Naturen som egenvård

1094
Reijo Lindell vandrar i skogen med alla sinnen öppna. Han tittar, lyssnar och luktar. Foto: Eeva Anundi.

Av Sirpa Palokari

• Naturen läker människan. Det finns det vetenskaplig forskning om. Ute i naturen sjunker blodtrycket och pulsen, lindras depression och minskar stressen.

I Sibbo använder hälso- och sjukvården naturen som komplement till diabetesvården.

Det känns under fötterna när asfalten övergår i grusväg. Gången blir snabbare, stegen rullar mjukt och det känns bra i höfter och stuss. Snart tornar en stolt grandunge upp sig framför oss. Jag böjer mig och slinker in under barrträden och fortsätter in på en stig fylld av krokiga trädrötter. På båda sidorna öppnar sig ett mörkgrönt mosstäcke. Lövträden har slängt av sig sina sommarminnen och en nötskrika har lämnat efter sig en fjäder som en present till skogsvandraren. Det bär av ut i den vilda skogen. Vägen bär dit den bär.

Precis som många andra finländare känner Veikko Lindell till tjusningen med skogen. Familjens prydliga hem Marjala finns i Sibbo kyrkby nära en gammal skogssluttning med en mångfald av växtlighet.

Han har deltagit i utflykter som ordnas inom ramen för projektet Terveysmetsä (Hälsoskog). Utflykterna har gått till olika naturmiljöer, exempelvis till en havsstrand, en ö, en mosse, en skog, ett berg och ett insjölandskap. Under utflykten får deltagarna olika uppgifter att utföra. Det öppnar för nya iakttagelser och får dem att använda alla sinnen.

– Vi studerar naturen från många olika perspektiv. Vi snusar och lyssnar. I Sibbo storskog stod vi vid en bäck och lyssnade på ljuden från vattnet. Vid havsstranden letade vi efter hårda och mjuka föremål.

Det var många olika typer av deltagare, både vana naturmänniskor och folk som inte sett så mycket mer natur än blomsterrabatten. Veikko Lindell var lite förvånad över att inte alla deltagare kände igen fjällig taggsvamp som reste sig i mossvegetationen. Han är bra på svampar och är medlem i Finlands Svampvänner. Dessutom är han med i tio andra föreningar.

De förtjusande skogsutflykterna gav honom nya upplevelser trots att han är gammal naturvän.

– Jag lärde mig nya saker om mossarter, och det har jag alltid varit intresserad av. Efter utflykten har jag studerat mossarter lite närmare och jag ska skaffa en ny bok om ämnet.

Man blir pigg av att röra sig ute, men också trött på ett hälsosamt sätt. Jag sover verkligen gott, säger Veikko Lindell.

Bättre sjukdomskontroll

Projektet Terveysmetsä pågår i tre år och finansieras av jord- och skogsbruksministeriet. Det lyfter fram hälsovinster som naturen kan generera. Inom ramen för projektet planeras utflykter och handlingsmodeller för olika målgrupper.

Hälso- och sjukvården i Sibbo har gått med i projektet och utflykterna organiseras av ledande läkaren Anders Mickos. Han har aktivt fört ut budskapet om naturens läkande egenskaper och både föreläst och skrivit om temat. Dessutom har han lagt upp en video på Youtube.

– Studier har visat att naturen bland annat sänker blodtrycket, ger långsammare puls och framför allt är bra för psyket. Naturen ger människan ett lugn och den hjälper oss att återhämta oss från stress.

Ångest lindras när man rör sig i naturen. Naturen kan också vara till hjälp vid viktkontroll. Den verkar inte bara via sinnena utan har också effekter invärtes. Naturligt ljus som vi tar till oss på dagen ger bättre sömn under natten och underlättar årstidsbunden depression. Också fysisk smärta lindras och kan rent av glömmas bort när uppmärksamheten i stället koncentreras på att iaktta landskapet.

Bra för kropp och själ

I Sibbo valdes personer med diabetes ut till en försöksgrupp, eftersom regelbunden motion är vikig vid diabetes och de ofta lider av högt blodtryck, hjärtbesvär och stress. Under ett halvår fick de delta i åtta naturutflykter med instruktör.

Under årens lopp har Veikko Lindell sett att naturen är ett ypperligt medel för att hålla typ 2-diabetes och blodsockret i schack. Han motionerar dagligen med sina hundar. Dessutom hugger han ved och pysslar i trädgården.

– Blodsockerbalansen har varit bra hela tiden, trots att jag ibland äter en del sött. Jag tror att det hjälper att promenera i skogen. Jag tar ett piller på morgonen och på kvällen, och mäter blodsockret ungefär en gång i månaden.

På senare tid har han plågats av en del andra besvär. Axen och tummen har opererats. Det blev svårare att jobba utomhus, men han slutade inte motionera under konvalescensen.

– Efter operationen fick jag starka smärtstillande medel. Lyckligtvis behövde jag inte ta dem.

Lindell rör sig snabbt och är på gott humör. Han vet att det är bra för psyket att vistas ute.

– Man blir pigg men också trött på ett hälsosamt sätt. Jag sover verkligen gott om nätterna.

Hälsoeffekter av naturen undersöks

Det har startat studier kring naturens hälsoeffekter för att det ska gå att utnyttja naturen bättre i prevention och behandling av sjukdomar. Redan idag finns det vetenskapliga bevis för effekterna. Exempelvis en studie från Skogsforskningsinstitutet visar att blodtrycket sjunker och vitaliteten stiger redan av vistas tjugo minuter dagligen ute i naturen.

Frågan har också studerats i Japan och USA. I Japan hänvisar läkarna patienterna till hälsosamma skogar. I dag finns det ett tiotal certifierade hälsoskogar i landet. I England har människor redan länge motiverats att promenera för hälsan inom ramen för ett särskilt program, Walking for Health.

Det behövs dock fler studier om naturens hälsoeffekter för att naturen exempelvis ska kunna integreras i rekommendationerna för god medicinsk praxis.

Det går att skapa relationer till naturen

Skogens attraktionskraft finns inkodad i de flesta finländares gener. Många vet hur bullret och stressen i städerna ger upphov till aggressiva känslor och hur lugnet sänker sig över en i naturen och sinnet fylls av mjuka tankar.

Alla har tillgång till skog. Fortfarande är den genomsnittliga sträckan till närmaste skog i Finland bara 600 meter. Hälften av befolkningen har högst 200 meter till skogen. Dessutom bor många fortfarande i omgivningar där naturen praktiskt taget finns på bakgården.

Kärnan i naturens läkande kraft är att allt känns genuint, att man får vandra fritt utan att behöva prestera något. I skogen tänker de flesta inte på hur många steg de tar, hur många kalorier de förbrukar eller hur mycket blodtrycker sjunker. Ute i naturen är det lättare att tåla belastning; att vandra över trädrötter och stubbar betraktas bara som en extra ansträngning. Koncentrationsförmågan förbättras och närvaron skärps när man absorberas av nya sinnesintryck och intressanta iakttagelser.

Skogsutflykterna med instruktör är också motiverande för människor som inte rört sig i naturen tidigare.

– Utflykterna får säkert många att fortsätta röra sig i naturen och att se lite mer än bara motionsstigen, säger Veikko Lindell.

På utflykterna gjorde deltagarna upp eld, åt gott och pratade förstås om allt möjligt. Också han har en massa historier på lager, som rentav tangerar skogen bakom huset.

– Jag promenerar ofta med hundarna längs stigar som kom till under förbudslagens tid. Sprit transporterades till forsen i Broböle. Därifrån bars lasten genom skogen till Svartbölevägen. I skogen ser man gömställen och förgrenade stigar som kom till när langarna försökte vilseleda poliserna, berättar han och förargar sig över att skogsägarna fäller träd hur som helst över de värdefulla stigarna.

Läs mer om hälsoskog:
www.luonnontie.fi/terveysmetsa/
www.facebook.com/terveysmetsa