Nya läkemedel skyddar hjärtat hos typ 2-diabetiker

430

Av Pirita Salomaa

• De senaste forskningsrönen bekräftar de goda nyheterna: De nya läkemedlen vid typ 2-diabetes skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar. Men trots att läkemedelsbehandlingen utvecklas, ändras inte grundläggande fakta. Typ 2-diabetes behandlas och förebyggs nämligen fortfarande med hälsosamma levnadsvanor och det första läkemedlet är metformin.

Studier har gett ytterligare bevis för att SGLT2-hämmare och GLP-1-analoger skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar och kronisk njursjukdom vid behandling av typ 2-diabetes. De långverkande GLP-1-analogerna förefaller att ge extra bra skyddande effekt. 

– GLP-1-analoger används för att behandla förhöjt blodsocker. Den goda nyheten är att läkemedlen minskar risken för hjärthändelser och njurproblem, också när målnivån för blodsockret inte nås fullt ut, berättar Merja Laine, specialistläkare inom HUS.

Hon betonar att behandlingen av personer med typ 2-diabetes alltid är individuell. Behandlingen planeras utifrån patientens sjukdomshistoria och den aktuella situationen, men det finns också element som är gemensamma för alla.

– Kontroll över blodsocker, blodtryck och fettvärden, hälsofrämjande kost, större fysisk aktivitet, tillräcklig sömn och rökfrihet. Det är hörnstenarna i behandlingen av typ 2-diabetes.

Enklare att hålla vikten 

GLP-1-analoger ökar insulinutsöndringen i bukspottkörteln bara när blodsockret är förhöjt. Följaktligen höjer de inte risken för lågt blodsocker.

Medicineringen gör det också ofta lättare att få bukt med övervikt.  För majoriteten av de som använder GLP-1-analoger minskar nämligen vikten med 3–4 kilo de första sex månaderna, för en del med upp till 20 kilo.

– Man får experimentera sig fram för att ta reda på hur medicineringen påverkar vikten och om den alls påverkar vikten, säger Merja Laine.

Blodsockerbalansen förbättras oavsett viktminskning. Dessutom sjunker blodtrycket och en del av dem som använder GLP-1-analoger kan minska blodtrycksmedicineringen.

I början kan det hända att GLP-1-analogerna orsakar illamående och diarré. Läkemedlen lämpar sig inte för personer med gravt nedsatt njurfunktion.

Oralt läkemedel är på väg

Än så länge är alla GLP-1-analoger injicerade, men någon gång i år kommer också apoteken i Finland att ha ett oralt preparat. Det tas på morgonen på fastande mage med ett glas vatten. Efter det måste man vänta en halvtimme med att äta och dricka.

Implantat under huden är en annan ny administreringsväg.

– Precis som p-stavar, som många kvinnor har erfarenhet av, måste GLP-1-implantatet bytas ut med några månaders mellanrum. Det är alltså inte nödvändigtvis någon bekvämare lösning än injektioner. Vi vet ännu inte när den nya läkemedelsformen är tillgänglig, säger Merja Laine.

Enligt henne upplever största delen av typ 2-diabetiker att det är lätt och smärtfritt att injicera diabetesläkemedel.  

– Det underlättas av att patienten själv har ett ord med i laget vid valet av preparat. Vi frågar om patienterna föredrar att injicera läkemedlet varje dag eller en gång i veckan och vilka injektionshjälpmedel de prioriterar.

Ersättningen är en stötesten

FPA beviljar GLP-1-analoger lägre specialersättning vid svårbehandlad typ 2-diabetes. Ett krav är att personen inte har lyckats uppnå tillräckligt bra blodsockerbalans efter att ha prövat minst två andra diabetesläkemedel. Dessutom ska patientens viktindex vara minst 30 när behandling med GLP-1 inleds.

Merja Laine tycker att ersättningskriterierna är problematiska. Tillgänglig vetenskaplig forskning talar starkt för ändrad praxis. Forskningsresultaten pekar på fördelar med att ge ut ersättning för GLP-1-analoger till personer med typ 2-diabetes som uppvisar tecken på sjukdom i artärerna, hjärtsvikt eller nedsatt njurfunktion.

– Nuvarande praxis behandlar inte patienterna jämlikt. Om ett läkemedel inte är ersättningsgillt enligt FPA, räknas det inte in i avgiftstaket. Få har råd att betala 5–6 euro per dag för läkemedel som är avsedda för långvarigt bruk, avrundar Merja Laine, som är ordförande för Diabetesförbundets läkarråd.