Leivät, sämpylät

5918

Maa-artisokkarieskat

12 kpl

  • 400 g maa-artisokkasosetta
  • 0,5 dl rasvatonta maitoa
  • 0,5 tl suolaa
  • 1–2 tl kuivattua oreganoa
  • 2 kananmunaa
  • 0,5 dl seesaminsiemeniä
  • 1 dl hiivaleipäjauhoja
  • 3 dl ohrajauhoja

Maa-artisokkasose: keitä kuorittuja maa-artisokkia 10–15 minuuttia ja soseuta ne sitten sauvasekoittimella. Maa-artisokkasosetta on saatavilla myös valmiina ruokakaupoissa.
Sekoita soseeseen maito, suola, oregano, munat, seesaminsiemenet ja jauhot.
Nosta taikina kasoiksi pellille leivinpaperin päälle, ripauta päälle jauhoja ja taputtele jauhotetuin käsin ohuiksi rieskoiksi.
Pistele rieskat haarukalla ja paista 250-asteisessa uunissa vajaa 20 minuuttia. Tarjoa lämpiminä esimerkiksi puolukkasurvoksen kanssa.

Yksi rieska sisältää
– noin 105 kilokaloria energiaa ja
– noin 15 grammaa hiilihydraattia.

Ohje: Sari Nieminen, Diabetes-lehden reseptikilpailun satoa

 


Auringonkukkanäkkärit

18 kpl

  • 2 dl auringonkukansiemeniä
  • 2 dl neljän viljan hiutaleita
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 1 dl ruisjauhoja
  • 1 rkl sokeria
  • 2 dl kiehuvaa vettä

pinnalle:

  • 2 maustemittaa suolaa

Sekoita auringonkukansiemenet, neljän viljan hiutaleet, kaurahiutaleet, ruisjauhot ja sokeri keskenään kulhossa. Lisää kuuma vesi ja sekoita taikinaksi.
Muotoile taikinasta 18 pyöreää ja litteää näkkileipää uunipannulle leivinpaperin päälle. Paista 175-asteisessa uunissa keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes näkkileipien reunat saavat vähän väriä.
Anna jäähtyä. Ripauta suolaa näkkileipien päälle.

Kaksi näkkileipää sisältää
– noin 140 kilokaloria energiaa
– noin 15 grammaa hiilihydraattia

Ohje: Diabetesliiton keittokirjasta Helppoa, halpaa, hyvää – kaikkina vuodenaikoina

 


Rouheleipä

Rouheleivät

4 leipää

  • 4 dl haaleaa vettä
  • 2 dl vehnärouhetta
  • 2 dl ruisrouhetta
  • 1 dl pellavansiemeniä
  • 1 rkl kuminaa
  • 1 tl suolaa

Sekoita kaikki aineet keskenään ja jätä taikina yön yli huoneenlämpöön.

  • 5 dl kiehuvaa vettä
  • 50 g hiivaa
  • 1 l hiivaleipäjauhoja
  • 3 dl grahamjauhoja
  • 2 dl vehnäjauhoja

Lisää kiehuva vesi edellisenä päivänä tekemääsi rouhe-pellavansiemen-seokseen ja sekoita. Lisää hiiva, kun seos on kädenlämpöistä. Lisää seokseen jauhot ja alusta taikina tasaiseksi. Leivo neljä leipää. Kohota. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Kun jaat yhden leivän kymmeneksi viipaleeksi, yksi viipale sisältää
– noin 85 kilokaloria (355 kilojoulea) energiaa
– noin 15 grammaa hiilihydraattia.

Ohje: ravitsemistyöntekijä Terhi Karvonen Diabeteskeskuksen keittiöltä.

 


 

Palsternakkasämpylät

30 kpl

  • 5 dl vettä
  • 2 rkl hunajaa
  • pussi kuivahiivaa
  • 100 g palsternakkaa
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 tl suolaa
  • 1 l vehnäjauhoja
  • 1/2 dl öljyä
  • 2 dl ruisjauhoja

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen.  Lisää suola, öljy, raastettu palsternakka, valkosipulimurska ja jauhot. Vaivaa taikina tasaiseksi ja anna kohota.

Leivo taikinasta tanko ja jaa se 30 osaan. Pyörittele sämpylöiksi. Kohota sämpylät ja paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.

Yksi sämpylä sisältää
– noin 100 kilokaloria(420 kilojoullea) energiaa
– noin 20 grammaa hiilihydraattia.

Ohje: ravitsemistyöntekijä Minna Hakala Diabeteskeskuksen keittiöltä.

 


Nopeat kaurarieskat kaurapuuron tähteistä

17 kpl

  • 4 dl kaurapuuroa
  • kananmuna
  • 1 dl piimää
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 3 dl hiivaleipäjauhoja

Sekoita keskenään kaurapuuro, kananmuna ja piimä. Sekoita leivinjauhe jauhoihin, lisää jauhot taikinaan ja sekoita.

Jaa taikina 17 kasaksi leivinpaperin päälle uunipelleille. Taputtele kasat jauhotetuin käsin pyöreiksi, litteiksi rieskoiksi. Pistele rieskoihin haarukalla reikiä.

Paista uunissa 250 asteen lämmössä noin 10 minuuttia. Tarjoa lämpimänä heti paistamisen jälkeen.

Kaksi kaurarieskaa sisältää
– noin 95 kilokaloria (400 kilojoulea) energiaa
– noin 15 grammaa hiilihydraattia

Ohje: Diabeteskeskuksen keittiö

 


Tomaatti-foccacia

Tomaatti-foccacia

48 palaa

  • 1/2 litraa lämmintä vettä
  • pussi kuivahiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl hunajaa
  • 11–12 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 dl öljyä
  • 24 kirsikkatomaattia
  • tuoretta timjamia
  • 3 rkl hyvää oliiviöljyä
  • 1 tl gourmetsuolaa (”sormisuolaa”)

Lisää lämpimään veteen hiiva, suola ja hunaja. Lisää jauhot vähitellen koko ajan vaivaten. Lisää lopuksi öljy. Vaivaa taikinaa yleiskoneella noin 10 minuuttia. Tarkista vielä jauhojen määrä. Jätä taikina pehmeäksi, mutta käytä jauhoja riittävästi, jotta taikina irtoaa reunoilta.

Kohota taikina kaksinkertaiseksi.

Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle ja taputtele tasaiseksi lätyksi melkein koko pellin alueelle ja anna kohota uudestaan.

Halkaise kirsikkatomaatit. Kun taikina on kohonnut, painele pitsaleikkurilla tai veitsellä leivän pintaan ruudukko (6 x 8 ruutua). Painele jokaiseen ruutuun pätkä timjamin oksaa ja puolikas kirsikkatomaatti.

Paista leipä 225 asteessa 20–25 minuuttia.

Ota leipä uunista ja sivele pullasudilla pintaan oliiviöljyä. Ripottele lopuksi pinnalle sormisuolaa.

Yksi pala sisältää
– noin 65 kilokaloria (275 kilojoulea) energiaa
– noin 10 grammaa hiilihydraattia

Ohje: Diabeteskeskuksen keittiö

 


Pellavansiemen-ruisrouheleipa

Pellavansiemen-ruisrouheleipä

  • 4 dl piimää
  • 1/2 rkl hunajaa
  • 1/2 dl juoksevaa margariinia
  • 1/2 tl suolaa
  • pussi kuivahiivaa
  • 5 dl hiivaleipäjauhoja
  • 1 dl ruisrouhetta
  • 1 dl ruisjauhoja
  • 1 dl pellavansiemeniä
  • 1 dl vehnäjauhoja

Sekoita kädenlämpöisen piimän joukkoon hunaja, margariini ja suola.

Sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon. Lisää jauhot nesteen joukkoon ja sekoita.

Voitele suorakaiteen muotoinen vuoka ja laita taikina vuokaan kohoamaan noin puoleksi tunniksi. Paista leipää 175 asteessa noin puoli tuntia.

Jos jaat leivän 20 viipaleeseen, yksi viipale sisältää
– noin 100 kilokaloria (420 kilojoulea) energiaa
– noin 15 grammaa hiilihydraattia

Ohje: Diabeteskeskuksen keittiö

 


SuklaaleipäSuklaaleipa

  • 2 dl vettä
  • 1/4 tl suolaa
  • 1 rkl öljyä
  • 1 dl auringonkukansiemeniä
  • 2 1/2 tl kuivahiivaa
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 2 1/4 dl vehnäjauhoja
  • 25 g tummaa suklaata
  • reilut kaksi ruokalusikallista pähkinöitä

Sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon. Lisää kädenlämpöisen veden joukkoon suola, öljy ja kaikki kuivat aineet.

Pilko suklaa pieniksi paloiksi ja lisää taikinan joukkoon.

Voitele suorakaiteen muotoinen vuoka. Vaivaa taikina ja laita se voideltuun leipävuokaan kohoamaan noin puoleksi tunniksi.

Paista 175 asteessa noin puoli tuntia.

Syö leipä sellaisenaan tai paahda ja laita margariinia päälle. Tämä leipä sopii esimerkiksi välipalaksi kahvin kanssa.

Jos jaat leivän 16 viipaleeseen, yksi viipale sisältää
– noin 85 kilokaloria (355 kilojoulea) energiaa
– noin 10 grammaa hiilihydraattia

Ohje: Diabeteskeskuksen keittiö

 


Punajuurileipä

2 dl vettä

  • 3 dl maustamatonta jugurttia
  • 1 1/2  tl suolaa
  • pussi kuivahiivaa
  • 2 rkl sokeria
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl kokonaisia kauraryynejä (”kauranjyviä”)
  • 400 g punajuurta
  • 1/2 dl öljyä

Kuori ja raasta punajuuret karkeaksi raasteeksi. Tee kauraryyneistä karkeaa rouhetta yleiskoneella. Sekoita keskenään vehnäjauhot ja kuivahiiva.

Lämmitä vesi ja jogurtti kädenlämpöiseksi. Lisää nesteeseen punajuuriraaste, suola, sokeri, rouhitut kauraryynit ja öljy. Lisää vehnäjauho-kuivahiivaseos ja vaivaa taikina tasaiseksi.

Laita uunipannulle leivinpaperi. Taputtele taikina jauhotetuilla käsillä uunipannulle. Anna kohota noin puoli tuntia ja paista 15 minuuttia 225 asteessa.

Kun jaat leivän 24 palaan, yksi pala sisältää
– noin 105 kilokaloria (440 kilojoulea) energiaa
– noin 15 grammaa hiilihydraattia

Ohje: Diabeteskeskuksen keittiö

 


Porkkana-kauraleipa

Porkkana-kauraleipä

Tee raski edellisenä iltana:

  • 5 dl vettä
  • 10 g tuorehiivaa
  • 6 dl kaurahiutaleita
  • 4 dl hiivaleipäjauhoja
  • Liota hiiva kylmään veteen, lisää hiutaleet ja jauhot. Anna seoksen (nk. raskin) olla huoneenlämmössä noin 12 tuntia.

Jatka seuraavana päivänä:

  • 2 dl vettä
  • 40 g tuorehiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl siirappia
  • 200 g porkkanasosetta
  • 1,1 l hiivaleipäjauhoja

Lisää vesi, hiiva, mausteet ja porkkanasose raskin joukkoon. Lisää jauhot ja alusta tasaiseksi taikinaksi. Kohota.

Jaa taikina kuuteen osaan ja kauli ne pyöreiksi, litteähköiksi leiviksi. Tee reikäleiväksi ottamalla muotilla keskeltä pala pois. Anna kohota.

Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Jos jaat yhden reikäleivän kymmeneen osaan, yksi pala sisältää
– noin 60 kilokaloria (250 kilojoulea) energiaa
– noin 10 grammaa hiilihydraattia

Yksi kokonainen leipä sisältää
– noin 100 grammaa hiilihydraattia

Ohje: Diabeteskeskuksen keittiö

 


Aurinkosämpylät

22 kplAurinkosampylat

  • 3 porkkanaa (1,5 dl keitettyä porkkanaa soseutettuna)
  • 3 dl vettä
  • 1 rkl siirappia
  • 2 maustemittaa suolaa
  • 30 g tuorehiivaa
  • 4 dl kaurahiutaleita
  • 5 dl hiivaleipäjauhoja
  • 1 dl auringonkukansiemeniä
  • 1 rkl rypsiöljyä

Valmista ensin porkkanasose. Keitä kuoritut paloitellut porkkanat kypsiksi pienessä vesimäärässä kattilassa tai mikrossa muovikulhossa. Soseuta porkkanat sauvasekoittimella. Porkkanasosetta myydään myös valmiina.

Kuumenna vesi kädenlämpöiseksi esimerkiksi mikrossa muovikulhossa. Lisää veden joukkoon soseutettu porkkana, siirappi ja suola ja murenna hiiva joukkoon. Sekoita vispilällä niin, että hiiva sekoittuu nesteeseen.

Sekoita taikinaan kaurahiutaleet ja auringonkukansiemenet. Lisää jauhoja vähitellen käsin taikinaa sekoittaen. Lisää öljy.

Peitä taikinakulho leivinliinalla ja anna taikinan kohota 15–20 minuuttia lämpimässä paikassa.

Ripottele jauhoja hieman pöydälle ja kaada taikina siihen. Jaa taikina kahteen osaan ja pyöritä taikinapalat tangoiksi. Paloittele molemmat tangot yhteentoista yhtä suureen palaan. Pyörittele taikinapalat pyöreiksi sämpylöiksi.

Nosta sämpylät kahdelle uunipellille leivinpaperin päälle. Peitä sämpylät leivinliinalla ja anna kohota lämpimässä puoli tuntia.

Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Paista sämpylöitä noin 12 minuuttia uunin keskitasolla.

Yksi aurinkosämpylä sisältää
– noin 95 kilokaloria (400 kilojoulea) energiaa
– noin 15 grammaa hiilihydraattia

Ohje: Diabeteskeskuksen emäntä Anja Majala-Eklund

 


Sämpylärullat

30 kpl

  • 5 dl maitoa
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl sokeria
  • valkosipulin kynsi murskattuna
  • pussi kuivahiivaa
  • 2 dl runsaskuituisia kaurahiutaleita
  • 8,5 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 dl juoksevaa tai sulatettua margariinia

Täyte:

  • noin 2,5 dl juustoraastetta (esimerkiksi emmental punaleima 17 %)
  • 100 g purjoa (noin puolet pienestä purjosta)
  • 150 g palvikinkkua
  • 2 pientä punaista paprikaa
  • 1 tl kuivattua basilikaa
  • (1 tl murskattua rosépippuria)

Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi (noin 42-asteiseksi). Sekoita maidon joukkoon suola, sokeri ja murskattu valkosipuli. Sekoita kuivahiiva ja kaurahiutaleet jauhoihin. Sekoita jauhoseos maitoon. Lisää margariini ja alusta taikina tasaiseksi taikinaksi. Anna kohota.

Valmista täyte. Pilko purjo, paprika ja kinkku pieniksi paloiksi ja sekoita keskenään. Lisää joukkoon juustoraaste, basilika ja halutessasi rosépippuria.

Kauli kohonnut taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi (noin 40 x 60 cm). Ripottele täyte levylle ja kääri levy pitkältä sivulta rullalle. Leikkaa rulla noin kolmen senttimetrin levyisiksi paloiksi. Nosta palat uunipellille leivinpaperin päälle. Kohota peitettyinä.

Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.

Yksi sämpylärulla sisältää
– noin 110 kilokaloria (460 kilojoulea) energiaa
– noin 15 grammaa hiilihydraattia

Ohje on Diabetesliiton Makumatka kevyeen kotiruokaan -keittokirjasta.

Tilaukset: www.diabetes.fi/d-kauppa

 


Rieskaset-1

Rieskaset

24 kpl

  • 5 dl vettä
  • 50 g hiivaa
  • 1 tl mineraalisuolaa
  • 1/2 dl rypsiöljyä
  • 1 dl kauraleseitä
  • 5 dl kylmää tai haaleaa kaurapuuroa
  • 3 dl kylmää tai haaleaa perunasosetta
  • noin 14 dl hiivaleipäjauhoja

Sekoita hiiva veteen. Lisää suola, öljy, kauraleseet, puuro ja perunasose. Sekoita tasaiseksi.

Vaivaa sekaan hiivaleipäjauhot. Taikina jää löysäksi. Anna taikinan koota.

Ota taikinasta lusikalla nokareita pellille leivinpaperin päälle. taputtele nokareet jauhotetuin käsin litteiksi rieskoiksi. Kohota rieskoja hetken. Pistele rieskojen pintaa haarukalla.

Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.

Yhdessä rieskassa on
– noin 145 kilokaloria energiaa
– noin 20 grammaa hiilihydraattia

Ohje: Diabetes-lehti

 


Pienet-kalkkunaleivat

Pienet kalkkunaleivät

16 leipää

  • 8 siivua ruispaahtoleipää
  • noin 0,5 dl majoneesia (rasvaa noin 30 %)
  • puolikas valkosipulin kynsi
  • 12 ohutta viipaletta kalkkunaleikkelettä
  • 100 g tuorekurkkua (noin kolmannes keskikokoisesta)
  • 8 retiisiä
  • porkkana
  • 4 lehteä jääsalaattia
  • 16 cocktailtikkua

Murskaa valkosipuli ja sekoita majoneesin joukkoon. Levitä majoneesi leiville (noin puoli teelusikallista kullekin leivälle).

Leikkaa retiisit, porkkana ja kurkku hyvin ohuiksi siivuiksi. Levitä täytteet neljälle leivälle seuraavassa järjestyksessä: kurkku, kalkkunaleikkele, retiisit, kalkkunaleikkele, porkkanat, kalkkunaleikkele ja lopuksi lehti jääsalaattia.

Laita toinen leipä päälle ja painele kevyesti leipää tiiviimmäksi. Leikkaa terävällä veitsellä leipä neljäksi kolmioksi ja sido leivät cocktailtikulla.

Kaksi pientä kerrosleipää sisältää
– noin 110 kilokaloria (460 kilojoulea) energiaa
– noin 15 grammaa hiilihydraattia

Ohje: ravintolakokki Liisa Ruuskanen