Terapi för kropp och själ

234
Bild: Mia Savonen

Av Virve Järvinen

• När det uppstår spänningar i själen, förs de över till kroppen. Psykofysisk fysioterapi öppnar öronen för att de ska kunna lyssna på kroppen. Spänningarna i kropp och själ släpper.

Motion är medicin vid många besvär, men motion hjälper inte alltid. Inte ens om man får fysioterapi och själv tränar samvetsgrant.

Enbart fysisk rehabilitering räcker inte nödvändigtvis till för att må bättre eftersom människan är mer än bara muskler, skelett och blodcirkulation. Människan är också tankar, känslor och fantasier, och alla delar påverkar varandra.

– Psykofysisk fysioterapi förstår sambandet mellan kropp och själ. Det är en specialitet inom fysioterapi som tar fasta på människans samlade funktionsförmåga, berättar fysioterapeuten Mikko Patovirta, Bodymind Oy.

Psykofysisk fysioterapi används till exempel vid kronisk smärta, stress, sömnlöshet och neuropsykiatriska symtom.

– Psykofysisk fysioterapi lämpar sig också för dem som inte klarar av vanlig fysioterapi. Vad som eftersträvas med terapin beror på personens resurser och livssituation.

Vanligen remitteras man till psykofysisk fysioterapi av en läkare. Det kan vara antingen individuell terapi eller gruppterapi. FPA ger ut ersättning, men inte när terapin ingår i behandlingen av en psykiatrisk sjukdom.

Kroppen larmar vid fara

De smällar som själen inte orkar med tar kroppen över. Man brukar säga att kroppen många gånger är klokare än människan själv. Det visar varför psykofysisk fysioterapi behövs.

– Via kroppen ger människan uttryck för känslotillstånd och psykiska symtom. Psykiska problem kan synas i kroppen som olika störningar i livsfunktionerna och som psykosomatiska symtom. Exempelvis kan obehaglig beröring och känslor av att bli övergiven i barndomen lagras i kroppen och ge upphov till besvär långt senare i vuxenlivet, ger Mikko Patovirta som exempel.

Fysiska symtom kan också vara varningstecken och en väckarklocka för förändring. Så kan det vara när psyket inte larmar när man känner extrem stress eller glömma bort sig själv.

– När axlarna hela tiden är i öronhöjd, nacken är spänd och huvudet värker, skyller man lätt smärtan på fel sittställning eller bristande muskelkraft. Men också överdrivet höga krav på sig själv, hård arbetstakt och bristande återhämtning gör att axlarna åker upp mot öronen.

Människan vänjer sig vid fysiska och psykiska besvär och börjar tro att det är det normala tillståndet. Man tror att det inte går att göra något åt det. I själva verket finns det mycket man kan göra själv för att må bra.

– I vissa situationer reagerar kroppen i stort utsträckning på samma sätt. Den ena får huvudvärk, den andra svettas och den tredje kan ha svårt att andas. I sådana situationer är det bäst att stanna upp och fundera vad det är kroppen försöker säga.

Vid psykofysisk fysioterapi är det viktigt med ett förtroligt förhållande till terapeuten.

– Det behövs en öppen och stressfri miljö för att personen ska kunna berätta om sin livssituation och sin livssmärta. Om kommunikationen med terapeuten inte funkar är det bäst att byta terapeut, tipsar Mikko Patovirta.

Metoder för att lyssna på kroppen

Kroppen skickar ut signar om vad den behöver. Den meddelar både när den behöver motion och när den behöver vila. Kruxet är bara att man måste kunna och ge sig tid att lyssna på kroppen. Psykofysisk fysioterapi ökar kroppsmedvetenheten och ger verktyg för att tolka kroppens signaler. Metoden bygger på erfarenhetsbaserat lärande.

– Patienterna får inga färdiga instruktioner, utan verktygen för att rätta till situationen finns lagrade i deras insikter. Även om symtomen är desamma kan behandlingen variera från person till person.

Insikterna väcks till liv genom rörelseövningar, kroppsställningar, manuell behandling, medvetandeträning, akupunktion, avslappningsträning och andningsövningar.

– Den som är van vid traditionell, ganska hårdhänt fysioterapi kan ställa sig lite förundrande till terapin. Också det kan verka konstigt att det inte finns något rätt eller fel sätt att göra övningarna.

Med större förståelse för hur kroppen fungerar kan man se mer positivt på sin kropp och sina symtom.

– Till exempel smärta kan ha gett upphov till rädsla. I terapin lär man sig metoder för att hantera smärta. Då minskar rädslan och kan rentav försvinna helt, avrundar Mikko Patovirta.

 


Terapi vid migrän

”Dra upp axlarna mot öronen. Slappna av. Tryck foten hårt mot golvet. Släpp foten från golvet.

Första gången jag gick på psykofysisk fysioterapi kunde jag inte låta bli att förundra mig över övningarna. Jag har kronisk migrän som i regel behandlas med läkemedel. Vid migrän behandlas egentligen hela människan så min läkare remitterade mig till en fysioterapeut. Snabbt insåg jag att jag hade kommit till rätt ställe.

Jag får bland annat svåra anfall av huvudvärk. Ofta utlöses de av stress, när kroppen går på högvarv. För att hinna gå ner i varv och förebygga migränanfall i tid fick jag först lära mig att känna igen spänningar i kroppen.

När jag började gå psykofysisk terapi för ett år sedan hade jag bara en bra, smärtfri dag i månaden. Nu har jag femton bra dagar. Terapin har gett mig ett slags verktygslåda som hjälper mig att åtminstone i viss mån påverka mitt tillstånd.

Jag kan styra min kropp att slappna av steg för steg. Exempelvis vet jag hur jag får mina spända tuggmuskler eller min spända nacke att slappna av. Dessutom kan jag lugna ner mig mitt under en brådskande dag tack vare en andningsövning. En annan andningsövning får mig att somna in på kvällen utan svårigheter. Med några enkla rörelser försvinner stelheten i nedre ryggen eftersom migrän kan kännas i hela kroppen. Med mental träning kommer jag åt smärtan.

Psykofysisk terapi känns också bra rent psykiskt. Tidigare kunde jag till exempel tänka att bara ett sätt att sitta i stolen var rätt. Nu är jag inte längre lika rigorös. I stället kan jag lyssna på min kropp och dess signaler och ändra mitt beteende därefter. Min kropp säger vad som är bra för mig.”

Jenni