Kanaa

4749

Punajuuri-broileripihvit

15 kpl

  • 100 g palsternakkaa
  • keitetty tuore punajuuri
  • 1 dl vettä
  • 0,5 dl korppujauhoja
  • 200 g broilerin jauhelihaa
  • kananmuna
  • 2 maustemittaa suolaa
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl basilikaa
  • yksi maustemitta mustapippuria
  • 1 rkl juoksevaa margariinia

Raasta palsternakka ja punajuuri hienoksi raasteeksi. Kaada vesi kulhoon, lisää korppujauhot ja anna turvota hetki. Lisää kaikki muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Muotoile massasta 15 pihviä.
Paista pihvit pannulla juoksevassa margariinissa miedolla lämmöllä, noin viisi minuuttia kummaltakin puolelta.

Kaksi pihviä sisältää
– noin 90 kilokaloria energiaa ja
– noin 5 grammaa hiilihydraattia

Ohje: Kaija Nieminen, Diabetes-lehden reseptikilpailun satoa

 


Kesäinen broilerikastike

5 annosta

  • 300 g maustamattomia broilerin fileesuikaleita
  • 50 g kesäsipulia kuutioituna
  • 1/2 dl raparperia pieninä kuutioina
  • 1 tl savupaprikajauhetta
  • 400 g paprikaa suikaloituna (punaista, vihreää ja keltaista)
  • 3/4 tl rouhittua mustapippuria
  • 3 dl vettä
  • 1 rkl kanafondia
  • maustemitallinen suolaa
  • 100 g kevyttä yrttituorejuustoa (rasvaa 14 grammaa)
  • paistamisen 1 rkl öljyä

Halutessasi voit suurustaa kastikkeen vaalealla suurusteella paketin ohjeen mukaan.

Ruskista fileesuikaleet kevyesti öljyssä. Lisää sipuli ja raparperi sekä paprikajauhe. Paista kunnes sipuli pehmenee. Lisää paprikasuikaleet, kääntele hetki. Mausta mustapippurilla.

Lisää vesi ja fondi sekä suolaa. Keitä 15 minuuttia, lisää tuorejuusto ja anna hautua hetki. Paprikoihin saa jäädä hieman purutuntumaa.

Tarkista maku ja tarjoa esimerkiksi tumman riisin tai kikhernepastan kanssa.

Yksi annos sisältää
– noin 150 kilokaloria energiaa

Ohje: Anne Kiuru, Diabetes-lehden reseptikilpailun satoa

 


Vähäsuolainen marinadi broilerille

350–400 grammalle broilerin lihaa

  • 3/4 dl öljyä
  • 3/4 dl tuoreesta appelsiinista puristettua mehua
  • 1/2 nippua tuoretta salviaa (reilu 1 dl silputtuna)
  • 1 rkl tuoretta inkivääriä silputtuna
  • 1/2 tl sitruunapippuria
  • 1/2 tl suolaa (tai vähemmän, jos sitruunapippuri sisältää suolaa)

Laita marinadi ja broilerin liha muovipussiin. Anna marinoitua jääkaapissa. Marinointiaika broilerin suikaleille vähintään 2–3 tuntia, broilerin fileelle ja koipireisille vähintään 4–5 tuntia, mielellään yön yli.

Ohje: Diabeteskeskuksen keittiö

 


Kana-kasvisvartaat

Kana-kasvisvartaat

7 kpl

Vartaat

  • 2 isoa maustamatonta broilerin fileetä (300 g)
  • 200 g keitettyjä uusia perunoita
  • pieni kesäkurpitsa (200 g)
  • 150 g kirsikkatomaatteja
  • 7 varrastikkua

Marinadi:

  • 2 rkl sitruunanmehua
  • 2 tl raastettua sitruunankuorta
  • kourallinen tuoreita yrttejä (esimerkiksi salviaa ja persiljaa)
  • 1/2 dl rypsiöljyä
  • 1/4 dl valkoviinietikkaa tai valkoista balsamicoa
  • 1 tl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • mustapippuria

Pane puiset varrastikut likoamaan veteen. Kuutioi broileri ja puolita perunat, jos ne ovat isoja. Kuutioi kesäkurpitsa reiluiksi lohkoiksi.

Pese sitruuna huolellisesti, raasta kuori ja puserra sitruunasta mehu. Hienonna yrtit ja sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään.

Pujota vartaaseen broilerikuutioita, perunaa, kesäkurpitsaa ja kirsikkatomaatteja. Laita valmiit vartaat laakealle vadille. Sivele sudilla vartaiden molemmin puolin marinadia ja anna maustua muutama tunti viileässä. Kypsennä grillissä.

Yksi varras sisältää
– noin 115 kilokaloria (485 kilojoulea) energiaa
– noin 5 grammaa hiilihydraattia

Ohje: ravintolakokki Liisa Ruuskanen.

 


 

Kana-couscoussalaatti

7 annostaKana-couscous

  • 2 kpl maustamatonta broilerin rintafileetä
  • 2 rkl öljyä
  • 2 dl vettä
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 dl couscoussuurimoita (täysjyvä, kuitua noin 8 %)
  • puolikas ruukku ruohosipulia
  • salaatteja, esimerkiksi  puolikkaat ruukut lollo rossoa ja jäävuorisalaattia
  • 150 g kirsikkatomaatteja
  • 150 g säilykemaissia

Kastike:

  • 1/2 dl sitruunamehua (jos sitruunat ovat kovin väkeviä, korvaa osa vedellä)
  • 1 tl raastettua sitruunan kuorta
  • 1/2 dl öljyä
  • 1/2 tl currya (tai 1–2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna)
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 tl sokeria

Paista fileet pannulla kypsiksi kokonaisina. Käytä paistamiseen ruokalusikallinen öljyä. Anna hieman jäähtyä ja viipaloi fileet.

Sekoita kastike sillä aikaa kun fileet kypsyvät: pese sitruuna hyvin ja raasta kuori. Purista sitruunan mehu ja sekoita kaikki kastikkeen ainekset. Kaada kanapalojen päälle puolet kastikkeesta ja sekoita hyvin.

Keitä vesi ja lisää ruokalusikallinen öljyä, suola ja couscoussuurimot. Ota kattila pois liedeltä ja anna hautua pari minuuttia. Pilko ruohosipuli silpuksi ja sekoita haarukalla couscousin joukkoon.

Revi salaatit, puolita kirsikkatomaatit ja valuta maissi. Kokoa salaatti kerroksittain ja valuta väliin kastiketta. Sekoita kevyesti.

Yksi annos (noin 2 desilitraa) kana-coucoussalaattia sisältää
– noin 230 kilokaloria (965 kilojoulea) energiaa
– noin 20 grammaa hiilihydraattia

Ohje: ravintolakokki Liisa Ruuskanen

 


Suolaton sitruuna-chilimarinadi broilerille

Sitruunaisella chilimarinadilla maustat broilerinfileet tai -suikaleet kokonaan ilman suolaa. Marinoituja suikaleita voi käyttää kastikkeissa tai wokeissa ja marinoitua fileetä sellaisenaan osana ateriaa. Marinadi riittää kolmelle broilerin rintafileelle tai noin 500 grammalle broilerinsuikaleita.

  • yhden sitruunan mehu (noin 2/3 dl)sitruuna-chilimarinadi2
  • 2 valkosipulin kynttä
  • punainen chili
  • 2 rkl öljyä
  • 1 tl sokeria
  • 3 oksaa tuoretta rakuunaa
  • 6 oksaa tuoretta salviaa

Jos käytät broilerin rintafileitä, jaa ne kahteen osaan.

Pese sitruuna hyvin. Purista sitruunasta mehu ja paloittele sitruunan kuoret. Viipaloi valkosipulit ja paloittele chili. Lisää sitruunan mehuun öljy, sokeri ja viipaloidut valkosipulit.

Pane marinadi ja broilerit vahvaan muovipussiin, sekoittele. Lisää joukkoon sitruunan palat, paloiteltu chili ja yrttien oksat. Anna rintafileiden marinoitua vähintään neljä tuntia ja suikaleiden 1–2 tuntia, kääntele välillä. Voit antaa broilerin marinoitua myös yön yli.

Ohje: ravitsemistyöntekijä Tiina Santavuori Diabeteskeskuksen keittiöltä.

 


Broileri-kasvispihvit

15 kplBroileri-kasvispihvit

  • puolet pienestä kesäkurpitsasta (100 g)
  • porkkana
  • 1 dl vettä
  • 1/2 dl korppujauhoja
  • 200 g broilerin tai kalkkunan jauhelihaa
  • kananmuna
  • 2 maustemittaa suolaa
  • 2 maustemittaa kurkumaa
  • 1 tl rakuunaa
  • ruokalusikallinen juoksevaa margariinia

Raasta kesäkurpitsa ja porkkana hienoksi raasteeksi. Laita vesi kulhoon, lisää korppujauhot ja anna turvota hetki. Lisää kaikki muut aineet ja sekoita. Muotoile massasta 15 pihviä.

Paista pannulla juoksevassa margariinissa miedolla lämmöllä noin viisi minuuttia kummaltakin puolelta.

Yksi pihvi sisältää
– noin 40 kilokaloria (170 kilojoulea) energiaa

Ohje on Diabetesliiton Kalaa, kanaa ja kasviksia -keittokirjasta.

kalaa_kanaa_kasviksia

Tilaukset: www.diabetes.fi/d-kauppa

 


 

Appelsiini-korianterikanaAppelsiini-korianterikana1

  • 20 broilerin rintafileetä
  • 4 appelsiinia
  • noin 6 dl appelsiinituoremehua
  • 4 sipulia
  • 12 valkosipulin kynttä
  • 3 ruukkua tuoretta korianteria
  • 1,5 dl makeaa chilikastiketta
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • Koristeluun appelsiinia ja persiljaa tai korianteria

Öljyä pannu kevyesti. Paista rintafileet pannulla kauniin ruskeiksi molemmilta puolilta ja kypsennä vielä uunissa 175 asteen lämmössä noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä.

Tee marinadi. Pese appelsiinit huolellisesti ja raasta niistä kuoren pintakerros. Purista appelsiineista mehu. Silppua sipuli pieneksi ja hienonna myös valkosipuli. Hienonna korianteri. Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään ja laita jäähtyneet fileet marinadiin. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.

Esillepano:

Ota fileet pois marinadista ja leikkaa ne puolen senttimetrin paksuisiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet laakealle vadille tai lautaselle. Viipaleiden pinnalle voi ripotella hieman marinointilientä. Vadin voi koristella appelsiinin lohkoilla ja päälle voi vielä ripotella tuoretta korianteri- tai persiljasilppua.

Viisi tai kuusi viipaletta kanaa sisältää
– noin 50 kilokaloria (210 kilojoulea) energiaa

 


Kanavokki thaityyliin

5 annostaKanavokki-thaityyliin

  • 200 g nuudeleita
  • 2 sipulia
  • yksi iso tai 2 pientä porkkanaa
  • keltainen tai punainen paprika
  • 2 tl punaista thaicurrytahnaa
  • ruokalusikallinen öljyä
  • 300 g broilerin fileesuikaleita (maustamattomia)
  • toinen ruokalusikallinen öljyä
  • noin 1 dl cashewpähkinöitä
  • ruukku thaibasilikaa

Kastike

  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 1 rkl öljyä
  • 1 tl tummaa sokeria
  • 2 tl thaimaalaista kalakastiketta
  • 1 rkl makeaa chilikastiketta
  • 1 limehedelmän mehu
  • 2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna

Keitä nuudelit kypsiksi ohjeen mukaan. Suikaloi vihannekset ja sekoita maustekastike.

Kuumenna currytahnaa hetki öljyssä ja paista sitten broilerin palat kypsiksi. Ota broilerit pois pannulta. Kuumenna pannu kuumaksi, lisää ruokalusikallinen öljyä ja paista vihannekset nopeasti kypsiksi. Lisää joukkoon pähkinät, broilerisuikaleet, thaibasilikan lehdet ja nuudelit. Sekoita ja lisää vielä maustekastike.

Yksi annos (noin 3,5 dl) sisältää
– noin 400 kilokaloria (1 680 kilojoulea) energiaa
– noin 30 grammaa hiilihydraattia

VINKKI:
Voit tehdä vokin myös kalaversiona lohesta tai valkolihaisesta kalasta (myös katkarapuja voi lisätä joukkoon). Korvaa silloin porkkana tuorekurkulla ja käytä vihreää paprikaa. Myös idut (esimerkiksi mung-pavun idut) sopivat joukkoon. Käytä kalaversiossa vihreää thai-currytahnaa.

Punaista ja vihreää thai-currytahnaa, kalakastiketta ja thai-basilikaa ruukuissa saa isoimmista ruokakaupoista.

Ohje: ravintolakokki Liisa Ruuskanen

 


Inkivääri-valkosipulikana

8 pienehköä annostasirtuuna-chilimarinadi2

  • 4 broilerin rintafileetä
  • 1 1/2 rkl raastettua tuoretta inkivääriä (noin puolikkaan peukalon kokoinen pala)
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 1/2 dl öljyä marinadiin
  • öljyä paistamiseen
  • ripaus suolaa

Valmista marinadi: Sekoita inkivääri, valkosipulit ja öljy tasaiseksi massaksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Laita broilerinfileet muovipussiin ja kaada marinadiliemi joukkoon. Anna fileiden marinoitua vuorokauden ajan, eli laita ne marinoitumaan tarjoilua edeltävänä iltana.

InkivaariJos haluat miedomman maun, poista marinointilientä fileiden päältä ennen kuin paistat ne.

Paista fileet paistinpannulla pienessä öljymäärässä kullanruskeiksi molemmilta puolilta ja ripottele pinnalle kevyesti suolaa. Kypsennä fileet valmiiksi 180-asteisessa uunissa. Siihen menee noin 20 minuuttia riippuen fileiden paksuudesta. Leikkaa fileet vinottain kahteen osaan.

Jos marinoit pienempiä palasia, lyhyempi aika riittää. Tuore inkivääri säilyy huoneenlämmössä, joten sitä voi pitää aina varalla ruokakaapissa.

Yksi annos (puoli broilerinfileetä)
– sisältää noin 115 kilokaloria (485 kJ) energiaa

Ohje: ravintolakokki Liisa Ruuskanen

 


Porkkana-broileripyörykät

30 kplpyorykat_b

  • noin 400 g porkkanoita
  • pieni sipuli
  • pussi sipulikeittoa
  • 3 rkl korppujauhoja
  • 2–3 tl kuivattua rakuunaa
  • 1/2 tl valkopippuria
  • 1–1 1/2 dl vettä
  • 400 g broilerin jauhelihaa (kananpojan jauhelihaa)
  • kananmuna

Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Hienonna sipuli.

Sekoita sipulikeittoainekset, korppujauho ja mausteet keskenään, lisää vesi. Anna turvota 5–10 minuuttia. Lisää seokseen jauheliha, porkkanaraaste, silputtu sipuli ja lopuksi kananmuna.

Sekoita tasaiseksi ja tee taikinasta 30 pyörykkää.

Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Kolmessa pyörykässä on
– noin 100 kilokaloria (420 kilojoulea) energiaa

Ohje on Diabetes-lehden ruokavinkit -kirjasta.

Tilaukset: www.diabetes.fi/d-kauppa

 


Broileri-juurespata

6 annostarosmariinijatimjami

  • gluteeniton
  • kokonainen broileri
  • 1/2 tl suolaa
  • sitruunan mehu
  • 20 valkosipulinkynttä
  • 2 nippua tuoreita yrttejä, esimerkiksi timjamia, persiljaa, salviaa ja rosmariinia
  • 2 isoa tai 3 pientä punasipulia
  • 3 porkkanaa
  • 500 g lanttua
  • 2 dl vettä
  • 1 rkl kanafondia

Kuivaa broileri talouspaperilla. Hiero broilerin pintaan suolaa ja sitruunanmehua. Sido broilerin jalat puuvillanarulla vatsan ympärille.

jugurttikastikeKuori valkosipulinkynnet. Sido yrtit kahdeksi nipuksi puuvillalangalla. Laita noin 15 valkosipulinkynttä ja toinen yrttikimpuista broilerin sisälle.

Kuori sipulit, porkkanat ja lanttu. Paloittele kasvikset reilunkokoisiksi lohkoiksi.

Laita broileri pataan. Asettele broilerin ympärille kasvispalat, yrttikimppu ja loput valkosipulinkynnet. Sekoita kanafondi kuumaan veteen, valuta se broilerin ja kasvisten päälle.

Kuumenna uunissa 175 asteessa ensin tunti kansi päällä ja sitten tunti ilman kantta.

Yksi annos sisältää
– noin 205 kilokaloria (860 kilojoulea) energiaa
– noin 5 grammaa hiilihydraattia

Ohje on Diabetesliiton Kalaa, kanaa ja kasviksia -keittokirjasta.

kalaa_kanaa_kasviksia

Tilaukset: www.diabetes.fi/d-kauppa

 


Broilerivartaat

8 annostabroilerivartaat

  • 4 broilerin rintafileetä (noin 700 g)
  • 2 paprikaa
  • pieni kesäkurpitsa
  • 2 rasiaa tuoreita herkkusieniä
  • 4 ananasviipaletta (säilykeananasta omassa mehussa)

Marinointi- ja grillauskastike:

  • 3/4 dl öljyä
  • 1/4 dl soijakastiketta
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1/4 dl sitruunanmehua tai viinietikkaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 1–2 tl yrttimausteita

lisäksi esimerkiksi currya, sinappia, tomaattipyreetä, chiliä, valkosipulia ja hunajaa maun mukaan

Sekoita marinadin aineet. Paloittele broilerinliha ja anna maustua muutama tunti marinadissa.

broilerivartaat2Puhdista ja paloittele kasvikset. Kostuta bambutikut ja pujottele paloja vartaisiin. Voitele vartaat marinadilla. Grillaa vartaita noin 15 minuuttia, kunnes liha on kypsää (kääntele ja voitele vartaita marinadilla grillauksen aikana).

Grillauskastike sopii erilaisille grillattaville tuotteille.

Yhdessä vartaassa on
– noin 150 kilokaloria (630 kilojoulea) energiaa

 


Mausteiset broileripullat

noin 40 kplmausteiset-broileripullat

  • 500 g broilerin jauhelihaa
  • 2 dl maustamatonta, rasvatonta jukurttia
  • 1 dl korppujauhoja
  • sipuli
  • 3 valkosipulin kynttä
  • kananmuna
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • 1 rkl raastettua inkivääriä
  • 1/2 tl chiliä
  • 1 tl currya
  • 2 tl kuivattua basilikaa
  • 2 tl kurkumaa
  • 1 tl suolaa

Kuori sipulit ja valkosipulit, pilko ne ja kuullota kevyesti paistinpannulla öljytilkassa. Sekoita korppujauho jukurtin joukkoon ja anna turvota hetki. Lisää muna, sipulit ja kaikki mausteet. Lisää lopuksi broilerin jauheliha ja sekoita hyvin. Pyörittele pieniä pullia ja paista 200 asteessa 15 minuuttia.

Yksi broileripulla sisältää
-noin 25 kcal (420 kJ) energiaa.

Ohje: ravintolakokki Liisa Ruuskanen

 


Sitruunaiset broilerinkoivet

12 annosta

  • 6 broilerin koipi-reisipalaa

Sitruunaiset-broilerinkoivetMarinadiliemi:

  • 2–3 isoa tai 3–4 pientä sitruunaa
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 3 rkl soijakastiketta
  • 2 tl kuivattua timjamia
  • 2 rkl juoksevaa hunajaa
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1/2 tl rouhittua mustapippuria

Pinnalle:

  • 1/2 tl suolaa
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • 2 isoa sipulia lohkoina

Leikkaa broilerin koipi-reisipalat nivelen kohdasta kahtia.

Pese sitruunat huolellisesti kuumalla vedellä. Raasta sitruunoista kuori ja purista niistä mehu. Hienonna valkosipulin kynnet.
sitruunaiset-broilerinkoivet2Sekoita kulhossa keskenään sitruunanmehu ja -kuoriraaste, soijakastike, valkosipuli, timjami, juokseva hunaja, rypsiöljy sekä mustapippuri.
Laita broilerinpalat isoon muovipussiin ja kaada marinadi päälle. Sulje pussi ja laita jääkaappiin marinoitumaan vähintään neljäksi tunniksi, mieluiten yön yli. Kääntele pussia muutaman kerran marinoinnin aikana.

Kuivaa broilerinpalat talouspaperilla ja laita ne uunivuokaan. Sirottele puoli teelusikallista suolaa ja teelusikallinen timjamia broilerinpalojen päälle ja hiero ne lihojen pintaan. Lohko kuoritut sipulit ja laita uunivuokaan broilerinpalojen viereen.

Kypsennä uunissa 200 asteessa tunti. Broilerinpalat ovat kypsiä, kun lihat irtoavat helposti luista ja liha on valkoista kauttaaltaan.

Yksi annos broileria sisältää
– noin 80 kilokaloria (335 kilojoulea) energiaa.

 


 

Broileristroganoff

4 annostaBroileristroganoff

  • 300 g maustamattomia broilerisuikaleita (naturel)
  • 1 rkl öljyä paistamiseen
  • 50 g purjoa
  • 2,5 dl vettä
  • 100 g kesäkurpitsaa kuutioina
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 1 dl vettä
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • 2 maustemittaa paprikajauhetta
  • 2 maustemittaa mustapippurirouhetta
  • 3 maustemittaa suolaa
  • 100–150 g tuoreita kirsikkatomaatteja

Pese purjo ja hienonna veitsellä. Laita kattilaan öljy ja kuumenna. Lisää broilerinsuikaleet ja sekoittele noin viisi minuuttia. Lisää purjo ja sekoittele hetki. Lisää vesi ja anna kiehua noin kymmenen minuuttia. Lisää kesäkurpitsakuutiot ja keitä noin viisi minuuttia.

Suurusta kastike vehnäjauholla, joka on sekoitettu desilitraan vettä. Anna kiehua muutama minuutti. Mausta ja lisää lopuksi kirsikkatomaatit. Keitä sen aikaa, että tomaatit kuumenevat.

Vinkki värikkääksi lisäkkeeksi:
Myllärin 4 viljan ateriajyvät, joissa on kuitua 11 grammaa 100 grammassa

Yksi annos (noin 1,5 dl) stroganoffia sisältää
– noin 135 kilokaloria energiaa

Ohje: apuemäntä Inga Laiho Diabeteskeskuksen keittiöltä

 


Broileri-kasvispata

Broileri-kasvispata

6 annosta

  • 400 g broilerin paistileikettä, maustamatonta
  • 3 porkkanaa
  • iso sipuli
  • 150 g selleriä
  • 10 kuivattua luumua
  • 1/2 l vettä
  • puoli kanaliemikuutiota
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 1 tl rosmariinia
  • 1/2 tl suolaa

yksi maustemitta rouhittua mustapippuria

Paloittele broileri. Tee sipulista lohkoja, viipaloi porkkanat ja kuutioi selleri. Laita kaikki ainekset uunivuokaan, kanaliemikuutio joukkoon murusteltuna.

Hauduta 175 asteessa noin puolitoista tuntia. Sekoita pari kertaa kypsennyksen aikana. Tarjoa esimerkiksi riisi-viljasekoituksen kanssa.

Yksi annos (reilu 1,5 dl) sisältää
– noin 165 kilokaloria energiaa
– noin 10 grammaa hiilihydraattia

Ohje: ravitsemistyöntekijä Minna Hakala Diabeteskeskuksen keittiöltä.