Det nya direktverkande insulinet Fiasp

869
Mikaela Sonntag

Av Minna Kinnari

• Fiasp är ett direktverkande insulin som kom ut på marknaden i fjol. Det kan användas av både de som har flerdosbehandling och av de som använder pump. En del är mycket nöjda med det nya insulinet, medan andra är mindre nöjda.

Fiasp betecknas som ett ultrasnabbt insulin som efterliknar den kroppsegna insulinutsöndringen ännu bättre än tidigare insulinsorter. Enligt den officiella patientanvisningen kan Fiasp tas 0–2 minuter före en måltid eller senast 20 minuter efter en måltid. Den maximala effekten infaller 1–3 timmar efter injektionen och effekten håller i sig 3–5 timmar.

Tillverkaren Novo Nordisk uppger att Fiasp tas upp dubbelt så snabbt som Novorapid. Preparatet ska hjälpa diabetiker att undvika blodsockertoppar efter måltider.

Funkar som en dröm

Mikaela Sonntag från Helsingfors använder insulinpump. Hon bytte till Fiasp i maj i fjol och är verkligt nöjd med sitt val.

– Det här funkar som en dröm i mitt fall.

Hon är enligt egen utsago experimentlustig. Tidigare använde hon Adipra och det var irriterande att höga blodsockervärden inte sjönk tillräckligt snabbt. Så hon började översjustera insulindoserna.

– När jag justerar värdena måttligt med Fiasp, sjunker höga värden inom en halvtimme.

Hon är dock medveten om att hennes erfarenheter inte går att generalisera.

– Diabetiker är individer. Det som funkar i mitt fall, behöver inte funka för andra. Jag känner diabetiker som har testat Fiasp men återgått till det tidigare insulinet.

Alltför mycket strul

Veera Paju (namnet fingerat) är bosatt i Helsingforsområdet och har återgått till Humalog efter att ha testat Fiasp. Hon går på flerdosregim.

– Jag gick in för att testa Fiasp med öppet sinne eftersom Humalog är lite långsamt, även om det är en pålitlig insulinsort.

– Med Fiasp steg blodsockret till 20 efter måltider. Jag har kontinuerlig glukosmätning och såg att insulineffekten tog slut efter två timmar. Jag justerade doserna, väntade flera timmar, men blodsockret sjönk inte. Senare på dagen fick jag ett hemskt hypoglykemianfall, mycket värre än jag någonsin hade haft med Humalog.

– Min erfarenhet är att Fiasp är ett otillförlitligt och ologiskt insulin. Jag kunde inte föreställa mig en framtid med en insulinsort där effekten sätter in så sent, och inte ens då är förutsägbart. Jag återgick till ett tryggt alternativ, om än ett lite bristfälligt direktverkande insulin.

Studier har redan gjorts

Redan nu finns det flera tusen diabetiker som använder Fiasp och tillverkaren Novo Nordisk har övervägande fått mycket positiva kommentarer.

– Vi har fått information om att en del pumpanvändare har behövt större doser några veckor efter att behandlingen har satts in och att insulinbehovet senare återgått till tidigare nivåer. Fenomenet har inte kommit fram i kliniska studier på Fiasp, säger Tero Saukkonen, medicinsk direktör på Novo Nordisk.

Novo Nordisk har nyligen avslutat en än så länge opublicerad studie på drygt 400 typ 1-diabetiker som använde antingen Fiasp eller Novorapid i insulinpump i sexton veckor. I slutet av studien fanns det inga skillnader i de genomsnittliga insulindoserna.

– Det utesluter självfallet inte möjligheten att en eller annan diabetiker får ökat insulinbehov eftersom olika insulinsorter alltid har individuell verkan. Men att döma av studien förekommer fenomenet inte särskilt ofta.