Aamu- ja välipalat


Kolmioleivät kasvistäytteellä

4 annosta

  • 8 viipaletta (paahto)leipää
  • paprika
  • 200 g kesäkurpitsaa
  • 200 g munakoisoa
  • 1 rkl öljyä
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/4 tl rouhittua mustapippuria

Hernetahna

  • 100 g pakasteherneitä
  • 100 g kypsiä valkoisia papuja
  • 50 g manteleita
  • valkosipulin kynsi
  • 1–2 rkl sitruunanmehua
  • 1 rkl öljyä
  • 10 lehteä tuoretta basilikaa
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/4 tl rouhittua mustapippuria

Viipaloi huuhdellut kasvikset. Levitä kasvikset pellille leivinpaperin päälle, pirskottele päälle öljy ja mausteet. Paahda 200 asteessa noin 15 minuuttia.

Laita kaikki hernetahnan ainekset kulhoon ja soseuta tasaiseksi esimerkiksi sauvasekoittimella.

Voitele leipäviipaleet paksusti hernetahnalla ja lisää joka toiselle paprika-, kesäkurpitsa- ja munakoisoviipaleita, paina toiset viipaleet kansiksi ja leikkaa leivät kolmioiksi. Säilytä viileässä tarjoiluhetkeen.

Yksi kolmioleipä sisältää
– 350 kcal energiaa
– 30 grammaa hiilihydraattia

Ohje: www.sydanmerkki.fi

 


Granola

10 annosta

  • 2 dl cashewpähkinöitä
  • 3 dl kaurahiutaleita
  • 1 dl ruishiutaleita
  • 1 dl (70 g) mantelilastuja
  • 1/2 dl auringonkukansiemeniä
  • 2 rkl fariinisokeria
  • 1/2 dl öljyä
  • 10 kuivattua aprikoosia
  • 1/2 dl rusinoita

Rouhi pähkinät veitsellä. Sekoita kaikki ainekset aprikooseja ja rusinoita lukuun ottamatta kulhossa ja kaada seos leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda 200 asteessa uunin yläosassa 12–13 minuuttia. Kääntele seosta kerran paahtamisen aikana.

Paloittele sillä aikaa aprikoosit. Sekoita aprikoosinpalat ja rusinat valmiin ja hieman jäähtyneen granolan joukkoon. Anna jäähtyä.

Yksi annos sisältää
– 240 kcal energiaa
– 18 grammaa hiilihydraattia

Ohje: www.sydanmerkki.fi

 


Tuorepuuro

yksi annos

  • 2 dl jugurttia
  • 1 dl (ruis)hiutaleita
  • 1 dl marjoja tai hedelmänpaloja

Pinnalle

  • 100 g hedelmiä tai marjoja
  • 2 rkl pähkinöitä

Sekoita jugurtti, hiutaleet sekä marjat tai pilkotut hedelmät. Laita astia jääkaappiin ja anna turvota ainakin 7–8 tuntia.

Pilko päälle hedelmiä ja pähkinöitä ennen tarjoilua.

Yksi annos sisältää
– 315 kcal energiaa
– 27 grammaa hiilihydraattia

Ohje: www.sydanmerkki.fi


Rucola-tomaattimunakas

2 annosta

täyte:

  • kourallinen rucolasalaattia
  • 6 kirsikkatomaattia
  • 0,5 rkl balsamicoa eli balsamiviinietikkaa

munakas:

  • 2 kananmunaa
  • 1 rkl maitoa
  • ripaus suolaa (noin 1/4 tl)
  • ripaus mustapippuria
  • tilkka öljyä munakkaan paistamiseen
  • Puolita kirsikkatomaatit ja revi salaatti. Sekoita ne ja balsamico keskenään.

Vatkaa munat ja muut munakkaan aineet kevyesti sekaisin. Kuumenna öljy paistinpannulla ja paista munakas. Kun munakas on hetken hyytynyt, nostele reunoja kohti keskustaa ja valuta löysää munakasainesta reunoille. Anna hyytyä loppuun miedolla lämmöllä. Voit laittaa myös kannen päälle. Älä paista molemmilta puolilta.

Laita salaatti pitkittäin munakkaan keskelle ja kääri löysälle rullalle. Leikkaa keskeltä vinottain halki.

Yksi annos sisältää
– noin 110 kilokaloria energiaa

Ohje: ravintolakokki Liisa Ruuskanen

 


Balsamico-tomaattileivät

6 kpl

  • 0,5 dl tummaa balsamiviinietikkaa
  • 0,5 dl fariinisokeria
  • 250 g kirsikkatomaatteja (noin 25 kpl)
  • 6 viipaletta leipää (noin 20 g/kpl)
  • 1 rkl rypsiöljyä

Kuumenna balsamico kasarin pohjalla. Lisää fariinisokeri. Anna kiehua pari minuuttia niin että sokeri sulaa ja seos alkaa hieman paksuuntua. Lisää kirsikkatomaatit joukkoon. Anna kiehua noin viisi minuuttia. Kääntele tomaatteja välillä varovasti. Tomaatit ovat valmiita kun ne hieman ”lysähtävät kasaan” ja kuori alkaa haljeta. Nosta kasari pois liedeltä ja anna jäähtyä.

Paahda leipiä öljyssä pannulla niin että väri on kullankeltainen. Nostele neljä tomaattia kunkin leipäviipaleen päälle. Tarjoa leivät esimerkiksi alkupalana vihreän salaatin tai kasvissosekeiton kanssa.

Voit käyttää tomaateista ylijääneen liemen kastikkeena esimerkiksi broilerille.

Yksi tomaattileipä sisältää
– noin 95 kilokaloria energiaa
– noin 15 grammaa hiilihydraattia

Ohje: ravintolakokki Liisa Ruuskanen

 


Porkkana-juustopiirasetpiiras004

16 kpl

Kuoritaikina:

  • 3 dl hiivaleipäjauhoja
  • 1 dl grahamjauhoja
  • 2 maustemittaa suolaa
  • 1/2 dl perunasosehiutaleita
  • 1 dl juoksevaa margariinia
  • 1 dl vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään.

Lisää juokseva margariini ja sekoita murumaiseksi. Lisää vesi ja sekoita taikina

tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Täyte:

  • 1,3 dl vehnänjyviä
  • porkkana
  • 1/2 dl kurpitsan siemeniä
  • 2 maustemittaa yrttisuolaa
  • 1 rkl oreganoa
  • 100 g (3 dl) juustoraasterra (esimerkiksi Punaleima Emmental 17 %) 
  • kananmuna voiteluun

Kuumenna 2 desilitraa vettä kiehuvaksi kattilassa ja lisää desilitra vehnänjyviä. Keitä 15 minuuttia. Kaada mahdollisesti jäljelle jäänyt vesi pois.

Raasta porkkana hienoksi raasteeksi.

Sekoita kypsät vehnänjyvät, porkkanaraaste, juustoraaste, kurpitsansiemenet ja mausteet keskenään.

Pyörittele kuoritaikina tangoksi. Jaa tanko 16 palaan. Taputtele tai kauli palat pyörylöiksi (halkaisija noin 9 cm).

Jaa täyte pohjien päälle ja taita puoliympyrän muotoisiksi piiraiksi.

Painele piiraiden reunat tiiviiksi sormilla. Voitele piiraat kananmunalla ja paista 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Yksi piiras sisältää
– noin 140 kilokaloria energiaa
– noin 15 grammaa hiilihydraattia

Ohje: Diabeteskeskuksen keittiö

 


Puolukkamuffinit muffini002

14 kpl

  • 2 kananmunaa
  • 1 dl sokeria
  • 1,5 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 dl kaurajauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1/2 dl rypsiöljyä
  • 1,5 dl auringonkukansiemeniä
  • 1,5 dl hasselpähkinää rouhittuna
  • 2 dl puolukoita, pakaste 

Sekoita keskenään vehnäjauho, kaurajauho, leivinjauhe, auringonkukansiemenet ja hasselpähkinärouhe.

Sekoita munat ja sokeri. Lisää joukkoon öljy ja keskenään sekoitetut kuivat aineet sekä jäiset puolukat. Sekoita taikina tasaiseksi.

Jaa taikina 14 kartonkiseen pikkuvuokaan. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.

Yksi muffini sisältää
– noin 175 kilokaloria energiaa
– noin 15 grammaa hiilihydraattia

Ohje: Diabeteskeskuksen keittiö 

 


Gluteenittomat välipalapatukat/keksit 

14 patukkaa tai 28 välipalakeksiävalipalapatukka003

  • 4 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
  • 1 dl gluteenitonta kauralesettä
  • 1 dl cashewpähkinöitä
  • 1,5 dl auringonkukansiemeniä
  • 1 dl kuivattuja mustikoita
  • 0,5 tl suolaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 0,5 dl pellavansiemeniä
  • 2 banaania
  • 0,5 dl hunajaa
  • 2 rkl rypsiöljyä

Soseuta banaanit haarukalla. Lisää pellavansiemenet banaanin joukkoon.

Rouhi cashewpähkinät ja paahda ne ja auringonkukansiemenet pannulla.

Mittaa kulhoon hiutaleet, leseet ja kuivatut marjat, vaniljasokeri ja suola ja sekoita.

Kiehauta öljy ja hunaja kattilassa. Yhdistä kaikki aineet ja sekoita hyvin keskenään.

Levitä seos kevyesti öljytylle leivinpaperille ja painele käsin tasaiseksi levyksi.

Paista 175 asteessa 15–20 minuuttia.

Anna jäähtyä ja leikkaa levy 14:ksi suorakaiteen muotoiseksi patukaksi tai 28:ksi neliön muotoiseksi keksiksi. Patukat ja keksit säilyvät päiväkausia esimerkiksi suljetussa rasiassa.

Yksi patukka sisältää
– noin 180 kilokaloria energiaa
– noin 20 grammaa hiilihydraattia

Yksi keksi sisältää
– noin 90 kilokaloria energiaa
– noin 10 grammaa hiilihydraattia

Ohje: Diabeteskeskuksen keittiö

 


 

smoothie2

Mansikka-pähkinäsmoothie

2 annosta

  • 2 dl mansikoita pakasteesta
  • puolikas banaania                  
  • 150 g maitorahkaa
  • 1 dl maitoa, rasvaa 1 %
  • 2 tl sokeria
  • 1 tl vanilliinisokeria
  • 3 saksanpähkinää  

Anna mansikoiden sulaa hetki huoneenlämmössä. Kuori ja paloittele banaani.

Mittaa kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta tasaiseksi.

Yksi annos (noin 2 dl) smoothieta sisältää
– noin 175 kilokaloria energiaa
– noin 20 grammaa hiilihydraattia

Ohje: ravitsemistyöntekijä Minna Hakala Diabeteskeskuksen keittiöltä

 


 

Mustikka-omenasmoothie

2 annosta

  • 2 dl pakastettuja mustikoita
  • puolikas omenaa
  • 2 1/2 dl maustamatonta rasvatonta jugurttia
  • 2 tl sokeria

Anna marjojen sulaa hetki huoneenlämmössä. Pese ja lohko omena ja poista siemenkota. Mittaa kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta tasaiseksi.

Vinkki: jos haluat smoothiesta aivan sileän juoman, soseuta mustikat ja omena ensin, ennen kuin lisäät jogurtin.

Yksi annos (noin 2 dl) smoothieta sisältää
– noin 95 kilokaloria energiaa
– noin 15 grammaa hiilihydraattia

Kun haluat energiapitoisemman smoothien, lisää siihen ennen soseutusta ruokalusikallinen rypsiöljyä tai kaksi ruokalusikallista auringonkukansiemeniä.
Silloin yhdessä annoksessa on 150 kcal energiaa ja 15 grammaa hiilihydraattia.

Ohje: ravitsemistyöntekijä Minna Hakala Diabeteskeskuksen keittiöltä.

 


Omena-mannapuuro

Omenamannapuuro

noin 6,5 dl

  • 1/2 l maitoa (rasvaa 1 %)
  • iso omena raastettuna
  • 1 1/2 dl kauramannasuurimoita
  • yksi maustemitta suolaa

Raasta omena. Kuumenna maito ja lisää kauramannasuurimot, omenaraaste ja suola. Keitä kypsäksi, (noin 10 minuuttia) välillä sekoittaen. Tarjoa esimerkiksi mansikkakeiton kanssa.

Desilitra omenamannapuuroa sisältää
– noin 90 kilokaloria (380 kilojoulea) energiaa
– noin 15 grammaa hiilihydraattia

Ohje: ravintolakokki Liisa Ruuskanen

 


 

Raparperi-ohrapuuro

noin 7,5 dl

  • 200 g raparperia
  • 2 dl vettä
  • 3 dl ohrahiutaleita
  • 2 rkl sokeria
  • 4 dl rasvatonta maitoa
  • 1,5 maustemittaa suolaa

Paloittele raparperi pieniksi paloiksi. Laita kiehumaan veteen.

Kun raparperit ovat pehmeitä, lisää muut aineet ja kypsennä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia sekoittaen välillä. Tarjoa maidon kanssa.

Desilitra raparperi-ohrapuuroa sisältää
– noin 80 kilokaloria (335 kilojoulea) energiaa
– noin 15 grammaa hiilihydraattia

Ohje: ravintolakokki Liisa Ruuskanen

 


 

Banaani-jyväpuuro

noin 4 dl

  • 2,5 dl rasvatonta maitoa
  • 1/2 dl isoja kaurahiutaleita
  • 1/2 dl seesaminsiemeniä
  • 1/2 dl pellavansiemeniä
  • yksi maustemitta suolaa
  • puolikas banaani

Kuumenna maito, lisää siemenet ja kaurahiutaleet. Anna hautua miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Lisää suola ja viipaloitu banaani. Lisää maitoa keittämisen aikana, jos puurosta tulee liian paksua.

Desilitra banaani-jyväpuuroa sisältää
– noin 120 kilokaloria (505 kilojoulea) energiaa
– noin 10 grammaa hiilihydraattia

Ohje: ravintolakokki Liisa Ruuskanen

 


Munakokkelileivät

Munakokkelileivat

3 kpl

  • 2 kananmunaa
  • 3 rkl rasvatonta maitoa
  • pieni porkkana
  • 2 rkl ruohosipulia
  • 1/4 tl suolaa
  • valkopippuria
  • 1 rkl öljyä
  • 3 palaa ruisleipää
    (yksi pala 25–30 g)

Raasta porkkana ja silppua ruohosipuli. Riko munat kulhoon, lisää maito, porkkanaraaste, ruohosipulisilppu ja mausteet. Sekoita hyvin.

Kaada seos kuumalle öljytylle pannulle. Anna hyytyä hetken ja riko seoksen rakenne haarukalla. Kun kokkeli on kypsää, siirrä se pois pannulta toiseen astiaan.

Paahda pannulla ruisleivät molemmin puolin. Asettele munakokkeli leiville.

Yksi munakokkelileipä sisältää
– noin 160 kilokaloria (670 kilojoulea) energiaa
– noin 15 grammaa hiilihydraattia

Ravintolakokki: Liisa Ruuskanen

 


 

Rahkajogurttiherkku

Rahka-jugurttiherkku

yksi annos

  • 1 dl rasvatonta rahkaa
  • 1 dl rasvatonta vaniljajugurttia
  • 3 rkl isoja kaurahiutaleita
  • 1/2 dl sulaneita pakastemarjoja
  • 1 tl juoksevaa hunajaa

Paahda kaurahiutaleet pannulla.

Sekoita rahka ja jugurtti. Ripottele kaurahiutaleet rahka-jugurtti-seoksen pinnalle, lisää marjat ja valuta päälle juoksevaa hunajaa.

Annos (2,5 dl) sisältää
– noin 220 kilokaloria (925 kilojoulea) energiaa
– noin 30 grammaa hiilihydraattia

Ohje: ravintolakokki Liisa Ruuskanen

 


 

Voima-smoothieVoimasmoothie-4303

vajaa 3 dl

  • 1 dl maustamatonta jukurttia
  • puolikas banaani
  • 3/4 dl punaviinimarjoja
  • 1/2 dl cashewpähkinöitä
  • 1/2 dl rasvatonta maitoa

Sekoita kaikki aineet tehosekoittajassa tai sauvasekoittimella. Kaada korkeaan lasiin.

Desilitra smoothieta sisältää
– noin 110 kcal (500 kJ) energiaa
– noin 10 grammaa hiilihydraattia

Ohje: ravintolakokki Liisa Ruuskanen