Leivonnaiset


Suklainen joulurulla

15 viipaletta

  • 3 isoa kananmunaa
  • 1 dl sokeria
  • 3/4 dl perunajauhoja
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl kaakaojauhetta
  • 1 tl leivinjauhetta

Täyte:

  • reilu 1 dl Saarioisen vadelmahilloa

Suklaakuorrute päälle:

  • 100 g tummaa gluteenitonta Panda-suklaata
  • 1 dl Alpro Cuisine vispautuvaa soijakermaa

Koristeeksi:

  • 1/2 dl paahdettuja mantelilastuja

Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat sokerin kanssa kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon keskenään sekoitetut perunajauho, kaakaojauho ja leivinjauhe siivilän läpi. Sekoita vehnäjauhot nuolijalla varovasti nostellen vaahtoon. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle ja paista 225 asteessa 6–7 minuuttia.

Kumoa levy heti puhtaalle leivinpaperille, johon on ripoteltu kaksi teelusikallista sokeria.

Levitä torttupohjalle hillo ja kääri tiukalle rullalle. Kääri rulla leivinpaperiin ja laita jääkaappiin.

Paahda mantelilastut kuumalla kuivalla pannulla. Laita ne jäähtymään lautaselle.

Valmista suklaakuorrute. Paloittele suklaa kulhoon. Kuumenna soijakerma kiehuvan kuumaksi. Kaada kuuma soijakerma suklaapalojen päälle ja anna sulaa hetki. Sekoita suklaamassa tasaiseksi ja jäähdytä viileäksi. Vaahdota jäähtynyttä suklaaseosta sähkövatkaimella noin kaksi minuuttia. Älä vatkaa liikaa, ettei suklaasta tule rakeista. Levitä suklaaseos kääretortturullan päälle. Koristele paahdetuilla mantelilastuilla. 

Kun jaat rullan 15 viipaleeksi, yksi viipale sisältää:
– noin 115 kilokaloria energiaa
– noin 15 grammaa hiilihydraattia

 


Puolukkapiirakka

14 palaa

pohja:

  • 1/2 dl auringonkukan siemeniä
  • 100 g kasvimargariinia (rasvaa 60 prosenttia)
  • 1/2 dl sokeria
  • kananmuna
  • 1/2 dl ruisjauhoja
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

täyte:

  • 150 g puolukoita
  • 0,3 dl sokeria
  • 200 g rahkaa
  • kananmuna
  • 0,3 dl sokeria

päälle:

  • 50 g kasvimargariinia
  • 2 rkl sokeria
  • 1,5 dl kaurahiutaleita

Paahda auringonkukansiemenet pannulla.
Vaahdota rasva ja sokeri. Vatkaa sekaan kananmuna.
Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe. Lisää taikinaan jauhoseos ja paahdetut auringonkukansiemenet. Sekoita.
Levitä taikina pyöreään piirasvuokaan.
Survo puolukat ja sekoita joukkoon 0,3 desilitraa sokeria. Levitä puolukat piirakkapohjan päälle.
Sekoita keskenään rahka, kananmuna ja 0,3 dl sokeria. Levitä seos piirakan päälle.
Nypi keskenään margariini, sokeri ja kaurahiutaleet. Levitä seos piirakan päälle.
Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Yksi pala sisältää
– noin 180 kilokaloria energiaa
– noin 20 grammaa hiilihydraattia

Ohje: Diabetesliiton keittokirjasta Piiraat, pullat, pasteijat

 


Inkivääri-päärynäkakku

16 palaa

täyte:

  • 1 tölkki maitorahkaa
  • 1 tölkki vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
  • 800 g:n tölkki säilöttyjä päärynöitä (päärynöiden osuus noin 460 g)
  • 2 limehedelmää
  • 2 rkl inkiväärisiirappia
  • 2 rkl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 7 liivatelehteä (2 g/kpl)

kakkupohja:

  • 2 munaa
  • 3/4 dl sokeria
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 tl leivinjauhetta

päällys:

  • 3 kiiviä

Tee ensin kakkupohja. Vatkaa munat ja sokeri ja lisää vehnäjauho, johon on sekoitettu leivinjauhe. Voitele ja korppujauhota irtopohjainen vuoka. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa noin 20 minuuttia.

Valuta säilötyistä päärynöistä liemi ja ota se talteen. Soseuta päärynät tehosekoittimella. Pese toinen limehedelmä hyvin ja raasta sen kuori. Purista mehu molemmista limehedelmistä. Vaahdota vaniljakastike. Sekoita kaikki muut täytteen ainekset paitsi päärynöiden liemi keskenään.

Liota liivatteita muutama minuutti vedessä. Kiehauta yksi desilitra päärynälientä. Puristele liivatteista vesi pois ja sulata ne kuumassa päärynäliemessä. Jäähdytä lientä hetki ja sekoita se tasaisesti täytteen sekaan.

Irrota kakkupohja vuoasta ja pese vuoka. Öljyä vuoka kevyesti. Laita kakkupohja vuoan pohjalle ja kostuta sitä reilusti noin desilitralla päärynälientä. Kaada täyte vuokaan ja anna sen jähmettyä viileässä muutama tunti.

Kuori ja halkaise kiivit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet kakun päälle riveittäin. Ota kakku pois ja siirrä tarjoiluastiaan.

Yksi pala inkivääri-päärynäkakkua sisältää
– noin 120 kilokaloria energiaa
– noin 20 grammaa hiilihydraattia.

Ohje: ravintolakokki Liisa Ruuskanen

 


Puolukka-marenkimuffinit

14 kpl

  • 100 g margariinia (rasvaa 60 %)
  • 3 rkl sokeria
  • 2 kananmunan keltuaista
  • 1,5 dl sämpyläjauhoja
  • 0,5 dl perunajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 0,5 dl rasvatonta maitoa

Täyte:

  • 3,5 dl puolukoita
  • 1 rkl perunajauhoja
  • 1 rkl sokeria

Marenki:

  • 2 kananmunan valkuaista
  • 1 1/2 rkl sokeria

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää keltuaiset yksitellen joukkoon välillä voimakkaasti vatkaten. Lisää jauho-leivinjauheseos siivilän läpi. Lisää lopuksi joukkoon maito.

Valmista täyte. Sekoita puolukoihin perunajauhot ja sokeri. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää vähitellen joukkoon sokeri. Sekoita marenki varovasti puolukoiden joukkoon.

Täytä muffinivuoista puolet taikinamassalla ja lusikoi taikinan päälle marenki-puolukkaseosta.

Paista muffineja 175 asteessa 15–20 minuuttia.

Yksi muffini sisältää
– noin 105 kilokaloria energiaa
– noin 15 grammaa hiilihydraattia

Ohje: restonomi Maija Kulmala

 


Raikas marja-jukurttikakku

16 annosta

  • 75 g hapankorppuja
  • 75 g voileipäkeksejä
  • 3/4 dl rasvatonta maitoa
  • 3/4 dl sulatettua margariinia
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl kanelia

Täyte:

  • 10 liivatelehteä
  • 0,5 dl sitruunamehua
  • 4 dl maustamatonta rasvatonta jukurttia
  • 3/4 dl sokeria
  • 2,5 dl mangososetta, esim. lasten hedelmäsosetta
  • 2 dl Flora Vispiä

Pinnalle:

  • noin litra erilaisia marjoja
  • 2 dl marjamehua
  • 1 dl hyytelösokeria

Jauha hapankorput ja voileipäkeksit hienoksi esimerkiksi monitoimikoneella. Lisää joukkoon maito, sulatettu margariini, sokeri ja kaneli. Sekoita hyvin.

Vuoraa irtoreunaisen vuoan (halkaisija 23 cm) pohja leivinpaperilla. Kaada seos vuokaan ja taputtele tasaiseksi. Laita vuoka jääkaappiin odottamaan täytteen valmistusta.

Valmista täyte. Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään 10 minuutiksi. Ota liivatteet vedestä ja purista ylimääräinen vesi pois. Liuota liivatelehdet kuumaan sitruunamehuun ja anna jäähtyä haaleaksi. Vaahdota Flora Vispi. Sekoita jukurtin joukkoon sokeri, mangosose, liivateseos ja Flora Vispi -vaahto.

Ota vuoka jääkaapista ja kaada täyte vuokaan. Anna hyytyä kylmässä seuraavaan päivään. Levitä kakun pinnalle marjoja, esimerkiksi vadelmia ja mustaherukoita. Jos käytät pakastemarjoja, laita ne kakun päälle jäisinä.

Kiehauta kattilassa marjamehu ja lisää joukkoon hyytelösokeri koko ajan sekoittaen. Anna liemen kiehahtaa uudelleen ja ota se sitten pois levyltä. Jäähdytä muutama minuutti. Levitä liemi lusikalla marjojen päälle. Anna hyytyä hetken kylmässä. Irrota kakku vuoasta ja aseta tarjolle.

Yksi annos sisältää
– noin 165 kilokaloria energiaa
– noin 20 grammaa hiilihydraattia

Ohje: restonomi Maija Kulmala

 


 

suklaamuffinit

Suklaamuffinit

14 kpl

  • 2 kananmunaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl perunajauhoa
  • 1,5 dl vehnäjauhoa
  • 2 rkl kaakaojauhetta
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 dl mantelirouhetta
  • 3/4 dl juoksevaa margarinia
  • 2 rkl vahvaa valmista kahvia

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää vaahtoon. Lisää juokseva maragriini ja kylmä kahvi.

Jaa takina 14 muffinivuokaan. Paista uunissa 200 asteen lämmössä noin 10 minuuttia.

Yksi muffini sisältää:
– noin 100 kilokaloria (420 kilojoulea) energiaa
– noin 10 grammaa hiilihydraattia

Ohje: ravitsemistyöntekijä Tiina Santavuori Diabeteskeskuksen keittiöltä.

 


Estellen kääretorttu

18 palaa

Raikas kääretorttu hurmaa keväisessä juhlapöydässä ilman turhia höttöhiilareita. Niitä on vähennetty vaihtamalla valkoiset vehnäjauhot ruisjauhoihin.
estellen-kaaretorttu

Pohja:

  • 4 kananmunaa
  • 1,5 dl sokeria
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1/2 dl perunajauhoja
  • 1,3 dl ruisjauhoja
  • noin 1 rkl sokeria

Täyte:

  • 500 g maitorahkaa
  • 1 dl vadelmahilloa
  • 1 rkl vanilliinisokeria

Vaahdota kananmunat ja sokeri kovaksi vaahdoksi.

Yhdistä leivinjauhe ja jauhot keskenään. Siivilöi jauhot sokeri-kanamuna-vaahtoon varovasti sekoittaen. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipannulle.

Paista 225 asteen lämmössä uunin keskiosassa 6–7 minuuttia. Ripottele leivinpaperiarkille sokeria ja kumoa kääretorttupohja sen päälle. Irrota paistoleivinpaperi varovasti.

Sekoita täytteen ainekset keskenään ja levitä pohjan päälle. Kääri rullaksi. Leikkaa 18 palaan.

Kun jaat kääretortun 18 palaan, yksi pala sisältää
– noin 95 kilokaloria (400 kilojoulea) energiaa
– noin 15 grammaa hiilihydraattia.

Ohje on Diabetesliiton Piiraat pullat pasteijat -leivonnaiskirjasta.

Tilaukset: www.diabetes.fi/d-kauppa

 


Rahkapiirakka

uunipellillinen, 24 tai 30 palaataikina-rahkapiirakka

Pullataikina:

  • 2,5 dl maitoa
  • noin 30 g tuorehiivaa (tai 1 pussi kuivahiivaa)
  • 1 kananmuna
  • 3/4 dl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 7–8 dl vehnäjauhoja
  • 75 g margariinia (rasvaa 60–80 %)
  • (2 tl kardemummaa)

Täyte:

  • 2 purkkia (500 g) maitorahkaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl sokeria
  • 1/2 dl sitruunamehua
  • 1,5 dl maitoa (rasvatonta tai rasvaa 1 %)

Valmista pullataikina:

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liota hiiva maitoon. Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi, noin 42-asteiseksi. Sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon.

Lisää maitoon kevyesti vatkaten muna, mausteet ja osa jauhoista. Lisää rasva.

Alusta loput jauhot taikinaan käsin. Taikina on hyvin alustettu, kun se on kimmoisaa ja irtoaa käsistä hyvin. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

Tee kohonneesta taikinasta uunipellin kokoinen levy niin, että taputtelet taikinan suoraan uunipellille leivinpaperin päälle. Muotoile reunat siten, että rahkatäyte pysyy taikinapohjalla. Anna taikinan kohota lämpimässä liinalla peitettynä 20–30 minuuttia.

Sekoita täytteen ainekset keskenään ja kaada seos pohjan päälle. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Kun leikkaat piirakan 24 palaksi, yhdessä palassa on noin
– 140 kilokaloria (590 kilojoulea) energiaa
– noin 20 grammaa hiilihydraattia

Kun leikkaat piirakan 30 palaksi, yhdessä palassa on noin
– noin 110 kilokaloria (460 kilojoulea) energiaa
– noin 15 grammaa hiilihydraattia

Ohje on Diabetesliiton Makumatka kevyeen kotiruokaan -keittokirjasta.

Tilaukset: www.diabetes.fi/d-kauppa

 


Omenatäytepulla

omenataytepullatPullataikina:

  • 5 dl maitoa
  • 50 g hiivaa
  • kananmuna
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl kardemummaa
  • 1,5 l vehnäjauhoja
  • 150 g margariinia (rasvaa 60 %)
  • voiteluun kananmunaa

Omenatäyte:

  • noin 1 kg happamia omenoita
  • 7 rkl sitruunamehua
  • 2 dl hillosokeria
  • kanelia koristeluun

Purista sitruunasta mehu ja laita mehu kattilaan. Kuori omenat ja paloittele ne pieniksi kuutioiksi. Sekoittele omenakuutiot sitruunamehuun, jotta ne eivät tummu. Kuumenna omenakuutioita noin kaksi minuuttia, kunnes alkaa muodostua vesihöyryä. Lisää mukaan sekoitellen hillosokeri ja keitä miedolla lämmöllä välillä sekoitellen noin 10 minuuttia. Anna omenatäytteen jäähtyä.

Lämmitä pullataikinan maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon. Lisää maitoon kevyesti vatkaten muna, mausteet ja osa jauhoista. Lisää loput jauhot ja alusta taikina. Lisää loppuvaiheessa rasva. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

Kaada kohotettu taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa ilma pois. Leivo 50 pikkupullaa ja kohota ne liinan alla. Paina kohonneisiin pulliin juomalasin pohjalla syvennys ja voitele reunat kananmunalla. Laita omenatäytettä reilu ruokalusikallinen pullien syvennykseen. Ripottele pinnalle kanelia koristeeksi.

Paista pullia 225 asteessa 8–10 minuuttia.

Yksi pulla sisältää
– energiaa noin 125 kilokaloria (525 kilojoulea) energiaa
– noin 20 grammaa hiilihydraattia

Ohje: Diabeteskeskuksen keittiö

 


Terhin raparperipiirakka

12 tai 14 palaaraparperipiirakka

  • 2 kananmunaa
  • 1 dl sokeria
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl runsaskuituisia kaurahiutaleita
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1,5 tl vanilliinisokeria
  • 1/2 dl öljyä
  • 1 dl omenamehua

Pinnalle:

  • 5 dl raparperia paloina
  • 1/2 dl vettä
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 rkl fariinisokeria

Laita raparperipalat, vesi, hunaja ja fariinisokeri kattilaan. Keitä kunnes raparperit pehmenevät ja rikkoutuvat (noin 5 minuuttia).

Sekoita kananmunat ja sokeri. Sekoita keskenään jauhot, kaurahiutaleet, leivinjauhe ja vanilliinisokeri. Lisää jauhoseos muna-sokeriseokseen vuorotellen omenamehun ja öljyn kanssa. Sekoita taikina tasaiseksi.

Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan (halkaisijaltaan noin 25 cm). Levitä raparperiseos taikinan päälle.

Paista 225-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia.

Kun leikkaat piirakan 12 palaksi, yhdessä palassa on noin
– noin 135 kilokaloria (565 kilojoulea) energiaa
– 20 grammaa hiilihydraattia

Kun leikkaat piirakan 14 palaksi, yhdessä palassa on noin
– 115 kilokaloria (485 kilojoulea) energiaa
– 15 grammaa hiilihydraattia

Ohje on Diabetesliiton Makumatka kevyeen kotiruokaan -keittokirjasta.

Tilaukset: www.diabetes.fi/d-kauppa

 


Täytetyt pullakierteet

55 kpl

  • 5 dl maitoa
  • 1 kananmuna
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl kardemummaa
  • 2 pussia kuivahiivaa
  • noin 15 dl vehnäjauhoja
  • 150 g margariinia
  • 55 paperista muffinivuokaa

Täyte:

  • purkki (200 g) vaniljalla maustettua kasvirasva-tuorejuustoa (rasvaa 20 %)
  • 1 dl fariinisokeria
  • 2 dl kuivattuja luumuja
  • 1 dl mantelirouhetta
  • kananmunaa pullien voiteluun
  • 55 säilykekirsikkaa koristeluun

Kuumenna maito reilusti kädenlämpöiseksi (42 astetta). Lisää maitoon muna, sokeri, suola ja kardemumma. Sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon. Lisää jauhoja maitoon vähitellen, koko ajan vaivaten. Lisää lopuksi margariini. Alusta taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi ja valmista sillä aikaa täyte.

Paloittele luumut pieniksi. Sekoita luumut, fariinisokeri ja mantelirouhe notkistettuun tuorejuustoon.

Jaa taikina kahteen osaan. Kauli taikinasta jauhotetulla pöydällä kaksi suorakaiteen muotoista levyä (n. 30×60 cm). Jaa täyte levyjen päälle ja kääri levyt rulliksi. Leikkaa rullista noin kolmen sentin levyisiä paloja. Laita taikinapalat leikkauspinta ylöspäin muffinivuokiin. Anna kohota puolisen tuntia. Voitele munalla ja paina jokaisen pullan päälle koristeeksi säilykekirsikka. Paista 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.

Yksi pulla sisältää noin:
– noin 115 kilokaloria (485 kilojoulea) energiaa
– noin 15 g hiilihydraattia

 


Omenapullat

44 kplOmenapullat

  • 2 dl kaurapohjaista kasvirasvasekoitetta
  • 3 dl vettä
  • 2 pussia kuivahiivaa
  • kanamuna
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • noin 1,3 l (900 g) vehnäjauhoja
  • 1,5 dl juoksevaa margariinia
  • noin 3 dl (350 g) omenahilloa
  • 44 isoa muffinivuokaa (”Amerikan muffinivuokia”)

Lämmitä neste (vesi ja kasvirasvasekoite) 42-asteiseksi. Sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon. Lisää nesteen joukkoon muna, sokeri, suola ja osa jauhoista. Lisää margariini.

Alusta loput jauhot taikinaan. Taikina on hyvin alustettu, kun se on kimmoisaa ja irtoaa käsistä hyvin.  Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

Puolita taikina ja kauli se suorakaiteen muotoiseksi. Levitä puolet omenahillosta levyn päälle ja kääri rullalle. Leikkaa 22 osaan ja laita viipaleet muffinivuokaan leikkauspinta ylöspäin. Leivo toinen taikina samaan tapaan.

Kohota pullat hyvin leivinliinan alla. Voitele kananmunalla ja ripottele raesokeria hiukan päälle. Paista pullia noin 10 minuuttia 225-asteisessa uunissa.

Yksi pulla sisältää
– noin 130 kilokaloria energiaa
– noin 20 grammaa hiilihydraattia

Ohje: apuemäntä Inga Laiho Diabeteskeskuksen keittiöltä

 


Mustikka-vadelmapiirakka

20 palaamustikka-vadelmapiiriakka

  • 4 dl rasvatonta piimää
  • 2 dl sokeria
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl hiivaleipävehnäjauhoja
  • 1 dl kauraleseitä
  • 2 tl soodaa
  • 1 dl juoksevaa margariinia
  • 5 dl mustikoita
  • 3 dl vadelmia

Sekoita kuivat aineet keskenään. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele päälle marjat.

Paista 200 asteessa 20–20 minuuttia.

Yhdessä palassa piirakkaa on
– noin 125 kilokaloria energiaa
– noin 20 grammaa hiilihydraattia.

Ohje: Diabetes-lehden arkisto

 


SUOLAISET PIKKUPURTAVAT


Pähkinäkierteet

28 kpl

  • 5 dl vettä
  • 1 tl  suolaa
  • 2 rkl sokeria
  • pussi kuivahiivaa
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 8 dl sämpyläjauhoja
  • 1 dl grahamjauhoja

Täyte:

  • 1/2 dl juoksevaa margariinia
  • 100 g  saksanpähkinöitä
  • Päälle:
  • 100 g juustoraastetta (rasvaa 15 %)
  • 1 dl kurpitsansiemeniä

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja lisää joukkoon suola ja sokeri. Sekoita kuivahiiva jauhoihin. Lisää jauhot useammassa erässä nesteeseen ja alusta tasaiseksi taikinaksi. Kohota.

Laita taikina jauhotetulle pöydälle. Kauli taikinasta noin 20 cm x 40 cm -kokoinen suorakaiteen muotoinen levy. Levitä sen päälle juokseva margariini ja murskatut saksanpähkinät. Nosta taikinalevy pituussuunnassa kaksinkerroin. Leikkaa levy 28 suikaleeksi. Kierrä suikaleet kierteiksi, laita leivinpaperille ja kohota. Ripottele pinnalle juustoraaste ja kurpitsansiemenet.

Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia.

Yksi pähkinäkierre sisältää
– noin 135 kilokaloria (565 kilojoulea) energiaa
– noin 15 grammaa hiilihydraattia

Ohje on Diabetesliiton Piiraat pullat pasteijat -leivonnaiskirjasta.

Tilaukset: www.diabetes.fi/d-kauppa

 


Pienet suolaiset tuulihatut

40 kpl

  • 2 dl vettä
  • 100 g margariinia (rasvaa 80 %)
  • 1,5 dl vehnäjauhoja
  • 3 kananmunaa

Kiehauta margariini ja vesi kattilassa. Lisää jauhot kerralla ja sekoita puuhaarukalla voimakkaasti niin kauan, että taikina irtoaa kattilan reunoista. Anna taikinan jäähtyä kunnolla. Lisää kananmunat jäähtyneeseen taikinaan yksitellen, voimakkaasti sähkövatkaimella vatkaten. Vatkaa, kunnes taikina on kiiltävää ja notkeaa.

Pursota uunipellille 40 tuulihattua. Paista 200 asteen lämmössä uunin keskiosassa noin 20 minuuttia. Älä avaa uuniluukkua paistamisen aikana.

Leikkaa tuulihattujen kannet puolittain irti ja jaa täyte tuulihattujen sisälle.

Kinkkutäyte:

  • 40 tuulihattuun
  • 250 g kasvirasva-tuorejuustoa (rasvaa 14 %)
  • 150 g palvikinkkua
  • noin 10 cm:n pala purjoa
  • Silppua purjo ja kinkku pieniksi paloiksi. Sekoita keskenään kaikki aineet.

Kalatäyte:

40 tuulihattuun

  • 250 g kasvirasva-tuorejuustoa (rasvaa 14 %)
  • 150 g savukalaa
  • 1 dl tilliä silputtuna

Perkaa ja paloittele savukala pieniksi paloiksi. Sekoita keskenään kaikki aineet.

Kasvistäyte:

40 tuulihattuun

  • 250 g yrtti-paprika-kasvirasva-tuorejuustoa (rasvaa 14 %)
  • pieni paprika
  • noin 10 cm:n pala purjoa

Silppua paprika ja purjo pieniksi paloiksi. Sekoita keskenään kaikki aineet.

Kolme tuulihattua täytettynä kinkku-, kala- tai kasvistäytteellä sisältää noin
– noin 145 kilokaloria (610 kilojoulea) energiaa
– noin 5 grammaa hiilihydraattia

Ohje on Diabetesliiton Makumatka kevyeen kotiruokaan -keittokirjasta.

Tilaukset: www.diabetes.fi/d-kauppa

 


Kirjolohimuffinit

16 kpl

  • 200 g  lohta tai kirjolohta fileenä
  • puolikas pienehköstä purjosta (noin 80 g)
  • 1–2 tl öljyä paistamiseen
  • 2 kananmunaa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 rkl öljyä
  • 2 dl maustamatonta rasvatonta jugurttia
  • 2 rkl tuoretta tilliä silputtuna
  • 1 tl suolatonta sitruunapippuria
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 dl juustoraastetta (rasvaa 15–17 %)
  • 1/2 dl kaurahiutaleita
  • 3 dl hiivaleipäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 16 muffinivuokaa
  • öljyä vuokien voiteluun

Pinnalle:

  • 2 rkl kurpitsansiemeniä

Leikkaa lohi pieniksi kuutioiksi. Pese ja silppua purjo. Paista lohi ja purjosilppu öljyssä pannulla ja anna jäähtyä.

Vatkaa kananmunat ja sokeri sekaisin. Lisää öljy ja jugurtti joukkoon.

Lisää seokseen lohi, purjo, tilli, mausteet ja juustoraaste. Sekoita kaurahiutaleet, jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää taikinaan.

Öljyä muffinivuoat kevyesti esimerkiksi pullasudin avulla. Jaa taikina vuokiin ja ripottele pinnalle kurpitsansiemenet. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Yksi kirjolohimuffini sisältää
– noin 100 kilokaloria (420 kilojoulea) energiaa
– noin 10 grammaa hiilihydraattia

Ohje on Diabetesliiton Piiraat pullat pasteijat -leivonnaiskirjasta.

Tilaukset: www.diabetes.fi/d-kauppa

 


Kylmäsavulohikakku

12 annosta

  • 200 g hapankorppua
  • 2 dl vettä
  • 1 rkl sitruunamehua

Täyte:

  • 8 liivatelehteä
  • 200 g kylmäsavulohta
  • 4 dl maitopohjaista kasvirasvasekoitetta (rasvaa 4 %)
  • 2 rkl tillisilppua
  • 2 rkl ruohosipulisilppua
  • 50 g purjosipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 0,5 tl valkopippurijauhetta
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 2 rkl vettä

Valmista pohja. Hienonna hapankorput esimerkiksi monitoimikoneessa. Lisää vesi ja sitruunamehu muruseokseen. Sekoita.

Vuoraa irtoreunaisen vuoan pohja leivinpaperilla. Kaada seos vuokaan ja taputtele tasaiseksi. Laita vuoka kylmään odottamaan täyteen valmistumista.

Valmista täyte. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Leikkaa kylmäsavulohi pieniksi paloiksi. Leikkaa purjo pieneksi silpuksi. Sekoita kasvirasvasekoitteeseen kylmäsavulohi, yrttisilput, purjosilppu, hienonnettu valkosipuli ja valkopippuri.

Laita kattilaan sitruunanmehu ja vesi, kuumenna kiehuvaksi. Liuota seokseen liivatelehdet, joista on puristettu vesi pois. Anna jäähtyä hetken.

Sekoita liivateseos täytteeseen ja kaada täyte vuoassa olevan kakkupohjan päälle. Peitä vuoka kelmulla ja anna kakun olla kylmässä mieluiten yön yli.

Irrota kakku vuoasta. Kakun voi koristella kylmäsavulohiruusukkeilla, sitruunaviipaleilla ja yrteillä.

Yksi annos sisältää
– noin 100 kilokaloria energiaa
– noin 10 grammaa hiilihydraattia

Ohje: restonomi Maija Kulmala

 


GLUTEENITTOMAT

Juusto-kurpitsansiemensarvet

  • 16 kpl
  • 2 dl vettä
  • 2 tl psylliumia
  • 1 rkl sokeria
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 1,5 dl gluteenitonta kaurajauhoa
  • 4 dl gluteenitonta karkeaa kuitupitoista jauhoseosta
  • 1,5 dl gluteenittomia kokonaisia kauraryynejä
  • 1 dl vettä kauraryynien liottamiseen
  • 3/4 tl suolaa
  • 1 dl öljyä

Täyte:

  • 1,5 dl kurpitsansiemeniä
  • 150 g juustoraastetta (esimerkiksi Emmental Punaleimaa, 15–17 % rasvaa)

Voiteluun :

  • kananmuna

Liota kauraryynejä desilitrassa kylmää vettä noin puolitoista tuntia. Käytä liotusvesi taikinaan.

Sekoita jauhot ja kuivahiiva keskenään.

Kuumenna 2 dl vettä reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää psyllium-jauhe vispilällä sekoittaen veteen ja anna turvota 10 minuuttia. Lisää suola ja sokeri seokseen.

Lisää kauraryynit liotusvesineen sekä jauhot ja öljy hyvin vaivaten taikinaan. Anna taikinan levähtää noin 10 minuuttia liinalla peitettynä.

Jaa taikina kahteen osaan. Kauli taikinat gluteiinittomilla jauhoilla jauhotetulla pöydällä pyöreiksi levyiksi ja leikkaa levyt taikinapyörällä kahdeksaan osaan.

Jaa kurpitsansiemenet ja juustoraaste taikinan leveämpään osaan ja rullaa sarveksi. Kohota sarvia liinalla peitettynä uunipellillä noin puoli tuntia. Voitele kananmunalla.

Paista 225 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

VINKKI: Voit pakastaa sarvet raakana ja sulattaa ne huoneenlämmössä. Kohota ja paista sarvet tavalliseen tapaan. Voit myös kohottaa sarvet raakana ja pakastaa ne sen jälkeen. Sulata ja paista. Näin saat aina tuoreita sarvia.

Yksi sarvi sisältää
– noin 210 kilokaloria energiaa
– noin 20 grammaa hiilihydraattia.


Mustikkakupit

6 kpl

  • 50 g rasiamargariinia, 70 % rasvaa
  • 2 rkl (30 g) sokeria
  • kananmuna
  • 2 dl gluteenitonta kaurajauhoa
  • 1 dl gluteenitonta Hienoa jauhoseosta
  • 1/2 tl leivinjauhetta
  • 600 g mustikoita
  • 1 rkl sokeria
  • 1 rkl gluteenittomia perunajauhoja (jos mustikat pakastettuja)
  • 6 uuninkestävää kuppia

Vaahdota margariini ja sokeri. Vatkaa joukkoon kananmuna.

Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää ne taikinan joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi. Laita taikina jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.

Pyöritä taikina tangoksi ja leikkaa kuuteen osaan. Sekoita mustikoiden joukkoon sokeri (ja perunajauho). Jaa mustikat kuuteen kuppiin.

Pyörittele taikinapalat palloiksi. Taputtele ja kauli palat siten, että ne ovat kupin kokoiset. Nosta taikinat mustikkakuppeihin kansiksi.

Paista 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.

Yksi mustikkakuppi sisältää
– 240 kilokaloria energiaa
– noin 30 grammaa hiilihydraattia.