sipuli
  • porkkana
  • punainen chilipaprika
  • 2 rkl öljyä
  • 1 tl jeeraa (juustokuminaa)
  • 1 tl suolatonta intialaista mausteseosta tai garam masalaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 tl inkivääriä
  • 1/3 tl kanelia
  • 3 dl vettä
  • 2 dl vihreitä linssejä
  • 1,5 dl kaurapohjaista kasvirasvasekoitetta (rasvaa 13–15 %)

Silppua sipuli, pilko porkkana ja chilipaprika pieniksi kuutioiksi sekä raasta inkivääri. Lämmitä öljy kattilan pohjalla ja lisää kasvikset siihen. Lisää jeera ja muut mausteet. Kuullota hetki ja lisää linssit ja vesi. Anna hautua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Lisää kasvirasvasekoite, kun vesi on imeytynyt. Tarjoa riisin kanssa.

Desilitra linssikastiketta sisältää
– noin 160 kilokaloria (670 kilojoulea) energiaa ja noin 15 grammaa hiilihydraattia.

Ohje: ravintolakokki Liisa Ruuskanen


Paahdettu paprikakastike

noin 5 dl

  • 6 pientä salottisipulia
  • 3 punaista paprikaa
  • 0,5 rkl oliiviöljyä
  • 4,5 dl kanalientä
  • 1,5 rkl hunajaa
  • 1,5 rkl valkoviinietikkaa
  • pari tippaa vahvaa chilikastiketta
  • 1 maustemitta suolaa
  • ripaus mustapippuria

Paahda paprikaviipaleet uunissa grillivastuksen alla. Paprikoiden pinta saa tummua reilusti. Pane paprikat suoraan uunista muovipussiin noin kymmeneksi minuutiksi.

Pilko salottisipulit. Irrota paprikoista kuoret. Kuullota paprikat ja pilkotut salottisipulit oliiviöljyssä kattilassa. Lisää kanaliemi ja mausteet. Keitä kastiketta noin 15 minuuttia miedolla lämmöllä ja soseuta sauvasekoittimella. Jos haluat kastikkeesta tasaista, paseeraa se vielä siivilän läpi. Maista ja mausta vielä tarpeen mukaan.

Puoli desilitraa paprikakastiketta sisältää
– noin 40 kilokaloria energiaa
– noin 5 grammaa hiilihydraattia

Ohje: ravintolakokki Liisa Ruuskanen