Jälkiruuat

4301

Vaalea glögi

  • sitruuna 
  • 1 l omenamehua 
  • 3 cm:n pala inkivääriä 
  • 2 kanelitankoa 
  • 6 kokonaista neilikkaa
  • 1/2 dl rusinoita 
  • 1/2 dl manteleita 

Pese sitruuna hyvin ja kuori keltainen osa kuorimaveitsellä. Vuole myös inkivääristä lastuja kuorimaveitsellä. Kuumenna omenamehu, sitruunankuori, inkiväärilastut ja mausteet kattilassa. Anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla puoli tuntia. 

Kuumenna juoma kiehuvaksi ja siivilöi laseihin.

Desilitra glögiä sisältää
– 18 kilokaloria energiaa ja
– 12 grammaa hiilihydraattia. 

Ohje: www.sydanmerkki.fi / Suvi Laine

 


Puolukka-omenavaahto

5 annosta

  • 1,5 dl sihtiruisjauhoja
  • 2 dl kiehuvaa vettä
  • 175 g pakastepuolukoita
  • pieni omena hienona raasteena
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 tl kanelia

Mittaa ruisjauhot kulhoon ja sekoita joukkoon kiehuva vesi. Lisää jäiset puolukat, omenaraaste, sokeri ja kaneli.

Vatkaa sähkövatkaimella hyväksi vaahdoksi. Tarjoa jälkiruokana ja koristele halutessasi puolukoilla.

Yksi annos sisältää
– noin 110 kilokaloria energiaa
– noin 25 grammaa hiilihydraattia

Ohje: Sari Nieminen, Diabetes-lehden reseptikilpailun satoa


 

Zuccini-omenapannukakku

16–20 annosta

  • 3 kananmunaa
  • 6 dl ykkösmaitoa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 tl kanelia
  • 1/2 dl ruokosokeria
  • 2 rkl juoksevaa margariinia
  • 200 g kesäkurpitsaa raasteena
  • 4 pienehköä omenaa renkaiksi viipaloituina

Sekoita kaikki muut ainekset keskenään paitsi omenat. Anna taikinan turvota 20–30 minuuttia.

Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Poista omenoista siemenkota ja viipaloi renkaiksi. Asettele viipaleet taikinan päälle.

Paista 225 asteessa 25–30 minuuttia uunin keskitasolla.

Tarjoa sellaisenaan. Juhlavamman version saat, kun tarjoat pannukakkua hieman pehmenneen jäätelön kera.

Jos jaat pannukakun 16 palaan, yksi pala sisältää
– noin 125 kilokaloria energiaa
– noin 20 grammaa hiilihydraattia

Jos jaat pannukakun 20 palaan, yksi pala sisältää
– noin 100 kilokaloria energiaa
– noin 15 grammaa hiilihydraattia

Ohje: Anne Kiuru, Diabetes-lehden reseptikilpailun satoa

 


 

Kuva: Sydänmerkki/Elina Himanen.

Banaaniletut

12 annosta

  • 2 dl kaurahiutaleita 
  • banaani 
  • 8 dl maitoa 
  • 4 munaa 
  • 0,5 dl öljyä tai juoksevaa margariinia 
  • 3 dl vehnäjauhoja 
  • 1 tl leivinjauhetta 
  • 0,5 tl suolaa 
  • 0,5 dl sokeria 
  • 2 tl vaniljasokeria 
  • Paistamiseen puoli desilitraa öljyä tai juoksevaa margariinia

Tarjoiluun

  • 1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta 
  • 250 g maitorahkaa 
  • 0,5 tl kanelia 
  • 4 dl marjoja

Jauha kaurahiutaleet jauhoksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Soseuta myös banaani. Sekoita kaikki taikinan ainekset ja anna turvota noin puoli tuntia. Tee sillä aikaa täyte.

Vaahdota vaniljakastike ja sekoita siihen rahka. Mausta kanelilla.

Paista taikinasta lettuja ohukaispannulla tai paistinpannussa. Ohjeesta tulee 10–12 isoa lettua pannun koosta riippuen.

Yksi annos sisältää
– 215 kilokaloria energiaa
– 30 grammaa hiilihydraattia

Ohje: www.sydanmerkki.fi

 


Marja-rahkajäädykkeet

20 tai 12 kpl

  • 4 dl maitorahkaa
  • 2,5 dl vispautuvaa vanilliinikastiketta (rasvaa 12 %)
  • 1 rkl sokeria
  • 1 rkl vanilliinisokeria
  • 5 dl pakastettuja tai tuoreita vadelmia
  • 6 dl pakastettuja tai tuoreita mansikoita
  • 20 jäätelömuottia (tilavuus 3/4 dl)

Vaahdota vanilliinikastike hyvin. Sekoita rahkan joukkoon sokerit ja vanilliinivaahto.

Lohko mansikat muutamaan osaan. Pakastemansikoita kannattaa sulattaa hetken ennen lohkomista.

Sekoita lohkotut mansikat ja kokonaiset vadelmat rahka-vanilliinivaahtoon.  Jaa vaahto jäätelömuotteihin. Laita pakastimeen jäätymään vähintään neljäksi tunniksi.

Ota jäädykkeet puoli tuntia ennen tarjoilua huoneenlämpöön. Irrota muoteista.

Muotteina voi käyttää myös kertakäyttömukeja, joihin voi laittaa kertakäyttölusikan tikuksi ennen pakastamista.

Yksi jäätelömuottiin tehty jäädyke (3/4 dl) sisältää
– noin 55 kilokaloria energiaa
– noin 5 grammaa hiilihydraattia.

Jos käytät jäädyttämiseen kertakäyttömukeja ja jaat marja-rahkaseoksen 12 annokseen, yksi annos sisältää
– noin 90 kilokaloria energiaa
– noin 10 grammaa hiilihydraattia.

Ohje: ravitsemistyöntekijä Tiina Santavuori, Diabeteskeskuksen keittiö


Marjarahka

7 dl

  • 2 dl tuoreita tai pakastettuja mustikoita
  • 2 dl tuoreita tai pakastettuja vadelmia
  • 0,5 dl sokeria
  • 2 tl sitruunamehua
  • 1,5 tl vanilijasokeria
  • 2 dl maustamatonta, rasvatonta jugurttia
  • 2,5 dl rahkaa
  • 1 dl kauralesettä

pinnalle:

  • 0,5 dl kaurahiutaleita
  • 1 rkl fariinisokeria

Jos käytät pakastemarjoja, anna niiden sulaa hetken aikaa huoneenlämmössä. Sekoita rahkan aineet keskenään. Paahda kaurahiutaleita ja fariinisokeria paistinpannulla noin viisi minuuttia. Ripottele seosta rahkan pinnalle.

Desilitra marjarahkaa sisältää
noin 100 kcal energiaa
ja noin 15 grammaa hiilihydraattia.

Ohje: ravitsemistyöntekijä Tiina Santavuori, Diabeteskeskuksen keittiö

 


Marjavaahto

  • 9 dl jäisiä pakastemarjoja, esimerkiksi mansikkaa ja mustaherukkaa
  • 3 kananmunan valkuaista
  • 1 dl sokeria

Sulata marjoja noin 20 minuuttia. Laita monitoimikoneeseen leikkuuterä. Laita marjat, valkuaiset ja sokeri samanaikaisesti pyörimään monitoimikoneeseen. Pyöritä muutama minuutti. Syö heti tai säilytä hetki kylmässä ja syö 1–2 tunnin sisällä.

Desilitra marjavaahtoa sisältää
– noin 80 kilokaloria energiaa
– noin 15 grammaa hiilihydraattia

Ohje: ravitsemistyöntekijä Tiina santavuori, Diabeteskeskuksen keittiö

 


Kaura-mustikkap

Kaura-mustikkapaistos

4 annosta

  • 7 dl mustikkaa
  • ruokalusikallinen sokeria
  • 25 g margariinia
  • 1,5 dl kaurahiutaleita
  • 1,5 rkl sokeria

Laita mustikat paistovuokaan ja ripottele päälle ruokalusikallinen sokeria.

Sulata rasva kattilassa, lisää joukkoon kaurahiutaleet ja puolitoista ruokalusikallista sokeria.

Lisää seos mustikoiden päälle ja paista uunissa 200 asteessa 15–20 minuuttia.

Tarjoile vaniljakastikkeen kanssa.

Yksi annos (vajaa 1 dl) kaura-mustikkapaistosta sisältää
– noin 150 kcal (630 kJ) energiaa ja
– noin 20 grammaa hiilihydraattia.

Vaniljakastike:

  • 4 dl maitoa (rasvaa 1–1,5 %)
  • ruokalusikallinen perunajauhoja
  • kananmuna
  • 1 rkl sokeria
  • 1/2 tl vanilliinisokeria

Laita maito, perunajauhot, kananmuna ja sokeri keittolevyllä olevaan kattilaan. Sekoita hyvin. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos saostuu. Jäähdytä. Mausta vanilliinisokerilla.

Yksi desilitra kastiketta sisältää
– noin 75 kilokaloria (315 kilojoulea) energiaa
– noin 10 grammaa hiilihydraattia.

Ohje: ravitsemistyöntekijä Terhi Karvonen Diabeteskeskuksen keittiöltä

 


Vanilja-marjavaahto

6 annosta

Kevyt vanilja-marjavaahto sopii vaikka juhla-aterian jälkiruuaksi. Herkku säilyttää raikkautensa, kun valmistat sen hieman sulaneista pakastemarjoista vain vähän ennen tarjoilua.

Vaniljavaahto:

  • 1 1/2 dl  vispautuvaa vanilliinikastiketta
  • 1 dl  maustamatonta rasvatonta jugurttia

Marjavaahto:

  • 1,5 dl (100 g) pakastepuolukoita
  • 4 dl (200 g) pakastemansikoita
  • 3 rkl  sitruunamehua
  • 2–3 rkl  sokeria
  • 2  kananmunan valkuaista

Vaahdota vanilliinikastike hyvin ja lisää joukkoon jugurtti.

Soseuta hieman sulaneet marjat tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella ja lisää joukkoon sitruunamehu sekä sokeri. Vaahdota valkuaiset ja sekoita ne marjakastikkeeseen. Annostele lasiin vuorotellen marjavaahtoa ja vanilja-jugurttivaahtoa.

Yksi annos (yhteensä noin 2 dl) vanilja-marjavaahtoa sisältää
– noin 95 kilokaloria (400 kilojoulea) energiaa
– noin 15 grammaa hiilihydraattia.

Ohje: ravintolakokki Liisa Ruuskanen

 


Marjavaahto mustikoista ja vadelmista

5 annosta

  • 2 ,5 dl mustikoita ja vadelmia
  • 1 dl vispautuvaa vanilliinikastiketta (rasvaa 12 %)
  • 1 dl maustamatonta, rasvatonta jugurttia
  • 5 tl sokeria
  • 2 liivatelehteä
  • 3 rkl vettä (+ liivatelehtien liotusvesi)

Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen 10–15 minuutiksi.

Vatkaa vanilliinikastike vaahdoksi. Soseuta marjat.

Kiehauta kolme ruokalusikallista vettä. Nosta liivatelehdet vedestä, purista vesi pois ja liuota lehdet kuumaan veteen.

Lisää vaahdotetun vanilliinikastikkeen joukkoon jugurtti, soseutetut marjat, sokeri ja kuumaan veteen liuotetut liivatelehdet. Sekoita. Anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.

Yksi annos (runsas desilitra) marjavaahtoa sisältää
– noin 75 kilokaloria (315 kilojoulea) energiaa
– noin 10 grammaa hiilihydraattia.

Ohje on Diabetesliiton Makumatka kevyeen kotiruokaan -keittokirjasta.

Tilaukset: www.diabetes.fi/d-kauppa

 


Mustaherukkavaahto

6 annosta mustaherukkavaahto

  • 100 g mustaherukoita (noin 2 dl)
  • 1 dl vettä
  • 4 rkl sokeria
  • 2  valkuaista
  • 2 liivatelehteä
  • 4 rkl vettä

Laita liivatelehdet likoamaan veteen.

Laita desilitra vettä kiehumaan, lisää marjat ja soseuta. Älä keitä marjoja.

Keitä neljä ruokalusikallista vettä ja lisää liotetut, puserretut  liivatelehdet veteen ja sekoita tasaiseksi. Lisää liivateseos marjaseokseen.

Erottele valkuaiset kananmunista ja vatkaa ne sokerin kanssa kovaksi vaahdoksi. Sekoita marjaseos varovasti valkuais-sokerivaahdon kanssa. Laita tarjoiluastiaan ja anna hyytyä jääkaapissa.

Yksi annos (1,5 dl) mustaherukkavaahtoa sisältää
– noin 45 kilokaloria energiaa
– noin 10 grammaa hiilihydraattia.

Ohje: ravitsemistyöntekijä Satu Lintula Diabeteskeskuksen keittiöltä

 


Vadelmajäädyke

noin litravadelmat

  • 3 kananmunaa
  • 2 dl vadelmasosetta (esimerkiksi pakastevadelmista soseutettua)
  • 2 + 2 rkl sokeria
  • 2 dl vispautuvaa vanilliinikastiketta
    (rasvaa 9–12 %)

Erota kananmunista keltuaiset ja valkuaiset erilleen. Laita keltuaiset, vadelmasose ja kaksi ruokalusikallista sokeria kattilaan. Sekoita.

Kuumenna seosta miedolla lämmöllä, kunnes se on paksua vaahtoa, eikä maistu raa’alle kananmunalle. Ota seos pois liedeltä ja jatka sekoittamista, kunnes seos on hieman jäähtynyt.

Vatkaa kananmunan valkuaiset ja kaksi ruokalusikallista sokeria kovaksi vaahdoksi. Vatkaa vanilliinikastike vaahdoksi.

Yhdistä vadelma-keltuaisseos ja valkuaisvaahto keskenään. Lisää vanilliinikastikevaahto varovasti pienissä erissä seokseen. Laita seos annosmuotteihin tai yhteen pakastamisen kestävään astiaan. Jäädytä seos pakastimessa.

Ota jäädyke pakastimesta ennen tarjoilua. Jos jäädyke on annosvuoissa, kasta vuoat nopeasti kylmään veteen ja napauta jäädyke irti. Isompaan astiaan tehdystä jäädykkeestä voi muotoilla palloja jäätelökauhalla.

Yksi desilitra vadelmajäädykettä sisältää
– noin 80 kilokaloria (335 kilojoulea) energiaa
– noin 10 grammaa hiilihydraattia.

Ohje on Diabetesliiton Kalaa, kanaa ja kasviksia -keittokirjasta.

Tilaukset: www.diabetes.fi/d-kauppa

 


lakkajaadyke

Lakkajäädyke

  • 2 munaa
  • 1/2 dl sokeria
  • purkki (2 1/2 dl) vispautuvaa vanilliinikastiketta (esimerkiksi Flora Vanillaa)
  • 200 g lakkoja
  • (1 rkl lakkalikööriä)

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahdota vanilliinikastike. Sekoita vaahdot keskenään. Lisää joukkoon lakat ja mausta lakkaliköörillä.

Kaada seos noin litran vetoiseen kakkuvuokaan (halutessasi voit vuorata vuoan ennen tätä työvaihetta). Anna olla yön yli pakastimessa.

Ota jäädyke sulamaan noin kymmenen minuuttia ennen tarjoilua. Kumoa. Koristele lakoilla.

Yksi desilitra jäädykettä sisältää
– noin 100 kilokaloria (420 kilojoulea) energiaa
– noin 10 grammaa hiilihydraattia

Ohje: restonomi Maija Kulmala

 


Jugurttipannacotta

6 annosta

  • 4 liivatelehteä
  • kylmää vettä
  • 3 dl maustamatonta, rasvatonta jugurttia
  • 1 dl vispautuvaa vanilliinikastiketta (rasvaa 9–12 %)
  • 1/2 dl sokeria
  • 2 rkl sitruunan mehua
  • 6 dl tuoreita marjoja, esimerkiksi mansikoita

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen noin kymmeneksi minuutiksi.

Kiehauta sitruunan mehu. Valuta liotetuista liivatelehdistä vesi pois ja liota ne kuumaan sitruunamehuun.

Laita jugurtti kulhoon, lisää liivateseos ja sekoita hyvin.

Vaahdota vanilliinikastike. Lisää vanilliinikastike ja sokeri jugurtti-liivateseokseen.

Jaa seos esimerkiksi kuuteen lasiin. Anna hyytyä jääkaapissa. Tarjoa tuoreiden marjojen, esimerkiksi mansikoiden, kanssa.

Yksi annos (desilitra pannacottaa ja desilitra mansikoita) sisältää
– noin 95 kilokaloria (400 kilojoulea) energiaa
– noin 15 grammaa hiilihydraattia.

Ohje on Diabetesliiton Kalaa, kanaa ja kasviksia -keittokirjasta.

Tilaukset: www.diabetes.fi/d-kauppa

 


Marinoidut luumut

5 annosta

Marinoidut-luumut

Liemi:

  • 4 dl vettä
  • 1/2 dl sokeria
  • 2 tähtianista
  • puolikas vaniljatanko
  • kanelitanko
  • 1/2 dl omena-vaniljalikööriä
  • 500 g luumuja

Kiehauta vesi ja lisää siihen pitkittäin halkaistu vaniljatanko, tähtianikset, kanelitanko ja sokeri. Anna kiehua noin 10 minuuttia. Lisää lopuksi likööri ja kiehauta vielä. Halkaise luumut ja poista niistä kivet. Laita luumut kuumaan liemeen, älä enää keitä. Anna jäähtyä, laita kattila jääkaappiin ja anna olla siellä yön yli. Tarjoa esimerkiksi vaniljajäätelön kanssa.

Yksi annos marinoituja luumuja sisältää
– noin 100 kilokaloria (420 kilojoulea) energiaa
– noin 15 grammaa hiilihydraattia

Yksi desilitra jäätelöä sisältää
– noin 90 kilokaloria (380 kJ) energiaa
– noin 10 grammaa hiilihydraattia

Ohje: ravintolakokki Liisa Ruuskanen

 


Mansikka-raparperijälkiruoka

6 annosta

  • 500 g mansikoita (tuoreita tai pakastimesta otettuja)

Raparperikastike:

  • noin 5 dl raparperinpaloja
  • 2 rkl sokeria
  • 1 dl vettä

Jugurttikastike:

  • 2 dl maustamatonta jugurttia
  • 1 tl vanilliinisokeria
  • 20 g saksanpähkinöitä
  • sitruunamelissan lehtiä

Laita kattilaan raparperinpalat, vesi ja sokeri. Keitä noin viisi minuuttia. Jäähdytä.

Sekoita jugurtti ja vanilliinisokeri. Rouhi saksanpähkinät.

Kokoa jälkiruoka annoksiksi lautaselle: jaa kuudelle lautaselle raparperiseos, tuoreet tai lähes sulaneet mansikat ja jugurttikastike. Ripottele raparperiseoksen ja jugurttikastikkeen päälle saksanpähkinärouhetta. Koristele annokset sitruunamelissan lehdillä.

Yksi annos sisältää
– noin 110 kilokaloria (460 kilojoulea) energiaa
– noin 15 grammaa hiilihydraattia

Ohje: ravitsemistyöntekijä Minna Hakala Diabeteskeskuksen keittöltä.

 


Omena-karpalovaahto

8 annosta

  • purkki (2,5 dl) vispautuvaa vanilliinikastiketta
  • 2 isoa omenaa
  • 3 dl karpaloita tai puolukoita
  • 3 rkl fariinisokeria

Vaahdota vanilliinikastike. Kuutioi omenat ja murskaa osa karpaloista. Lisää omenat ja murskatut karpalot vaniljavaahdon joukkoon. Mausta fariinisokerilla. Koristele vaahto tarjolle vietäessä lopuilla karpaloilla.

Yksi annos sisältää
– noin 90 kilokaloria (380 kilojoulea) energiaa
– noin 10 grammaa hiilihydraattia

Ohje: restonomi Maija Kulmala


Mansikka-jugurttijäätelö

8 annosta

  • 500 g mansikkasosetta
  • 1,5 dl vispautuvaa vanilliinikastiketta (Flora vanilla, rasvaa 12 %)
  • 1,5 dl kevyt vaniljajugurttia (rasvaa 0,1 %)
  • 2 rkl tomusokeria

Vatkaa vanilliinikastike vaahdoksi ja lisää kaikki muut aineet. Valmista jäätelö jäätelökoneessa. Jos sinulla ei ole jäätelökonetta, laita jäätelö pakastimeen ja käy sekoittamassa sitä muutaman kerran jäätymisen aikana.

Yksi annos (noin 1 1/2 dl) sisältää
– noin 70 kilokaloria (295 kilojoulea) energiaa
– noin 10 grammaa hiilihydraattia

Ohje: ravintolakokki Liisa Ruuskanen

 


Appelsiiniletut

7 annosta

appelsiinikastike:

  • 2,5 dl appelsiinimehua
  • 2 rkl sokeria
  • 1 rkl Maizenaa (maissitärkkelystä)
  • 1 tl vaniljasokeria
  • kananmunan keltuainen

Laita appelsiinimehu, sokeri ja Maizena kattilaan, sekoita. Kiehauta ja jatka keittämistä kolme minuuttia samalla sekoittaen. Ota kattila pois liedeltä, ja anna kastikkeen jäähtyä pari minuuttia.

Erottele kananmunan keltuainen valkuaisesta ja lisää keltuainen kastikkeen joukkoon samalla voimakkaasti sekoittaen. Jos sinulla on lämpömittari, tarkista että kastikkeen lämpötila on 85 astetta ja keltuainen riittävän kypsä. Keltuaisia ei voi lisätä kiehuvaan nesteeseen, vaan hieman jäähtyneeseen.

Lettutaikina:

  • 1,5 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl maitoa (rasvaa 1 %)
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl kivennäisvettä
  • 1 tl sokeria
  • 1/4 tl suolaa
  • (1 tl raastettua appelsiinin kuorta)

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja paista taikinasta seitsemän ohutta lettua. Jos haluat voimakasta appelsiinin makua, raasta appelsiinin kuorta joukkoon.

Lettujen täytteeksi:

  • appelsiini
  • 2 rkl tomusokeria
  • (1 rkl konjakkia tai Cointreau-likööriä)

Kuori appelsiini veitsellä lautaa vasten niin, että appelsiinin ”nahka” irtoaa kuoren mukana. Leikkaa viipaleet irti niin, että niihin jää vain hedelmän liha. Sulata tomusokeri paistinpannulla ja paista appelsiinin viipaleita pannulla kunnes ne saavat hieman väriä. Voit vielä liekittää viipaleet lopuksi esimerkiksi Cointreau-liköörillä.

Laita letun keskelle kaksi appelsiinin viipaletta ja 4 rkl appelsiinikastiketta. Taittele lettu ja ripottele pinnalle kevyesti tomusokeria.

Yksi lettu täytteineen sisältää
– noin 150 kilokaloria (630 kilojoulea) energiaa
– noin 20 grammaa hiilihydraattia

Ohje: Ravintolakokki Liisa Ruuskanen

 


Minttumousse ja mansikkakastike

6 annosta minttumousse

  • Minttumousse
  • 250 g maitorahkaa
  • 1,5 dl vaahdotettavaa vaniljakastiketta (rasvaa 12 %, esim. Flora Vanilla)
  • 1,5 rkl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 15–20 lehteä tuoretta minttua
  • 1 liivatelehti
  • tuoretta minttua koristeluun

Vatkaa vaniljakastike ja lisää siihen maitorahka, sokerit ja silputut mintunlehdet. Liota liivate vedessä. Kiehauta tilkka vettä ja sulata liivate siihen. Jäähdytä liivateseos haaleaksi ja sekoita mintturahkan joukkoon. Kaada rahkaseos juomalaseihin (noin puoleen väliin lasia). Anna jähmettyä jääkaapissa pari tuntia.

Mansikkakastike:

  • 400 g pakastettuja mansikoita
  • 4 rkl Cointreau-appelsiinilikööriä
  • 2 rkl tomusokeria

Sulata mansikat. Laita kaikki aineet kattilaan ja keitä pari minuuttia. Soseuta kastike sauvasekoittimella ja jäähdytä.

Kaada kastiketta ennen tarjoilua laseihin jähmettyneen minttumoussen päälle niin, että lasit ovat melkein täynnä. Koristele jälkiruoka mintunlehdillä ja halutessasi suklaakoristeella.

Yksi annos sisältää
– noin 145 kilokaloria (610 kilojoulea) energiaa
– noin 20 grammaa hiilihydraattia

Suklaakoriste jälkiruokaan:

Sulata mikrossa Block-tummasuklaapussi. Leikkaa pussin kulmaan pienen pieni reikä. Pursota leivinpaperin päälle hyvin ohuita pieniä ristikoita: ensin siksakkia ylhäältä alas ja sitten päälle vaakatasossa.

Anna koristeiden jähmettyä ja irrota varovasti metallilastan avulla. Yksi koriste painaa vain 1–2 grammaa, joten se ei lisää merkittävästi jälkiruoka-annoksen energia- tai hiilihydraattimäärää.

Ohje: Ravintolakokki Liisa Ruuskanen

 


Hedelmärahka

4 annosta

  • 1 dl hedelmäpaloja, esimerkiksi raastettua omenaa ja viinirypäleitä paloina
  • puolikas banaani
  • purkki (250 g) vähälaktoosista rahkaa
  • 1 dl maustamatonta, rasvatonta jugurttia
  • 1 rkl sokeria

Paloittele banaani ja muut hedelmät, omenan voit raastaa. Sekoita ainekset keskenään. Vähälaktoosinen rahka maistuu hieman makeammalta kuin tavallinen maitorahka, joten makeuttamiseen riittää pienempi määrä sokeria kuin tavallista rahkaa käytettäessä.

Yksi annos (noin 1,5 desilitraa) hedelmärahkaa sisältää
– noin 95 kilokaloria (400 kilojoulea) energia
– noin 15 grammaa hiilihydraattia.

Ohje on Diabetesliiton Makumatka kevyeen kotiruokaan -keittokirjasta.

Tilaukset: www.diabetes.fi/d-kauppa

 


Marja-hedelmäsalaatti

4 annostaMarja-hedelmasalaatti

  • 1,5 dl kotimaisia pensasmustikoita
  • 1,5 dl kotimaisia vadelmia
  • 3–4 tuoretta luumua
  • yksi päärynä

Pese hedelmät ja paloittele ne. Ota neljä lasia ja laita hedelmiä ja marjoja kerroksittain lasiin.

Voit tarjota marja-hedelmäsalaatin myös vaniljakastikkeen kanssa.

Yksi annos marja-hedelmäsalaattia sisältää
– noin 45 kilokaloria energiaa
– noin 10 grammaa hiilihydraattia

Ohje: apuemäntä Inga Laiho Diabeteskeskuksen keittiöltä

 


Marinoitu hedelmäsalaatti

7 annostamarinoituhedelmasalaatti

  • 1,5 dl vettä
  • 2 rkl sokeria
  • puolikas vaniljatanko
  • tähtianis
  • kanelitanko
  • mango (kuorimattomana paino 380 g)
  • iso päärynä (kuorimattomana paino 240 g)
  • puolikas ananas (kuorimattomana paino 550 g)
  • 1/4 cantaloupemelonia (kuorimattomana paino 350 g)
  • granaatiomena (siemenet)

Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja raavi veitsenkärjellä siemenet kattilaan. Laita kaikki aineet kattilaan (myös vaniljatangon kuoret). Keitä muutama minuutti ja anna jäähtyä. Kuori hedelmät ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi (1/2 cm x 1/2 cm).

Kaada liemi hedelmien päälle ja anna marinoitua muutama tunti kylmässä. Sekoita salaattia välillä. Anna lämmetä hetki huoneenlämmössä ennen tarjoilua.

Yksi annos (noin 2 dl) hedelmäsalaattia sisältää
– noin 80 kilokaloria (335 kilojoulea) energiaa
– noin 15 grammaa hiilihydraattia

Ohje: ravintolakokki Liisa Ruuskanen

 


Karpalogranita

5–6 annosta

  • 150 g karpaloita
  • 4 rkl sokeria
  • 3 dl vettä
  • karpaloita ja hieman sokeria koristeluun

Laita kaikki aineet kattilaan ja keitä muutama minuutti. Paseeraa karpalot ja liemi siivilän läpi ja jäädytä granita pakastimessa.

Ota granita huoneenlämpöön hieman ennen tarjoilua ja raavi granitaa lusikalla lasiin esimerkiksi neljän ruokalusikallisen verran. Koristele sokerissa pyöritetyillä karpaloilla.

Granitaa voi tarjoilla myös marinoidun hedelmäsalaatin kanssa.

Neljä ruokalusikallista granitaa sisältää
– noin 50 kilokaloria (210 kilojoulea) energiaa
– noin 10 grammaa hiilihydraattia

Ohje: Ravintolakokki Liisa Ruuskanen

 


Omena-puolukkajälkiruoka

4 annostaOmena-puolukka-jalkiruoka

  • 2 omenaa (kuorineen noin 300 g)
  • 1/2 dl vettä
  • 1/2 tl kanelia
  • 2 tl sokeria
  • 1/2 tl vaniljasokeria
  • 3/4 dl puolukoita
  • 1/2 dl isoja kaurahiutaleita
  • 1/2 dl muromysliä
  • 1 dl vaniljalla maustettua rahkaa
  • 1 dl maustamatonta, rasvatonta jugurttia

Kuori omenat ja kuutioi ne. Kiehauta vesi kattilan pohjalla, lisää omenakuutiot, sokerit ja kaneli. Anna kiehua reippaalla lämmöllä kunnes vesi on haihtunut lähes kokonaan.

Lisää joukkoon puolukat ja ota pois liedeltä. Anna jäähtyä.

Paahda kaurahiutaleet ja mysli kuumalla pannulla ja anna jäähtyä. Sekoita rahka ja jugurtti. Asettele neljään lasiin kerroksittain ensin omena-puolukkaseosta, sitten rahka-jugurttiseosta ja kolmanneksi kaura-mysliseosta, toista tämä kaksi kertaa. Anna viilentyä hetki jääkaapissa ja tarjoile.

Yksi annos sisältää
– noin 145 kilokaloria (610 kilojoulea) energiaa
– noin 20 grammaa hiilihydraattia.

Ohje: ravintolakokki Liisa Ruuskanen