Gör en ärlig bedömning av din alkoholkonsumtion

294
Också småsupande kan skada hälsan. Sömnkvaliteten blir sämre, energinivån sjunker och humöret är i botten. Bild: Shutterstock

Av Mari Vehmanen

• Även måttligt alkoholbruk kan påverka den fysiska och psykiska hälsan på många sätt. Du kan testa din egen situation genom att helt och hållet ta paus från drickandet.

Vad händer i kroppen när du dricker alkohol?

– Det finns egentligen inga organ eller funktioner i kroppen som inte påverkas av alkohol på ett eller annat sätt. Inre organ, hormonutsöndring, hjärta och allt annat är utsatta, säger Heini Joensuu, geriatriker och missbruksläkare på Terveytesi Palvelut Oy.

Dessutom spelar även små alkoholmängder en roll. Bara för att du ligger under riskgränserna betyder det inte att din kropp är oberörd av alkohol.

Ett bra exempel är enligt Heini Joensuu effekten på sömnkvaliteten. Många har först efter att ha skaffat ett aktivitetsarmband eller en aktivitetsmätare insett att också en eller två drinkar kan påverka sömnen. Den blir orolig och man vaknar oftare under natten.

– I vardagen kan det vara svårt att se sambandet. Tvärtom tror många att lite alkohol kan hjälpa dem att somna.

Effekterna på den allmänna vakenheten är ibland lika subtila. Enligt Heini Joensuu kan det överlag vara svårt att upptäcka att allmän kraftlöshet har ett samband med alkohol, eftersom energilösheten har blivit ett normalt tillstånd.

Likaså kan nedstämdhet och alkoholkonsumtion göda varandra och i slutändan bli en ond cirkel. Det är helt enkelt svårt att skilja mellan orsak och verkan. Alkoholberusningen kan höja stämningen för en stund, men efteråt känner man sig ännu mer modfälld och ångestfylld än innan.

Det finns rentav ett påvisat samband mellan depression och tung alkoholkonsumtion.

Ingen riskfri mängd

De fysiska konsekvenserna av alkohol utvecklas ofta långsamt och obemärkt.

– Alkohol innehåller mycket energi. Det kan spela en stor roll för gradvis tilltagande övervikt, säger Margareeta Häkkinen, överläkare på A-Klinikka Oy.

Många alkoholhaltiga drycker innehåller mycket socker och syror, vilket gör att de sliter på tandemaljen och bidrar till karies. Enligt henne kan mun- och tandhälsan försämras redan efter en enda sommarsemester med småsupande.

Dessutom återspeglas alkoholkonsumtion i hormonbalansen.

– Tungt drickande gör kvinnor mer maskulina och män mer feminina.

Fettlever är en vanlig sjukdom bland vuxna finländare, och alkohol är en av riskfaktorerna vid sidan av övervikt. Fettlever utvecklas under lång tid utan några symtom. Vidare ökar alkohol risken för andra sjukdomar i levern och bukspottkörteln och för vissa cancerformer.

Alkohol har många olika effekter på den kardiovaskulära hälsan. Blodtrycket stiger och risken för cirkulationsproblem i hjärnan ökar. Sannolikheten för förmaksflimmer ökar när man är berusad eller bakfull.

Margareeta Häkkinen nämner också den ökade olycksrisken. Faktum är att en betydande del av alla hjärnskador beror på olyckor i fyllan.

Hudsjukdomar som rosacea och psoriasis kan förvärras av alkohol.

– Listan över alkoholens skadliga verkningar kan fortsätta nästan i det oändliga. Alkohol är ett vattenlösligt ämne och letar sig fram till ställen där vatten finns – alltså nästan överallt i människokroppen. Det varierar från person till person vilken del av kroppen som är extra känslig för alkoholens effekter, säger Margareeta Häkkinen.

För bara tjugo år sedan diskuterades det fortfarande om små mängder alkohol kunde ha en positiv effekt på hälsan. Till och med experter kunde uppge att ett glas rött vin om dagen är bra för hjärtat.

Senare har dessa uppfattningar omvärderats. Heini Joensuu och Margareeta Häkkinen betonar att också riskerna med måttlig alkoholkonsumtion alltid är större än de potentiella fördelarna. Det finns alltså ingen helt ofarlig eller riskfri alkoholmängd. Under graviditet är all alkoholkonsumtion skadlig för fostret.

Var lyhörd och sök hjälp

Det kan vara svårt att veta när man ska vara orolig för sin alkoholkonsumtion. När officiella riskgränser överskrids är det definitivt en sådan signal, men det är inte värt att stirra sig blind på risker och gränser.

Margareeta Häkkinen menar att ett bra sätt att komma underfund med sitt alkoholbruk är att föra en ärlig alkoholdagbok. Alkoholmängderna kan ha ökat obemärkt om man till exempel har för vana att hälla upp lådvin i ett stort glas.

Ett annat bra test är att ha en helt alkoholfri period. På en månad kan du till exempel se om alkohol har blivit en vana och om du känner dig annorlunda utan alkohol.

– Några drinkar på helgen som avslutning på en hektisk vecka kan kännas som ett harmlöst sätt att koppla av och belöna sig själv. Men ibland är det värt att fråga sig själv direkt om den här vanan verkligen ökar välbefinnandet, säger Heini Joensuu.

Lika avslöjande är det att delta i sociala situationer utan att dricka, trots att det serveras alkohol. Om det inte går kan det hända att du har utvecklat ett beroende.

Stöd för reflektioner kring dessa frågor finns på nätet, till exempel på webbplatserna Droglänken och Psykporten. De har en rad frågeformulär och kalkylatorer. Diskutera också gärna din situation med familj och vänner.

Dra dig inte för att söka professionell hjälp och gör det i ett så tidigt stadium som möjligt. Yrkesverksamma kan kontakta företagshälsovården. Varje kommun har en sjukskötare med inriktning på missbruksfrågor. Ingen remiss behövs för att boka tid.

– Det finns ingen anledning att skämmas. Tvärtom är det bra att söka hjälp innan problemen tar överhanden. Redan ett par terapibesök i ett tidigt stadium kan vara till hjälp för att kunna ändra kurs, avrundar Heini Joensuu.

Mer information:

droglänken.fi
psykporten.fi


Mät blodsockret när du festar loss

Personer med diabetes bör vara medvetna om hur blodsockret påverkas av alkohol. Det finns individuella skillnader.

– Huvudprincipen är att alkohol till en början kan höja blodsockret. Efter ett tag vänds effekten ofta och blodsockret sjunker. Det exakta förloppet beror sedan på många omständigheter: mängden kolhydrater i dryckerna, om du äter, hur mycket du dansar och rör dig och rent individuella skillnader, säger Tuulikki Salminen, diabetesskötare på Diabetesförbundet.

Hon säger att A och O är att lära känna hur blodsockret reagerar på alkohol.

– Självfallet är det bra för alla att eftersträva måttlig alkoholkonsumtion.

Diabetes kräver inte absolutism, men i synnerhet personer med typ 1-diabetes bör vara lite förutseende och planera för sitt festande när det är alkohol med i spelet.

Det kan hända att insulindosen måste reduceras. Hur mycket mindre den ska vara lär man sig genom försök och misstag. I synnerhet långtidsverkande insulin bör inte utelämnas helt.

Glöm inte att äta och kolla blodsockret när festen går på högvarv. Observera att det kan vara svårt att skilja mellan symtom på hypoglykemi och berusning.

– Kontrollera blodsockret en gång till strax före sänggående och ät något om det behövs. Ha en smörgås och söt saft i kylskåpet för alla eventualiteter.

Det är också bra att göra täta kontroller av blodsockret nästa dag och anpassa kost och insulindoser till värdena.

Tablettbehandlade med typ 2-diabetes ska vara medvetna om att metformin och SGLT2-hämmare inte passar ihop med hög alkoholkonsumtion.

– Och för alla kan alkohol göra det knepigare att hålla vikten i schack. Det är alltid bra att diskutera alkoholfrågor så direkt och öppet som möjligt med sin diabetessjukskötare och läkare.

– Det är inte värt att hålla tyst på bekostnad av sitt mående. För fackfolk är temat alkohol som vilket annat tema som helst, tillägger Tuulikki Salminen.