Lindrig hypoglykemi går att kontrollera med små medel

15468
Bild: Marja Haapio.

Av Mari Vehmanen 

• Allvarliga hypoglykemier har minskat i takt med att insulinsorterna har utvecklats och insulinpumparna blivit vanligare. Lindriga hypoglykemier går dock inte att undvika helt och hållet. Därför bör var och en lära sig reagera snabbt men sansat.

Vad är hypoglykemi, Pirjo Ilanne-Parikka, överläkare på Diabetesförbundet?

Hypoglykemi, det vill säga för lågt blodsocker, betyder att resultatet ligger under 4 mmol/l vid en självmätning. Hypoglykemi betraktas som allvarlig när man inte själv kan rätta till läget utan behöver utomstående hjälp. Då brukar blodsockret ligga under 2,5 mmol/l.

Orsaken till hypoglykemi är att insulinet har för kraftig effekt. En frisk bukspottkörtel producerar så mycket insulin som kroppen behöver. Finns det ingen sjukdom eller funktionell störning i bukspottkörteln, utvecklas alltså hypoglykemi inte.

När sjunker blodsockret för lågt?

Insulindosen kan vara för stor av många olika orsaker. Insulinpreparaten fungerar mekaniskt, medan insulinbehovet varierar under olika tider på dygnet och från dag till dag.

Det händer också att doseringen blir fel. Kolhydratinnehållet i maten kan felbedömas och då blir dosen av måltidsinsulin för stor. Om man tar måltidsinsulinet först efter en måltid, kan det hända att blodsockret först stiger onödigt mycket och senare sjunker alltför mycket.

Också dosen av basinsulin, basaldosen, kan vara för stor av en eller annan orsak. I sådana fall kan blodsockret rasa om mellanmålet glöms bort eller intas för sent.

Ibland kan det vara svårt att bedöma hur blodsockret påverkas av motion. Även annan ansträngning än direkt fysisk aktivitet kan få blodsockret att sjunka överraskande mycket. Det kan exempelvis vara att promenera runt på ett köpcentrum eller att kratta löv.

Också tablettbehandlade typ 2-diabetiker kan drabbas av hypoglykemi om de använder läkemedel som stimulerar den kroppsegna insulinutsöndringen. I sådana fall måste de samordna måltider, kolhydratinnehåll och motion. Merparten av typ 2-diabetiker använder dock en annan typ av medicinering, som inte utgör någon risk för lågt blodsocker.

Vilken skada kan hypoglykemi medföra?

Symtomen på lågt blodsocker känns helt enkelt obehagliga. Dessutom blir omdömesförmågan nedsatt och reaktionsförmågan långsammare. Det kan vara till nackdel i trafiken, studierna och i arbeten där det krävs precision och koncentration.

Också lindriga hypoglykemier kan försvaga känningarna av lågt blodsocker, om de återkommer ofta. Det blir svårare och svårare att själv upptäcka blodsockerfall innan blodsockervärdet är mycket lågt. Vid hypoglykemi töms kroppens sockerreserver och ett nytt anfall av lågt blodsocker kan utlösas ännu lättare än det föregående.

Hypoglykemier har en benägenhet att driva på svängande blodsocker, det vill säga blodsockret åker bergochdalbanan från den ena ytterligheten till den andra. Kroppen rättar automatiskt till läget och samtidigt reagerar diabetikern själv genom att äta kolhydrater. Slutresultatet blir att blodsockret stiger onödigt mycket.

Kortvariga allvarliga hypoglykemier medför emellertid inga bestående skador på hjärnan eller andra organ, även om många med diabetes går omkring med en rädsla för just det. Inte ens en hypoglykemi med medvetslöshet som följd är livshotande, annat än i mycket sällsynta fall. Levern frisätter nämligen socker och om en stund piggnar man till.

I kombination med alkoholkonsumtion kan hypoglykemi rentav vara livsfarligt. På grund av alkoholeffekten kan levern inte producera socker, och till sist avtar cellverksamheten på grund av energibrist. Vid hypoglykemi är risken stor att man ådrar sig någon skada. Därför är det viktigt att ha rätt blodsockernivå till exempel ute i trafiken.

Varför sägs det alltid att man ska undvika hypo?

Återkommande allvarliga hypoglykemier hör inte hemma i välinställd diabetes. Även om lågt blodsocker inte medför bestående skador, är det bäst att försöka undvika hypoglykemier av de orsaker som nämns ovan. De försvårar vardagen, väcker indignation och stör egenvården.

Däremot är det så gott som omöjligt att undvika lindriga hypoglykemier helt och hållet, när blodsockret är välkontrollerat och värdena ligger nära värdena för icke-diabetiker.

Hur kan man förhindra hypoglykemi?

Det är bra att lära sig reagera snabbt men sansat på lindriga hypoglykemier. Genast efter de första känningarna av lågt blodsocker är det bäst att äta 10–20 gram snabbverkande kolhydrater. Det är förvånansvärt lite. Därefter är det bara att i lugn och ro invänta att läget lugnar sig.

Du kan försöka fundera om blodsockerrasen hänger ihop med återkommande situationer. Kan det vara så att insulindosen måste sänkas ännu mer vid motionsaktiviteter? Eller måste du äta kolhydrater under motionspasset? Behöver basinsulinet på kvällen reduceras efter ett motionspass? Tänk också på att det inte är värt att justera blodsockret alltför mycket mellan måltiderna. I många fall beror hypoglykemier på att man tagit extra insulindoser.

Däremot är det inte rätt sätt att tackla hypoglykemier genom att låta blodsockret ständigt ligga för högt. Man blir trött av höga blodsockervärden. Dessutom ökar de risken för en rad följdsjukdomar.

Vad beror det på att man så lätt äter för mycket vid hypglykemier?

Det är verkligt svårt att lägga band på sig själv när man mår dåligt. Mest av allt vill man slänga i sig allt som finns i köksskåpet. Men en tillräckligt liten justering ger stort resultat. Blodsockret återhämtar sig till lagom nivå och stiger inte alltför snabbt.

Håll några lagom stora portioner kolhydrater i minnet: åtta glukostabletter, två skedar honung, en banan eller ett litet glas sockrad saft eller läsk. Det räcker. Och du ska alltså bara ta ett av alternativen, inte alla!

Har hypoglykemier minskat eller ökat bland typ 1-diabetiker?

Allvarliga hypoglykemier har minskat eftersom insulinsorterna har utvecklats mycket och behandlingen har blivit betydligt mer flexibel.

En förklaring är att insulinpumpbehandling har blivit vanligare. Pumparna har en dosräknare, som gör att insulintillförseln kan ställas in exakt. Dessutom kan de nyaste pumparna stoppa insulindoseringen när blodsockret sjunker för lågt. En del pumpar är till och med förutseende och kan stoppa tillförseln redan när blodsockret är på väg neråt.

Kontinuerlig blodsockermätning är till hjälp för att minska hypoglykemierna och förkorta deras längd. I en del fall kan hypoglykemierna förkortas med hälften, visar studier.

Hur ska man överlag ställa sig till hypoglykemier?

Det är både mänskligt och förståeligt att redan en enda allvarlig hypoglykemi kan lämna bestående spår och göra diabetikern själv och hans eller hennes närstående oroliga. Men det finns ingen orsak att sjunka ner i förlamande rädsla.

Se lindriga hypoglykemier som något mer eller mindre nödtvunget som ingår i egenvården. Vid god glukoskontroll är steget nämligen inte så långt till gränsen för lindrig hypoglykemi. Men man kan lära sig känna igen och kontrollera situationerna.

Däremot behöver ingen stå ut med allvarliga hypoglykemier. Alla kan och bör kräva att få hjälp och råd för att undvika allvarliga hypoglykemier. Också vårdpersonalen måste komma ihåg att de inte kan förvänta sig superbra blodsockervärden, om de försummat att ge diabetikerna verktyg för att klara av känningarna.

 


Bild: Marja Pirilä.
Bild: Marja Pirilä.
Symtom på hypoglykemi

Var och en har sina egna känningar. De vanligaste är:

  • svettningar
  • darrningar, särskilt i händerna
  • nervositet, hjärtklappning
  • hunger, matthet
  • trötthet, dåsighet
  • koncentrationssvårigheter, svårt att tänka
  • huvudvärk
  • yrsel, svimning
  • ovanligt eller aggressivt beteende
  • dimsyn, dubbelseende.

Första hjälpen vid lågt blodsocker

Drick eller ät något som innehåller socker, när blodsockret sjunker för lågt. Det kan vara något av följande:
• 8 glukostabletter
• 2 deciliter juice eller naturjuice
• 2 deciliter saft
• en banan.

Mät blodsockret på nytt 10–15 minuter efteråt. Ät eller drick en portion till om blodsockret fortfarande är lågt.

Observera att man inte får ge en medvetslös diabetiker något att äta eller dricka. Risken för kvävning är nämligen stor. Ring på ambulans i stället.

 


Kortet ”Jag har diabetes”minulla-on-diabetes

Diabetesförbundet har ett id-kort med texten ”Jag har diabetes”. Kortet har instruktioner för första hjälpen vid lågt blodsocker på sex språk. Fyll i namn, kontaktinformation om dig själv och din vårdenhet och behandlingsform. Kortet får plats i portmonnän.

Hör dig för om kortet på din diabetesförening eller beställ från Diabetesförbundet på adressen materiaalitilaukset@diabetes.fi eller www.diabetes.fi/d-kauppa.