”Matlagning mitt sätt att hantera sjukdomen”

396
Bild: Strömsö / Yle

Av Siw Högnäs

• Ebba Håkans älskar köket och att laga mat. Hon drabbades av diabetes som 13-åring och strax efter det började hon laga sin egen mat.

Redan som barn tyckte Ebba om att baka. Det var storasystern som lärde henne laga mat när hon fick diabetes.

– Då kunde jag själv laga mat ifall mamma och pappa inte var hemma.

Ebbas intresse för matlagning skulle så småningom leda henne till de stora köken, inte bara i Finland utan också i Tjeckien och Norge. Några kända kockar har hon egentligen inte som förebild.

– Visst ser jag upp till några kockar men den som betyder något är mamma. Hon är min förebild, och kommer alltid vara det, eftersom hon lagar mat med omtanke. 

Den professionella kocken Christophe Guillemeau var hennes mentor när det

kom till matlagning. I dag är de kompisar.

– Han lärde mig allt jag behövde för de kommande åren.

Ebbas kockkarriär fick sin start när hon deltog i svenska TV4:s program Halv åtta hos mig som då spelades in i Vasa. Efter programmet erbjöds hon arbete på Berny’s i

Replot där hon arbetade en sommar. 

Christophe var kock på Berny’s och det var han som lärde Ebba laga mat. Hon upptäckte att matlagningen var mer än en hobby. Efter att ha jobbat på olika restauranger i Finland ledde kockbanan henne till Prag och Larvik.

– Jag var i ett skede av livet då jag ville prova på allt och bo utomlands. Som kock kunde jag göra det medan jag fick göra det jag älskar. Speciellt i Prag där jag jobbade på en liten bistro. Där kände jag mig nästan som hemma och hade fantastiska kollegor som jag sedan bodde tillsammans med i ett kollektiv.

Efter bistron började Ebba jobba på en Michelin-rekommenderad restaurang i Prag, där hon fick utmana sig själv som kock. Men det var jobb från morgon till lunch med en kort siesta för att sedan fortsätta jobba från middag till sena kvällen.

– Så jag utmanade även mitt blodsocker.

Längtan efter havet

Efter ett år i Prag började Ebba längta efter havet. Hon älskar stora städer och gillade sitt liv i Prag, men det kändes instängt utan friska havsvindar. Så när hon fick nys om ett jobb i Larvik i Norge blev det dags för ännu en flytt.

– Jag såg bara hav framför mig!

Där bestämde hon sig för att mellanlanda i ett år, innan hon flyttade tillbaka hem till Finland och Vasa. Och efter ett år hemma fick hon jobb som chefredaktör på Studentbladet, så det blev att packa ihop och flytta till Helsingfors. 

I samma veva sade Ebba ajöss till kockyrket. Hon är utbildad journalist och frilansade bland annat för HBL när hon arbetade utomlands. 

– Det passade inte mig att ha så pass intensiva arbetsdagar. Tempot i köket är högt

hela dagen. När blodsockret sjönk måste jag ju ta paus. Då jag inte kunde ge

allt i köket var det inte så kul. Jag älskade köket för mycket.

Matlagning ska vara kul

– Det viktigaste med matlagningen är att det ska vara kul, säger Ebba.

– Jag är mycket envis i köket, utgår från vad jag är sugen på och experimenterar mig fram. Då är matlagning kul. Plus att jag tar god tid på mig i matbutiken och utforskar vad som finns i hyllorna.

Ebba rekommenderar att laga mat enligt säsong. Det finns för mycket att välja mellan i mathyllorna, men söker man säsongsbetonade varor begränsas utbudet och det blir så mycket enklare.

Någon favoritmat har Ebba egentligen inte. I stället lagar hon mat efter humör. Något som hon alltid tycker om är det mexikanska köket. 

– Där finns spännande smakkombinationer och många olika slags chili. Och så gillar jag att bjuda på röror, som det mexikanska köket har många av.

Anpassningen gick smidigt

När en familjemedlem drabbas av diabetes blir det stora omställningar speciellt med matlagningen. Att äta som en diabetiker gynnar dock hela familjen.

Ebba kommer inte ihåg maten som någon stor omställning när hon fick sin diagnos. Om hon inte räknar med mängden julmust som fick koncentreras till när hon hade lågt blodsocker.

– Mamma gick ner tio kilo när jag fick diabetes, vilket hon ibland säger bland annat berodde på att vi slutade köpa vissa saker. Men som jag minns det ändrade vi inte mycket på vårt sätt att äta, eftersom vi för det mesta ätit hälsosamt. Vi hade egen gård och odlade mycket grönt. 

– En favorit från mammas kök är nybakat rågbröd med bara äkta smör på. Det är min bulle!

Någon egen kokbok har Ebba inte gett ut, men tillsammans med kocken och restaurangägaren Anna Sörensson i Helsingfors gav hon ut boken Mat med restaurangens recept. I Helsingfors skrev Ebba även recept till matkassar. Och i Prag började hon med matbloggen Mitt i smeten, men den har legat ner en tid. 

Hon har tagit paus i receptskapandet, men säger att man aldrig vet om hon i framtiden kommer ut med en kokbok. Senast hon delade med sig av några recept var i ett avsnitt av programmet Strömsö, som sändes på Yle i våras. Då talade hon också om att leva med diabetes, precis som i förra årets ”Leva utan att dö – en serie om diabetes” med Peter Jihde på svenska TV3.

Hittat lösningar i köket

Det stora intresset för mat har hjälpt Ebba att sköta sin diabetes.

  Jag är noga med vad jag äter, men det behöver inte betyda att jag kompromissar. I stället har jag hittat lösningar för mitt blodsocker i köket och kommit på oändligt många goda rätter. 

– Du kan och borde äta gott som diabetiker, säger Ebba.

I tidig 20-årsålder drabbades Ebba några gånger av chock. I dag har hon en sensor som mäter blodsockret och via en applikation kan hon följa blodsockret via telefonen. Den larmar också på natten om nivån sjunker.

– I dag är det så mycket enklare att hålla koll än för bara några år sedan. Mina föräldrar tyckte inte om att jag tidigare bodde ensam. Nu känns det enligt mamma tryggare med sambon och sensorn.

Att drabbas av diabetes är inte så roligt, säger Ebba.

– Det är en kronisk sjukdom som man måste lära sig leva med. Matlagning är

mitt sätt att leva med diabetes, men vi är alla olika.

 


Ebba Håkans

  • Ålder: 31 år
  • Bor: i Vasa, född och uppvuxen i Replot
  • Yrke: journalist, jobbar i dag som inhoppare på Vasabladet
  • Familj: sambo Johan och hunden Soya
  • Intressen: vänner och familj, skrivande (håller på att skriva en roman), hund,
  • gillar att kolla på olika sorters whiskey, biblioteket
  • Ogillar: arga äldre män, ilska utan grund
  • Senast lästa bok: Den sista migrationen av Charlotte McConaghy