Ska man vara orolig för … syraförgiftning?

19883
Syraförgiftning kan undvikas, om du känner igen varningstecknen och behärskar säkerhetsåtgärderna. Bild: Shutterstock

Av Mervi Lyytinen

• I vissa fall ja, om du har insulinbristdiabetes, och den kroppsegna insulinproduktionen har upphört. Den goda nyheten är att tillståndet kan förebyggas förutsatt att du behärskar säkerhetsåtgärderna.

Syraförgiftning är ett livsfarligt tillstånd som alltid kräver sjukhusvård. Tillståndet beror alltid på insulinbrist. I vissa fall, exempelvis vid pumpbehandling, ökar risken för syraförgiftning. Tillståndet kan dock undvikas om man känner igen tecknen, vid behov mäter ketonerna och ser till att få i sig tillräckligt mycket insulin utan avbrott. Syraförgiftning kallas också ketoacidos.

Hur uppstår syraförgiftning?

I ett läge när kroppen inte har brist på insulin, exempelvis vid hungersnöd, är det till fördel att kroppen kan dra nytta av fettdepåerna samt musklerna och hjärnan i viss mån utnyttja ketoner. Reservsystemet har kommit till för att skydda kroppen, men vid insulinbehandling kan det kollapsa.

Det uppstår en farlig utveckling när den kroppsegna insulinproduktionen tar slut och insulinbehandlingen av någon anledning avbryts. Inget socker kan gå vidare från blodbanan till cellerna, och cellerna drabbas av energibrist. De signalerar att de behöver mer bränsle. Då reagerar levern med att producera nytt socker, och resultatet är att blodsockret stiger ännu mer. Om insulinbristen fortgår, fortsätter blodsockret att stiga samtidigt som cellerna lider ännu större brist på energi.

Nästa steg är att levern börjar förbränna fettsyror i fettvävnaderna. De förbränns inte helt och hållet och i stället ansamlas det syror, alltså ketoner, i kroppen. Ju större insulinbristen är desto snabbare avancerar händelserna. Ju mindre insulin det finns i kroppen desto mer fettsyror frisätter fettvävnaderna och levern syror i blodet. Insulin är det enda ämnet som kan stoppa den onda spiralen.

När blodsockret är högt, sipprar det ut socker i urinen och sockret drar med sig vätska ur kroppen. Syraförgiftning är alltså alltid förknippad med uttorkning. Samtidigt rubbas natrium- och kaliumbalansen.

När kan syraförgiftning uppstå?

Bland typ 1-diabetiker ingår i synnerhet insulinpumpanvändare i riskgruppen. Kroppens insulindepå är mycket liten eftersom insulinpumpar bara använder direktverkande insulin. Insulinet förbrukas snabbt om pumpen går i olag eller om kanylen lossar eller blir tilltäppt. I sådana fall kan syraförgiftning utvecklas på några timmar, på mindre än ett dygn.

Den högre risken för syraförgiftning hos unga hänger samman med att unga i puberteten har flerdosbehandling och många gånger låter bli att ta sina sprutor. En ung kropp är alltså i sig inte mer mottaglig för syraförgiftning än andra.

Vid sjukdom, till exempel förkylning, ökar risken, särskilt om blodsockret länge har legat högt. Vid förkylning kan insulinbehovet stiga snabbt och syraförgiftning inträda, om man inte reagerar på läget genom att höja insulindoserna.

Syraförgiftning förekommer tyvärr ofta i den fasen när symtomen på typ 1-diabetes debuterar och diabetesdiagnosen ställs. För att råda bot på läget behövs det mer och bättre information om symtomen på högt blodsocker till allmänheten. Då kan fler komma under vård innan tillståndet försvåras.

Vilka är varningstecknen på  syraförgiftning?

Vid högt blodsocker ökar vanligen urinutsöndringen. Man blir törstig och trött. När det ansamlas syra i kroppen mår man illa, kräks och får buksmärta. Utandningsluften kan lukta aceton.

Så småningom förvärras läget och pH-värdet sjunker och visar på sur miljö. Först blir man sömnig och sedan inträder medvetslöshet.

Vem behöver hjälpmedel för att mäta ketoner?

I början av året kom en ny behandlingsriktlinje och den är tydlig i sitt budskap. Alla med insulinbristdiabetes rekommenderas att mäta ketoner i riskutsatta situationer för att syraförgiftning ska upptäckas på ett tidigt stadium. Du får remiss för en lämplig mätare och teststickor på din diabetesmottagning.

Ketoner ska helst mätas i blodprov eftersom syrautvecklingen syns tidigare i blodet än i urinen.

När ska man mäta ketonerna?

Ketonerna ska alltid mätas när blodsockret upprepade gånger ligger över 14 mmol/l om det inte finns någon känd orsak till de höga blodsockervärdena. Vid sjukdom är det bra att mäta ketonerna minst en gång om dagen och ännu oftare vid kräkningar och diarréer. Observera att det kan ansamlas syra i kroppen vid dessa tillstånd trots att blodsockret kan vara lågt.

Dessutom ska ketoner alltid mätas om man mår oförklarligt dåligt – särskilt vid buksmärta, illamående och kräkning.

Vad ska man göra utifrån mätresultaten?

Drick tillräckligt mycket och justera blodsockret med en boosterdos direktverkande insulin, om blodsockret är högt och det finns ketoner i blodet. Apoteken säljer särskilda diarréförebyggande drycker och de kan komma väl till pass i det här läget. Kontakta vårdenheten, särskilt om det är ett barn eller en gravid kvinna som är sjuk eller om tillståndet inte blir bättre. Vårdenheten ger närmare instruktioner.

På sjukhus behandlas syraförgiftning med insulin och vätska intravenöst. Vätskebehandlingen får blodsockret att sjunka gradvis. Ketonerna försvinner ur kroppen och natrium- och kaliumbalansen återställs.

Det tar vanligen en till tre dagar att rätta till läget beroende på hur allvarligt det är. När läget har normaliserats, kan man återgå till den sedvanliga insulinbehandlingen.

Expert: specialistläkare Anu-Maaria Hämäläinen,
Diabetesförbundet

 


Bild: Shutterstock

Säkerhetsåtgärder: Gör så här för att förebygga syraförgiftning

  • Intensifiera egenvården på sjukdagar: öka insulindosen.
  • Lär dig känna igen symtomen på ketoner.
  • Mät ketonerna i risksituationer.
  • Var noga med insulinpumpen: byt reservoar, slangar och kanyler enligt instruktionerna från tillverkaren.
  • Tänk på hur du förvarar insulin. Insulin förstörs om det förvaras för varmt eller för kallt.
  • Hör dig för på din vårdenhet.

 



Några ordförklaringar

Vad betyder ketoner, ketos och ketoacidos?

Ketoner är starka syror som bildas i kroppen när levern förbränner fettsyror som omvandlas till energi. De bildas vid ofullständig förbränning eftersom levern inte kan förbränna fettsyror helt och hållet. Resterande ämnesomsättningsprodukter (kallas också metaboliter) är aceton, betahydroxismörsyra och acetoacetat.

Man talar om ketos när det ansamlas ketoner i kroppen. Ett sådant tillstånd kan också uppstå utan att man har diabetes, exempelvis vid fasta eller svält. Vid ketos är pH-värdet i kroppen normalt (ungefär 7,4). Tillståndet är inte farligt och det kan rättas till med att ta insulin enligt instruktionerna från vårdenheten. Hos icke-diabetiker rättas läget till av sig självt när kroppen tillförs socker via mat.

Ketoacidos betyder att det har ansamlats så mycket ketoner i kroppen att pH-värdet sjunker under 7,3. Tillståndet kan leda till döden om bukspottkörteln inte producerar insulin och insulinbristen inte avhjälps på något annat sätt.


 

Ketonmätare – trygghet inför kriser

Många klarar sig utan ketonmätare. De mäter blodsockret och tar mer insulin om det behövs. I vissa fall, exempelvis om insulinpumpen slutar avge insulin, kan en ketonmätare förhindra allvarligare problem. Har du insulinbristdiabetes och har aldrig diskuterat ketonmätare på diabetesmottagningen? Ta i så fall upp frågan vid nästa besök.

På den finländska marknaden finns det tre kombinationsmätare för mätning av blodsocker och ketoner. De uppfyller standarderna och är tillförlitliga. Apparaterna liknar varandra också vad beträffar storlek och funktion. Utöver mätare behövs det teststickor plus kontrollvätska för att då och då testa om mätaren är tillförlitlig. Det finns inga apparater som bara mäter ketoner i blodet.

Om du har typ 1-diabetes får du hjälpmedel för att mäta ketoner kostnadsfritt via din vårdenhet. Enheten köper mätare och teststickor av tillverkarna utifrån offentlig upphandling och till anbudspris.

Ketonmätare och teststickor kan beställas via finländska nätbutiker, utom  avläsare till modellen Freestyle Libre.

Apoteken säljer teststickor för att mäta ketoner i urinen. Ketoner syns inte lika snabbt i urintest som i blodtest. Därför avråds personer med insulinbristdiabetes att använda urinstickor.

Samma mätteknik som vid blodsockertest

På din vårdenhet får du råd för hur du ska gå till väga för att mäta ketoner, när insulinpumpen är i olag eller när du har feber, diarré eller kräksjuka. Själva mätproceduren skiljer sig inte från blodsockermätning. Det är bara teststickorna som reagerar på olika ämnen.

Precis som vid egenkontroll av blodsockret gäller det att vara noga med följande: se till att händerna är rena och tryck inte för hårt på fingret för att få ut en bloddroppe. Kolla på förpackningen när teststickorna går ut och hur de ska förvaras. Tänk på att temperaturväxlingar kan förstöra ketonstickorna.

Kontrollvätska behövs för att kontrollera att ketonstickorna och mätaren stämmer överens. Läs instruktionerna för din apparatmodell.

Expert: Kaja Normet

 



 

Följande ketonmätare och tillbehör finns i Finland 2018:

  Caresens Dual 

  • mäter både blodsocker och ketoner
  • standardpaketet innehåller mätare, blodprovstagare och lansetter plus 10 teststickor för blodsockermätning
  • larmar vid ketoner
  • använder Bluetooth för att skicka data till smarttelefon
  • importör/tillverkare: I-sens.

  Freestyle Libre 

  • glukosmätningssystem med avläsare och mätning av både blodsocker och ketoner
  • apparaten finns inte i näthandeln i Finland, utan är tillgänglig via offentliga vårdenheter
  • importör/tillverkare: Abbott.

  Freestyle Precision Neo 

  • mäter både blodsocker och ketoner
  • standardpaket innehåller mätare, 10 teststickor för blodsockermätning, blodprovstagare, 10 lansetter, förvaringsfodral, batterier, USB-mikrokabel och instruktioner
  • importör/tillverkare: Abbott.