Vem ansvarar för min vård när jag flyttar?

295

Av Tuija Manneri

• Ska du flytta? Då är det bäst att i förväg kolla med den nya hemkommunen var diabetes behandlas och säkerställa att data om din diabetes och din vårdplan förs över. Du har rätt att få vård också utanför hemkommunen i akuta situationer eller om det skrivits in i vårdplanen och du vistas länge på orten.

När du byter hemkommun ändras vanligen också enheten för diabetesvård. Observera att du själv måste ta reda på vilken enhet som ansvarar för diabetesvården.

– Den som har långvariga sjukdomar som kräver kontroller gör alltid bäst i att i förväg ta reda på vad som gäller. Då blir det inga uppehåll utan vården kan genomförs enligt vårdplanen, säger Tuula Kock, sakkunnigläkare på Kommunförbundet.

Hos oss i Finland är hälsovårdscentralen i hemkommunen det primära behandlingsstället. Inom kommunen kan du välja vilken hälsostation du vill anlita, men du kan vara patient bara på ett ställe i taget.

– Valet av hälsostation ska anmälas till kommunen och man får byta station bara en gång per år, säger Tuula Kock och hänvisar till hälso- och sjukvårdslagen.

Ofta väljs den närmaste hälsostationen som vårdcentral. Men det är inte säkert att just den hälsostationen tillhandahåller diabetesvård.

– Kommunerna har flera olika verksamhetsmodeller. Diabetesvården kan till exempel ha decentraliserats till flera olika hälsostationer eller centraliserats till en enda hälsostation. Ofta är behandlingen av typ 2-diabetes decentraliserad och behandlingen typ 1-diabetes centraliserad, säger hon.

Om din hälsostation saknar en viss typ av vård kan du få den på en annan hälsostation i din kommun. Med andra ord kan du välja närmaste hälsostation som din vårdenhet. Men om det exempelvis inte finns diabetesvård eller tandvård där, kan du få den vården på någon annan hälsostation. Ett annat alternativ är att du väljer exakt den hälsostation där du kan få diabetesvård.

Kommuner och sjukvårdsdistrikt har olika riktlinjer för när behandling av diabetes hör till den kommunala hälsovårdscentralen och när den ingår i den specialiserade sjukvården, alltså oftast till diabetespolikliniken på sjukhuset.

Börja med att slå en signal

Kontakta hälso- och sjukvården på din nya hemort för att ta reda på vilken vårdenhet du hör till. Exempelvis i Lahtis ska man ringa social- och hälsocentralens tidsbokningsnummer. Då är det bra att vara beredd på att ge information om sitt aktuella behandlingsläge och sin vårdplan.

– Under samtalet går vi först igenom hälsosituationen, exempelvis diabetesstatus, blodsockerbalans och följdsjukdomar. Samtidigt får diabetikern en kontaktperson för diabetesvården, säger chefsläkare Minna Honkanen på Harjun Terveys Oy.

– I Lahtis behandlas diabetiker i team och en diabetesskötare är kontaktperson för insulinbehandlade diabetiker. Diabetesbarn och de som använder insulinpump får sin behandling på diabetespolikliniken vid Päijänne-Tavastlands centralsjukhus, tillägger hon.

Som ny invånare kan man inte själv boka tid till sjukhuset, eftersom det för specialiserad sjukvård alltid krävs remiss från en hälsovårdscentral. Men det tidigare kommunala sjukhuset kan skriva ut remissen direkt till det nya sjukhuset.

– Diabetiker inom den specialiserade sjukvården ska helst informera sjukhuset i förväg om flytten och be om att den nya vårdenheten informeras.

Du har också rätt att begära remiss till specialiserad sjukvård till något sjukhus i ett annat sjukvårdsdistrikt.

– Läkaren och patienten kommer tillsammans överens om till vilken vårdenhet inom den specialiserade sjukvården patienten förs över, sammanfattar Tuula Kock.

Kontrollera dina uppgifter på Mina Kanta-sidor 

Den nya vårdenheten behöver information om din tidigare diabetesbehandling och din vårdplan. De överförs numera elektroniskt via tjänsten Kanta. Trots det är det bra att själv kontrollera sina uppgifter före en flytt.

– En bra tumregel är att om du själv ser uppgifterna på Mina Kanta-sidor, kan också den nya hemkommunen se dem. Det förutsätter dock att du har gett tillstånd till att uppgifter på Mina Kanta-sidor lämnas ut, påpekar Outi Lehtokari, servicechef på FPA:s Kanta-tjänster.

Man kan själv ge tillstånd för utlämning av uppgifter på Mina-Kantasidor. Ett annat alternativ är att be hälsostationen registrera tillståndet. En vårdnadshavare kan på barnets vägnar ge tillstånd till att uppgifter lämnas ut antingen på Mina Kanta-sidor eller be att vårdenheten registrerar tillståndet.

En minderårig får också ge tillstånd till att en vårdenhet lämnar ut uppgifter, om enheten anser att personen själv kan fatta beslut om sin vård och behandling.

Anna Kärkkäinen, specialsakkunnig på Social- och hälsovårdsministeriet, säger att många privata vårdgivare har gått med i och fortfarande går med i tjänsten Kanta. Då registreras data om besök hos dem i Kanta.

– Tillståndet för att lämna ut uppgifter gäller samtliga data som registrerats i Kanta. Om någon inte vill att en enhet ska ha åtkomst till vissa uppgifter eller data om något besök, kan personen neka åtkomst antingen på mottagningen eller via Mina Kanta-sidor.

När behandlingsdata saknas

Det händer att uppgifter saknas på Mina Kanta-sidor. I sådana fall är det bäst att kontakta vårdenheten. Alla med diabetes ska få en vårdplan. Saknas den i Kanta, kan man be att få en utskrift på mottagningen och ta med sig utskriften till den nya vårdenheten.

– Man kan också begära att få annan information, men uppgifterna behöver inte lämnas in på papper till en ny vårdenhet om de är tillgängliga via tjänsten Kanta, säger Outi Lehtokari.

Den nya vårdenheten kan skriftligt ges tillstånd att begära uppgifter från den tidigare vårdenheten, om de inte är tillgängliga i Kanta.

Kommunerna har infört Kanta i lite olika takt sedan tjänsten startade för knappa tio år sedan.

– Processen att införa Kanta har varit långdragen, men det bör inte finnas några större brister i nuläget. Till exempel alla uppgifter från läkarbesök, recept, laboratorieundersökningar och åtminstone epikrisen från sjukhusvistelser registreras, tillägger Outi Lehtokari.

Enligt Anna Kärkkäinen finns det fortfarande brister i informationen när vård eller behandling ges i anslutning till socialvård. Bland annat kan patientuppgifter om boende på boendeenheter ännu inte registreras i Kanta.

– En ändring av lagen om klientuppgifter är aktuell. När den införs kommer patientuppgifter om hälso- och sjukvård som ges i samband med socialvård att kunna registreras i Kanta. Det förbättrar överföringen av information mellan vårdenheterna.

Studerande och val av vårdenhet

I vissa fall kan vården ges på en hälsovårdscentral i en annan kommun än hemkommunen. Till exempel studerande i gymnasier och yrkesläroanstalter får primärvård i den kommun där skolan finns.

Högskolestuderande får vård via Studenternas hälsovårdstiftelse SHVS oberoende av vilken kommun som är deras hemkommun.

– Studerande kan anlita vilken som helst av våra enheter och vi är skyldiga att ge dem tjänster inom primärvården. Bland personer med diabetes behandlar vi mestadels typ 2-diabetiker, eftersom unga insulinbehandlade diabetiker ofta behandlas inom den specialiserade sjukvården, säger Päivi Metsäniemi, chefsöverläkare på SHVS.

I praktiken kan högskolestuderande få vård både i hemkommunen och på studieorten. Efter flytten kan en studerande alltså gå hos sin diabetesskötare i hemkommunen, men anlita läkarmottagningen på SHVS på studieorten i andra ärenden. En del studerande anlitar kanske också företagshälsovård.

– De studerande själva väljer vad som passar dem bäst. När man flyttar till studieorten tillfälligt eller permanent är det bäst att i god tid kontakta SHVS för en bedömning av vårdbehovet. Vid det första besöket på mottagningen är det bra att ha med sig den senaste vårdplanen. SHVS har åtkomst till all information i Kanta, om den studerande har gett tillstånd till det, understryker Päivi Metsäniemi.

Utanför hemkommunen

I brådskande fall har alla rätt att få vård i vilken kommun som helst.

– Enligt lagen innebär brådskande vård att någon till följd av akut sjukdom, skada, försämring av en långvarig sjukdom eller nedsatt funktionsförmåga behöver omedelbar bedömning och behandling och att bedömningen eller behandlingen inte kan skjutas fram utan att sjukdomen eller skadan förvärras, säger Tuula Kock.

Varje akut situation bedöms separat på hälsovårdscentralen eller akutmottagningen.

– Personalen tar exempelvis ställning till om vården kan vänta till nästa arbetsdag eller tills personen återvänder till hemkommunen. Eller vad som gäller om någon från södra Finland är på semester i Lappland eller blir sjuk vid ett besök i grannkommunen.

Bedömning krävs också när en person vistas på annan ort bland annat på grund av arbete, studier, nära anhöriga eller fritidsbostad. Vid längre vistelse får enligt lag en hälsovårdscentral i en annan kommun anlitas för vård enligt vårdplanen. Däremot anger lagen inte exakt vad som avses med långvarig vistelse.

Förbrukningsartiklar och hjälpmedel som blodsockermätare och teststickor måste diabetiker alltid be att få i sin hemkommun.

 

Det är många saker att komma ihåg vid en flytt. Tänk till exempel på att i förväg ta reda på hur du kan byta vårdenhet. Annars kan det bli avbräck i behandlingen. Foto: Shutterstock

Checklista inför en flytt

Hälsa

  • Ta reda på vad som är din hälsovårdscentral och diabetesmottagning i den nya kommunen och kom överens om ett första besök.
  • Se till att uppgifter och rätten till vård överförs, om din diabetes behandlas inom den specialiserade sjukvården och du får en ny vårdenhet.
  • Kolla på Mina Kanta-sidor om allt du behöver är tillgängligt. Vid behov be att få kompletterande information och vårdplanen skriftligt från den tidigare behandlingsenheten. Ofta är det också bra att be om kopior av dina uppgifter från företagshälsovården.
  • Ha en förteckning över dina läkemedel och vaccinationskortet tillgängliga.
  • Se till att recepten är giltiga och att du har nödvändiga förbrukningsartiklar och hjälpmedel. Du kan be att få recept förnyade via Mina Kanta-sidor.
  • Håll ett öga på hur blodsockret reagerar på flytten.

Boende

  • Säg upp lägenheten i tid om du bor i hyreslägenhet. Meddela både det gamla och det nya bostadsbolaget att du har flyttat.
  • Lämna in en flyttanmälan till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata och till posten.
  • Kom ihåg att säga upp avtal (el, vatten, fjärrvärme och sophantering) och ingå nya.
  • Uppdatera din hemförsäkring och se till att den täcker flyttning.
  • Kontakta FPA om du får bostadsbidrag.

Källa: Kuluttajaliitto – Konsumentförbundet, www.kuluttajaliitto.fi/se/.