Checklista för sommarfötter

299

Av Jaana Huhtanen och Mervi Lyytinen

• Du kan inte ta semester från egenvården vid diabetes. Med de här tipsen kan du behålla fina fötter under små och stora aktiviteter i sommar.

Det går inte att dra ner på diabetesvården alltefter säsong, utan du måste tänka på den också på semestern. Jaana Huhtanen, fotvårdare på Diabetesförbundet, har sett att det är lätt hänt att fötterna och omsorgen om fötterna försummas under semestern.

På hösten kommer konsekvenserna av de skador som uppstått under sommaren och förvärrats under semestern. Det betyder många besök hos fotvårdare och fotterapeut. Den stora ökningen av fotskador kan ses inom både privat sektor och specialistvård. Fenomenet är känt även utanför våra gränser och fotvårdsexperter har ett eget begrepp för det: holiday foot syndrome, semesterfotssyndromet.

– Syndromet beror på oaktsamhet och bristande medvetenhet om riskerna för fötterna i en ovan miljö, säger Jaana Huhtanen.

Dessutom avbokar många tider när vädret fortsätter att vara fint och de vill vara kvar i sommarstugan eller ändra sina planer utan förvarning. Jaana Huhtanen rekommenderar att om möjligt inte skjuta fram en inbokad tid hos fotterapeuten. Det är alltså bra att hålla fast vid sina rutiner under sommaren.

– Särskilt de som löper ökad risk att få fotsår och har fötter i riskgrupperna 1–3 måste vara försiktiga. Riskfötter kan inte ta semester, understryker hon.

Fotproblem uppstår också mer sannolikt hos personer som har följdsjukdomar eller dålig blodsockerbalans eller som har svårt att ta hand om och inspektera fötterna på egen hand.

Använd skor och strumpor också på sommaren

De vanligaste orsakerna till långvariga sår är skavsår, blåsor och hudsprickor. Vanligast är att huden går sönder när sandaler och skor används utan strumpor.

Brännskador är inte heller ovanliga. En vanlig orsak till brännskador är att man har gått barfota på varmt underlag, exempelvis på sand eller stenar. Ibland uppstår brännskador vid uppvärmning av spisen eller bastun i sommarstugan.

– Det är bra att skydda de känsliga hudområdena på fotsulorna när man vistas i solen, säger Jaana Huhtanen.

Också mindre skador kan lätt utvecklas till långvariga problem om kroppens förmåga att reparera huden försämrats.

Satsa på egenvården under semestern

Jaana Huhtanen uppmanar diabetiker att satsa på egenvården och inspektera huden på fötterna oftare än vanligt under sommaren. Skrubbsår, skavsår, blåsor, brännskador och sprickor är lika vanliga hos personer med diabetes som hos andra, men hos diabetiker behöver de ofta mycket längre tid för att läka.

I synnerhet brännskador läker långsamt. Det rekommenderas inte att behandla brännskador med salvkompresser eller krämer för hudsprickor och ytliga skråmor, utan det behövs produkter som är särskilt framtagna för brännsår. Be apoteket om råd för behandling av brännskador.

Utöver rutinvård är det bra att räkna med att mindre fotskador kan behöva minutiös vård.

– Ta en titt på innehållet i medicinskåpet och reseapoteket innan du åker på semester, tipsar Jaana Huhtanen.   

Glöm inte kvar dina hjälpmedel i skåpet

Många med diabetes har tillgång till hjälpmedel, bland annat personliga inläggssulor och tåortoser. Syftet med individuella inläggssulor är att förhindra belastningsrelaterade hud- och tryckskador på fotsulorna. Många behöver ortoser för att korrigera tåställningen och skydda huden vid problem med tåställningen. Ortoser förebygger ytterligare problem.

För hjälpmedlen behövs det lämpliga skor. Jaana Huhtanen får ofta höra förklaringen att hjälpmedlen har glömts kvar på hyllan i garderoben tillsammans med vinterskorna. ”Jag använder dem bara i vinterskorna eller när jag joggar på sommaren” är en förklaring som fotvårdarna ofta får höra.

– Det betyder att fötterna kan vara oskyddade i flera månader. Då ökar risken för fotproblem och fotbesvären kan bli allvarligare. Hjälpmedlen måste vara i användning också under semestern, inskärper Jaana Huhtanen.

Detsamma gäller för medicinska strumpor. Fortlöpande användning av kompressionsstrumpor rekommenderas för personer som har diagnostiserats med antingen allvarlig venös insufficiens eller allvarliga störningar i lymfcirkulationen, till exempel till följd av rosfeber. Om du struntar i strumporna kan det lätt leda till återkommande inflammationer. Människor som sitter mycket och rör sig lite kan då drabbas av ökad svullnad, särskilt på sommaren. Blod- och lymfkärl utvidgas av värme, vilket ökar svullnaden. Därför är det viktigt att använda kompressionsstrumpor i varmt väder.

Mer rörelse

Alla typer av varierad motion är viktiga. Använd inte hela semestern till att sitta i en solstol eller ligga i hängmattan.

Övningar som förbättrar muskelstyrka, rörlighet och balans är ett viktigt element för att hålla fötterna friska. Många fotbesvär hos personer med diabetes är kopplade till problem med fotställningen. Starka muskler, rörliga leder och god kroppskontroll är de bästa sätten att förebygga sådana problem.

Jaana Huhtanen vill uppmuntra alla att röra på sig mer under semestern och njuta av naturen närhelst det är möjligt.

– Eftersom stegen blir fler under sommaren och på semestern, är det värt att ta sig tid varje dag för att inspektera fötterna. Då är det enklare röra sig mer riskfritt i sommarlandskapet.

– Särskilt den som har fötter i riskgrupperna 1–3 bör hålla fast vid sina fotvårdsrutiner också på semestern, påminner hon.

Ta extra bra hand om sommarfötterna om du har  

  • högriskfötter, riskgrupp 1–3  
  • diabetesrelaterade följdsjukdomar  
  • dålig blodsockerbalans  
  • svårigheter att ta hand om fötterna på egen hand.

Rutinvård för sommarfötter  

  • Se till att huden är ren.  
  • Smörj in huden om den är torr.
  • Klipp tånaglarna om det behövs.  
  • Inspektera fötterna dagligen.  
  • Ha alltid strumpor på dig.  
  • Gå inte barfota.
  • Skydda inte blåsor med vanligt plåster eller blåsplåster.  
  • Kontakta en fotvårdsspecialist om egenvården av fötterna inte ger effect.   

Utrustning för husapoteket och reseapoteket  

Kontrollera innehållet i medicinskåpet. Fyll på med följande produkter inför sommaren:

  • Fysiologisk koksaltlösning för att rengöra hudsår när dricksvatten inte är tillgängligt; fysiologisk koksaltlösning finns på apoteket  
  • Sårskydd som inte fastnar
  • Nonwoven förband för rengöring av hudsår
  • Lammull för skavsår mellan tårna 
  • Antiseptisk lösning eller spray för behandling av inflammerade skavsår 
  • Tejp eller binda för att fästa förband  
  • Idealbinda
  • Hudvårdskräm 
  • Gel för brännsår

 


I en serie som går under namnet Omin jaloin (”På egna fötter”) rättar Jaana Huhtanen, mångårig fotvårdare på Diabetesförbundet, till missuppfattningar om fötterna och deras hälsa och ger tips för friskare fötter.