Danny är fortfarande på hugget

938
Danny är övertygad om att man kan påverka sin hälsa med en positiv attityd. Negativa tankar kan förgifta både psyket och kroppen. Foto: Eva Mehto

Av Eeva Mehto

• Sångaren och artisten Danny, också kallad Iso D, har haft diabetes i drygt 25 år. Han mäter blodsockret varje dag, följer Erikas hälsosamma kostråd och bokför dagligen samvetsgrant data om sin hälsa.

Efter mer än femtio år i musikbranschen har Danny inga planer på att pensionera sig. I år deltar han i den åttonde säsongen av den populära teveserien Vain elämää, som filmades i Spanien i februari. Serien visas på Nelonen i april.

I sommar uppträder han på festivalen Finnhits och i oktober börjar en intensiv konsertturné som pågår i nästan tre månader. Planeringen startar i vår och det är ett heldagsjobb också det.

Den 191 centimeter långe artisten imponerar redan med sin längd. För att inte tala om det varma leendet och de pigga ögonen. Iso D, Stora D, är ett träffande namn för en man som byggt upp en unik karriär inom musiklivet i Finland.

Danny, Ilkka Johannes Lipsanen med fullständigt namn, har en mycket intressant och unik släkthistoria, som förklarar hans orädda sätt att skapa och göra karriär.

Intressant släktbakgrund

Dannys morfar Algot Niska var en stor berömdhet och en stor äventyrare, Finlands mest kända spritsmugglare och tillika författare. – Han var mannen som spelade fotboll i Finlands landslag och räddade 152 judar från att hamna i koncentrationsläger och bli dödade i gaskammare. Strax före sin död gav morfar Algot den då tolvåriga Ilkka följande råd: ”Tro på dina drömmar och var modig. Då är livet mer givande.” Det är en livsvisdom som följt Danny under alla dessa år när han förverkligat sina musikdrömmar.

Algot Niskas fru, Magda Aufrichtig, var musiklärare och dirigent. Det är av henne han ärvt sin musikalitet.

Dannys farfar var affärsmannen och godsägaren August Lipsanen som fick fjorton barn med sin fru, kommerserådinnan Impi Lipsanen. Ett av barnen var Dannys far, affärsmannen Pentti Lipsanen, tillika en äventyrare som var sällskapsofficer för Adolf Hitlers adjutant när Hitler kom till Finland för att gratulera den 75-åriga marskalken Mannerheim.

Dannys mor Magda Lipsanen, född Aufrichtig, var en våghalsig kvinna. Hon spelade bandy, var simhoppare på mästerskapsnivå och hörde till de första kvinnliga seglarna i Finland. Dessutom uppträdde hon på teatern i Björneborg 1949 och sönerna Ilkka och Pekka satt i publiken. Redan då sög Danny i sig idéer till de magnifika musikspektakel som blev banbrytande i det dåtida Finland.

Som motvikt till de äventyrliga männen i släkten utstrålade mormor och farmor värme. I synnerhet farmor Impi Lipsanen tog sig an bröderna och hade alla barn och barnbarn hos sig på herrgården i Raumo.

Idyllen gick i kras och sönernas liv förändrades radikalt när Dannys föräldrar skilde sig. Mamma Magda tog sina två söner med sig och flyttade från Björneborg till Helsingfors.

I Helsingfors skilde sig Magda Lipsanen från sin andre man och familjen med en ensamförsörjande mor hade det ekonomiskt knapert. Ilkka slutade i gymnasiet och började jobba, först som chaufför på bageriet Primula och sedan som tullare på Rake.

Ville bli psykoanalytiker

Som ung tänkte sig Ilkka Lipsanen en karriär inom affärsvärlden precis som sin farfar och sin far före honom. Föräldrarnas skilsmässa fick honom rentav att fundera på att utbilda sig till psykoanalytiker, men det gick snabbt uppåt i musikkarriären.

– Jag tror att psykoanalytiker hade varit ett fascinerande yrke. Det intresserade mig eftersom jag var skilsmässobarn. Jag och min bror bodde mer eller mindre på tumanhand när jag var åtta och Pekka bara fem. Föräldrarnas skilsmässa var ett hårt slag och jag bestämde att jag aldrig skulle skilja mig, om jag gifte mig någon vacker dag.

Men så blev det inte.

Flytten från Björneborg till Helsingfors var en skrämmande upplevelse för bröderna. De kände ett utanförskap i Helsingfors, men ungdomsmusiken kom stort och upplevade en enorm boom. Ilkka blev snabbt Danny och skivorna klättrade upp på spellistor och hamnade högst uppe på topplistor.

– Musikkarriären var också skrämmande för jag tänkte att en människa inte kan ha så stor tur hela tiden.

Danny var den första som introducerade manusskrivna musikshower i Finland. Varje år hade showen ett särskilt tema. D-showerna växte år för år och under de stora åren sysselsatte D-tuotanto 350 personer.

Diabetes upptäcktes i tid

När Danny närmade sig 50-årsstrecket upptäcktes både högt blodtryck och diabetes. Då hade han trettio år av hektiskt musik- och showliv bakom sig.

– Jag satsade till hundra procent på Danny-show. Vaknätterna och arbetstempot gjorde sitt. Jag tror det var därför jag fick diabetes.

Också Dannys far hade diabetes. Han avled i hjärtinfarkt när han var sextio år gammal. Dannys våghalsiga mor blev däremot 93 år gammal.

– Nu har jag haft diabetes i mer än 25 år, men jag är välinställd. Jag fick nödvändig medicinering med en gång, till en början tabletter och senare insulin. Jag har försökt hålla sjukdomen i schack med exakt medicinering och hälsosam kost. Lyckligtvis upptäckte jag sjukdomen i tid och har förstått att jag har ett eget ansvar för hur den utvecklas.

Han fick en hjärtinfarkt 2010. Det började med akut och svår ryggsmärta och andnöd. Showen på ett fartyg nästa dag blev i stället en snabbt insatt ballongvidgning på Hucs.

På elva år har Danny inte tränat på allvar för han blev överkörd av en taxi och fick ena knät så söndersmulat att det inte har återställts trots tre operationer.

– Knäskadan påverkar också mina uppträdanden. Jag kan inte längre köra med det spektakulära programmet i Danny-show.

– Men att sjunga är också fysisk aktivitet. Lungorna ställs på hårda prov och det gör att de är starka.

Positivt tänkande bra för hälsan

– Jag främjar min hälsa delvis också med mina tankar. Det låter kanske konstigt, men jag brukar tänka att man kan påverka sin hälsa via sina attityder. Jag påstår inte att det är så. Det är bara vad jag tror.

– Jag tror också att man förgiftar kroppen med negativa tankar och att det framkallar negativa reaktioner i kroppen, säger Danny om sina tankar och funderingar.

Han antecknar data om sin hälsa varje dag med samma exakthet och samma systematiska grepp som han har arkiverat D-tuotantos historia. I arkivet står det 240 välordnade böcker med urklipp från Dannys karriär under femtio år.

– Danny skulle inte ha så här bra livskvalitet om han bodde ensam, säger Erika. Hon har lärt honom äta vegetariskt.

– Varje dag skriver jag upp blodsockervärden, blodtryck – både systoliskt och diastoliskt tryck, medicinering på morgonen, medicinering på kvällen och diabetesläkemedel, allt i sina egna kolumner.

Stor glädje i livet har Danny av artisten och tangodrottningen Erika Vikman, som håller reda på hans kostvanor. Erika är vegetarian och lagar vegetariska rätter också till honom. Han äter utan att mucka, påstås det.

Erika säger att Danny inte skulle ha så bra livskvalitet om han bodde ensam. Också hon tror att psykiskt välbefinnande spelar en stor roll för fysiskt välbefinnande.

– Vi har det bra så här, så länge vår relation håller i sig, säger hon.

– Åtminstone till i kväll, skrattar Danny.

De har hittat en gemensam humor.

– Det är därför vi klarar av att titta på varandra, ler hon tillbaka.