Hudbesvär av sensorer för glukosövervakning

1457
Anne Tapiovaara vill fortsätta använda sin glukosövervakningsapparat trots att hon får hudirritationer av sensorn. Hunden heter Loni. Foto: Annika Rauhala

Av Helena Hyvärinen

• Glukosövervakningssystem för kontinuerlig mätning av blodsockret (CGM) är till stor hjälp för diabetiker, men limmet på sensorerna har blivit ett problem.

Övervakning av vävnadssocker har avsevärt underlättat egenvården för många diabetiker. Därför är det en tråkig nyhet att en del diabetiker har fått allergiska reaktioner av limmet i framför allt glukosövervakningssystemet Freestyle Libre.

– Det ställer till med så stora hudproblem för användare i olika åldrar att man nästan kan kalla det en epidemi, säger Jussi Liippo, hudläkare på Åbo universitetscentralsjukhus Åucs.

Besvären beror på ämnet isobornylakrylat som ingår i limmet och som redan tidigare är känt för att orsaka allergier. Det har inte tidigare gett upphov till så omfattande problem som nu och därför har ämnet införlivats i kontaktallergitest på flera universitets- och centralsjukhus i Finland.

– Hos en del diabetiker orsakar isobornylakrylat fördröjt kontakteksem, det vill säga att det går hur bra som helst i början, men efter en tid uppträder hudrodnad och klåda. När det är en allergi, måste man som regel sluta med apparaten och försöka använda någon annan typ av sensor eller återgå till traditionell blodsockertestning.

Problem också av andra apparater

En liten grupp patienter med besvär får ingen allergidiagnos, utan de har lindrigare hudirritationer. Diabetikerna i den gruppen förefaller ofta att lida av torr och atopisk hud.

– Vid lindrigare hudirritationer behöver man inte sluta med glukosövervakningssystemen. Det går att behandla huden med salva, precis som vid atopisk hud i andra fall. Mot den värsta klådan och rodnaden kan man tillfälligt använda kortisonsalva, säger Jussi Liippo.

Sensorn lämnar efter sig en röd fläck som sitter kvar länge.

Också andra apparater för glukosövervakning ger upphov till allergier och hudirritationer. En artikel nyligen i publikationen Contact Dermatitis rapporterar om två fall av allergiska reaktioner av apparaten Dexcom. I de fallen är allergenet ämnet 2-etylcyanoakrylat i limmet.

Enligt vad Liippo vet har Åucs inte haft några fall av allergi i samband med Dexcom. Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården (Valvira) har fått ett stort antal anmälningar om risksituationer på grund av Freestyle Libre, men också fyra fall av hudsymtom eller allergier av apparaten Medtronic Enlite.

Nelli Karhu, överinspektör på Valvira, hoppas att anmälningarna görs via diabetesskötaren eller diabetesläkaren eftersom det är lättare för dem att bedöma hur allvarlig situationen är.


 

Nytta kontra nöje

Anne Tapiovaara kan inte sluta höja Freestyle Libre till skyarna trots att hon får hudrodnad och klåda av apparaten.

– Jag fick apparaten förra sommaren för lite mer än ett år sedan. Efter några månader upptäckte jag hudrodnad under sensorn. Men symtomen var inte så farliga.

Hon säger att hon numera har två särskilda ställen på armen där hon alltid fäster sensorn. När hon byter ställe med två veckors mellanrum, blir det länge kvar röda fläckar där sensorn har suttit.

– Det räcker ungefär sex veckor innan fläckarna försvinner. Jag är 48 år och lite fläckar stör inte mig. Det kan förstås hända att yngre personer reagerar annorlunda.

Hon hör till flera kamratstödsgrupper för typ 1-diabetiker, exempelvis en grupp för Libre, där medlemmar generöst delar med sig av sina erfarenheter av både apparaten och hudproblem.

– Jag har inget minne av att någon skulle ha gått på allergitest för hudbesvären. Också jag var omedveten om att det kunde vara bra att låta testa sig.

Hon tycker att livet har blivit så mycket lättare med apparaten att hon än så länge är beredd att stå ut med hudirritationen.

– Glukosövervakningssystemet har framför allt varit till stor hjälp med långtidsblodsockret. Bättre blodsockerbalans är en av de positiva sidorna.


 

Snabba och långsamma allergiska reaktioner

Isobornylakrylat orsakar samma typ av fördröjda allergiska reaktioner som exempelvis nickel och parfymer. Man måste alltså utsättas för ämnet och därför går det vanligen att använda sensorer för glukosövervakning utan problem till en början.

Typiskt för långsamma allergiska reaktioner är att de uppträder 1–7 dagar efter att det allergiframkallande ämnet (allergen) varit i kontakt med huden.

Snabba allergiska reaktioner skiljer sig från långsamma i att de uppträder ungefär tjugo minuter efter att huden kommit i kontakt med ämnet. Symtomen kan bestå av nässelutslag eller eksem vid upprepad kontakt. Snabba allergiska reaktioner uppstår exempelvis av födoämnen. Det kliar, huden rodnar och det kan bildas upphöjda utslag.

Kontaktallergi konstateras via hudtest. Långsam kontaktallergi undersöks med lapptest och snabb kontaktallergi med pricktest. Allergiskt kontakteksem går vanligen över på några veckor om man undviker det allergiframkallande ämnet. Läkningsprocessen kan snabbas upp med kortisonsalva.


 

När huden reagerar snabbt

Oberoende av hudtyp bör alla med diabetes hålla ett öga på huden och vara noga med hudvård. Huden varierar från person till person. Med tiden lär man känna sin hud och hur den reagerar och vet vilka hudvårdsmedel som ger upphov till irritationer och får huden att spänna, rodna och kännas varm.

Känslig hud kan ha många egenskaper; den kan vara fet eller torr. En del människor har torr hud på ytan, men under ytan är huden fet. Därför går det inte att ge några allmängiltiga råd för hudvård. Det som är bra för en behöver inte vara lika bra för någon annan. Rätt hudvårdsprodukter måste man testa sig fram till.

Vid alla hudtyper är omsorgsfull rengöring och fukttillförsel i vilket fall som helst viktigt. Vid känslig hud ska man helst välja hudvårdsprodukter som inte irriterar huden.

Den som har fet och känslig hud kan med fördel välja produkter som säljs på apoteken. De har en lugnande effekt på fet och rodnande hud och minskar talgproduktionen. Framför allt på vintern behöver torr och känslig hy mycket fukt, när det är kallt ute och torr luft inomhus.

Produkter som marknadsförs för känslig hud är inte alltid bra för alla. Därför är det säkrast att välja oparfymerade produkter. Alla hudkrämer innehåller konserveringsmedel, men vissa tillsatser eller konserveringsmedel är extra mycket allergiframkallande och bör undvikas. Läs mer på Allergi-, Hud- och Astmaförbundets webbsida.

Tro inte på allt som reklamen säger

Ord som ”allergitestat” eller ”hypoallergenisk” säger ingenting om ett hudvårdsmedel. Det är bara ord som används i reklam och marknadsföring. Produkter som marknadsförs som hypoallergeniska innehåller bland annat doftämnen.

Allergimärket från Allergi-, Hud- och Astmaförbundet garanterar att produkten har undersökts av ett oberoende organ och befunnits vara riskfri. Produkten är oparfymerad och innehåller normalt inga allergiframkallande eller irriterande ämnen. Närmare information om allergimärkta hudvårdsmedel och kosmetiska produkter finns på adressen allergia.fi/allergiatunnus/tuotteet.

Personer med känslig hud bör vara uppmärksamma på kosmetiska produkter, i synnerhet om de köps på webben. Den som vill gå säker köper kosmetika bara i Finland eller EU, inte utanför Europa. EU-lagstiftningen reglerar vad kosmetiska produkter får innehålla och Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) övervakar att bestämmelserna följs.

Anlitad expert: Kaija Toikko, hälsovårdsmagister, Allergi-, Hud- och Astmaförbundet.