Halsbränna är en svår men vanlig åkomma

1050
Bild: Shutterstock

Av Krista Korpela-Kosonen

• Viktkontroll och bra matvanor hjälper till att hålla sporadisk halsbränna under kontroll. Vid ofta återkommande och svåra besvär krävs det läkarundersökning. 

Usch, vad jag mår dåligt igen. Det svider av smärta bakom bröstkorgen när sur magsaft kommer upp i matstrupen. Ibland stiger sur magsaft ända upp i svalget och munnen. Det svider i magen!

Docenten Timo Heikkinen, specialist i gastrokirurgi på Terveystalo, säger att halsbränna är ett mycket vanligt matsmältningsbesvär. De flesta av oss har åtminstone någon gång drabbats av sura uppstötningar.

– Vid återkommande eller mycket svår halsbränna talar man i stället om refluxsjukdom, preciserar han.

Vid refluxsjukdom förekommer svåra symtom på halsbränna minst en gång i veckan eller lindrigare symtom minst två gånger i veckan. I västländerna uppvisar cirka 30 procent av vuxna symtom på refluxsjukdom.

Halsbränna beror i de flesta fall på försämrad funktion i slutmuskeln i nedre delen av matstrupen. Därför stöts surt maginnehåll emellanåt upp i matstrupen eller ändå upp i svalget. Till skillnad från buken tål matstrupen inte den sura magsaften. Syrabelastningen gör ont och svider och den kan orsaka inflammatoriska förändringar i matstrupen.

 Viktkontroll lindrar halsbränna

 Halsbränna uppträder i synnerhet efter stora måltider och i liggande ställning. Fet mat kan förvärra symtomen, likaså övervikt.

– Övervikt ökar trycket i buken och risken för att återflödet förvärras. Refluxsjukdom kan vara en följd av övervikt, påpekar Timo Heikkinen.

Reija Männikkö, legitimerad näringsterapeut och doktor i hälsovetenskaper på Östra Finlands universitet, säger att viktkontroll ofta lindrar överviktsrelaterad halsbränna.

– Redan en mindre viktminskning på några kilo kan underlätta besvären.

Enligt henne bör alla med symtom på halsbränna vara noga med att ha regelbundna matvanor. Det är lättare att hålla sig till lagom stora portioner vid måltider om man äter regelbundet med 3–5 timmars mellanrum. Stora och rikliga måltider förvärrar halsbränna. 

– Det är bäst att inte äta sig proppmätt. Tänk på att lyssna på din kropp. Inte minst på kvällen är det till fördel att äta mindre om symtomen brukar komma på natten. Det är lämpligt att äta ett lätt kvällsmål 2–3 timmar före sänggående, tipsar Reija Männikkö.

Använd en mindre kaffemugg 

Ofta krävs det också andra omställningar i mat- och dryckesvanorna för att få bukt med halsbränna. I stället för att steka maten i panna kan man satsa på att steka i ugn, bryna, koka och ångkoka. 

Fet mat som ökar risken för halsbränna är exempelvis pizza, hamburgare, potatisgratäng, bacon, korvrätter, flottyrmunkar och wienerbröd.

– Mindre portioner gynnar också vikten. 

Vidare ger alkohol, kaffe, svart te, coladrycker, chokladdryck, choklad, tomater, lök och citrusfrukter lätt upphov till sura uppstötningar. Kryddor som svartpeppar, chilipeppar (jalapeno), kajennpeppar och mynta kan vara besvärliga för mångas mage. 

– Typiskt för besvär från matsmältningskanalen är att de påverkas individuellt av mat och dryck. Det är bara användningen av symtomgivande mat och dryck som behöver inskränkas. Men det kan ibland kräva lite detektivarbete, påpekar Reija Männikkö.

Ersätt gärna de livsmedel som måste begränsas med andra alternativ som inte ger besvär. I stället för citrusfrukter kan man äta banan, äpple, päron, persika, kiwifrukt eller bär. Mängden spelar roll, men det är sällan någon behöver avstå från exempelvis kaffe eller svart te helt och hållet. 

– Det räcker ofta med att använda en mindre mugg eller att dricka färre gånger. 

Lindriga symtom går att behandla själv 

Utöver viktkontroll och ändrade kostvanor behöver man se över sina vanor i övrigt för att halsbrännan ska ge med sig. Rökstopp och regelbunden motion brukar underlätta besvären. Vid refluxsymtom på nätterna kan det hjälpa att höja sängändan med 15–20 centimeter, till exempel med kuddar. Dessutom är det bäst att välja kläder som inte smiter åt för mycket i midjan. 

Tillfällig halsbränna kan behandlas med receptfria läkemedel. Slemhinneskyddande medel, såsom sukralfat och alginater, bildar en skyddande film ovanpå slemhinnan i magen och matstrupen. Det är verkningsmekanismen i preparatet Gaviscon som många känner till. Medlet ska tas en halvtimme efter en måltid, när besvär uppstår och strax före läggdags.

– Lindriga och tillfälliga besvär kan ofta behandlas bäst med läkemedel av den här typen. Om de inte ger tillräckligt stor hjälp kan det vara bra att testa syrahämmande läkemedel. De kan tas som kur i 1–2 veckor, säger Timo Heikkinen.

När ska man kontakta doktorn?  

Timo Heikkinen understryker att halsbränna kräver noggrannare undersökningar på läkarmottagningen, om besvären inte avklingar med en till två månaders egenvård eller om de återkommer snabbt trots medicinering. Även ålder och eventuella andra symtom inverkar på hur snabbt läkare måste uppsökas.

– Exempelvis problem med att svälja, viktnedgång och matthet är varningstecken som betyder att läkare ska kontaktas snabbt. I synnerhet för personer över femtio år kan det vara tecken på allvarlig sjukdom.

Också akut, stor smärta under bröstkorgen som inte förekommit tidigare är en orsak att uppsöka en läkarmottagning, eftersom kranskärlssjukdom och hjärtinfarkt ibland uppvisar den typen av symtom.

– Hjärtattack och refluxsymtom kan förväxlas, eftersom stickande bröstsmärta kan bero på vilketdera som helst. Möjligheten att det kan vara en hjärtattack måste beaktas, och det kan utredas med ekg, avrundar Timo Heikkinen. 

 


Halsbränna är inte bra för tänderna vid diabetes

Återkommande halsbränna kan belasta munnen och tänderna. Om sur magsaft ofta kommer ända upp i munnen kan tandemaljen ta skada. 

En kemisk upplösning av tandemaljen som beror på syror i munnen kallas tanderosion eller frätskador. Tanja Ketola-Kinnula, överläkare i mun- och tandhälsa på Terveystalo, säger att emaljskador till följd av halsbränna är en risk i synnerhet för personer med diabetes. 

– Saliven har normalt buffertegenskaper mot tandbelastande syror. Vid dålig blodsockerbalans utsöndras det mindre saliv och munnen blir lätt torr. I det läget har syror större effekt än vanligt. 

Emaljskadorna förekommer vanligen i de övre tänderna på samma sida som gommen. Det är mycket svårt att själv upptäcka skadorna. Därför är det bäst att gå till tandläkaren för undersökning om halsbrännan är återkommande. 

Ju tidigare eventuella emaljskador upptäcks, desto bättre går det att förhindra att de förvärras. Emaljskador är nämligen oåterkalleliga.

– Den återstående tandemaljen kan stärkas med exempelvis fluorbehandling. När emaljen har gått förlorad helt och hållet utsätts det underliggande tandbenet för skador, påpekar Tanja Ketola-Kinnula.

Enligt henne är diabetiker på grund av sin sjukdom mer utsatta för ett flertal mun- och tandproblem än andra. Till exempel löper de ökad risk att få parodontit, karies och svampinfektioner i munnen.

– God vård av mun- och tandhälsan ingår i god vård av diabetes och god vård av diabetes ingår i god vård av mun- och tandhälsan, sammanfattar hon.