Ge ömheten en chans

886
Bild: Jari Hindström/Vastavalo

Av Tuija Manneri

• Håll fast vid din sexualitet också när samlivet förändras till följd av ålder och sjukdom. Ömma tankar, kärleksfulla ord och beröring hjälper dig att återupptäcka glädjen och njutningen.

Lyckokärnan i mänskliga relationer. Så kallar Tarja Santalahti sexualiteten.

– Det är summan av vårt själsliv, vår kropp och den mänskliga relation vi lever i. Sexualiteten representerar allt det vi är både utåt och inåt. Sex däremot står mer för praktisk handling, säger Santalahti, som är klinisk sexolog och psykoterapeut på terapitjänsten vid Befolkningsförbundet (Väestöliitto).

Sex kan vara samlag och smekningar, men det är ofta också förknippat med kyssar, samtal och blickar.

– Ofta har vi en mycket samlagsfixerad syn på sex, trots att sex kan vara så mycket mer. Sex mellan två människor är något som inte händer mellan några andra människor. Man tar och ger något av sig själv till den andra människan.

Under alla skeden av livet är det bra att hålla fast vid sex och närhet i en parrelation, eftersom de är en stor kraftresurs.

– Sex mellan två partner är en delfaktor för lycka i ett parförhållande, visar studier. Sexualiteten är dessutom en viktig del av vår mänsklighet. Vi har alla rätt att ha bra sex, oberoende om vi är sjuka eller ålderstigna. Också våra partner har samma rätt att ha bra sex.

Vad är då bra sex? Det finns inget enkelt svar eftersom varje par själva måste bestämma vad som är bra och tillräckligt mycket sex för just dem. I bra sex ingår det dock inte att skada eller pressa den andra.

Många alternativ

Det är ett faktum att sexlivet förändras med livssituationen och åldern. Förr eller senare upptäcker man att till exempel de invanda samlagsställningarna inte längre känns på samma sätt som tidigare. Eller att kvinnan får torra slemhinnor i slidan av hormonella omställningar i kroppen. Det kan göra att mannen har svårt att få eller bibehålla erektion. Läkemedel kan medföra förändringar, exempelvis läkemedel vid hjärt- och kärlsjukdomar minskar erektionen.

Också diabetes påverkar sexlivet. Man blir trött av dåliga blodsockervärden, och höga blodsockervärden ökar risken för slidkatarr. Diabetesneuropati ger upphov till nervskador och kan påverka blodcirkulationen i mannens penis och de nerver som reglerar ejakulationen. Hos kvinnor kan de erogena zonerna drabbas av känselbortfall. Den förändrade sexualiteten kan generera plågsamma känslor: besvikelse, sorg, längtan, skam och rädsla.

– Om parrelationen står på en stabil grund, klarar den av både besvikelser och misslyckanden.

Å andra sidan kan det ibland kännas lättare att gömma sig bakom sjukdomen i stället för att möta alla de svåra känslorna, att tänka att jag inte ska befatta mig med sexualiteten, när jag en gång är så här gammal och har den här sjukdomen, och när alla mina kärl är förkalkade – och den upphetsande känslan från ungdomen ändå inte längre är där.

Det finns inget som säger att man måste gå med på att sexualiteten falnar.

– Om något som var möjligt förr inte längre är det, finns det säkert något annat man kan ta till. Det finns hur många alternativ som helst att söka och finna inom det sexuella området. Ett parförhållande kan fortfarande bestå av mycket glädje och njutning. Samliv och sexualitet måste tas och godtas precis som det är möjligt i varje livssituation både för den enskilde och för parrelationen, framhåller Tarja Santalahti.

Inställningen är avgörande

Ofta finns stora frågor någonstans i bakgrunden om det är svårt att ha sex och att prata om det. Vad är det som händer med mig? Duger jag som jag är? Blir jag accepterad? Det kan vara svårt att själv få tag i sina tankar, och ännu svårare att prata om dem med sin partner. Öppenhet är dock den metod som för utvecklingen framåt.

– I frågor som gäller sexualitet behöver vi ha medkänsla med oss själva och vår partner. Det är mycket viktigt att signalera respekt för sin partner, att säga att vår livssituation är vad den är, men jag kommer att hålla fast vid dig nu och i framtiden. Att jag räcker till, att du räcker till och att vi räcker till för varandra, och att vi finns till för varandra, säger Tarja Santalahti vidare.

Du kan kommunicera med din partner både med ord och med kroppen. Miner, kroppsställning och tonfall signalerar till din partner vad du känner.

– Ibland kan det vara bra att fundera hur du ska få en positiv inställning till sex och sexualitet. Attityderna har visat sig ha större effekt än sjukdomar och besvär till följd av sjukdomar.

En positiv inställning till sex börjar med att man accepterar sig själv, sin partner och sin livssituation. Det gäller att acceptera att samlivet ibland kan vara lite ditåt och att varje samlag inte behöver utmynna i explosionsartad orgasm eller ens i en regelrätt utlösning.

Bild: Riitta Weijola/Vastavalo

– Självkänslan stärks när partnern säger att det är bra som det är, trots att allt kanske inte är perfekt.

Sluta inte beröra varandra och visa ömhet.

– Fysisk närhet kan hållas vid liv på många olika sätt. Det är A och O. Nudda vid din partner, klä av varandra eller var nära varandra på något annat sätt. Sitt i famnen på varandra, håll varandra i handen, stryk din partner över håret, massera hans eller hennes fötter och smek varandra.

Förbund mellan kropp och själ

Den som vill ta hand om sin sexualitet ska komma ihåg att god egenvård vid diabetes och hälsosamma levnadsvanor är en del av sexualiteten.

– Om kroppen mår bra, mår också själen bra. Om kroppen mår dåligt, är själslivet inte i balans. När man tar väl hand om sig, kan man leva ett fullvärdigt liv och göra både sig själv och sin partner lycklig, också i sexuellt hänseende. Det är ett sätt att visa respekt för parrelationen.

Om det behövs, kan man ta medicinen till hjälp. Det finns läkemedel mot erektionsstörningar, och hormonbehandling eller glidmedel hjälper mot torra slemhinnor i slidan när kvinnan kommer upp i medelåldern.

– Det gäller att först se problemen och sedan ta mod till sig för att ta reda på och söka hjälp. Också när det känns nervöst eller genant.

Det är lättare att öppna sig för sin sexualitet om partnerna visar varandra att de älskar, uppskattar, respekterar och känner djupt för varandra och bryr sig om varandra också i samlivet.

Sök professionell hjälp om sexuella frågor ger upphov till konflikter i förhållandet och det inte går att prata igenom dem. Parterapi eller sexualterapi erbjuds på hälsovårdscentralen eller på församlingarnas centraler för familjefrågor.

Bristande sexuell lust hör till de vanligaste problemen.

– När man inte vill, inte känner lust, måste man lära sig säga nej. Men samtidigt ska man försöka säga ja till sex – ibland också när man inte har så förfärligt stor lust. Den som alltid säger nej kan gå miste om något förunderligt och unikt.


På spaning efter lusten
  •  I en parrelation har båda parter ansvar för att finna njutning. I nya livssituationer krävs det tålamod, anpassning och humor. Dessutom kräver sex lite lös tid och lekfullhet. Kanske också nya leksaker.
  • Vår sexualitet regleras av hjärnan så det gäller att spränga alla rutiner och invanda modeller som står i vägen för sexuell lust. Kör alltså inte fast i prat om sexuell olust utan prata i stället om vad ni vill ha och hur ni kan uppfylla varandras önskemål.
  • Man kan öva sig i att ge sig hän. Den sexuella lusten får vakna när man utesluter alla störande tankar och medvetet koncentrerar sig på närhet och njutning.
  • Under den sexuella akten kan negativa tankar dyka upp, exempelvis att jag ändå inte orkar eller vill ha sex. I stället kan du tänka att det är ditt eget val om du vill gå med på de negativa tankarna om sex eller om du vill se sex som något positivt. Det går att styra sina tankar.
  • Du kan aldrig smeka din partner för mycket när ni älskar med varandra. Kyssar och beröring får kroppen att utsöndra hormonet oxytocin, som ökar den sexuella upphetsningen.