Av Minna Kinnari
• Nattliga hypoglykemier är den vanligaste orsaken till att diabetiker byter till nya långverkande insulinsorter.
Laura Herrala, typ 1-diabetiker och bosatt i Lahtis, övergick till Toujeo för att få bukt med i synnerhet de allvarliga nattliga hypoglykemierna. Också sonens positiva erfarenheter av insulinsorten spelade in.
– Jag är fortfarande ganska ny användare av Toujeo, men redan nu kan jag säga att jag är nöjd. Blodsockret åker inte längre lika mycket bergochdalbana som tidigare och de nattliga hypoglykemierna har minskat.
– Hypoglykemierna på nätterna har verkligen varit tuffa och skrämmande. Ibland har min man varit tvungen att ringa på ambulans. När han reser i jobbet ringer han varje natt och kollar att allt är okej.
Före Toujeo använde Laura Herrala Lantus. Hon hade också testat Levemir, men det var som att injicera vatten.
Hon injicerar Toujeo en gång om dagen, på morgonen, med lika stor dos som hon tidigare hade tagit Lantus. Nu har hon minskat dosen med fyra enheter. Novorapid är hennes måltidsinsulin.
Också hennes vuxne son har diabetes och han har lyckats förbättra sina blodsockervärden med Toujeo. Det var han som rekommenderade mamman att börja med insulin.
– Jag föreslog min läkare att jag skulle byta insulin och läkaren var av samma åsikt. Min tidigare läkare hade bromsat, och jag är förargad över det. Varje diabetiker är den bästa experten på sin kropp. Det är bäst att vara målmedveten och söka hjälp om det är problem med sjukdomen.
En injektion per dag
Mirja, också hon typ 1-diabetiker, har använt Tresiba i två och ett halvt år. Det var hennes läkare som föreslog att hon skulle byta från Lantus till Tresiba för att få bukt med de nattliga hypoglykemierna.
– Situationen har förbättrats tack vare Tresiba. Hypoglykemierna har minskat. Men nu är problemet att blodsockret kan stiga extremt mycket, upp till 20 och mer. Då tar jag Humalog till hjälp eftersom Tresiba fungerar så mekaniskt.
Hon injicerar Tresiba en gång om dagen och dosen är lite mindre än den tidigare Lantusdosen. Trots att läget inte är helt tillfredsställande tänker hon fortsätta med Tresiba än så länge.
Större insulinutbud
I dag har diabetiker tillgång till ett större utbud på insulinsorter. Prata gärna med din läkare om insulinalternativ om du har problem med blodsockervärdena och det eventuellt kan ha samband med basinsulinet.
Toujeo och Tresiba är exempel på två nya långverkande basinsuliner (i Finland kallas de ibland extra långverkande).
Det är ingen större idé att byta insulinsort om det nuvarande basinsulinet fungerar bra. Däremot kan Toujeo eller Tresiba vara till hjälp om basinsulinet ger upphov till hypoglykemier och varken Lantus eller Levemir ger någon lösning på problemet.
Toujeo kan vara ett bra alternativ, om effekten av insulin glargin, alltså Lantus eller Abasaglar, inte håller i sig 24 timmar och större flexibilitet med injiceringstiderna står på önskelistan.
Toujeo (glargin 300 enheter/ml)
Toujeo är ett basinsulin som injiceras en gång om dagen vid en individuellt anpassad tidpunkt. Sprutan får tidigare- eller senareläggas med högst tre timmar.
Toujeo har långsammare insättande, jämnare och längre verkan (24–36 timmar) än Lantus (glargin 100 enheter/ml) inklusive biosimilaren Abasaglar eller Levemir. Hypoglykemirisken minskar en aning. Från och med 2017 kan diabetiker som har allvarliga och återkommande hypoglykemier vid behandling med insulin glargin ansöka om specialersättning för Toujeo.
Tresiba (degludek 100 eller 200 enheter/ml)
Tresiba är ett basinsulin som injiceras en gång om dagen vid en individuellt anpassad tidpunkt. Tidpunkten kan tidigareläggas eller skjutas upp med flera timmar, men det måste gå minst åtta timmar mellan injektionerna.
Tresiba har långsamt insättande effekt och insulinet börjar verka 2–4 timmar efter sprutan. Dosen får justeras, men det måste gå minst 3–4 dagar mellan justeringarna. Risken för nattliga hypoglykemier minskar.
Specialersättning ges bara ut till vuxna med typ 1-diabetes och det krävs läkarutlåtande.
Abasaglar – vad är det?
Abasaglar innehåller insulin glargin och är en biosimilar till Lantus. Biosimilarer är biologiska läkemedel som liknar och är jämförbara med ett biologiskt referensläkemedel. För närvarande är Abasaglar ungefär 20 procent billigare än Lantus.
Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet (Fimea) har gett vårdenheterna anvisningar om det enklaste sättet att byta ut insulinpreparat.
– Det går att spara in stora belopp om insulinet byts ut mot ett billigare jämförbart preparat. Också Diabetesförbundet anser att man gärna kan försöka sänka läkemedelskostnaderna genom att använda det billigaste alternativet av det insulin som bedöms vara lämpligast, säger Pirjo Ilanne-Parikka, överläkare på Diabetesförbundet.
Doseringspennorna är olika för Abasaglar och Lantus. Därför måste patienten få vägledning i användningen på apoteket om insulinpreparatet byts ut.