Av Hanna Vilo
• En negativ livsinställning försämrar hälsan och förstör mänskliga relationer. Det går att träna bort sin egen negativa läggning, men det går inte att ändra en annan människas beteende. Däremot kan man lära sig att omvärdera sin syn på andra människors beteende.
Alla känner vi till människotypen: Under kaffepausen på jobbet klagar en arbetskompis stup i kvarten och tror att det är hen som bär alla sorger i världen på sina axlar. Personen oroar sig ständigt för hur hen ska orka och blir lätt sårad om någon säger något. Egentligen orkar ingen lyssna, men ingen vågar säga det rakt ut till arbetskompisen. Är det ett enskilt mycket negativt fall – eller kanske ändå inte?
Psykoterapeuten Antti Ervasti menar att ingen människa i grund och botten är negativ. Däremot är en negativ attityd ofta ett uttryck för att personen inte mår bra i sin tillvaro. Det kan bero på problem med människorelationerna, med hälsan eller med ekonomin.
– Någon som gör ett negativt intryck går kanske igenom en personlig kris som inte syns utåt.
Den negativa attityden kan också bero på en upplevelse av otillräcklighet. På sociala medier visar människor vanligen bara upp de positiva sidorna av sitt liv och delar med sig av sina framgångar. Det kan få andra att känna att de inte kan nå likadana höjder hur mycket de än vill.
– De negativa reaktionerna på nyheter i sociala medier kan bero på rädsla, avundsjuka eller otrygghet.
Mari Juote, arbetshandledare och mindfulnesscoach, säger att en del människor av naturen har en benägenhet att tänka optimistiskt, medan andra är mer pessimistiskt lagda. Uppväxtmiljö, människorelationer, uppskattning och livserfarenhet medverkar till en positiv respektive negativ läggning. Med tiden kan en negativ livsinställning helt enkelt bli en beteendemodell som man vänjer sig vid. Då är personen själv kanske inte alls medveten om sitt beteende.
– Någon kan använda en negativ attityd för att skydda sig själv. Tankarna kan gå i det här banorna: Om jag hela tiden håller koll på allt som kan gå snett, kan jag undvika faror och risker. Men det ger i själva verket ingen säkerhet, säger Mari Juote.
Det går att ändra sin inställning
Ofta är det en smärtsam process att bli medveten om sitt eget negativa beteende. Var medkännande mot dig själv, inte fördömande, är det råd Mari Juote vill ge.
– Alla människor råkar ibland ut för svåra livssituationer. En bra utväg är att acceptera dem som de är och vara snäll mot sig själv. Fundera vad du kan göra för att underlätta den svåra situationen. Ett bra och snabbt sätt att hjälpa sig själv kan vara att titta på en bra film eller ringa en vän.
På längre sikt kan negativa attityder övas bort genom att man koncentrerar sig på en ljusare livsinställning. Vi kan alla själva välja hur vi vill se på världen. Livet fylls av nya bra händelser när man medvetet riktar uppmärksamheten på positiva saker.
– Ofta vill människor att de negativa upplevelserna ska minska, men det kan i praktiken vara svårt. Det är minst lika effektivt att öka de positiva upplevelserna. Dessutom är det ofta mycket lättare, påpekar Mari Juote.
Förändringen börjar med att fundera över och upptäcka sina egna känslor och behov. Först måste man bli medveten om vad som gör en själv gott och vad som får en att må dåligt. Det kan till exempel betyda att titta lite mindre på nyheter och inte ständigt kolla upp sociala medier.
– Den tid som då frisätts kan utnyttjas till att promenera i omgivningen och beundra allt vackert som finns där.
Om den negativa livsinställningen biter sig fast, är det bra att fundera över varifrån de pessimistiska känslorna kommer. Antti Ervasti föreslår att man ställer frågor till sig själv och tar tid på sig att svara. Hur mår jag egentligen? Hur är det med mina mänskliga relationer? Har jag problem med hälsan eller ekonomin? Hur kan jag lösa mina problem?
– När man tar sig tid att fundera över sitt liv i lugn och ro, är det ofta lättare att se vad de negativa känslorna beror på.
Ibland kan nedstämdhet, ångest eller depression pågå utan att det går att förstå vad de beror på. Då är det enligt Antti Ervasti bäst att söka professionell hjälp.
– Terapi är ett sätt att utforska sig själv. Terapeuten hjälper klienten att stanna upp, fundera över sitt liv och finna lösningar på problemen.
Håll fast vid dina gränser
Det gäller att komma ihåg att det går ändra sin egen negativa inställning, men att det inte går att påverka någon annans negativa beteende. Däremot kan man skifta fokus och se situationen i ett annat perspektiv. Man kan till exempel medvetet välja en välvillig tolkning av den gnälliga arbetskompisens beteende.
– En utväg kan vara att fundera vilka goda sidor personen har trots att hen känns jobbig och gnällig. Alla människor har också positiva sidor, påminner Mari Juote.
Den negativa synen kan vara ett rop på hjälp, ett sätt att visa att allt inte är bäst i livet. Då är det bra att försöka komma underfund med vilka behov det döljer sig bakom gnällandet.
– I själva verket kan det hända att personen bara vill att någon ska stötta och hjälpa för en stund. Det är lättare att se personen med andra ögon om man kommer ihåg det.
Samtidigt finns det all orsak att själv lyssna på sin kropp. Det är helt och fullt acceptabelt att ta avstånd om det blir för påfrestande att ta emot den andras känslor. Extra viktigt är det om man själv är trött och stressad eftersom det är just i den situationen som negativa känslolägen smittar som mest. När man själv befinner sig i ett positivt känsloläge, smittar andras känslolägen inte lika lätt.
– Man måste inte ta fikapaus samtidigt som den jobbiga arbetskompisen. Det går lika bra att ta paus tidigare eller senare, tipsar Mari Juote.
Du kan medvetet bestämma dig för att inte reagera på gnäll eller negativt beteende, om du mot din vilja måste ha att göra med en negativ människa. Koncentrera dig på din andning när du är irriterad eller trött på någon annans beteende. Andas in lugnt några gånger och du kommer att upptäcka att du känner dig lugnare.
– Det ger dig en stunds respit att fundera över situationen och du kan medvetet bestämma dig för att inte reagera. Och följaktligen inte späda på den negativa stämningen, säger hon.
Dra dig inte för att prata öppet
Antti Ervasti säger att det är vår rätt och vår skyldighet att sätta gränser i mänskliga relationer. Ingen är skyldig att upprätthålla giftiga och besvärliga mänskliga relationer som dränerar oss på kraft och energi.
– Du behöver inte stå ut med allt. Ta mod till dig och tala om för en jobbig partner eller vän hur du ser på beteendet. Var bestämd men uttryck dig hänsynsfullt. Det kan hända att den andra blir arg, men du behöver inte vara rädd för den reaktionen. Personen ansvarar själv för sina känslor.
Särskilt i parrelationer är det enligt Antti Ervasti bäst att tala klarspråk i ett så tidigt skede som möjligt. Det leder lätt till tystnad och emotionellt avståndstagande om den ena ständigt lever ut sin negativitet. Och det bäddar för ännu större svårigheter i relationen.
Tänk på att visa din partner att hon eller han är viktig och kär. Samtidigt gäller att signalera att vilket beteende som helst inte är tillåtet i relationen.
– Vanligen hjälper det med att våga prata öppet. När två människor pratar konstruktivt med varandra, brukar det vara lättare att fundera över helt nya lösningar, avslutar Antti Ervasti.