Rädsla för lågt blodsocker sätter press på familjen

622
Foto: Shutterstock

Av Irma Heiskanen-Haarala

• Föräldrarna till diabetesbarn är ofta rädda för att barnets blodsocker ska sjunka för mycket. 

– Rädslan för lågt blodsocker kan rentav bli ett hinder för god vård av diabetes och försämra familjens och barnets välbefinnande, säger Mari Pulkkinen, ansvarig läkare på diabetesmottagningen vid Jorvs sjukhus.

Hos friska barn kan fasteblodsockret vara 3,2 millimol per liter. Trots det klassas värden under 4 millimol per liter som lågt blodsocker. Värden under 3 millimol per liter inverkar på koncentrationsförmågan, reaktionshastigheten och förmågan att klara av uppgifter.

– När blodsockerhalten ligger på 3–3,9 millimol per liter rör man sig fortfarande inom ett säkert område. Det finns tid att vidta åtgärder för att motverka de hotande låga blodsockervärdena.

Sällsynt med hypoglykemi som leder till medvetslöshet

Dagens moderna insulinsorter och kontrollmetoder garanterar att barn och ungdomar sällan får så svår hypoglykemi att hjärnan inte får tillräckligt med socker och de blir medvetslösa.

– På Jorvs sjukhus har vi omkring 400 barn och ungdomar med diabetes. På sin höjd några gånger om året har vi haft någon enskild patient som har behövt en glukagoninjektion vid hypoglykemi som lett till medvetslöshet, säger Mari Pulkkinen. 

Det går inte ange något exakt blodsockervärde för allvarligt lågt blodsocker, eftersom också förändringshastigheten i blodsockernivån påverkar gränsen för medvetandeförlust.

– För barn och unga fungerar de insulinantagonistiska mekanismerna bra. Kroppen kan alltså rädda sig själv vid allvarlig hypoglykemi. Stresshormoner frigör vid behov socker från levern till blodbanan, är hennes lugnande besked.

Undvik att blodsockret åker bergochdalbana

Det finns ingen risk för att barnets hjärna tar skada, om blodsockernivån sjunker till 2 millimol per liter, förutsatt att tillståndet inte fortgår länge. Däremot gillar inte kroppen att blodsockret åker bergochdalbana, det vill säga störtdyker och stiger lika snabbt igen. 

– Om man tar för mycket korrigerande kolhydrater och den skyddande mekanismen i levern dessutom sparkar i gång ett sockerutbrott, kan blodsockret pendla mellan omkring två och tjugo och ligga kvar på den höga nivån, säger Mari Pulkkinen. 

För en hjärna under utveckling är höga blodsockervärden skadligare än låga värden. Vanligen betyder dålig blodsockerbalans att högt blodsocker förekommer för ofta.
På sikt vore en jämn blodsockernivå på 6–8 millimol per liter ett bra mål, men blodsockervärdena varierar om man vill eller inte. 

– Det kommer alltså värden under fyra och de får komma. Men värden under tre bör undvikas.För diabetesbarn är det viktigt att lära sig symtomen. Hur känner jag igen lågt blodsocker?

– Om man är för strikt med blodsockerbalansen och blodsockret sjunker lågt flera gånger om dagen, försvinner känningarna av lågt blodsocker, varnar Mari Pulkkinen.

Sensorn reagerar i efterskott

Tumregeln för att korrigera lågt blodsocker hos barn under skolåldern är 5–10 gram kolhydrater som snabbt höjer blodsockret och hos barn i skolåldern 10–20 gram.

– Tänk på att vänta ett tag innan du ger barnet ännu mer kolhydrater. Majoriteten av barn och ungdomar använder en glukosapparat som mäter vävnadssocker och reagerar med en viss fördröjning på förändringar i blodsockret. Om man inte med test i fingertoppen vill kontrollera om blodsockernivån håller på att stiga, är det bra att känna efter om man fortfarande är svag och skakig. Annars kan det hända att värdena korrigeras för mycket.

Glukossensorer och insulinpumpar med kontinuerlig glukosmätning larmar när blodsockret håller på att falla. Trendpilen på apparaten anger i vilken riktning blodsockret är på väg. Om talet är sex och pilen visar brant nedåt, kan man räkna med lågt blodsocker.

– Glukosövervakningssystemen ger säkerhet och underlättar egenvården, men samtidigt ökar de stressen. Diabetesbehandlingen har blivit bättre, men också här gäller det att mer kunskap ger mer plåga, konstaterar Mari Pulkkinen.

Falskt larm om lågt blodsocker väcker oro. Om barnet sover på glukossensorn kan det hända att den ger falskt larm om lågt blodsocker. De nyaste sensormodellerna har inte det problemet.

Ny information om honung

Vid sidan av saft och glukostabletter är honung bra att ha som reserv för lågt blodsocker. En liten dospåse med honung innehåller dessutom lagom mycket kolhydrater. 

– I vissa rekommendationer sägs det att honung kan strykas på munslemhinnan hos en medvetslös diabetiker. Tanken har varit att sockret i honung absorberas direkt i blodbanan. I dag vet vi att honung inte hjälper om den används på det sättet, eftersom honung inte absorberas av slemhinnorna. I stället måste honung eller glukos i någon annan form sväljas för att ge effekt, sammanfattar Mari Pulkkinen.

 


Från soffan till studsmattan – oplanerad motion kan överraska 

Det är bra om det går att finna orsaken till låga blodsockervärden och framför allt till allvarlig hypoglykemi. Ofta kan orsaken sökas i fel dos av måltidsinsulin eller oförutsedd fysisk aktivitet. 

– Barnet har till exempel ätit stadigt och injicerat en stor dos måltidsinsulin och sedan satt sig på soffan för att titta på en film. Så kommer en kompis på besök och de går ut för att hoppa på studsmattan. Då finns det en stor risk för att blodsockret sjunker för lågt, säger Mari Pulkkinen.

I synnerhet vid fysisk aktivitet kan glukossensorn visa ett lägre blodsockervärde än vad det i verkligheten är. Om barnet inte alls känner av lågt blodsocker, är det bäst att mäta blodsockret i fingertoppen. I så fall behöver barnet inte äta extra kolhydrater i onödan. 

De som tränar regelbundet vet hur det är att kombinera och balansera insulin, fysisk aktivitet och kolhydrater. Vid träning som pågår längre än en timme behövs det praktiskt taget alltid extra kolhydrater. Efter träningen är det bäst att följa blodsockernivån mycket noggrant i minst 90 minuter.

Kroppen förbrukar kolhydrater extra effektivt efter träning som pågår i flera timmar. Långvarig motion på kvällskvisten har effekt in på natten, vilket måste beaktas i egenvården.