Hur sover du, sömnläkare Henri Tuomilehto?

257

1. Hur förbereder du dig för att sova?

Jag lever ett hektiskt liv med många patienter och resor. Som motvikt till det har jag sunda levnadsvanor. Jag gillar racketsport, och efter jobbet brukar jag spela padel en gång i veckan eller pickleball, som jag lärde mig när jag bodde i USA. Tre gånger i veckan går jag på gym och dessutom joggar jag några gånger. Fysisk trötthet gör det lättare att sova bra. Jag äter middag först klockan halv nio på kvällen. På det sättet väcker jag tröttheten vid rätt tidpunkt, och normalt är jag klar för att gå och knyta mig vid tiotiden.

2. Vad gör du när du inte somnar?

Trots att jag är sömnläkare går jag inte fri från sådana problem. Det händer förstås att jag inte kan somna in eller vaknar mitt i natten. Vanligen beror det på att jag efter en hektisk dag går på högvarv. Då gillar jag att läsa något avslappnande. Jag gillar både finländska och utländska deckare. Av erfarenhet vet jag att de får mig att somna förr eller senare. Däremot läser jag aldrig facklitteratur i sängen.

3. Ligger du någonsin vaken ända till småtimmarna?

Självklart finns det ibland situationer där man är uppe sent på natten. Det kan vara att någon kompis firar sin födelsedag, en disputationsfest eller en lång resa. När jag vanligen har bra sömnvanor, kan jag då och då unna mig lite ohälsosamma vanor. Men jag funderar ganska noga när det är värt att pruta på nattsömnen. Jag vet hur viktigt det är för hälsan att sova tillräckligt, och jag vill därför inte avstå från sömnen särskilt ofta. Det är inte alls tråkigt att ha en hälsosam livsstil, tycker jag. Tvärtom är det jättetrevligt eftersom belöningen är att jag känner mig energisk.

Hanna Vilo