Jari Lindström ändrade kurs i livet

610
Jari Lindström vill uppmana alla att gå på gym och ta hand om sin hälsa på många olika sätt. Bild: Eeva Mehto

Av Eeva Mehto

• Långa arbetsdagar som ofta sträckte sig in på natten, ständig jäkt och långvarig arbetsrelaterad stress. Det var det som blev ödesdigert för arbetsminister Jari Lindström. Han insjuknade allvarligt.

I ett och ett halvt år hann Jari Lindström inneha två ministerportföljer. Mellan 2015 och 2017 var han både arbetsminister och justitieminister i regeringen Sipilä tills han i mars i år blev sjukskriven till följd av sträng huvudvärk och utmattning.

– Det var vansinnigt med två ministerposter. Tidigare brukade jag aldrig stressa upp mig, men nu blev jag en stressmänniska, säger Jari Lindström.

I början av mars hade huvudvärken tilltagit så mycket att han som in i det sista brukade undvika att gå till läkare såg sig tvungen att uppsöka riksdagens företagsläkare. Inga mediciner hjälpte och blodtrycket var högt. Företagsläkaren blev orolig och remitterade patienten till Mejlans sjukhus.

Blodtrycket var uppe i 211/113 och på sjukhuset fick han blodtryckssänkande medel intravenöst. Blodtrycket sjönk och huvudvärken försvann. Ministern slussades vidare till bildundersökning eftersom man misstänkte att han kunde ha förträngningar i huvudet.

– Då blev jag ordentligt skrämd och tänkte att jag måste ändra livsstil. Jag mådde verkligt dåligt och plågades av yrsel hela tiden. Lyckligtvis fanns det ingenting avvikande i hjärnan.

Däremot var det inte lika bra ställt med blodvärdena. Blodsockret ska vara under 6 mmol/l, men Jari Lindströms blodsocker låg på hela 15,4. För glykosylerat hemoglobin är referensvärdet 20–42 mmol/mol. Ministerns värde var 98,7 mmol/mol, vilket motsvarar 11,2 procent.

– Läkaren sa att alla mina blodvärden var fruktansvärt dåliga. Jag hade insjuknat i typ 2-diabetes.

Kanske latent redan länge

Fram till i mars i år hade Jari Lindström klarat sig utan mediciner. Nu ordinerades han fem olika preparat: ett diabetesläkemedel, ett blodtryckssänkande medel, ett kolesterolsänkande medel, ett blodförtunnande medel, och ett helt nytt preparat att injicera. Det heter Trulicity och inverkar på mättnadskänslan.

– Jag måste tillstå att det inte var någon överraskning att jag hade diabetes. I själva verket hade jag förstått hur allvarlig min situation var och utgått från att jag sannolikt hade någon sjukdom.

Redan tidigare hade han haft en rad besvär, men det kan hända att sjukdomen inte bröt ut eftersom han var fysiskt aktiv.

– När jag började jobba på ministeriet, misstänkte min sekreterare redan då att jag kunde ha diabetes. Men jag lät aldrig undersöka mig.

– Tills jag förra hösten gick på högvarv på jobbet, vaknade på nätterna med huvudvärk och var tvungen att ofta springa på toaletten. I själva verket hade jag ofta huvudvärk redan när jag hade treskiftsarbete på pappersbruk. Kanske jag redan då hade diabetes, men mitt blodsocker mättes aldrig, funderar Jari Lindström.

Hög tröskel för att uppsöka läkare

Jari Lindström är född i Kuusankoski 1965 som äldsta barnet i en trebarnsfamilj. Föräldrarna arbetade på pappersbruket. Som barn hade han drömt om att bli kock eller polis. Efter yrkesskolan fick också han treskiftsarbete på pappersbruket.

I nästan trettio år var han anställd på olika pappersbruk – i Voikkaa, Stora Ensos pappersbruk i Anjalankoski och Kymmene pappersbruk – och utgick från att det var hans yrkesbana fram till pensioneringen. Men så fick politiken övertaget och Jari Lindström kom in i riksdagen 2011 från Kymmene valkrets.

– När jag som ung pappersarbetare blev sjuk och gick till företagsläkaren, fick jag ibland känslan av att läkaren ifrågasatte min sjukdom. Då bestämde jag att aldrig mer gå till läkare om någon misstänker att jag bara klagar för att bli sjukskriven.

– Därför var det alltför svårt för mig att uppsöka läkare och sedan dess har jag inte gått på någon läkarundersökning. Riksdagen har företagshälsovård, men jag brukade ”glömma” att gå dit varje gång jag blev inbjuden till hälsokontroll.

Men så kontrollerades hans blodvärden en gång under förra valperioden och både blodsockret och kolesterolet visade sig vara för höga.

– Självfallet borde jag ha gjort något redan vid det laget. Kanske hade jag aldrig utvecklat typ 2-diabetes om jag hade tagit mig i kragen. Jag lät sjukdomen gå för långt, säger Jari Lindström beklagande.

Tre diabetiker i familjen

Jari Lindström har sportat aktivt i hela sitt liv. Han har spelat fotboll och innebandy och tränat intensivt på gym. De två ministeruppdragen tog dock all tid i anspråk och samvetsgrann som han är lät han det gå ut över sig själv.

– Många gånger såg jag att jag på tolv timmar bara hade ätit mackor och vetebröd, och sköljt ner dem med kaffe. När jag äntligen var hemma i lägenheten, belönade jag mig själv med en och en halv liter Coca-Cola och tre eller fyra vetebullar.

– Det var tröstätande, och det hjälpte kanske mot stressen. Däremot fick jag huvudvärk, beskriver han läget i efterskott.

Begäret efter att få i sig vetebröd har han ärvt från sin far, som också hade typ 2-diabetes.

– Min far slängde alltid i sig en massa vetebröd, och det gör jag också.

När den mellersta brodern fick höra att storebror fått diabetes, lät han undersöka sig med en gång. En vecka senare meddelade brodern att också han har typ 2-diabetes.

Sjuk av dum attityd

Jari Lindström grep sig an uppgiften att ändra sina levnadsvanor och ta hand om sin sjukdom lika samvetsgrant som han sköter sitt jobb.

Det har gett resultat på några månader. Midjan är smalare, vikten är lägre och blodvärdena ligger på normala nivåer igen.

– Jag försöker alltid promenera mellan ministerierna eller till statsrådsborgen när det är möjligt. Trots att säkerhetsvakterna avråder. Jag har slutat dricka läsk och äta vetebröd. I stället blir det gröt på morgonen, regelbundna måltider och frukt till mellanmål.

Han tar hand om sig minutiöst och mår bra. Huvudvärken har hållit sig borta sedan han började medicinera och ändrade livsstil.

Dessutom går han på gym igen så fort tiden tillåter. Han var delägare i ett gym 1995–2000, men sålde sin andel när det blev för tufft att både ha gym och jobba treskift på pappersbruk.

– Jag har instruerat hundratals människor på gym. Så jag vet vad man ska göra och hur hälsosam livsstil ser ut. Trots det försummade jag mig själv.

– Det var ren och skär dumhet. I det här jobbet höjs man inte till skyarna för att ha arbetat ihjäl sig. Man måste tvinga sig själv att äta regelbundet och ta paus för träning. För blodsockret är det viktigt med regelbunden livsstil. Det har jag själv sett i min vardag.

Alla mår bra av att gymträna

– Jag mäter fortfarande blodsockret varje dag. Till en början testade jag blodsockret flera gånger om dagen i olika situationer eftersom jag ville lära mig se hur blodsockret påverkas av olika födoämnen. Det var en stor överraskning att blodsockret också stiger av små måltider, säger Jari Lindström.

Diabetesläkaren intervjuade honom och ställde ingående frågor om hans historia. Läkaren trodde att Jari Lindström med sin samvetsgranna inställning lyckas få kontroll över sjukdomen och sannolikt kan sluta med medicinerna tack vare fysisk träning och den nya hälsosamma kosten.

Jari Lindström vill uppmana alla att gå på gym och ta hand om sin hälsa på många olika sätt.

– Gymträning är en bra motionsform eftersom alla kan träna oberoende av kondition och ålder. Gymmen har en uppsjö av maskiner för alla nivåer. Med tränade muskler är det lättare att stå ut med sjukdom, är Jari Lindströms devis.