Hjälp vid erektionsstörningar

428
Bild: Shutterstock

Av Tiina Suomalainen

• När blodcirkulationen inte längre fungerar på rätt sätt kan det uppstå erektionsproblem. Lyckligtvis finns det många typer av behandling, både med och utan läkemedel. Urologen Timo Hakala uppmanar alla med erektionsproblem att ta mod till sig och söka hjälp.

Penis reser sig inte lika snabbt som förr utan slakar. Det är något som många män upplevt, i synnerhet med ökande ålder och sjukdom.

Högt kolesterol och diabetes plus biverkningar av vissa blodtryckssänkande läkemedel är de vanligaste organiska orsakerna till erektionsstörningar. På medicinskt språk talar man om erektil dysfunktion.

– Erektion är en fråga om blodcirkulation, inte en fråga om vilja. Artärerna i penis måste vidgas tillräckligt mycket för att de ska täppa till venerna. På så sätt uppstår en bra erektion, säger Timo Hakala, urolog på vårdföretaget Turun Perhelääkärit.

Problem nummer ett är högt kolesterol, enligt honom. Kolesterolet gör kärlväggarna hårda och orsakar förträngningar i kärlen. När blodcirkulationen försämras, avtar erektionen. 

Diabetes kan försvåra erektionen på många olika sätt. Degeneration av perifera nerver, polyneuropati, är en vanlig följdsjukdom vid diabetes. Nervceller förtvinas, och det ger upphov till känselbortfall och stör dessutom kommunikationen mellan hjärnreceptorerna. Då går inte signalen om vidgning av penisartärerna fram.

– Dessutom är typ 2-diabetes så gott som utan undantag förenad med övervikt, högt kolesterol och högt blodtryck. Alla dessa tillstånd stjäl energi från mannens penis. Bland finländska män går det oftast till så att de först får ett recept på kolesterolpreparat, sedan på blodtrycksmedel och till sist på blodsockersänkande läkemedel, beskriver Timo Hakala förloppet.

Piller för alla möjliga behov

– När erektionsproblemen påverkar psyket och parrelationen är det bäst att ta mod till sig och söka hjälp, uppmanar Timo Hakala.

Det finns många olika behandlingsmetoder att ta till.

– Så gott som varje man kan återfå erektionen när alla till buds stående metoder sätts in. Det finns ingen anledning att genera sig. Vi urologer arbetar med de här problemen varje dag, fortsätter han.

Effekten av erektionsmedel kommer sig av att de passerar blodcirkulationen på vägen till artärerna och sedan vidgar artärerna. Behandlingen av erektionsstörningar inleds vanligen med potensläkemedel i tablettform. Viagra är det mest kända preparatet, men det finns också nyare preparat.

– Vi har både kortverkande och långverkande preparat, så kallade helgpiller. För att erektionsläkemedel i tablettform ska fungera måste mannen vara sexuellt stimulerad. Ingen behöver vara rädd för att penis ska vara styv i många timmar av en långverkande tablett.

Tabletterna lämpar sig dock inte för alla. De får inte tas vid behandling med långverkande nitroglycerinpreparat. Då finns det en risk för att blodtrycket sjunker för mycket. Tabletterna kan också ha biverkningar som huvudvärk, nästäppa, halsbränna och ansiktsrodnad. I vissa fall kan biverkningarna vara mycket kraftiga. 

Det är under inga omständigheter värt att beställa erektionspreparat över nätet, understryker Timo Hakala. 

– I en undersökning visade sig potensläkemedel beställda på nätet innehålla alla möjliga beståndsdelar, bland annat golvvax, varnar han.

Stift, kräm, injektion

Om tabletter inte är lämpliga eller inte ger effekt, kan något annat läkemedel sättas in. Det kan administreras som stift, kräm eller injektion.

Stift och gel förs in i urinröret och injektionsvätska sprutas i penisroten. Läkemedlen börjar verka inom ungefär tio minuter när ämnet smälter i kroppen. Erektionen kommer automatiskt, utan sexuell stimulans.

– Många gånger säger männen att de inte tänker befatta sig med sådana preparat. I synnerhet tanken på att ta en spruta får många att backa. För diabetiker kan det förstås vara en lätt match, säger Timo Hakala.

Men testosteronet då? Det kan ju också minska, särskilt hos män med typ 2-diabetes.

– Testosteron har samband med sexuell lust och påverkar inte erektionen direkt. Men om sexuell lust saknas, kan det vara svårt att få erektion. Hos män med symtom relaterade till låg testosteronhalt, bland annat sexuell olust och initiativlöshet, mäts värdet och tillståndet behandlas.

Ultraljud ny terapiform

Erektionsstörningar kan också behandlas utan läkemedel med lågintensiv ultraljudsterapi. Det här är den senaste behandlingsformen, och enligt Timo Hakala är resultaten synnerligen goda. 

– Ultraljudsterapi är ett alternativ när tabletter inte längre ger effekt eller redan från början varit en olämplig behandlingsform. Eller om personen inte vill testa stift, gel eller injektion. Det finns också män som inte gärna tillgriper läkemedel utan föredrar läkemedelsfria behandlingar.

Vid ultraljudsterapi är priset den enda nackdelen: totalt kostar behandlingen omkring 1 500 euro. 

Behandlingen går till så att lågintensivt ultraljud riktas mot tre ställen i penisskaftet och penisroten på båda sidor. Det är pyttesmå hamrande slag som är helt smärtfria. Slagen orsakar mikroskopiska skador som naturen skyndar sig att reparera genom att transportera celler till platsen. Cellerna behöver syre så kroppen måste bygga nya artärer för att transportera syret.

– Behandlingen går alltså ut på att bygga helt nya och friska artärer. Tumregeln är att enbart ultraljudsterapi är effektiv för personer under 50 år. För personer över 50 år används ofta ultraljudsbehandling och läkemedel parallellt. Efter behandlingen behövs det betydligt färre läkemedel.

Normalt räcker det med sex 20 minuters behandlingar. Hos unga män visar sig resultaten vanligen genast, för äldre går det oftast några månader, upp till ett år. Morgonerektion är i de flesta fall det första tecknet på att behandlingen börjar bita. Men behandlingsresultatet försämras ganska snabbt av exempelvis mycket svår diabetes.

– Potensen kan också förbättras med livsstilsförändringar, påminner Timo Hakala.

Dessutom gör man klokt i att gå ner i vikt, minska alkoholkonsumtionen, sluta röka, motionera mer och äta hälsosammare.