Hur mår dina fötter?

1944
Bild: Mostphotos

Av Pirkko Tuominen

• Fötterna måste skötas varje dag. Samtidigt är det bra att kontrollera hur de mår. Diabetes ställer vissa extra krav, men med rätt egenvård kan problem undvikas.

Två friska fötter är ett nog så underbart fortskaffningsmedel. Man kan förflytta sig mellan olika platser och den dagliga servicen är lätt och enkel. Trots det glömmer många att ta hand om fötterna och kommer ihåg dem först när det gör ont att stiga på fötterna eller det uppstår andra problem.

Vid diabetes kräver fötterna extra omsorg och uppföljning eftersom försämrad cirkulation, nedsatt känsel och infektionskänslighet ökar risken för fotskador. Ett fotsår som börjar med en skråma, ett skavsår, en blåsa eller en hudspricka kan få allvarliga följder.

– Bästa sättet att få välmående fötter och förebygga fotproblem är att satsa på regelbunden egenvård. Tvätta och torka fötterna, klipp tånaglarna och smörj in fötterna om det behövs. Inspektera fötterna varje dag för att eventuella skador ska komma fram och kunna behandlas i tid. Dessutom hör lämpliga strumpor och skor till god egenvård av fötterna, sammanfattar Jaana Huhtanen, fotvårdare på Diabetesförbundet.

Vid fotvård är det viktigt att komma ihåg att ingen diabetiker är den andra lik. Hos en del klarar sig fötterna hur bra som helst med minimal vård, medan andra har fötter som kräver mer omhändertagande och försiktighet.

– Alla behöver exempelvis inte smörja in fötterna varje dag eller låta bli att gå barfota.

Gör fotvård till en lika självklar rutin som tandborstning. Egenvård är lätt som en plätt, och går i ett nafs.

– Det är upp till var och en att själv se till att fötterna mår bra. Men uppstår det problem, finns det hjälp att få hos fotvårdaren eller fotterapeuten på vårdenheten. Man behöver inte och ska inte vara ensam med sina fotproblem, understryker hon.

Tvätta fötterna varje dag

Tvätta fötterna varje dag med ljummet och helst rinnande vatten. Var extra noga med att tvätta mellan tårna, speciellt runt tårna.

– Det räcker inte med att hälla vatten över fötterna, utan man måste tvätta fötterna mellan varje tå, säger Jaana Huhtanen.

Mjuka inte upp fötterna med varma fotbad för det torkar ut huden och ökar risken för uppluckrad hud mellan tårna. Använd ett surt tvättmedel med pH-värde under 5,5, som ligger nära hudens pH-värde, om fötterna svettas mycket eller i övrigt är smutsiga.

– Det är viktiga att huden kan behålla sin mikrobiota. Exempelvis tvål på bit är ofta basiskt och kan därför ha för stor tvätteffekt om huden är torr.

Vid torr hud är det lämpligare att tvätta fötterna med kräm. Tvätta fötterna med en fotkräm eller ett tvättmedel i krämform som huden kan smörjas in med på samma sätt som med tvål. Spola sedan bort med ljummet vatten. Hör dig för på apoteket om lämpliga krämer eller tvättmedel.

Efter tvätt är det viktigt att torka fötterna ordentligt, särskilt mellan tårna. Tänk på att fukt som blir kvar mellan tårna kan ge upphov till uppluckrad hud eller hudsprickor. Sårig hud är mottaglig för bakterieinfektioner.

– Om tårna sitter tätt bredvid varandra och om de har felställningar, är det bra att vira ull mellan tårna. Ull absorberar fukt och motverkar hudproblem. Ull för fotvård kan köpas på apoteket, framhåller Jaana Huhtanen.

Mjuka upp huden med fotkräm

Smörj in fötterna efter tvätt med en fet kräm och massera in krämen ordentligt. Krämen gör att huden blir mjukare och smidigare. Det förebygger hudsprickor, förhårdnader och liktornar. Undvik att smörja mellan tårna eftersom det kan luckra upp huden.

– Fötterna smörjs inte in för att man har diabetes utan för att huden är torr. Om huden inte är torr, behöver inte fötterna smörjas in varje dag, påminner hon.

Många gillar snabbt absorberande lotion, men det är inte bästa möjliga val för torr och sprickande hud. Observera att parfymerade produkter ofta har en tendens att torka ut huden.

– Det bästa för fötterna är ofta en oparfymerad, fet eller medelfet kräm. Ju torrare huden är desto fetare ska krämen vara. Många gånger finns det tillräckligt feta krämer att köpa på stormarknader.

Ta till en fetare kräm om inte regelbunden insmörjning ger önskat resultat och huden fortfarande är torr och spricker. Om inte det heller hjälper, är det bäst att söka upp en fotvårdare eller en fotterapeut för att få det utrett om de torra fötterna kan bero på någon sjukdom, exempelvis fotsvamp.

Rätt längd på tånaglarna

Naglarna skyddar tårna mot stötar. Tänk på att naglarna inte får klippas för korta.

– Naglarna har rätt längd om nagelkanten känns när man trycker lätt mot tåkanten, är det råd Jaana Huhtanen ger.

Alltför långa tånaglar kan ge upphov till sår på tårna bredvid och alltför korta tånaglar skär in i huden. Klipp helst naglarna efter nagelns form utan avrundningar på kanterna. Vassa kanter kan filas ner med nagelfil. Rätt form beror på hur tårna är formade. Klipp helst naglarna efter fottvätt för då är de mjuka och böjliga. Tjocka och hårda naglar kan först tunnas ut med nagelfil. Böj dig ordentligt framåt för att komma åt naglarna.

– A och O är att naglarna kan klippas kortare utan risker. Om det är svårt att klippa är det bäst att ta hjälp av en fotvårdare eller en fotterapeut.

Använd inte fotrasp

Fotrasp får inte användas eftersom raspning väcker hudens försvarsmekanismer till liv. Huden förtjockas och bildar förhårdnader i allt snabbare takt.

– En del får förhårdnader lättare än andra, och alla förhårdnader behöver inte tas bort, säger Jaana Huhtanen.

Förhårdnaderna minskar om man smörjer in fötterna regelbundet. Mjuka skoinlägg eller individuellt tillverkade skobäddar kan ibland vara till hjälp.

– Undvik att själv skrapa eller hyvla förhårdnader eller liktornar. Det ökar risken för sår och hudsprickor. Använd inte heller kemikaliska medel för att ta bort liktornar, varnar hon.

Det är bäst att låta en fotvårdare eller en fotterapeut ta bort svåra förhårdnader eller liktornar. De kan också utreda orsakerna till förekomsten.

Glöm allt vad plåster heter

Var noga med att sköta småsår och blåsor på fötterna.

– Rengör såret med drickbart vatten. Torka sedan och täck huden med kompress som inte fastnar i huden och fäst den med hudtejp. Rätt hudprodukt absorberar vävnadsvätska ur såret, håller rätt temperatur och gör att såret läker snabbare. Sårig hud får inte täckas över med vanligt plåster eller blåsplåster, varnar Huhtanen.

Det kan bli kvar smuts under plåstret som i värsta fall utvecklas till en svår inflammation. Tveka inte att söka läkare om ett sår eller en blåsa inflammeras eller om såret är stort.

Konstfibrer i strumporna och plats i skorna

Strumpor i material som innehåll konstfibrer som akryl, polyamid eller polyester är bäst för svettiga fötter eftersom de transporterar bort fukten från huden. Strumpor i hundra procent bomull suger däremot åt sig fukt, men transporterar inte fort fukten. I en fuktig strumpa är huden fuktig och utsätts för skavsår och blåsor.

– Strumporna ska ha rätt storlek. För små strumpor pressar ihop tårna, gör att fötterna svettas mer och ökar risken för felställningar i tårna. Stora strumpor bildar veck och det kan uppstå skavsår och blåsor på fötterna. Åtsmitande resår stör vätskeomsättningen och blodcirkulationen i fötterna, påpekar hon.

Bland sportstrumpor finns det många bra modeller i konstfiber och blandmaterial. De har ofta tätare stickning kring vristen och på foten och sitter därför bra på plats. Kom ihåg att byta strumpor varje dag.

Också skorna ska ha rätt storlek och stödja foten. De ska ha lite plats tillgodo eftersom fotvalven sjunker och foten blir större när man står och går. Välj sko efter användningsändamål.

– Skorna har passande storlek om de är en centimeter större än foten. Skospetsen ska vara tillräckligt hög och bred för att tårna ska vara raka och ovandelen inte trycka på dem. Material som andas är det bästa valet.

Skor som sluts med snörning, kardborreband eller rem är lätta att reglera för att sitta stadigt på fötterna.

Diabetiker som är friska och har väl skötta fötter får gå barfota. Men om huden är dålig eller om man har senkomplikationer, måste man vara medveten om riskerna och inte gå utan skor och strumpor.

Kontrollera samvetsgrant och gympa varje dag

Inspektera fötterna, också mellan tårna och tånaglarna, när du tvättar och sköter om dem. Är huden oskadad? Finns det rodnader, fjällning, sprickor eller svullnad? Känner du smärta eller är känseln i fötterna borta?

– Kontrollera också de ställen som du inte kommer åt ordentligt. Ta en spegel till hjälp eller låt någon annan titta på fötterna, är ett av de råd Jaana Huhtanen vill ge.

Kontakta en fotvårdare eller en fotterapeut om du upptäcker något avvikande. Ju snabbare skador upptäcks desto bättre kan de behandlas.

Vidare är det viktigt att gymnastisera fötterna varje dag.

– Du kan göra fotgymnastik samtidigt som du sköter vardagssysslor. Sträck och böj vristerna, spreta med tårna och gör tåhävningar. Be din fotvårdare eller din fotterapeut om råd för mer ingående fotgymnastik, avrundar hon.


 

Tvätta fötterna varje dag.
Torka dem noggrant, också mellan tårna. Tänk på att huden kan gå sönder eller skavsår bildas mellan tårna av fukt.

Ta en spegel till hjälp när du inspekterar fötterna.
Är huden oskadad? Finns det rodnader, sprickor eller svullnader? Känner du smärta eller är känseln borta?

Gymnastisera fötterna varje dag.
Be din fotvårdare eller din fotterapeut om gympatips.

 


Foto: Janne Viinanen