Snabbare hjälp med ny teknik

1104

Programmera din smarttelefon för hjälp i nödsituationer. Det finns gratisappar som kommer väl till pass när du behöver hjälp vid lågt blodsocker eller av någon annan anledning.

Finlands Röda Kors har tagit fram appen Punainen Risti, där du kan programmera in ett så kallat ICE-nummer (in case of emergency) i din telefon. Det är hur enkelt som helst att välja vem av dina telefonkontakter du vill märka som ICE, det vill säga vem som ska kontaktas i nödsituationer.

ICE-numret är också till nytta i utlandet. De som kommer till undsättning och talar ett annat språk behöver inte försöka sluta sig till vem som kan vara närmast anhörig. I vissa telefonmodeller går det till och med att få fram ICE-numret när telefonen är låst. Appen har instruktioner.

Dessutom ger appen råd för första hjälpen i de vanligast förekommande situationerna. Det finns bland annat kortfattad information om tecken på lågt blodsocker och anvisningar för hur man ger diabetiker hjälp.

Appen finns för Iphone, Androidtelefoner och Windowstelefoner och vissa pekplattor.

Platsdata förmedlas till jouren

Nödcentralsverkets app 112 Suomi förmedlar automatiskt uppringarens platsdata till larmoperatören. Appen utnyttjar satellitnavigation och meddelar koordinaterna med en exakthet på tio meter.

Då behöver en nödställd som mår dåligt, är uppskärrad eller har gått vilse inte försöka beskriva var han eller hon befinner sig. Appen finns för Iphone, Androidtelefoner och Windowstelefoner.

Appen Ensiapu hätätilanteessa har tagits fram av Johanniterhjälpen i Finland. Den ger information om hur man ska gå till väga på en olycksplats eller vid akut sjukdom innan ambulans är på plats. Olika situationer är märkta med tydliga symboler. Anvisningarna är illustrerade. Appen finns för de vanligaste telefonmodellerna.

Men inte ens de bästa apparna kan ersätta goda kunskaper i första hjälpen. Hemma, på barnens dagis, i skolan, på jobbet och inför fritidsaktiviteter är det fortfarande bra att i förväg prata om vilken typ av första hjälpen en diabetiker kan råka behöva.