Av Essi Kähkönen
• Diet med mycket lågt energiinnehåll (VLCD) är ett krävande men effektivt sätt att komma igång med viktminskning. Det finns medicinska bevis för effekten också hos personer med typ 2-diabetes, men inte heller den här dieten lämpar sig för långvarig bantning.
När man är trött på sina extrakilon är det lätt hänt att all världens modedieter känns lockande. Längtan efter att gå ner i vikt är stor, men var få hjälp?
– Vid diabetes är det bäst att banta långsamt och undvika att falla för all sköns dieter som lovar snabba resultat. Jag förstår dock att de som tampas med övervikt vill se resultat så snabbt som möjligt eftersom viktnedgång ger större motivation för nya livsstilsförändringar. I så fall rekommenderar jag VLCD, säger Kirsi Männistö, magister i hälsovetenskaper och legitimerad näringsterapeut.
VLCD – vad är det?
VLCD är en förkortning av very low calorie diet.
– VLCD är den enda dieten som läkarföreningen Duodecim tagit med i sin rekommendation för god medicinsk praxis vid övervikt. Rekommendationerna är oberoende nationella riktlinjer för vård och behandling av sjukdomar och de bygger på vetenskaplig evidens, säger Kirsi Männistö.
Vid VLCD använder man måltidsersättningar med mycket lågt kaloriinnehåll. De kan köpas i mataffärerna eller på apoteken och det finns många smaker från ett flertal tillverkare.
– Idén är att ersätta dagens måltider med till exempel påssoppor, bars eller smoothie. Preparaten innehåller alla näringsämnen, inklusive vitaminer och mineraler, men mycket få kalorier.
Produkterna får ge högst 800 kilokalorier om dagen. Det är ungefär tre gånger mindre än vad en genomsnittsmänniska får i sig via vanlig mat.
När kroppen går på dieten i några dagar börjar den producera så kallade ketonämnen. Då försvinner den värsta hungern och kroppen börjar förbruka sina egna fettlager.
– VLCD är ett bra startskott för bantning eftersom flera kilo försvinner på några veckor.
Ingen långvarig diet
VLCD lämpar sig över huvud taget inte för personer med typ 1-diabetes. Personer med typ 2-diabetes bör inte gå på VLCD i mer än ett par veckor om de bantar på egen hand utan uppsikt av vårdpersonal. Under kontrollerade förhållanden kan en lågkaloridiet pågå i högst fyra månader.
VLCD rekommenderas under inga omständigheter som den enda lösningen vid övervikt.
– VLCD är bara ett sätt att komma igång med bantning eftersom dieten inte är någon patentlösning för bestående resultat, påpekar Kirsi Männistö.
VLCD är inget särskilt lätt sätt att komma igång med bantning. Det krävs stor viljestyrka att lägga band på sig när hungern och lusten att länsa kylskåpet är som störst, och det är en bit till på vägen mot ketos.
– Jag har tipsat deltagarna i mina grupper om att de kan lägga till 20 gram magert protein per dag till en början. Tanken är att proteinintaget ska vara tillräckligt stort och att muskelstyrkan ska finnas kvar.
I exempelvis 120 gram grynost eller 120–150 gram kalkonpålägg finns det 20 gram protein, men det kan vara bra att inta protein i flera olika former.
Vid VLCD-bantning är det tillåtet att äta rotfrukter och grönsaker mellan måltidsersättningarna. VLCD är inte avsedd för vem som helst som vill banta, utan för personer med stor övervikt, det vill ett BMI över 30.
– VLCD är alltså avsedd för kortvarig användning.
Dieten ger ingen information om hälsosam kost eller viktkontroll. Efter dieten är det bäst att utöka portionerna gradvis eftersom magen har vant sig vid små portioner. Det gäller dock att se upp med matportionerna eftersom kroppens energibehov är betydligt mindre efter bantningen.
– Innan man börjar med VLCD kan det vara bra att planera sina matvanor långt framåt. Alltså fundera på vad man ska äta när den värsta ansträngningen är över och återgången till normal kost är aktuell. Det går att hålla vikten i schack med mycket grönt och dagliga motionsaktiviteter.
Källa: Rekommendation för medicinsk praxis vid viktkontroll (www.kaypahoito.fi) och boken Pertti Mustajoki, Vähennä kaloreita ilman dieettiä (Duodecim 2016).