Av Tuija Manneri
• Har du tänkt flytta utomlands eller göra en längre resa? Tänk på att i tid ta reda på vilka regler som gäller vid diabetes och för social trygghet.
Planera. Kontrollera. Förutse.
Det är ord som upprepas i de råd fackfolk ger personer med diabetes som tänker resa eller flytta utomlands.
– Världen är lika öppen för människor med diabetes som för alla andra. Det finns ingen anledning att vara rädd för långa resor eller flytt utomlands, men det är viktigt att se till sin egen säkerhet och tillgången till läkemedel, säger Laura Tuominen-Lozić, social- och hälsovårdspolitisk expert på Diabetesförbundet.
Korta resor går bra när man vet hur diabetesläkemedel ska transporteras och förvaras och var det går att få läkemedel och behandling i vistelselandet. Behöver du till exempel också en reseförsäkring?
Arbete och bosättning utomlands kan inverka på rätten till social trygghet och förmåner från FPA. Kontakta helst FPA för närmare information.
Coronapandemin innebär fortfarande en del extra åtgärder vid turistresor. Du måste själv känna till vistelselandets regler för gränspassage, vaccinationer, tester, karantän och restriktioner.
– Det gäller att komma ihåg att coronareglerna kan ändras snabbt, betonar Pia Komi, expert på FPA.
– Håll dig uppdaterad med utrikesministeriets resemeddelanden och gör en reseanmälan till ministeriet, tillägger hon.
Se upp med försäkringsvillkoren
Både turister och de som flyttar utomlands behöver en del dokument som det tar tid att skaffa fram. Beställ till exempel det europeiska sjukförsäkringskortet om du reser till EU- och EES-länder, Schweiz eller Storbritannien. I de länderna har EU-medborgare rätt att få medicinskt nödvändig sjukvård. Kortet kan beställas gratis från FPA och det skickas hem per post.
– Nödvändig vård innebär att vården eller behandlingen inte kan vänta tills man är hemma igen. Med sjukförsäkringskortet får EU-medborgare vård till samma pris och på samma villkor som lokalbefolkningen. I många länder kan sjukvården just nu vara hårt belastad av coronaläget, påminner Pia Komi.
Utan sjukförsäkringskortet måste patienten själv betala kostnaderna för vården och kan söka FPA-ersättning i efterskott. Observera att kortet inte garanterar helt gratis vård, eftersom det inte innefattar någon självrisk, som i Finland är bland annat poliklinik- och vårddagsavgifter. Kortet ger inte heller rätt att få sjuktransport till hemlandet.
För omfattande ersättning för hemtransport och andra kostnader behövs det en reseförsäkring. Det rekommenderas i Europa vid sidan av sjukförsäkringskortet. Men extra viktigt är det att ha försäkring på resor utanför Europa till länder där vården helt och hållet måste bekostas själv. – FPA-ersättning kan i efterskott sökas för kostnader för behandling av akuta sjukdomar, kroniska sjukdomar, graviditet och förlossning.
Räkna med att det tar tid att välja reseförsäkring, begära flera anbud och jämföra villkoren. Observera att villkoren kan variera mycket och innehålla diabetesrelaterade restriktioner.
Intyg som bevis för behovet av läkemedel
På resmålet och i transitoländerna kan det finnas restriktioner i införsel av läkemedel. Det måste du själv ta reda på före resan. Vid gräns- och säkerhetskontroller kan läkemedel och hjälpmedel väcka frågor. Så skaffa intyget Medical certificate som visar att de behövs för behandling av diabetes. Intyget kan skrivas ut på Diabetesförbundets webbplats och fyllas i tillsammans med diabetesläkaren.
Om rätten till social trygghet i Finland kvarstår under resan, kan läkemedel med FPA-ersättning köpas på apoteket för tre månader åt gången. Ett undantag är dyra läkemedel. De kan köpas med FPA-ersättning bara för en månad. Om du behöver mer läkemedel, kan du först betala dem själv och senare ansöka om ersättning på FPA.
– Kontakta FPA om du inte har möjligheter att köpa läkemedel på apoteket utan ersättning. Be om att få dispens för direktersättning för en större mängd läkemedel, säger Jaana Harsia-Alatalo på FPA.
Förbrukningsartiklar, bland annat stickor till blodsockermätare, ges ut av hemkommunen.
För receptbelagda läkemedel som köps utomlands kan FPA-ersättning sökas i efterhand om rätten till social trygghet i Finland gäller och läkemedlen är ersättningsgilla här. FPA ersätter förbrukningsartiklar som köps utomlands bara när köpet har samband med ett läkarbesök.
Recept för läkemedelsköp utomlands
Kontrollera redan före avresan hur läkemedel kan köpas i utlandet. Före resan kan du be din läkare om ett skriftligt recept för att köpa ett läkemedel utomlands. Receptet ger emellertid inte tillgång till alla läkemedel. Så kontrollera restriktionerna i tjänsten Kanta.fi.
Packa alltid med dig information om dina läkemedel och recept.
– Läkaren kan skriva ut en patientinformation med en förteckning över alla dina läkemedel. Eller så kan läkaren eller apoteket ge en undertecknad utskrift av dina receptbelagda läkemedel. Ett annat alternativ är att själv skriva ut en sammanställning av recepten på Mina Kanta-sidor eller att be vårdenheten eller apoteket skriva ut den, säger Laura Tuominen-Lozić.
Informationen är till hjälp om man hamnar på sjukhus utomlands eller om man behöver få ett recept av en lokal läkare, exempelvis om insulin förstörs av värme eller medhavda läkemedel tar slut.
– Inför längre vistelser utomlands är det bra att ta reda på vilka diabetesläkemedel som är tillgängliga i vistelselandet och i vilka koncentrationer, säger Jaana Harsia-Alatalo.
Varken data om recept eller patientuppgifter överförs mellan olika länder. Så det kan vara klokt att ta med sig kopior av journaler och information om diagnoser och läkemedel, och att låta översätta dem till engelska om det behövs.
I nödsituationer och när ett gemensamt språk saknas kan kortet med texten Jag har diabetes vara till hjälp. Det har information om sjukdomen och akut hjälp på flera språk. Kortet kan beställas avgiftsfritt via Diabetesförbundets webbutik. Där kan också ett armband eller hänge med diabetessymbolen beställas.
Har jag kvar sociala trygghetsförmåner?
Det är viktigt att kontrollera reglerna för social trygghet när man tänker arbeta, studera, bo eller resa utomlands för en länge tid.
Om den sociala tryggheten bibehålls eller avbryts beror på fyra faktorer: Vart du reser och varför, hur länge och vilka FPA-förmåner du får i Finland. Situationerna varierar individuellt så mycket att det är bäst att be FPA om ett avgörande i frågan.
– Den som exempelvis för en kort tid ska arbeta för en utländsk arbetsgivare i ett EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien får inte längre sociala trygghetsförmåner från Finland, utan ingår med anställningen i den sociala tryggheten i det nya landet. Då kan inte heller det europeiska sjukförsäkringskortet användas, påpekar Antti Klemola, jurist på FPA.
Den som regelbundet är bosatt utomlands mer än hälften av året riskerar att förlora rätten till social trygghet i Finland. Ett halvår är en tumregel. Vid ännu längre vistelse försvinner ofta rätten till social trygghet, men inte alltid.
– Inom EU kan tidsgränsen på ett halvår vara flexibel, men i övrigt kvarstår rätten till finländsk social trygghet vid längre vistelser bara om vistelsen är en utstationering via en finländsk arbetsgivare, en statlig anställning, forsknings- eller utvecklingssamarbete eller studier för examen. I de här fallen gäller rätten också familjemedlemmar som flyttar med.
Finländare som studerar utomlands har rätt att få finländska sociala trygghetsförmåner utan tidsgräns. Observera att alla studier – också utbytesstudier i mindre än ett halvår – måste anmälas till FPA. Då kan rätten till social trygghet, exempelvis studiestöd, registreras.