Skuldkänslor hör inte hemma vid julbordet

647
Bild: Shutterstock

Av Krista Korpela-Kosonen

• Måtta med sötsaker, ät mer grönt och kom ihåg att mäta blodsockret om du har diabetes! Några dagar av julfirande får inte god diabetesvård eller viktkontroll på fall.

Julbord är ett ord som får oss att tänka på dignande dukningar med allehanda godsaker. Och precis så ser julen ut i Finland. Maten och mattraditionerna spelar en stor roll i julfirandet och det kommer också till uttryck i matvanorna kring jul. Portionerna blir större och det är lätt hänt att man äter mer än vanligt när bordet är fullproppat med trevliga smaker och förföriska dofter som bara bjuds en kort tid om året.

Näringsterapeuten Anette Palssa säger att några dagar med julbord och julmat inte får god diabetesvård eller viktkontroll att spåra ur, om man efter helgen återgår till normala vardagsvanor. Men mycket hänger på hur man själv väljer.

 – Jultiden med choklad, bakverk och desserter inbjuder till att äta mer sött än vanligt. Då får man lätt i sig stora mängder socker och det i sin tur återspeglas i blodsockervärdena.

Mät blodsockret också i jul

Många av de traditionella julrätterna innehåller mycket kolhydrater. Exempelvis morotslåda och söt potatislåda innehåller ungefär 17 gram socker per 100 gram.

– Det kan komma som en överraskning. Därför kan det vara bra att i förväg fundera över hur maten och mattiderna som avviker så mycket från det vanliga kan inverka på egenvården. Vid insulinbehandlad diabetes är det A och O att mäta blodsockret tillräckligt ofta och att hålla ett öga på hur blodsockret påverkas av olika måltider. Det kan vara bra att göra det också under julen. Extra viktigt blir det om alkohol serveras till julmaten.

Favoriterna bland de traditionella julrecepten behöver inte nödvändigtvis kalorianpassas om julfirandet inte pågår mer än några dagar. Men man kan försöka smyga in energisnålare tillbehör exempelvis genom att lägga upp mer grönsaker på tallriken.

– Färska och varma grönsaker plus sallader lämpar sig utmärkt väl för julbordet, tipsar Anette Palssa.

Diabetiker behöver inte medvetet undvika någon av sina favoriträtter. Däremot är det bra att vara lite restriktiv med sött för att diabetesvården och viktkontrollen inte ska bli onödigt komplicerade.

– Måttfullhet betyder att sötsaker och annat sött ingår i en måltid, exempelvis som dessert. Att småäta choklad och pepparkakor stup i kvarten eller att stilla hungern med något sött är inte att ha måttfulla julvanor.

Äta utan skuldbeläggning

Anette Palssa hoppas att julen också har någon annan innebörd än bara att äta och gotta sig. Under julhelgen finns det tillfälle att njuta av fritiden, stressa ner, motionera och umgås med nära och kära. Hon poängterar att ingen ska behöva ha skuldkänslor eller ta stress för sina matvanor under julhelgen. Inte ens om blodsockerkontrollen eller viktkontrollen tillfälligt sätts ur spel.

– Varken enstaka julmåltider eller tre helgdagar i sträck förmår förstöra det man byggt upp. Det är tillåtet att njuta av julen och helgen och känna sig glad.

Den som mot förmodan drabbas av skuldkänslor kan enligt Palssa gärna stanna upp och fundera över situationen. Har jag alltför stränga eller alltför slapphänta mål? Vill jag alltid göra allt perfekt och vara fullkomlig eller måste jag se över egenvården och bli bättre på att ta hand om mig själv?

– Ibland kan skuldkänslor vara ett tecken på större konflikter och ifrågasatta värderingar. De kan peka på en vilja till förändring för att få bättre kontroll över sin hälsa. Då handlar det inte längre om dåligt samvete för matvanorna under julhelgen, utan kanske skuldkänslorna kommer av hur det har varit hela året, säger Palssa.

Återgång i vardagsvanor ger större balans

Anledning att stanna upp finns det också om återgången i vardagen och tidigare vanor känns tung efter julen.

  Det kan vara bra att fråga sig själv om vardagen är alltför strängt reglerad. Förbjuder jag mig själv att till vardags äta allt som smakar gott? Hur ska jag göra för att det ska kännas mer otvunget och vara trevligt att återvända till vardagen?

En del återgår direkt till gamla vanor efter julhelgen, andra fortsätter med festen över nyår och en tredje grupp tar tid på sig och festar loss ända till trettondagen. Vanor och rutiner varierar alltså.

– Ju längre julfesten pågår desto säkrare är det att festen lämnar spår i egenvården och vikten.

Kilona kan smyga sig på om festen och julmenyn får fortsätta i flera veckor i stället för några dagar. Oftast brukar viktuppgången ändå vara tillfällig.

– Vikten jämnar ut sig när mat- och motionsvanorna normaliseras.

Allra viktigast för vardagen är att komma ihåg regelbundna matvanor, stort tillskott av grönsaker och fiberrika livsmedel.

– De bildar stommen i vardagsmaten och egenvården, och hjälper dig att ta kontroll över maten, sammanfattar Anette Palssa.