Suklainen joulurulla
15 viipaletta
- 3 isoa kananmunaa
- 1 dl sokeria
- 3/4 dl perunajauhoja
- 1 dl vehnäjauhoja
- 2 rkl kaakaojauhetta
- 1 tl leivinjauhetta
Täyte:
- reilu 1 dl Saarioisen vadelmahilloa
Suklaakuorrute päälle:
- 100 g tummaa gluteenitonta Panda-suklaata
- 1 dl Alpro Cuisine vispautuvaa soijakermaa
Koristeeksi:
- 1/2 dl paahdettuja mantelilastuja
Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat sokerin kanssa kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon keskenään sekoitetut perunajauho, kaakaojauho ja leivinjauhe siivilän läpi. Sekoita vehnäjauhot nuolijalla varovasti nostellen vaahtoon. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle ja paista 225 asteessa 6–7 minuuttia.
Kumoa levy heti puhtaalle leivinpaperille, johon on ripoteltu kaksi teelusikallista sokeria.
Levitä torttupohjalle hillo ja kääri tiukalle rullalle. Kääri rulla leivinpaperiin ja laita jääkaappiin.
Paahda mantelilastut kuumalla kuivalla pannulla. Laita ne jäähtymään lautaselle.
Valmista suklaakuorrute. Paloittele suklaa kulhoon. Kuumenna soijakerma kiehuvan kuumaksi. Kaada kuuma soijakerma suklaapalojen päälle ja anna sulaa hetki. Sekoita suklaamassa tasaiseksi ja jäähdytä viileäksi. Vaahdota jäähtynyttä suklaaseosta sähkövatkaimella noin kaksi minuuttia. Älä vatkaa liikaa, ettei suklaasta tule rakeista. Levitä suklaaseos kääretortturullan päälle. Koristele paahdetuilla mantelilastuilla.
Kun jaat rullan 15 viipaleeksi, yksi viipale sisältää:
– noin 115 kilokaloria energiaa
– noin 15 grammaa hiilihydraattia
Puolukkapiirakka
14 palaa
pohja:
- 1/2 dl auringonkukan siemeniä
- 100 g kasvimargariinia (rasvaa 60 prosenttia)
- 1/2 dl sokeria
- kananmuna
- 1/2 dl ruisjauhoja
- 2 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
täyte:
- 150 g puolukoita
- 0,3 dl sokeria
- 200 g rahkaa
- kananmuna
- 0,3 dl sokeria
päälle:
- 50 g kasvimargariinia
- 2 rkl sokeria
- 1,5 dl kaurahiutaleita
Paahda auringonkukansiemenet pannulla.
Vaahdota rasva ja sokeri. Vatkaa sekaan kananmuna.
Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe. Lisää taikinaan jauhoseos ja paahdetut auringonkukansiemenet. Sekoita.
Levitä taikina pyöreään piirasvuokaan.
Survo puolukat ja sekoita joukkoon 0,3 desilitraa sokeria. Levitä puolukat piirakkapohjan päälle.
Sekoita keskenään rahka, kananmuna ja 0,3 dl sokeria. Levitä seos piirakan päälle.
Nypi keskenään margariini, sokeri ja kaurahiutaleet. Levitä seos piirakan päälle.
Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
Yksi pala sisältää
– noin 180 kilokaloria energiaa
– noin 20 grammaa hiilihydraattia
Ohje: Diabetesliiton keittokirjasta Piiraat, pullat, pasteijat
Inkivääri-päärynäkakku
16 palaa
täyte:
- 1 tölkki maitorahkaa
- 1 tölkki vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
- 800 g:n tölkki säilöttyjä päärynöitä (päärynöiden osuus noin 460 g)
- 2 limehedelmää
- 2 rkl inkiväärisiirappia
- 2 rkl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 7 liivatelehteä (2 g/kpl)
kakkupohja:
- 2 munaa
- 3/4 dl sokeria
- 1 dl vehnäjauhoja
- 0,5 tl leivinjauhetta
päällys:
- 3 kiiviä
Tee ensin kakkupohja. Vatkaa munat ja sokeri ja lisää vehnäjauho, johon on sekoitettu leivinjauhe. Voitele ja korppujauhota irtopohjainen vuoka. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa noin 20 minuuttia.
Valuta säilötyistä päärynöistä liemi ja ota se talteen. Soseuta päärynät tehosekoittimella. Pese toinen limehedelmä hyvin ja raasta sen kuori. Purista mehu molemmista limehedelmistä. Vaahdota vaniljakastike. Sekoita kaikki muut täytteen ainekset paitsi päärynöiden liemi keskenään.
Liota liivatteita muutama minuutti vedessä. Kiehauta yksi desilitra päärynälientä. Puristele liivatteista vesi pois ja sulata ne kuumassa päärynäliemessä. Jäähdytä lientä hetki ja sekoita se tasaisesti täytteen sekaan.
Irrota kakkupohja vuoasta ja pese vuoka. Öljyä vuoka kevyesti. Laita kakkupohja vuoan pohjalle ja kostuta sitä reilusti noin desilitralla päärynälientä. Kaada täyte vuokaan ja anna sen jähmettyä viileässä muutama tunti.
Kuori ja halkaise kiivit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet kakun päälle riveittäin. Ota kakku pois ja siirrä tarjoiluastiaan.
Yksi pala inkivääri-päärynäkakkua sisältää
– noin 120 kilokaloria energiaa
– noin 20 grammaa hiilihydraattia.
Ohje: ravintolakokki Liisa Ruuskanen
Puolukka-marenkimuffinit
14 kpl
- 100 g margariinia (rasvaa 60 %)
- 3 rkl sokeria
- 2 kananmunan keltuaista
- 1,5 dl sämpyläjauhoja
- 0,5 dl perunajauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 0,5 dl rasvatonta maitoa
Täyte:
- 3,5 dl puolukoita
- 1 rkl perunajauhoja
- 1 rkl sokeria
Marenki:
- 2 kananmunan valkuaista
- 1 1/2 rkl sokeria
Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää keltuaiset yksitellen joukkoon välillä voimakkaasti vatkaten. Lisää jauho-leivinjauheseos siivilän läpi. Lisää lopuksi joukkoon maito.
Valmista täyte. Sekoita puolukoihin perunajauhot ja sokeri. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää vähitellen joukkoon sokeri. Sekoita marenki varovasti puolukoiden joukkoon.
Täytä muffinivuoista puolet taikinamassalla ja lusikoi taikinan päälle marenki-puolukkaseosta.
Paista muffineja 175 asteessa 15–20 minuuttia.
Yksi muffini sisältää
– noin 105 kilokaloria energiaa
– noin 15 grammaa hiilihydraattia
Ohje: restonomi Maija Kulmala
Raikas marja-jukurttikakku
16 annosta
- 75 g hapankorppuja
- 75 g voileipäkeksejä
- 3/4 dl rasvatonta maitoa
- 3/4 dl sulatettua margariinia
- 1 rkl sokeria
- 1 tl kanelia
Täyte:
- 10 liivatelehteä
- 0,5 dl sitruunamehua
- 4 dl maustamatonta rasvatonta jukurttia
- 3/4 dl sokeria
- 2,5 dl mangososetta, esim. lasten hedelmäsosetta
- 2 dl Flora Vispiä
Pinnalle:
- noin litra erilaisia marjoja
- 2 dl marjamehua
- 1 dl hyytelösokeria
Jauha hapankorput ja voileipäkeksit hienoksi esimerkiksi monitoimikoneella. Lisää joukkoon maito, sulatettu margariini, sokeri ja kaneli. Sekoita hyvin.
Vuoraa irtoreunaisen vuoan (halkaisija 23 cm) pohja leivinpaperilla. Kaada seos vuokaan ja taputtele tasaiseksi. Laita vuoka jääkaappiin odottamaan täytteen valmistusta.
Valmista täyte. Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään 10 minuutiksi. Ota liivatteet vedestä ja purista ylimääräinen vesi pois. Liuota liivatelehdet kuumaan sitruunamehuun ja anna jäähtyä haaleaksi. Vaahdota Flora Vispi. Sekoita jukurtin joukkoon sokeri, mangosose, liivateseos ja Flora Vispi -vaahto.
Ota vuoka jääkaapista ja kaada täyte vuokaan. Anna hyytyä kylmässä seuraavaan päivään. Levitä kakun pinnalle marjoja, esimerkiksi vadelmia ja mustaherukoita. Jos käytät pakastemarjoja, laita ne kakun päälle jäisinä.
Kiehauta kattilassa marjamehu ja lisää joukkoon hyytelösokeri koko ajan sekoittaen. Anna liemen kiehahtaa uudelleen ja ota se sitten pois levyltä. Jäähdytä muutama minuutti. Levitä liemi lusikalla marjojen päälle. Anna hyytyä hetken kylmässä. Irrota kakku vuoasta ja aseta tarjolle.
Yksi annos sisältää
– noin 165 kilokaloria energiaa
– noin 20 grammaa hiilihydraattia
Ohje: restonomi Maija Kulmala
Suklaamuffinit
14 kpl
- 2 kananmunaa
- 1 dl sokeria
- 1 dl perunajauhoa
- 1,5 dl vehnäjauhoa
- 2 rkl kaakaojauhetta
- 1 tl leivinjauhetta
- 1/2 dl mantelirouhetta
- 3/4 dl juoksevaa margarinia
- 2 rkl vahvaa valmista kahvia
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää vaahtoon. Lisää juokseva maragriini ja kylmä kahvi.
Jaa takina 14 muffinivuokaan. Paista uunissa 200 asteen lämmössä noin 10 minuuttia.
Yksi muffini sisältää:
– noin 100 kilokaloria (420 kilojoulea) energiaa
– noin 10 grammaa hiilihydraattia
Ohje: ravitsemistyöntekijä Tiina Santavuori Diabeteskeskuksen keittiöltä.
Estellen kääretorttu
18 palaa
Raikas kääretorttu hurmaa keväisessä juhlapöydässä ilman turhia höttöhiilareita. Niitä on vähennetty vaihtamalla valkoiset vehnäjauhot ruisjauhoihin.
Pohja:
- 4 kananmunaa
- 1,5 dl sokeria
- 1,5 tl leivinjauhetta
- 1/2 dl perunajauhoja
- 1,3 dl ruisjauhoja
- noin 1 rkl sokeria
Täyte:
- 500 g maitorahkaa
- 1 dl vadelmahilloa
- 1 rkl vanilliinisokeria
Vaahdota kananmunat ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
Yhdistä leivinjauhe ja jauhot keskenään. Siivilöi jauhot sokeri-kanamuna-vaahtoon varovasti sekoittaen. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipannulle.
Paista 225 asteen lämmössä uunin keskiosassa 6–7 minuuttia. Ripottele leivinpaperiarkille sokeria ja kumoa kääretorttupohja sen päälle. Irrota paistoleivinpaperi varovasti.
Sekoita täytteen ainekset keskenään ja levitä pohjan päälle. Kääri rullaksi. Leikkaa 18 palaan.
Kun jaat kääretortun 18 palaan, yksi pala sisältää
– noin 95 kilokaloria (400 kilojoulea) energiaa
– noin 15 grammaa hiilihydraattia.
Ohje on Diabetesliiton Piiraat pullat pasteijat -leivonnaiskirjasta.
Tilaukset: www.diabetes.fi/d-kauppa
Rahkapiirakka
uunipellillinen, 24 tai 30 palaa
Pullataikina:
- 2,5 dl maitoa
- noin 30 g tuorehiivaa (tai 1 pussi kuivahiivaa)
- 1 kananmuna
- 3/4 dl sokeria
- 1/2 tl suolaa
- 7–8 dl vehnäjauhoja
- 75 g margariinia (rasvaa 60–80 %)
- (2 tl kardemummaa)
Täyte:
- 2 purkkia (500 g) maitorahkaa
- 2 kananmunaa
- 1 dl sokeria
- 1/2 dl sitruunamehua
- 1,5 dl maitoa (rasvatonta tai rasvaa 1 %)
Valmista pullataikina:
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liota hiiva maitoon. Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi, noin 42-asteiseksi. Sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon.
Lisää maitoon kevyesti vatkaten muna, mausteet ja osa jauhoista. Lisää rasva.
Alusta loput jauhot taikinaan käsin. Taikina on hyvin alustettu, kun se on kimmoisaa ja irtoaa käsistä hyvin. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
Tee kohonneesta taikinasta uunipellin kokoinen levy niin, että taputtelet taikinan suoraan uunipellille leivinpaperin päälle. Muotoile reunat siten, että rahkatäyte pysyy taikinapohjalla. Anna taikinan kohota lämpimässä liinalla peitettynä 20–30 minuuttia.
Sekoita täytteen ainekset keskenään ja kaada seos pohjan päälle. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.
Kun leikkaat piirakan 24 palaksi, yhdessä palassa on noin
– 140 kilokaloria (590 kilojoulea) energiaa
– noin 20 grammaa hiilihydraattia
Kun leikkaat piirakan 30 palaksi, yhdessä palassa on noin
– noin 110 kilokaloria (460 kilojoulea) energiaa
– noin 15 grammaa hiilihydraattia
Ohje on Diabetesliiton Makumatka kevyeen kotiruokaan -keittokirjasta.
Tilaukset: www.diabetes.fi/d-kauppa
Omenatäytepulla
Pullataikina:
- 5 dl maitoa
- 50 g hiivaa
- kananmuna
- 1,5 dl sokeria
- 1 tl suolaa
- 1 rkl kardemummaa
- 1,5 l vehnäjauhoja
- 150 g margariinia (rasvaa 60 %)
- voiteluun kananmunaa
Omenatäyte:
- noin 1 kg happamia omenoita
- 7 rkl sitruunamehua
- 2 dl hillosokeria
- kanelia koristeluun
Purista sitruunasta mehu ja laita mehu kattilaan. Kuori omenat ja paloittele ne pieniksi kuutioiksi. Sekoittele omenakuutiot sitruunamehuun, jotta ne eivät tummu. Kuumenna omenakuutioita noin kaksi minuuttia, kunnes alkaa muodostua vesihöyryä. Lisää mukaan sekoitellen hillosokeri ja keitä miedolla lämmöllä välillä sekoitellen noin 10 minuuttia. Anna omenatäytteen jäähtyä.
Lämmitä pullataikinan maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon. Lisää maitoon kevyesti vatkaten muna, mausteet ja osa jauhoista. Lisää loput jauhot ja alusta taikina. Lisää loppuvaiheessa rasva. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
Kaada kohotettu taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa ilma pois. Leivo 50 pikkupullaa ja kohota ne liinan alla. Paina kohonneisiin pulliin juomalasin pohjalla syvennys ja voitele reunat kananmunalla. Laita omenatäytettä reilu ruokalusikallinen pullien syvennykseen. Ripottele pinnalle kanelia koristeeksi.
Paista pullia 225 asteessa 8–10 minuuttia.
Yksi pulla sisältää
– energiaa noin 125 kilokaloria (525 kilojoulea) energiaa
– noin 20 grammaa hiilihydraattia
Ohje: Diabeteskeskuksen keittiö
Terhin raparperipiirakka
12 tai 14 palaa
- 2 kananmunaa
- 1 dl sokeria
- 2 dl vehnäjauhoja
- 1 dl runsaskuituisia kaurahiutaleita
- 1,5 tl leivinjauhetta
- 1,5 tl vanilliinisokeria
- 1/2 dl öljyä
- 1 dl omenamehua
Pinnalle:
- 5 dl raparperia paloina
- 1/2 dl vettä
- 1 rkl hunajaa
- 1 rkl fariinisokeria
Laita raparperipalat, vesi, hunaja ja fariinisokeri kattilaan. Keitä kunnes raparperit pehmenevät ja rikkoutuvat (noin 5 minuuttia).
Sekoita kananmunat ja sokeri. Sekoita keskenään jauhot, kaurahiutaleet, leivinjauhe ja vanilliinisokeri. Lisää jauhoseos muna-sokeriseokseen vuorotellen omenamehun ja öljyn kanssa. Sekoita taikina tasaiseksi.
Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan (halkaisijaltaan noin 25 cm). Levitä raparperiseos taikinan päälle.
Paista 225-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia.
Kun leikkaat piirakan 12 palaksi, yhdessä palassa on noin
– noin 135 kilokaloria (565 kilojoulea) energiaa
– 20 grammaa hiilihydraattia
Kun leikkaat piirakan 14 palaksi, yhdessä palassa on noin
– 115 kilokaloria (485 kilojoulea) energiaa
– 15 grammaa hiilihydraattia
Ohje on Diabetesliiton Makumatka kevyeen kotiruokaan -keittokirjasta.
Tilaukset: www.diabetes.fi/d-kauppa
Täytetyt pullakierteet
55 kpl
- 5 dl maitoa
- 1 kananmuna
- 1 1/2 dl sokeria
- 1 tl suolaa
- 1 rkl kardemummaa
- 2 pussia kuivahiivaa
- noin 15 dl vehnäjauhoja
- 150 g margariinia
- 55 paperista muffinivuokaa
Täyte:
- purkki (200 g) vaniljalla maustettua kasvirasva-tuorejuustoa (rasvaa 20 %)
- 1 dl fariinisokeria
- 2 dl kuivattuja luumuja
- 1 dl mantelirouhetta
- kananmunaa pullien voiteluun
- 55 säilykekirsikkaa koristeluun
Kuumenna maito reilusti kädenlämpöiseksi (42 astetta). Lisää maitoon muna, sokeri, suola ja kardemumma. Sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon. Lisää jauhoja maitoon vähitellen, koko ajan vaivaten. Lisää lopuksi margariini. Alusta taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi ja valmista sillä aikaa täyte.
Paloittele luumut pieniksi. Sekoita luumut, fariinisokeri ja mantelirouhe notkistettuun tuorejuustoon.
Jaa taikina kahteen osaan. Kauli taikinasta jauhotetulla pöydällä kaksi suorakaiteen muotoista levyä (n. 30×60 cm). Jaa täyte levyjen päälle ja kääri levyt rulliksi. Leikkaa rullista noin kolmen sentin levyisiä paloja. Laita taikinapalat leikkauspinta ylöspäin muffinivuokiin. Anna kohota puolisen tuntia. Voitele munalla ja paina jokaisen pullan päälle koristeeksi säilykekirsikka. Paista 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.
Yksi pulla sisältää noin:
– noin 115 kilokaloria (485 kilojoulea) energiaa
– noin 15 g hiilihydraattia
Omenapullat
44 kpl
- 2 dl kaurapohjaista kasvirasvasekoitetta
- 3 dl vettä
- 2 pussia kuivahiivaa
- kanamuna
- 1,5 dl sokeria
- 1 tl suolaa
- noin 1,3 l (900 g) vehnäjauhoja
- 1,5 dl juoksevaa margariinia
- noin 3 dl (350 g) omenahilloa
- 44 isoa muffinivuokaa (”Amerikan muffinivuokia”)
Lämmitä neste (vesi ja kasvirasvasekoite) 42-asteiseksi. Sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon. Lisää nesteen joukkoon muna, sokeri, suola ja osa jauhoista. Lisää margariini.
Alusta loput jauhot taikinaan. Taikina on hyvin alustettu, kun se on kimmoisaa ja irtoaa käsistä hyvin. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
Puolita taikina ja kauli se suorakaiteen muotoiseksi. Levitä puolet omenahillosta levyn päälle ja kääri rullalle. Leikkaa 22 osaan ja laita viipaleet muffinivuokaan leikkauspinta ylöspäin. Leivo toinen taikina samaan tapaan.
Kohota pullat hyvin leivinliinan alla. Voitele kananmunalla ja ripottele raesokeria hiukan päälle. Paista pullia noin 10 minuuttia 225-asteisessa uunissa.
Yksi pulla sisältää
– noin 130 kilokaloria energiaa
– noin 20 grammaa hiilihydraattia
Ohje: apuemäntä Inga Laiho Diabeteskeskuksen keittiöltä
Mustikka-vadelmapiirakka
20 palaa
- 4 dl rasvatonta piimää
- 2 dl sokeria
- 2 dl vehnäjauhoja
- 2 dl hiivaleipävehnäjauhoja
- 1 dl kauraleseitä
- 2 tl soodaa
- 1 dl juoksevaa margariinia
- 5 dl mustikoita
- 3 dl vadelmia
Sekoita kuivat aineet keskenään. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele päälle marjat.
Paista 200 asteessa 20–20 minuuttia.
Yhdessä palassa piirakkaa on
– noin 125 kilokaloria energiaa
– noin 20 grammaa hiilihydraattia.
Ohje: Diabetes-lehden arkisto
SUOLAISET PIKKUPURTAVAT
Pähkinäkierteet
28 kpl
- 5 dl vettä
- 1 tl suolaa
- 2 rkl sokeria
- pussi kuivahiivaa
- 2 dl kaurahiutaleita
- 8 dl sämpyläjauhoja
- 1 dl grahamjauhoja
Täyte:
- 1/2 dl juoksevaa margariinia
- 100 g saksanpähkinöitä
- Päälle:
- 100 g juustoraastetta (rasvaa 15 %)
- 1 dl kurpitsansiemeniä
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja lisää joukkoon suola ja sokeri. Sekoita kuivahiiva jauhoihin. Lisää jauhot useammassa erässä nesteeseen ja alusta tasaiseksi taikinaksi. Kohota.
Laita taikina jauhotetulle pöydälle. Kauli taikinasta noin 20 cm x 40 cm -kokoinen suorakaiteen muotoinen levy. Levitä sen päälle juokseva margariini ja murskatut saksanpähkinät. Nosta taikinalevy pituussuunnassa kaksinkerroin. Leikkaa levy 28 suikaleeksi. Kierrä suikaleet kierteiksi, laita leivinpaperille ja kohota. Ripottele pinnalle juustoraaste ja kurpitsansiemenet.
Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia.
Yksi pähkinäkierre sisältää
– noin 135 kilokaloria (565 kilojoulea) energiaa
– noin 15 grammaa hiilihydraattia
Ohje on Diabetesliiton Piiraat pullat pasteijat -leivonnaiskirjasta.
Tilaukset: www.diabetes.fi/d-kauppa
Pienet suolaiset tuulihatut
40 kpl
- 2 dl vettä
- 100 g margariinia (rasvaa 80 %)
- 1,5 dl vehnäjauhoja
- 3 kananmunaa
Kiehauta margariini ja vesi kattilassa. Lisää jauhot kerralla ja sekoita puuhaarukalla voimakkaasti niin kauan, että taikina irtoaa kattilan reunoista. Anna taikinan jäähtyä kunnolla. Lisää kananmunat jäähtyneeseen taikinaan yksitellen, voimakkaasti sähkövatkaimella vatkaten. Vatkaa, kunnes taikina on kiiltävää ja notkeaa.
Pursota uunipellille 40 tuulihattua. Paista 200 asteen lämmössä uunin keskiosassa noin 20 minuuttia. Älä avaa uuniluukkua paistamisen aikana.
Leikkaa tuulihattujen kannet puolittain irti ja jaa täyte tuulihattujen sisälle.
Kinkkutäyte:
- 40 tuulihattuun
- 250 g kasvirasva-tuorejuustoa (rasvaa 14 %)
- 150 g palvikinkkua
- noin 10 cm:n pala purjoa
- Silppua purjo ja kinkku pieniksi paloiksi. Sekoita keskenään kaikki aineet.
Kalatäyte:
40 tuulihattuun
- 250 g kasvirasva-tuorejuustoa (rasvaa 14 %)
- 150 g savukalaa
- 1 dl tilliä silputtuna
Perkaa ja paloittele savukala pieniksi paloiksi. Sekoita keskenään kaikki aineet.
Kasvistäyte:
40 tuulihattuun
- 250 g yrtti-paprika-kasvirasva-tuorejuustoa (rasvaa 14 %)
- pieni paprika
- noin 10 cm:n pala purjoa
Silppua paprika ja purjo pieniksi paloiksi. Sekoita keskenään kaikki aineet.
Kolme tuulihattua täytettynä kinkku-, kala- tai kasvistäytteellä sisältää noin
– noin 145 kilokaloria (610 kilojoulea) energiaa
– noin 5 grammaa hiilihydraattia
Ohje on Diabetesliiton Makumatka kevyeen kotiruokaan -keittokirjasta.
Tilaukset: www.diabetes.fi/d-kauppa
Kirjolohimuffinit
16 kpl
- 200 g lohta tai kirjolohta fileenä
- puolikas pienehköstä purjosta (noin 80 g)
- 1–2 tl öljyä paistamiseen
- 2 kananmunaa
- 1 rkl sokeria
- 1 rkl öljyä
- 2 dl maustamatonta rasvatonta jugurttia
- 2 rkl tuoretta tilliä silputtuna
- 1 tl suolatonta sitruunapippuria
- 1/2 tl suolaa
- 1/2 dl juustoraastetta (rasvaa 15–17 %)
- 1/2 dl kaurahiutaleita
- 3 dl hiivaleipäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 16 muffinivuokaa
- öljyä vuokien voiteluun
Pinnalle:
- 2 rkl kurpitsansiemeniä
Leikkaa lohi pieniksi kuutioiksi. Pese ja silppua purjo. Paista lohi ja purjosilppu öljyssä pannulla ja anna jäähtyä.
Vatkaa kananmunat ja sokeri sekaisin. Lisää öljy ja jugurtti joukkoon.
Lisää seokseen lohi, purjo, tilli, mausteet ja juustoraaste. Sekoita kaurahiutaleet, jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää taikinaan.
Öljyä muffinivuoat kevyesti esimerkiksi pullasudin avulla. Jaa taikina vuokiin ja ripottele pinnalle kurpitsansiemenet. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Yksi kirjolohimuffini sisältää
– noin 100 kilokaloria (420 kilojoulea) energiaa
– noin 10 grammaa hiilihydraattia
Ohje on Diabetesliiton Piiraat pullat pasteijat -leivonnaiskirjasta.
Tilaukset: www.diabetes.fi/d-kauppa
Kylmäsavulohikakku
12 annosta
- 200 g hapankorppua
- 2 dl vettä
- 1 rkl sitruunamehua
Täyte:
- 8 liivatelehteä
- 200 g kylmäsavulohta
- 4 dl maitopohjaista kasvirasvasekoitetta (rasvaa 4 %)
- 2 rkl tillisilppua
- 2 rkl ruohosipulisilppua
- 50 g purjosipulia
- 2 valkosipulinkynttä
- 0,5 tl valkopippurijauhetta
- 2 rkl sitruunamehua
- 2 rkl vettä
Valmista pohja. Hienonna hapankorput esimerkiksi monitoimikoneessa. Lisää vesi ja sitruunamehu muruseokseen. Sekoita.
Vuoraa irtoreunaisen vuoan pohja leivinpaperilla. Kaada seos vuokaan ja taputtele tasaiseksi. Laita vuoka kylmään odottamaan täyteen valmistumista.
Valmista täyte. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Leikkaa kylmäsavulohi pieniksi paloiksi. Leikkaa purjo pieneksi silpuksi. Sekoita kasvirasvasekoitteeseen kylmäsavulohi, yrttisilput, purjosilppu, hienonnettu valkosipuli ja valkopippuri.
Laita kattilaan sitruunanmehu ja vesi, kuumenna kiehuvaksi. Liuota seokseen liivatelehdet, joista on puristettu vesi pois. Anna jäähtyä hetken.
Sekoita liivateseos täytteeseen ja kaada täyte vuoassa olevan kakkupohjan päälle. Peitä vuoka kelmulla ja anna kakun olla kylmässä mieluiten yön yli.
Irrota kakku vuoasta. Kakun voi koristella kylmäsavulohiruusukkeilla, sitruunaviipaleilla ja yrteillä.
Yksi annos sisältää
– noin 100 kilokaloria energiaa
– noin 10 grammaa hiilihydraattia
Ohje: restonomi Maija Kulmala
GLUTEENITTOMAT
Juusto-kurpitsansiemensarvet
- 16 kpl
- 2 dl vettä
- 2 tl psylliumia
- 1 rkl sokeria
- 1 pss kuivahiivaa
- 1,5 dl gluteenitonta kaurajauhoa
- 4 dl gluteenitonta karkeaa kuitupitoista jauhoseosta
- 1,5 dl gluteenittomia kokonaisia kauraryynejä
- 1 dl vettä kauraryynien liottamiseen
- 3/4 tl suolaa
- 1 dl öljyä
Täyte:
- 1,5 dl kurpitsansiemeniä
- 150 g juustoraastetta (esimerkiksi Emmental Punaleimaa, 15–17 % rasvaa)
Voiteluun :
- kananmuna
Liota kauraryynejä desilitrassa kylmää vettä noin puolitoista tuntia. Käytä liotusvesi taikinaan.
Sekoita jauhot ja kuivahiiva keskenään.
Kuumenna 2 dl vettä reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää psyllium-jauhe vispilällä sekoittaen veteen ja anna turvota 10 minuuttia. Lisää suola ja sokeri seokseen.
Lisää kauraryynit liotusvesineen sekä jauhot ja öljy hyvin vaivaten taikinaan. Anna taikinan levähtää noin 10 minuuttia liinalla peitettynä.
Jaa taikina kahteen osaan. Kauli taikinat gluteiinittomilla jauhoilla jauhotetulla pöydällä pyöreiksi levyiksi ja leikkaa levyt taikinapyörällä kahdeksaan osaan.
Jaa kurpitsansiemenet ja juustoraaste taikinan leveämpään osaan ja rullaa sarveksi. Kohota sarvia liinalla peitettynä uunipellillä noin puoli tuntia. Voitele kananmunalla.
Paista 225 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
VINKKI: Voit pakastaa sarvet raakana ja sulattaa ne huoneenlämmössä. Kohota ja paista sarvet tavalliseen tapaan. Voit myös kohottaa sarvet raakana ja pakastaa ne sen jälkeen. Sulata ja paista. Näin saat aina tuoreita sarvia.
Yksi sarvi sisältää
– noin 210 kilokaloria energiaa
– noin 20 grammaa hiilihydraattia.
Mustikkakupit
6 kpl
- 50 g rasiamargariinia, 70 % rasvaa
- 2 rkl (30 g) sokeria
- kananmuna
- 2 dl gluteenitonta kaurajauhoa
- 1 dl gluteenitonta Hienoa jauhoseosta
- 1/2 tl leivinjauhetta
- 600 g mustikoita
- 1 rkl sokeria
- 1 rkl gluteenittomia perunajauhoja (jos mustikat pakastettuja)
- 6 uuninkestävää kuppia
Vaahdota margariini ja sokeri. Vatkaa joukkoon kananmuna.
Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää ne taikinan joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi. Laita taikina jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.
Pyöritä taikina tangoksi ja leikkaa kuuteen osaan. Sekoita mustikoiden joukkoon sokeri (ja perunajauho). Jaa mustikat kuuteen kuppiin.
Pyörittele taikinapalat palloiksi. Taputtele ja kauli palat siten, että ne ovat kupin kokoiset. Nosta taikinat mustikkakuppeihin kansiksi.
Paista 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.
Yksi mustikkakuppi sisältää
– 240 kilokaloria energiaa
– noin 30 grammaa hiilihydraattia.