Av Krista Korpela-Kosonen
• Fetmaoperation, eller överviktsoperation som det också kallas, kan vara bra behandling av fetma när alla andra behandlingsformer är uttömda. Vanligen får feta personer med typ 2-diabetes stor hjälp av en operation för sin behandling. Den som vill operera sig måste förbinda sig att ändra sin livsstil för gott.
Bättre hälsa, större välbefinnande, mer rörlighet och gladare mänskliga relationer är exempel på typiska förändringar till det bättre som patienter anser sig ha uppnått efter en viktminskande fetmaoperation.
En fetmaoperation är dock ingen genväg till lycka. Man måste uppfylla stränga medicinska kriterier och förbinda sig att göra stora livsstilsförändringar för gott. Innan ett beslut om operation fattas måste personen ha försökt gå ner i vikt med andra behandlingsformer, det vill säga kost- och livsstilsbehandling, VLCD-diet med mycket lågt kaloriinnehåll och medicinsk behandling mot fetma.
I dag är villkoret för operation att kroppsmasseindexet (BMI) är högre än 40. Om det finns en bakomliggande sjukdom, exempelvis diabetes, hypertoni, artros eller sömnapné, kan operationstillstånd ges vid ett BMI över 35.
Jussi Pihlajamäki, överläkare och professor i klinisk näringslära vid Östra Finlands universitet, säger att fetmaoperation inte lämpar sig för alla feta eftersom kraven på livsstilsförändringar är så stränga. Bara en liten del av de som uppfyller BMI-kravet får i slutändan genomgå operation.
– Patienterna screenas fram mycket omsorgsfullt. Personalen och patienten samtalar ingående om förväntningar kring operationen och vad som kommer därefter. En viktig punkt är att prata igenom de förändringar som patienten måste göra i sitt liv efter operationen.
Diabetesmedicinerna läggs på hyllan
Svåra psykiska störningar kan vara ett hinder för operation trots att de övriga kriterierna är uppfyllda. Däremot är typ 2-diabetes ofta en faktor som talar för operation. Ungefär en tredjedel av de som genomgått fetmaoperation på Kuopio universitetssjukhus har diabetes. De flesta feta med typ 2-diabetes får det enklare med diabetesbehandlingen efter operationen. Det visar både erfarenheterna från operationerna och vetenskaplig forskning.
– Ungefär 80 procent kan sluta helt och hållet med diabetesläkemedlen inom ett år efter operationen, säger Pihlajamäki.
Inom loppet av tio år måste ungefär hälften återgå till medicinering. Det är dock inget tecken på misslyckad operation eller återfall i gamla vanor, understryker han, utan det ingår i det normala diabetesförloppet.
– Fetmaoperationen förbättrar glukoskontrollen och stimulerar den kroppsegna insulinproduktionen. Men med fortskridande typ 2-diabetes avtar insulinutsöndringen så småningom, och det går inte att helt stoppa processen ens med en fetmaoperation.
Operation för normalviktiga?
I Finland har också feta personer med typ 1-diabetes genomgått fetmaoperation och fått hjälp. Som behandlingsgrupp är de en större utmaning, enligt Pihlajamäki. Det hänger samman med att insulinbehandlingen måste justeras om flera gånger när kilona rasar och kostvanorna ställs om.
För närvarande pågår det en debatt här hemma och internationellt om fetmaoperation för överviktiga (BMI över 25) och normalviktiga (BMI under 25) personer med typ 2-diabetes kan ingå i god medicinsk praxis. Det har gjorts en del operationer, men undersökningsmaterialet är än så länge ganska begränsat.
– Också normalviktiga diabetiker kan få bättre glukosomsättning efter operation, men effekten är inte lika bra som för feta diabetiker. Det är emellertid inte uteslutet att metabol hälsa de närmaste åren kommer att vara det viktigaste kriteriet för fetmaoperation, menar Jussi Pihlajamäki.
VLCD-diet är bra träning
Störst nytta av fetmaoperation har personer i åldrarna 18–60 år, men i enskilda fall kan åldersgränsen höjas till 65 år. I Finland har ingen under arton år opererats. Största delen av operationerna är gastric bypass, men gastric sleeve blir allt vanligare. I det första fallet tas en del av magsäcken bort och resten sys ihop med tunnarmen. I det andra fallet opereras magsäcken om till ett smalt rör.
Toppen nåddes 2011, när drygt tusen patienter fick genomgå operation för sin fetma. Sedan dess har operationerna varit färre, bland annat 2014 gjordes 862 operationer.
Den som ska opereras måste hålla sig till mycket sträng VLCD-diet 4–6 veckor före ingreppet. Dieten kan bestå av vanlig kost eller VLCD-produkter. Vikten sjunker en aning före operationen och det minskar risken för komplikationer och påskyndar återhämtningen.
– Läget är bäst om patienten har testat VLCD-diet redan före operationsbeslutet. Dieten är nämligen en träning inför måltidsordningen efter ingreppet, säger Jussi Pihlajamäki.
Lite mat, men ofta
Efter en fetmaoperation måste man ställa om matvanorna fullständigt och bestående. Små matportioner regelbundet 6–8 gånger om dagen är den matordning som gäller. Matintaget kommer att vara betydligt mindre än tidigare. Därför måste kosten vara varierad och innehålla stora mängder livsviktiga näringsämnen. Dessutom behövs det vitamin- och mineralpreparat resten av livet för att förhindra bristtillstånd.
Det är bra att vara beredd på att det kan vara svårt att äta åtminstone den första tiden efter operationen. Besvär i samband med maten är vanliga hos fetmaopererade. Dumping betyder att maten passerar för snabbt in i tunntarmen. Symtomen kan vara buksmärta, illamående, diarré och matthet. Dumpingbesvären förvärras av i synnerhet söt och fettrik mat.
En fetmaoperation anses ha lyckats om den relativa viktnedgången är större än 50 procent. Det betyder att minst 25 av 50 överflödskilon måste försvinna. I snitt är viktminskningen ungefär 25 procent av övervikten. En del av de fetmaopererade når alltså inte upp till bantningsmålet.
Redan en bestående viktnedgång på fem procent har positiv effekt på riskfaktorer för sjukdomar, bland annat på blodtryck och höga kolesterolhalter. Det visar information om livsstilsbehandling vid fetma. Ser man till välbefinnandeaspekten är varje överflödigt kilo som försvinner med en fetmaoperation ett steg mot ett friskare liv.
Läs mer om fetma, fetmabehandling och fetmaoperationer på
• Lihavuus- ja metaboliakirurgian yhdistys ry, limery.fi.
• Suomen Lihavuusleikatut LILE ry, lile.fi; råd, stödgrupper och verksamhet för personer som genomgått fetmaoperation.
• Sök på orden fetmaoperation, överviktsoperation, fetmakirurgi, överviktskirurgi för mer information på svenska.
Du kan vara lämpad för fetmaoperation om
- ditt BMI är över 40
- ditt BMI är över 35 och du har diabetes, hypertoni eller någon annan bakomliggande sjukdom som blir lättare att behandla om du går ner i vikt
- du har testat andra behandlingsformer för fetma
- du inte har allvarliga psykiska störningar
- din alkoholkonsumtion är liten eller på sin höjd måttlig
- du är beredd att ändra dina matvanor för gott
- du är motiverad att bli mer fysiskt aktiv
- du vägt in att det kan bli problem efter ingreppet, exempelvis dumpingbesvär i samband med födointag.
Ryggsmärtan försvann
Kaj Kangas, kompositör och musiker, blev av med sina eviga ryggsmärtor efter en gastric bypass. Han närmar sig 60-strecket och har arbetat med ljus- och ljudplanering i trettio år. Efter fast anställning blev han frilans och för fem år sedan var det dags för sjukpension på grund av depression, diabetes och ryggont.
– Jag har en buktning i ryggraden i höjd med korsryggen och nerver trycker på disken. Det kändes som ilande tandvärk, men i ryggen och dygnet runt.
Efter en gastric bypass gick Kaj Kangas ner 32 kilo på ett år. Ryggsmärtorna minskade betydligt och han behöver inte längre använda starka smärtstillande medel. Dessutom sjönk insulinbehovet från 150 till 30 enheter om dagen. Men cirkulationen i benen hann skadas så mycket att han har kvar bara tjugo procent av känseln och måste gå med käpp.
I övrigt är Kaj Kangas i god form och nöjd med sitt liv. Han försöker motionera minst en timme om dagen. Matvanorna ställde han om redan inför operationen. Kaj Kangas är känd som en vän av god mat och en utmärkt kock. Så han lagar all mat själv, företrädesvis rätter med mycket grönt och fettsnåla eller fettfria produkter.
Han komponerar och turnerar då och då med sitt band Wäinö Lakki. Skapande arbete ligger honom varmt om hjärtat och han trollar fram konstverk av tiffanyglas och skulpturala lampskärmar i silkespapper. Tiden räcker också till för att vara tillsammans med barnbarnen och att läsa poesi.
– Barnbarnen, poesi och bildkonst är det som håller mig klar i knoppen, säger Kaj Kangas.