Keitot

7994

Kuva: Sydänmerkki/Suvi Laine

Borssikeitto

6 annosta

  • 100 g fileepekonia (rasvaa alle 10 %)
  • 2 punasipulia
  • 2 porkkanaa
  • 500 g punajuurta
  • 300 g valkokaalia
  • 200 g naudan paistia (rasvaa 7 %)
  • 1 rkl öljyä
  • 1 l vettä
  • 2 kasvis- tai lihaliemikuutiota
  • 2 laakerinlehteä
  • 1 tl timjamia
  • 10 kokonaista maustepippuria
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 tl punaviinietikkaa
  • 6 rkl ranskankermaa tai turkkilaista jugurttia (rasvaa 8–12 %)

Ruskista pekonit ja nosta ne lautaselle talouspaperin päälle. Paloittele.

Suikaloi kasvikset ja liha.

Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa. Kuullota ensin lihasuikaleet ja lisää perään kasvikset.

Lisää vesi ja liemikuutiot, mausteet ja pekonipalat. Anna keiton kiehua hiljalleen kannen alla 30–40 minuuttia eli kunnes kasvikset ovat pehmenneet.

Mausta keitto lopuksi hunajalla ja etikalla. Tarjoa ranskankerman tai turkkilaisen jugurtin kanssa.

Yhdessä annoksessa on
– 160 kilokaloria energiaa
– 16 grammaa hiilihydraatteja.

Vinkki
– Keittoa kannattaa valmistaa kerralla isompi määrä: se maistuu vielä paremmalta uudelleen lämmitettynä.
– Jos haluat keitosta kasvisversion, jätä pekoni ja naudanliha pois ja lisää juuri ennen valmistumista esimerkiksi paketillinen nyhtökauraa tai härkistä.

 


Pehmea-palsternakkakeitto

Pehmeä palsternakkakeitto

5 annosta

  • 3 palsternakkaa (noin 400 g)
  • 4 perunaa          
  • 2 porkkanaa      
  • 200 g juuriselleriä
  • suurehko sipuli
  • litra vettä 
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 dl kasvirasvasekoitetta (rasvaa 15 %)
  • koristeluun tuoretta persiljaa tai timjamia

Pese, kuori ja paloittele palsternakat, perunat, porkkanat ja juuriselleri. Kuori ja hienonna sipuli.

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää kasvikset. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna kiehua noin puoli tuntia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä.

Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää kasvirasvasekoite. Kuumenna kiehuvaksi, älä keitä enää. Koristele yrteillä.

Lautasellinen (noin 3 dl) keittoa sisältää
– noin 160 kilokaloria (670 kilojoulea) energiaa
– noin 25 grammaa hiilihydraattia

Ohje: ravitsemistyöntekijä Minna Hakala Diabeteskeskuksen keittiöltä.

 


Punajuuri-papukeitto

Punajuuri-papukeitto

6 annosta

  • 5 punajuurta (kuorittuna noin 400 g)
  • 250 g valkokaalia
  • iso sipuli (noin 150 g)
  • 1 rkl öljyä
  • 1,2 l vettä
  • 200 g kypsiä ruskeita papuja (vajaa 3 dl), esimerkiksi tölkistä, suolaa enintään 1 %
  • 2 kasvisliemikuutiota
  • 1 tl kuminaa
  • 1 tl timjamia
  • 2 rkl punaviinietikka
  • ripaus mustapippuria (2–3 kierrosta myllystä)

Kuori punajuuret ja suikaloi ne ohuiksi suikaleiksi. Suikaloi valkokaali ja sipuli. Kuullota sipuli pannulla öljyssä. Kiehauta vesi, lisää joukkoon kasvikset ja pavut. Lisää kumina ja timjami ja anna kiehua kannen alla hiljaa noin 30 minuuttia. Lisää loput mausteet ja anna hautua vielä hetki ennen tarjoilua.

Yksi annos (reilu 3 desilitraa) keittoa sisältää
– noin 100 kilokaloria (420 kilojoulea) energiaa
– noin 10 grammaa hiilihydraattia

Ohjeen on laatinut ravintolakokki Liisa Ruuskanen

 


punainen-kalakeitto

Punainen kalakeitto

  • 5–6 annosta
  • 300 g perunaa kuorittuna
  • 150 g selleriä
  • 200 g porkkanaa
  • purjo (noin 100 g)
  • 400 g seitiä
  • litra vettä
  • 1 kalaliemikuutio
  • 6 kokonaista valkopippuria
  • 1/2 dl tomaattipyreetä
  • 1/2 tl suolaa

Kuori ja paloittele perunat, selleri ja porkkana. Leikkaa purjo renkaiksi. Paloittele kala.

Kuumenna vesi kattilassa ja lisää liemikuutio, valkopippurit sekä sellerin- ja porkkananpalat. Keitä viitisen minuuttia. Lisää sitten perunat, purjo ja kalanpalat. Keitä noin kymmenen minuuttia. Lisää lopuksi tomaattipyree ja suola.

Yksi lautasellinen (noin 3 dl) kalakeittoa sisältää
– noin 110 kilokaloria (460 kilojoulea) energiaa
– noin 10 grammaa hiilihydraattia

Ohje: Diabeteskeskuksen keittiö

 


Keltainen-kaali-papukeitto

Keltainen kaali-papukeitto

9 annosta

  • 2,2 l vettä
  • 500 g varhaiskaalia
  • 100 g lanttua
  • 2 keskikokoista porkkanaa (noin 150 g)
  • 100 g palsternakkaa
  • 500 g perunaa
  • 2 tölkkiä kidneypapuja säilykkeenä (papuja noin 460 g, suolaa 0,9 %)
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 2 maustemittaa kurkumaa
  • 2 maustemittaa currya
  • 2 kasvisliemikuutiota
  • 1,5 tl hienonnettua viherpippuria
  • tuoretta persiljaa keiton pinnalle

Suikaloi varhaiskaali, lanttu, porkkana ja palsternakka. Suikaloi perunat isohkoiksi suikaleiksi.

Mittaa kattilaan vesi ja kuumenna se. Kun vesi kiehuu, lisää juurekset sekä liemikuutiot. Kun juurekset ovat melkein kypsiä, lisää kaali ja perunat. Keitä 5–10 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää lopuksi pavut ja mausta. Ripottele persiljaa keiton pinnalle.

Yksi annos keittoa (reilu 3 dl) sisältää
– noin 115 kilokaloria (485 kilojoulea) energiaa
– noin 20 grammaa hiilihydraattia

Ohje: Diabeteskeskuksen keittiö

 


Juureslinssikeitto

7 annosta

  • purjo
  • 3 isoa porkkanaa
  • 100 g juuriselleriä
  • 200 g lanttua
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl öljyä
    juures-linssikeitto
  • 1,5 l vettä
  • kasvisliemikuutio
  • 2 dl punaisia linssejä
  • 2 tl timjamia
  • 1/2 tl jauhettua valkopippuria
  • 1 tl suolaa
  • nippu tuoretta persiljaa

Kuori ja suikaloi juurekset. Kuumenna öljy kattilan pohjalla. Lisää kasvikset, kääntele hetki. Laita kattilaan vesi ja liemikuutiot. Anna kasvisten kiehua noin 10 minuuttia.

Huuhtele linssit ja lisää ne keittoon. Lisää myös timjami. Anna kiehua noin 20 minuuttia, kunnes linssit ovat kypsiä.

Mausta. Lisää persilja silppuna valmiin keiton päälle.

Yksi annos (noin 3 dl) keittoa sisältää
– noin 140 kilokaloria (590 kilojoulea) energiaa
– noin 15 grammaa hiilihydraattia

 


Kasvis-sienikeitto

Kasvis-sienikeitto

6 annosta

  • 6 dl (200 g) tuoreita sieniä, esimerkiksi suppilovahveroita
  • 1 rkl juoksevaa kasvimargariinia
  • 1,5 litraa vettä
  • 550 g suikaloituja juureksia, esimerkiksi porkkanaa, purjoa, palsternakkaa ja lanttua
  • puolitoista kasvisliemikuutiota
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 tlk (70 g) tomaattisosetta
  • 1/2 tl mustapippuria rouheena
  • 100 g maustamatonta rahkavalmistetta, rasvaa 20 % (”kasvirasvatuorejuustoa”)
  • 1/2 dl persiljaa hienonnettuna

Suikaloi sienet. Hauduta sieniä miedolla lämmöllä kattilan pohjalla ilman rasvaa veden haihduttamiseksi.

Lisää joukkoon margariini ja paista sienet. Lisää vesi. Kiehauta.

Lisää kattilaan suikaloidut juurekset, kasvisliemikuutio ja hienonnetut valkosipulin kynnet. Anna kiehua noin 20 minuuttia.

Lisää joukkoon tomaattisose ja mausta pippurilla. Lisää keittoon rahkavalmiste. Anna kiehua hiljalleen välillä sekoittaen. Tarkista maku.

Koristele keitto hienonnetulla persiljalla.

Yksi annos keittoa sisältää
– noin 100 kilokaloria (420 kilojoulea) energiaa
– noin 10 grammaa hiilihydraattia

Ohje: restonomi Maija Kulmala

 


tomaatti-valkosipulikeitto2

Tomaatti-valkosipulikeitto

4 annosta

  • noin 1,2 kg tomaatteja (20 keskikokoista)
  • 15–20 valkosipulin kynttä
  • suuri sipuli
  • 2 rkl öljyä
  • 1 dl vettä
  • 3 tl kasvisfondia tai puolikas kasvisliemikuutio
  • 2–3 tl sokeria
  • 1/2 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 dl tuoretta basilikaa tai persiljaa

Paloittele sipuli ja tomaatit, poista kannat. Kuori valkosipulin kynnet ja halkaise ne kahteen osaan. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulipaloja ja valkosipuleita hetki. Lisää tomaattikuutiot ja hauduta muutama minuutti.

Lisää vesi, kasvisfondi tai kasvisliemikuutio ja sokeri. Alenna lämpötilaa ykköselle ja keitä 45– 60 minuuttia.

Silppua basilika tai persilja. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää mustapippuri ja basilika- tai persiljasilppu.

Yksi annos keittoa sisältää
– noin 150 kilokaloria (630 kilojoulea) energiaa
– noin 15 grammaa hiilihydraattia

Ohje on Diabetes-lehden ruokavinkit –keittokirjasta.

Tilaukset: www.diabetes.fi/d-kauppa

 


Keltainen kanakeitto

keltainen-kanakeitto6 annosta

  • yksi broilerin rintaleike
  • 12 dl vettä
  • 2 rkl kanafondia
  • 2 dl purjosilppua
  • 2 tl currya
  • 1/2 dl täysjyväriisiä
  • porkkana
  • 200 g kukkakaalia
  • 1 dl maitopohjaista kasvirasvasekoitetta (rasvaa 15 %)
  • 2 dl pakastemaissia
  • 1 tl kuivattua rakuunaa

Kiehauta kattilassa vesi ja lisää joukkoon rintaleike, kanafondi ja curry. Keitä rintaleike kypsäksi. Siivilöi liemi ja laita se takaisin kattilaan. Kuutioi leike.

Kuumenna kanaliemi ja lisää joukkoon kuutioitu porkkana ja riisi. Keitä noin 15 minuuttia. Lisää kukkakaalipalat ja purjoviipaleet ja keitä noin 5 minuuttia.

Lisää kasvirasvasekoite ja kuumenna. Lisää pakastemaissit ja broilerikuutiot. Kuumenna keitto kiehuvaksi. Lisää rakuuna ja tarkista maku.

Yksi annos sisältää
– noin 160 kilokaloria (670 kilojoulea) energiaa
– noin 10 grammaa hiilihydraattia

Vinkki: Voit ostaa kaksi broilerin rintaleikettä ja keittää ne yhtä aikaa. Käytä toinen keittoon ja tee toisesta vaikka broilerisalaatti.

Ohje on Diabetes-lehden ruokavinkit -keittokirjasta.

Tilaukset: www.diabetes.fi/d-kauppa

 


Tulinen jauhelihakeitto

5 annosta

  • iso sipuli
  • 5 keskikokoista perunaa (yhteensä 300 g)
  • 200 g porkkanaa, esimerkiksi pakasteporkkanasuikaleita
  • 6 dl vettä
  • 500 g tomaattimurskaa
  • 1 lihaliemikuutio
  • 0,5 rkl öljyä
  • 150 g jauhelihaa (rasvaa enintään 10 %)
  • 1 tl tabascoa
  • 2 rkl makeaa chilikastiketta

Silppua sipuli. Kuori ja paloittele perunat pienehköiksi kuutioiksi. Jos käytät tuoreita porkkanoita, kuori ja leikkaa ne suikaleiksi.

Laita kattilaan vesi, tomaattimurska ja liemikuutio. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää perunanpalat (sekä porkkanat, jos käytät tuoreita porkkanoita). Anna kiehua.

Kuumenna öljy paistinpannulla ja kuullota hetki sipulisilppua. Lisää pannulle jauheliha ja ruskista. Siirrä sipuli-jauhelihaseos kattilaan.

Kun perunanpalat ovat lähes kypsiä, lisää pakasteporkkanasuikaleet, tabasco ja chilikastike. Keitä noin 5 minuuttia.

Yksi annos (noin 3 dl keittoa) sisältää
– noin 150 kilokaloria (630 kilojoulea) energiaa
– noin 20 grammaa hiilihydraattia

Ohje: Diabeteskeskuksen keittiö

 


Palsternakka-punajuurikeitto

  • 400 g palsternakkaaPalsternakka-punajuurik
  • 400 g punajuuria
  • 2 sipulia
  • 1/2 dl öljyä
  • 1 l vettä
  • 1 tl suolaa
  • 2 maustemittaa rouhittua mustapippuria
  • 1 1/2 dl kaurapohjaista kasvirasvasekoitetta (rasvaa 15 %)
  • 1 tl kuivattua meiramia tai timjamia

Kuori ja pilko juurekset. Kuullota niitä öljyssä kattilan pohjalla hetken aikaa ja lisää sitten vesi, suola ja mustapippuri. Anna kiehua kunnes juurekset ovat kypsiä. Soseuta sauvasekoittimella ja lisää kasvirasvasekoite. Mausta meiramilla tai timjamilla.

Yksi lautasellinen (3 dl) keittoa sisältää
– noin 170 kcal (715 kJ) energiaa
– noin 15 grammaa hiilihydraattia

Vinkki: paahda auringonkukansiemeniä paistinpannulla (ilman rasvaa) ja ripauta niitä keiton pinnalle ennen tarjoilua.

Ohje: ravitsemistyöntekijä Minna Hakala Diabeteskeskuksen keittiöltä.

 


 

Borssikeitto

7 annostaBorchkeitto

Lihan keittämiseen:

  • 1/2  tl suolaa
  • 2 laakerinlehteä
  • 5 maustepippuria
  • 5 mustapippuria
  • 500 g luutonta naudan keittolihaa

Huuhtele liha ja pane se kiehumaan maustettuun veteen. Kuori vaahto pinnalta, kun vesi alkaa kiehua. Anna kiehua hiljalleen kannen alla.

  • 1,3 l lihan keitinlientä
  • 2 porkkanaa
  • 50 g selleriä
  • 200 g valkokaalia
  • pieni purjo
  • 8 punajuurta
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 tl suolaa
  • 1–2 rkl etikkaa

Kuori ja raasta karkeaksi raasteeksi porkkana, selleri ja punajuuri. Suikaloi kaali ja purjo.

Kuumenna keitinliemi ja lisää siihen kasvikset ja mausteet, keitä reilu puoli tuntia. Paloittele kypsä liha ja lisää keittoon.

Yksi lautasellinen (reilu 3 dl) keittoa sisältää
– noin 100 kilokaloria energiaa
– noin 10 grammaa hiilihydraattia

Ohje: ravitsemistyöntekijä Minna Hakala Diabeteskeskuksen keittiöltä.

 


selleri-perunakeitto

Selleri-perunakeitto

7 annosta

  • kilo kuorimattomia perunoita
  • 200 g juuriselleriä
  • litra vettä
  • sipuli
  • 1/2 rkl öljyä
  • 2 kanaliemikuutiota
  • ripaus mustapippuria (pari kierrosta myllystä)
  • 2 dl kaurapohjaista kasvirasvasekoitetta (rasvaa 13–15 %)
  • 1–2 dl vettä
  • 3 rkl seesaminsiemeniä

Kuori perunat ja selleri, kuutioi ne ja laita kiehumaan veteen. Pilko sipuli. Kuullota sipulia öljyssä pannulla ja lisää keittoon. Anna kiehua kunnes perunat ja selleri ovat pehmeitä.

Lisää kasvirasvasekoite ja sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella. Lisää vielä tarvittava määrä vettä, niin että keitosta tulee sopivan paksuista.

Paahda seesaminsiemenet kuivalla pannulla. Annostele keitto lautasille ja lisää pinnalle noin teelusikallinen seesaminsiemeniä.

Yksi annos (runsaat 3 dl) keittoa sisältää
– noin 170 kilokaloria (715 kilojoulea) energiaa
– noin 20 grammaa hiilihydraattia

Ohje: ravintolakokki Liisa Ruuskanen

 


tomaatti-linssi-kesakurpistakeitto

Tomaatti-linssi-kesäkurpitsakeitto

  • noin 2,8 litraa
  • kilo tomaattia
  • iso (500 g) kesäkurpitsa
  • 3 valkosipulinkynttä
  • litra vettä
  • 2 rkl sokeria
  • 3 rkl tomaattipyreetä
  • 1 tl suolaa
  • 1 maustemitta rouhittua mustapippuria
  • 2 dl kypsentämättömiä punaisia linssejä
  • 1 tl kuivattua basilikaa

Poista tomaateista kanta ja leikkaa kuutioiksi. Kuutioi kesäkurpitsa. Kuori valkosipulit.

Pane vesi kattilaan kiehumaan ja anna sen kiehahtaa. Lisää kattilaan tomaatit, kesäkurpitsa, valkosipulit, sokeri ja tomaattipyree. Keitä noin viisi minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää mausteet.

Huuhdo linssit ja lisää ne keittoon. Keitä vielä noin 10 minuuttia.

Lautasellinen (3 desilitraa) keittoa sisältää
– noin 100 kilokaloria (420 kilojoulea) energiaa
– noin 15 grammaa hiilihydraattia

Ohje: ravitsemistyöntekijä Minna Mäkinen Diabeteskeskuksen keittiöltä

 


Nopea linssikeitto

6 annostanopealinssikeitto

  • 2 sipulia
  • 3 valkosipulin kynttä
  • ruokalusikallinen öljyä
  • 5 isoa tomaattia
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 1 l vettä
  • puolitoista kasvislimeikuutiota
  • 2 dl punaisia linssejä
  • 3 rkl makeaa chilikastiketta

Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuutioi tomaatit ja poista kannat. Huuhdo linssit.

Kuumenna öljy kattilan phjalla ja kuullota siinä sipuleita.

Lisää kaikki ainekset kattilaan. Anna kiehua noin 15 minuuttia miedolla lämmöllä.

Yksi annos (3 dl) keittoa sisältää
– noin 150 kilokaloria (630 kiljoulea) energiaa
– noin 20 grammaa hiilihydraattia

Ohje on Diabetesliiton Kanaa, kalaa ja kasviksia -keittokirjasta.

kalaa_kanaa_kasviksia

Tilaukset: www.diabetes.fi/d-kauppa

 


Punainen linssi-kalakeitto

6 annosta

  • 2 porkkanaa
  • 2 varsisellerin oksaa
  • sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 400 g seitiä
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 2 dl tomaattimurskaa
  • litra vettä
  • kalaliemikuutio
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 dl punaisia linssejä
  • 1/2 tl valkopippuria
  • 3 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna

Suikaloi porkkanat ja varsisellerit. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuutioi seiti.

Kuumenna rypsiöljy kattilassa. Laita kasvikset kattilaan ja kääntele öljyssä muutama minuutti. Lisää tomaattimurska, vesi ja kalaliemikuutio. Anna kiehua hetki.

Huuhdo linssit. Lisää huuhdotut linssit, mausteet ja kuutioitu seiti kattilaan. Kypsennä kunnes linssit ja kala ovat kypsiä (noin 10 minuuttia).

Ripottele tilli keiton pinnalle.

Yksi annos (noin 3 dl keittoa) sisältää
– noin 165 kilokaloria (695 kilojoulea) energiaa
– noin 15 grammaa hiilihydraattia

Ohje on Diabetesliiton keittokirjasta Kalaa, kanaa ja kasviksia.

kalaa_kanaa_kasviksia

Tilaukset: www.diabetes.fi/d-kauppa