Lihaa

5051

Kuorrutettu kalkkuna

7 annosta

  • 1 kg kalkkunan maustamatonta fileetä
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl rouhittua mustapippuria

Kuorrutus

  • 1/2 dl paahdettuja saksanpähkinöitä
  • pieni sipuli
  • sellerin varsi
  • 100 g herkkusieniä
  • 1/2 tl öljyä
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/4 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 rkl tuoreita salvian lehtiä pilkottuina
  • 4 viipaletta paahtoleipää
  • kananmuna

Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen kypsennystä. Hiero fileen pintaan suolaa ja pippuria. Paista fileetä 175 asteessa noin puolitoista tuntia tai kunnes sisälämpötila on noin 72 astetta. 

Tee fileen kypsennysaikana kuorrute.
Paahda pähkinät kevyesti kuivatulla pannulla ja siirrä ne syrjään.

Pilko sipuli, selleri ja herkkusienet ja kuullota ne öljyssä. Mausta suolalla, pippurilla ja salvialla.

Pilko paahtoleipäviipaleet neljään osaan.
Laita kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja hienonna varovasti karkeaksi seokseksi. Lisää kananmuna ja sekoita nopeasti.

Levitä kuorrutus kypsälle lihalle. Ruskista pinta kauniin ruskeaksi 225-asteisen uunin ylätasolla (noin 5 minuuttia).

Yksi annos sisältää
– noin 360 kilokaloria energiaa
– noin 8 grammaa hiilihydraattia. 

Ohje: www.sydanmerkki.fi / Elina Himanen

 


Härkäpapu-riistalihapullat

50 kpl

  • 250 g hirvenjauhelihaa
  • 3 dl (240 g) härkäpapuja
  • 1 kananmuna
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 dl tuoreita/pakastettuja sieniä tai 1/2 dl kuivattuja sieniä
    (esimerkiksi kanttarelleja tai torvisieniä)
  • 1/2 dl kuivattua hienonnettua nokkosta
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 1 tl murskattuja katajanmarjoja
  • 3/4 tl suolaa
  • öljyä paistamiseen

Liota härkäpapuja yön yli. Keitä niitä sitten tunnin ajan. Soseuta keitetyt härkäpavut.

Pilko sipuli ja sienet, jos käytät tuoreita sieniä.

Yhdistä ainekset ja sekoita ne tasaiseksi massaksi. Pyöritä taikinasta lihapullia.

Paista lihapullat öljyssä kypsiksi.

Tarjoa esimerkiksi peruna- tai bataattimuussin kanssa.

Jos teet taikinasta 50 lihapullaa, kolme lihapullaa sisältää
– noin 80 kilokaloria energiaa
– noin 5 grammaa hiilihydraattia

Ohje: Anne Pulliainen, Diabetes-lehden reseptikilpailun satoa

 


Papupata

7,5 dl

  • 250 g valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
  • 250 g paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa
  • 250 g vähärasvaista jauhelihaa (rasvaa 10 prosenttia)
  • 1 rkl öljyä paistamiseen
  • 2 isoa sipulia
  • 3 valkosipulinkynttä viipaleina
  • 1 tl rosmariinia
  • 2 maustemittaa chilijauhetta
  • 1 dl vettä

Murusta jauheliha ja paista se kohtuullisen kypsäksi rypsiöljyssä. Siirrä se sitten uunipataan. Kuullota sipuli ja valkosipuli kevyesti ja siirrä ne uunipataan.

Lisää uunipataan tomaattimurska tai paseerattu tomaatti ja hauduta uunissa 125 asteessa parisen tuntia.

Lisää tölkkipavut ja hauduta vielä puolisen tuntia.

Jos valmistat padan haudekeittimessä, pavut voi laittaa samaan aikaan kuin muut ainekset. Lämpötilana on silloin 100 astetta.

Voit laittaa pataan myös esimerkiksi kukkakaalia hyvin pieninä palasina. Osan jauhelihasta voi korvata soijarouheella.

Tarjoa esimerkiksi täysjyväpastan, täysjyväriisin tai tortillojen kera. Kestää hyvin pakastamista, joten kannattaa tehdä kerralla iso annos.

Desilitra papupataa sisältää
– noin 125 kilokaloria energiaa
– noin 10 grammaa hiilihydraattia.

Ohje: Seismo Malm, Diabetes-lehden reseptikilpailun satoa

 


 

Possu-sienipata

Possu-sienipata

6 annosta

  • 2 rkl öljyä
  • 300 g porsaan sisäfileetä
  • sipuli
  • 200 g tuoreita herkkusieniä
  • 20 g kuivattuja sieniä (esimerkiksi suppilovahveroita)
  • 3 dl vettä
  • 1,5 dl kasvirasvasekoitetta (rasvaa 15 %)
  • lihaliemikuutio
  • 1/2 tl suolaa
  • 1,5 tl vahvan makuista sinappia (esimerkiksi dijonsinappia)
  • 1 rkl maissitärkkelystä

Laita kuivatut sienet likoamaan pieneen vesimäärään. Ruskista lihasuikaleet pannulla öljyssä ja siirrä ne kasariin. Kuullota pannulla myös sipulit ja siirrä kasariin.

Valuta liotetut sienet ja paista sieniä hetki pannulla. Ripottele sienien joukkoon suola.

Lisää kasariin kaikki muut ainekset paitis maissitärkkelys. Anna ahutua noin 20 minuuttia. Suurusta kastike maissitärkkelyksellä.

Tarjoile esimerkiksi keitettyjen perunoiden kanssa.

Yksi annos (reilu desilitra) possu-sienipataa sisältää
– noin 145 kilokaloria (610 kilojoulea) energiaa

Ohje: ravintolakokki Liisa Ruuskanen

 


 

Possu-kasvisvokki

5 annosta

  • 300 g porsaan suikalelihaa

InkivaariMarinadi porsaanlihalle:

  • 1 tl raastettua inkivääriä
  • 1 rkl öljyä

Kuori ja raasta inkivääri. Sekoita teelusikallinen inkivääriraastetta öljyyn. Sekoita inkivääriöljy lihasuikaleisiin ja anna marinoitua jääkaapissa pari tuntia. Kypsennä marinoituneet possunsuikaleet pannulla kypsäksi.

  • sipuli
  • 3 porkkanaa
  • punainen paprika
  • 150 g lehtikaalia
  • 1 rkl öljyä
  • 1 tl raastettua inkivääriä
  • 1,5 rkl soijakastiketta

punainen-paprikaKuori sipuli ja porkkanat. Leikkaa paprikasta kanta ja poista siemenet. Leikkaa porkkanat, sipuli, paprika ja lehtikaali suikaleiksi.

Kuumenna vokkipannulla öljy ja raastettu inkivääri. Lisää kasvikset ja kypsennä noin kymmenen minuuttia. Lisää joukkoon kypsät porsaansuikaleet ja mausta lopuksi soijakastikkeella.

Tarjoa esimerkiksi keitettyjen täysjyvänuudelien tai riisi-ohran kanssa.

Viidesosa annoksesta sisältää
– noin 155 kilokaloria (650 kilojoulea) energiaa

Ohje on Diabetesliiton keittokirjasta Helppoa halpaa hyvää – kaikkina vuodenaikoina.

Tilaukset: www.diabetes.fi/d-kauppa

 


Punajuuri-possupata

Punajuuri-possupata

7 annosta

  • 1 rkl öljyä
  • 2 punasipulia
  • 300 g porsaan ulkofileetä
  • 2 porkkanaa
  • 300 g punajuurta
  • 2 omenaa
  • 1,5 rkl kuivattua rakuunaa
  • 1,5 rkl punaviinietikkaa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 lihaliemikuutio
  • 3 dl vettä
  • 1/2 tl suolaa
  • ripaus mustapippuria

Suikaloi porsaanfilee ja pilko sipulit. Kuumenna öljy padan pohjalla. Lisää pilkotut sipulit ja kuullota hetki. Lisää joukkoon lihasuikaleet ja ruskista ne.

Pilko porkkanat ja punajuuret noin 2 cm x 2 cm -kokoisiksi paloiksi ja leikkaa omena lohkoiksi. Lisää kasvikset pataan.

Lisää vielä mausteet ja vesi ja hauduta pataa uunissa noin tunnin ajan 150 asteen lämmössä.

Yksi annos (noin 1,5 dl) possupataa sisältää
– noin 135 kilokaloria (565 kilojoulea) energiaa
– noin 5 grammaa hiilihydraattia

Ohje: ravintolakokki Liisa Ruuskanen

 


 

Grillatut possuvartaat

5 kpl

  • noin 500 g porsaan sisäfileetä

Marinadi:

  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1–2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 1/2 dl rypsiöljyä
  • 1 tl currya
  • 1 tl kurkumaa
  • 1–2 maustemittaa suolaa
  • 5 varrastikkua

Puhdista fileestä kalvot ja leikkaa se isoiksi kuutioiksi. Hienonna valkosipuli ja inkivääri pieneksi silpuksi. Sekoita marinadin ainekset ja kääntele possun palat marinadissa. Anna maustua yön yli.

Pujottele lihapalat vartaisiin ja ripottele pintaan kevyesti suolaa. Jätä marinointiliemi talteen. Grillaa vartaat kypsiksi.

Yksi possuvarras sisältää
–  noin 160 kilokaloria (670 kilojoulea) energiaa

Ohje: ravintolakokki Liisa Ruuskanen

 


lihapullat-italialaisittain

Lihapullat italialaisittain

24 kpl

  • 400 g jauhelihaa (rasvaa 10 %)
  • sipuli
  • 1 dl valmista tomaattipastakastiketta
  • 2 viipaletta vaalea leipää
  • kourallinen persiljaa
  • 2 tl sitruunakuorta
  • kananmuna
  • 2 maustemittaa suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • ruokalusikallinen öljyä

Silppua sipuli pieneksi silpuksi. Pese ja raasta sitruunan kuori. Silppua persilja. Murustele leipä.

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Muotoile pieniä lihapullia ja paista ne pannulla öljyssä.

Kolme lihapullaa sisältää
– noin 90 kilokaloria (380 kilojoulea) energiaa

Ohje: ravintolakokki Liisa Ruuskanen

 


Sinappikuorrutettu possu

5 annosta

  • 500 g porsaan sisäfileetä
  • 1/2 tl suolaa
  • viipale ruispaahtoleipää
  • 2 rkl karkeaa Dijon-sinappia
  • 2 rkl öljyä

Kastike:

  • lihan paistoneste
  • 1 dl vettä
  • 1/2 dl maitopohjaista kasvirasvasekoitetta (rasvaa 15 %)
  • 1 tl karkeaa Dijon-sinappia
  • 1 tl maissitärkkelystä

Poista fileestä kalvot ja hiero pintaan suola. Paista fileen pinta kuumalla pannulla kauniin ruskeaksi.

Valmista leivästä, sinapista ja öljystä tahna sauvasekoittimella. Taputtele tahna fileen pintaan. Paina lihalämpömittari fileen sisälle.

Paista filee uunissa metallivuoan pohjalla 175 asteessa kunnes sisälämpötila on 70 astetta (15–30 minuuttia).

Kastike:

Nosta filee pois vuoasta ja lorauta vuoan pohjalle noin 1 dl vettä. Sekoita hyvin ja kaada neste pienen kattilan pohjalle. Lisää  teelusikallinen rakuunasinappia, puoli desilitraa kasvirasvasekoitetta ja noin teelusikallinen maissitärkkelystä. Sekoita hyvin ja kiehauta.

Viipaloi fileestä noin senttimetrin paksuisia viipaleita (2–3 viipaletta/annos).

Yksi annos porsaanfileetä ja kastiketta sisältää
– noin 210 kilokaloria (880 kilojoulea) energiaa

 


Porsaanfilee-ja-juuresvartaat

Porsaanfilee ja juuresvartaat

Juuresvartaat kypsyvät uunissa yhtä aikaa juuresvartaiden ja lohkoperunoiden kanssa.

  • kilo porsaan ulkofileetä
  • peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1/2 tl cayennepippuria
  • 2/3 tl eli kolme maustemittaa suolaa

Hienonna tuore inkivääri hyvin pieniksi paloiksi.

Pane filee uunivuokaan. Valitse suuri uunivuoka, jos kypsennät samalla myös juuresvartaita tai juurespaloja. Sivele fileen päälle rypsiöljy. Hiero sen jälkeen fileen pinnalle kaikki mausteet. Anna olla huoneenlämmössä noin tunti ennen paistamista.

Paista 150 asteessa noin tunti 15 minuuttia. Anna lihan vetäytyä paistamisen jälkeen foliolla peitettynä noin 15 minuuttia.

Jos jaat fileen 12 viipaleeseen, yksi viipale sisältää
– noin 115 kilokaloria (485 kilojoulea) energiaa

Juuresvartaat
  • 150 g lanttua
  • 100 g palsternakkaa
  • 150 g sipulia
  • 150 g punasipulia
  • 1/2 tl cayennepippuria
  • 1/2 tl inkiväärijauhetta

Pese ja kuori kasvikset. Leikkaa ne isoiksi lohkoiksi ja laita metallivartaisiin (puista varrasta ei voi pitää uunissa kauan). Voit kypsentää juurespalat uunivuoassa myös ilman varrasta. Sirottele kasvisten päälle mausteet.

Pane kasvikset samaan uunivuokaan porsaanfileen kanssa ja paista 150 asteessa noin tunti 15 minuuttia. Kääntele vartaita välillä paistamisen aikana.

Jos jaat koko annoksen kuuteen osaan, yksi annos sisältää
– noin 30 kilokaloria (125 kilojoulea) energiaa
– noin 5 grammaa hiilihydraattia.

Ohjeet: ravitsemustyöntekijä Sanna Mäkinen Diabeteskeskuksen keittiöstä.

 


 

Jauheliha-kasvispata

  • 400 g paistijauhelihaa
  • kesäkurpitsa (noin 300 g)
  • 4 tomaattia (noin 400 g)
  • 5 perunaa (noin 350 g kuorineen)
  • 2 keskikokoista sipulia (noin 100 g)
  • 1 dl hillosipuleita
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 tl suolaa
  • ripaus mustapippuria (2–3 kierrosta myllystä)
  • 1 rkl kuivattuja yrttejä (esimerkiksi lipstikka, oregano)
  • 1 rkl öljyä

Kuori perunat ja lohko ne noin 2,5 cm x 2,5 cm -kokoisiksi kuutioiksi. Kuutioi myös kesäkurpitsa ja tomaatit reiluiksi lohkoiksi. Pilko sipuli ja valkosipuli ja ruskista ne jauhelihan kanssa pannulla öljyssä.

Laita kaikki ainekset uunivuokaan ja sekoita hyvin. Kypsennä ensin folion alla noin puoli tuntia 225-asteisessa uunissa. Ota sitten folio pois ja kypsennä vielä 15 minuuttia. Tarkista lopuksi, että perunat ovat varmasti kypsiä.

Yksi annos (reilu 3 dl) jauheliha-kasvispataa sisältää

– noin 185 kilokaloria (775 kilojoulea) energiaa
– noin 15 grammaa hiilihydraattia

Ohje: ravintolakokki Liisa Ruuskanen

 


jauhelihapihvit

Jauhelihapihvit

12 kpl

  • 400 g jauhelihaa (rasvaa enintään 10 %)
  • isohko sipuli
  • 1 dl auringonkukansiemeniä
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 kananmunaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1/2 tl mustapippuria

Jauha monitoimikoneessa sipuli, valkosipulinkynnet ja auringonkukansiemenet. Lisää mausteet, kananmunat ja jauheliha. Sekoita tasaiseksi.

Muotoile taikinasta kaksitoista pihviä ja kypsennä niitä 200-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Yksi pihvi sisältää
– noin 90 kilokaloria (380 kilojoulea) energiaa.

Ohje: ravitsemistyöntekijä Tiina Santavuori Diabeteskeskuksen keittiöltä

 


 Helppo kiusaus kinkusta

5 annosta

  • 500 g peruna-sipulisekoitusta pakasteena
  • 180 g:n pussi suikalejuureksia (porkkana, lanttu, palsternakka, purjo)
  • 200 g kinkkua (esimerkiksi palvikinkkua)
  • 1/2 dl rasvatonta maitoa
  • 2 dl kasvirasvasekoitetta (rasvaa 14–15 %)
  • yksi maustemitta valkopippuria

Suikaloi kinkku.

Lado peruna-sipulisekoitus, suikalejuurekset ja kinkkusuikaleet kerroksittain uunivuokaan. Sekoita keskenään maito, kasvirasvasekoite ja valkopippuri. Lisää seos vuokaan.

Kypsennä 200 asteessa noin yksi tunti.

Yksi annos (noin 2,5 dl) kinkkukiusausta sisältää
– noin 175 kilokaloria (735 kilojoulea) energiaa
– noin 25 grammaa hiilihydraattia

 


 

Papu-makkarapatapapumakkarapata1

6 annosta

  • 4 dl keitettyjä valkoisia papuja
  • 4 dl keitettyjä kidney-papuja
  • 140 g voimakkaan makuista makkaraa
  • 1 rkl öljyä
  • sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • munakoiso (n. 300 g)
  • suuri keltainen paprika
  • tölkki (400 g) tomaattimurskaa
  • 1 dl vettä
  • 1 tl timjamia
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl rouhittua mustapippuria
  • 4–5 rkl tuoretta basilikaa silputtuna
  • nippu tuoretta persiljaa
  • (1/2–1 tl chilijauhetta)

Liota ja keitä pavut pakkauksen ohjeen mukaan.

Hienonna sipuli ja valkosipuli, kuutioi munakoiso ja paprika.

Kuumenna öljy padassa ja kuullota sipulia hetki. Lisää valkosipuli, munakoiso ja paprika. Sekoittele ja lisää tomaattimurska, vesi, timjami, suola sekä mustapippuri. Hauduta 15–20 minuuttia.

Kuutioi makkarat. Lisää pataan kypsät pavut ja makkarakuutiot, kuumenna. Mausta halutessasi chilijauheella. Lisää basilika ja persiljasilppu ennen tarjoilua.

Yksi annos (vajaa 3 dl) papupataa sisältää
– noin 225 kilokaloria (1 350 kilojoulea) energiaa
– noin 25 grammaa hiilihydraattia

Ohje on Diabetesliiton Makumatka kevyeen kotiruokaan -keittokirjasta.

Tilaukset: www.diabetes.fi/d-kauppa

 


 

LindströminpihvitLindstromit-0180

12 kpl

  • 2 raakaa punajuurta
  • 4 raakaa perunaa
  • 400 g jauhelihaa, rasvaa 9,5 % (sikaa 50 %, nautaa 50 %)
  • 2 kananmunaa
  • 3/4 tl suolaa
  • 2 maustemittaa valkopippuria

Keitä kokonaiset punajuuret ja perunat kypsiksi. Kuori punajuuret ja perunat ja anna niiden jäähtyä. Jauha ne sitten lihamyllyllä tai yleiskoneella.

Sekoita kaikki aineet keskenään ja tee pihvejä pellille. Laita pihvit 200-asteiseen uuniin noin 25 minuutiksi. Voit myös paistaa pihvit pannulla, 5 minuuttia kummaltakin puolelta.

Tarjoile keitettyjen perunoiden tai perunamuusin ja sipulirenkaiden kanssa.

Yksi pihvi sisältää
– noin 90 kilokaloria energiaa
– noin 5 grammaa hiilihydraattia

 


naudanfileerulla

Naudanfilee gremolada

14–16 palaa

  • noin kilo kokonaista naudan ulkofileetä
  • 1/2 tl suolaa
  • mustapippuria

Gremolada

  • 4 valkosipulinkynttä
  • yhden sitruunan kuori raastettuna
  • iso nippu persiljaa
  • 1/2 dl pinjansiemeniä tai manteleita
  • 2 rkl oliiviöljyä

Fileerullan pinnalle

  • 1/2 tl suolaa
  • mustapippuria

Leikkaa filee isoksi levyksi: leikkaa ensin fileeseen viilto pitkälle sivulle noin 2/3 korkeudelle, mutta älä toiseen reunaan asti eli älä viillä fileen yläosaa irti. Tee sen jälkeen viilto fileen toiselle sivulle pitkittäin noin 1/3 korkeudelle, mutta älä reunaan asti. Levitä filee levyksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Sekoita kaikki gremoladan ainekset tehosekoittimessa tasaiseksi tahnaksi. Levitä tahna fileelevyn päälle, rullaa filee leveän reunan suuntaisesti eli niin päin, että fileerullasta tulee ohuempi ja sido puuvillanarulla. Pippuroi ja suolaa fileerullan pinta.

Ruskista fileen pinta kuumalla pannulla. Paina lihalämpömittari fileeseen ja laita filee uuniin 175 asteeseen. Kypsennä kunnes fileen sisälämpötila on 55–60 astetta. Ota filee uunista, kääri se folioon ja anna levätä hetki.

Leikkaa fileestä 1–1,5 sentin paksuisia annospaloja.

Kun jaat fileerullan 14–16 annospalaan, yksi pala sisältää
– noin 110–120 kilokaloria (460–500 kilojoulea) energiaa.

Ohje: ravintolakokki Liisa Ruuskanen

 


Chilikastike

5–6 annosta

  • iso sipuli 
  • 1 rkl öljyä
  • valkosipulin kynsi
  • porkkana 
  • 400 g jauhelihaa (rasvaa alle 10 %)
  • 400 g tomaattimurskaa
  • 400 g tölkki kypsiä ruskeita papuja, papujen osuus noin 260 g (tai 3,5 dl itse kypsennettyjä papuja)
  • kanaliemikuutio
  • 1 tl sokeria
  • 1 rkl tummaa kaakaota
  • 1 rkl punaviinietikkaa
  • 0,5 tl chilijauhetta (tai maun mukaan)

Pilko sipuli ja kuullota kevyesti öljyssä kattilan tai kasarin pohjalla. Kuori valkosipulin kynsi, viipaloi se pieneksi ja lisää sipulin joukkoon.

Kuutioi porkkana pieneksi ja lisää kasariin. Lisää tomaattimurska ja pavut. Lisää joukkoon kaikki mausteet ja anna ruuan hautua kannen alla noin 30 minuuttia.

Tarjoa chili riisin kanssa.

Vinkki:
• Voit käyttää tölkkipapuja tai kypsentää pavut kuivatuista pavuista. Kuivattujen papujen käyttö tulee halvemmaksi. Liota ja keitä pavut pakkauksen ohjeen mukaan. Loput pavut voi pakastaa ja käyttää myöhemmin.

Vinkki:
• Chilikastike on mainiota ruokaa bileisiin, kun sen tarjoaa nachojen kanssa. Kastiketta voi hyvin pakastaa, mutta lämmityksen yhteydessä kannattaa lisätä vielä hieman chilijauhetta koska sen maku laimenee pakastuksen aikana.

Kun jaat chilikastikkeen kuuteen annokseen, yksi annos (noin 1,5 dl) sisältää
– noin 180 kilokaloria energiaa
– noin 10 grammaa hiilihydraattia.

Ohje: ravintolakokki Liisa Ruuskanen

 


Kaali-ohralaatikko

8 annosta

Mehevän kaalilaatikon salaisuus on pitkä haudutusaika. Tässä ohjeessa valkoinen riisi on vaihdettu runsaskuituiseen ja maukkaaseen ohraan.

  • 2 dl ohrasuurimoita
  • 5dl vettä
  • valkokaali (paino 1,2–1,3 kg)
  • 5 dl vettä
  • lihaliemikuutio
  • 2 pientä sipulia
  • 400 g paistijauhelihaa
  • 1 rkl öljyä
  • 3 munaa
  • 2 dl maitoa (rasvaa 1 %)
  • 2 rkl siirappia
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 rkl timjamia tai meiramia
  • 1/2  tl valkopippuria

Pane ohrasuurimot kypsymään kiehuvaan veteen. Keitä toisessa kattilassa vettä ja lisää siihen kasvisliemikuutio. Suikaloi kaali pieneksi ja pane suikaleet lihaliemeen kypsymään.

Pilko sipuli ja kuullota öljyssä. Ruskista jauheliha kevyesti.

Valmista muna-maitoseos, lisää joukkoon siirappi ja muut mausteet.

Kun kaali on pehmeää, jäähdytä sitä hieman. Sekoita sitten kaikki aineet keskenään. Kaada joukkoon myös ohrasuurimoiden ja kaalin keittovedet.

Kypsennä uunivuoassa 175 asteessa noin tunnin ajan.

Yksi annos (noin 3 dl) sisältää
– noin 255 kilokaloria (1 070 kilojoulea) energiaa
– noin 25 grammaa hiilihydraattia.

Ohje: ravintolakokki Liisa Ruuskanen

 


Kesakurpitsarullat

Kesäkurpitsarullat

35 kpl

  • Kaksi keskikokoista kesäkurpitsaa (550 g)

Täyte:

  • 2 dl täysjyväriisiä
  • 1 rkl öljyä
  • 400 g paistijauhelihaa
  • 1,5 dl paistettuja sieniä (esimerkiksi mustatorvisieniä, kantarelleja)
  • 2 pientä sipulia
  • 4 rkl tomaattipyreetä
  • 2 tl oreganoa
  • 1 tl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • mustapippuria

Valmista täyte: Keitä riisi ohjeen mukaan. Pilko sipuli ja kuullota kevyesti paistinpannulla. Lisää jauheliha ja ruskista se. Sekoita joukkoon sienet, tomaattimurska ja mausteet. Sekoita lopuksi riisi joukkoon.

Laita uuni lämpiämään. Leikkaa kesäkurpitsat pitkittäin ohuiksi viipaleiksi (myös juustohöylä käy leikkaamiseen). Laita kesäkurpitsasuikaleet uuniin pehmenemään noin 10 minuutiksi. Jäähdytä kesäkurpitsat, laita täytettä suikaleiden toiseen päähän ja kääri rullalle. Asettele kääryleet tiiviisti uunivuokaan ja paista niitä 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Kaksi kesäkurpitsarullaa sisältää
– noin 80 kilokaloria (335 kilojoulea) energiaa
– noin 10 grammaa hiilihydraattia

Ohje: ravintolakokki Liisa Ruuskanen


Syksyinen juurespata

5 annosta

  • 200 g porsaanlihaa suikaleina (rasvaa 10–12 %)
  • 8–10 perunaa (600 g)
  • 3 dl vettä
  • suuri sipuli
  • 2 porkkanaa
  • pala lanttua (100–150 g)
  • 360 g kaalia (noin neljännes keskikokoisesta)
  • pala juuriselleriä (50 g)
  • lihaliemikuutio
  • 1/2 rkl rosmariinia
  • 4 kokonaista valkopippuria
  • (1/2 tl suolaa tarvittaessa)

Kuori ja kuutioi perunat, sipuli, porkkanat, lanttu ja selleri. Suikaloi kaali. Laita kaikki kasvikset uunivuokaan.

Lisää vesi, johon on murustettu lihaliemikuutio ja sekoitettu mausteet. Laita lihasuikaleet päällimmäiseksi vuokaan.

Kypsennä aluksi uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia, jotta lihasuikaleet ruskistuvat. Jatka kypsentämistä 175 asteessa noin puolitoista tuntia. Sekoita välillä. Lisää tarvittaessa vettä kypsennyksen aikana.

Yksi annos (noin 3 dl) juurespataa sisältää
– noin 230 kilokaloria (860 kilojoulea energiaa)
– noin 25 grammaa hiilihydraattia

Ohje on Diabetesliiton Makumatka kevyeen kotiruokaan -keittokirjasta.

Tilaukset: www.diabetes.fi/d-kauppa