Av Irma Heiskanen-Haarala
• Pertti Mustajoki, specialist i invärtes medicin, har goda nyheter. Fettet försvinner där det gör störst skada, nämligen i levern, när överviktiga med ämnesomsättningsstörningar lägger om kosten.
– Det viscerala fettet, det vill säga fettet i bukhålan, försvinner enklare än fettet i underhuden. Och ännu bättre försvinner fettet i levern, säger Pertti Mustajoki.
När det begav sig höjde många på ögonbrynen åt resultaten från studien om diabetesprevention. Den visade nämligen att risken för typ 2-diabetes minskar avsevärt redan vid en liten viktnedgång på några kilo. Det har visat sig att förklaringen finns i levern.
– För några år sedan kunde Hannele Yki-Järvinens forskningsgrupp visa att en viktnedgång på tre kilo minskar fettet i en fettlever med 25 procent, alltså med en fjärdedel.
Tidigare betraktades fettlever som en oförarglig åkomma, men de senaste fem till tio åren har man förstått hur skadligt det är med fett i levercellerna. I värsta fall kan det i förlängningen leda till skrumplever (levercirros) och då ersätts leverceller med bindväv.
Inflammation läker ut
Skrumplever föregås av ett inflammatoriskt tillstånd, som levern kan återhämta sig från. Cellerna tillfrisknar när fettet i levern minskar. Inflammatoriska reaktioner förekommer hos ungefär fem personer på hundra, och ungefär en på hundra med fettlever utvecklar skrumplever.
Leverförfettning har ett starkt samband med metabola syndromet och typ 2-diabetes.
Också personer som redan utvecklat typ 2-diabetes har nytta av att undvika fettlever. Fett i levern minskar halten av det goda kolesterolet och ökar halten av de onda trigylceriderna. Dessutom får insulinet nedsatt effekt av fett. Insulinet transporterar glukos in i cellerna och glukos spelar i sin tur en viktig roll för ämnesomsättningen.
– Fenomenet fettlever gör det lättare att förstå den insulinresistens som är så typisk för typ 2-diabetes, säger Pertti Mustajoki.
Viktnedgång är praktiskt taget den enda effektiva behandlingsmetoden vid fettlever när sjukdomen inte beror på överkonsumtion av alkohol. Motion är till hjälp, likaså god glukoskontroll.
Minska i vikt utan diet
Pertti Mustajoki är professor emeritus och forskade länge kring fetma. Han är också expert på viktkontroll. Nu säger han att han känner sig främmande inför begrepp som viktkontroll och livsstilsförändring. Att ändra sitt liv låter stort och svårt.
– Det allra sämsta alternativet är emellertid att prata om bantningskurer eftersom en kur alltid tar slut förr eller senare. En bra tumregel är att minska kaloriintaget utan dieter. Jag känner till ett fall där en medelålders man lyckades bli av med tio kilo under ett år bara genom att hålla sig till tallriksmodellen.
Tallriksmodellen betyder att man fyller hälften av tallriken med grönt, en fjärdedel med potatis, pasta eller ris och en fjärdedel med kött, fisk eller en proteinrik vegetarisk rätt. Tillbehören kan bestå av fullkornsbröd och måltidsdrycken kan vara fettfri mjölk, fettfri surmjölk eller vatten. Till dessert kan man äta bär eller frukt.
Han vill särskilt varna för sockrade drycker och rekommenderar i stället lightvarianter av läsk, om det inte räcker med vatten. Juice innehåller lika mycket socker som läsk.
Bukfetma är ett varningstecken
Också normalviktiga kan ha fettlever, men vanligen är det överviktiga människor i åldrarna 40–60 år som drabbas. Åtta av tio som har fett runt midjan lider av leverförfettning.
Sannolikheten för att det finns fett i levern är stor om man har stor mage och förhöjda levervärden (ALAT). I de flesta fall behövs inga större undersökningar än så. Behandlingen passar alla och stämmer in på ett flertal andra åkommor: hälsosam kost, några kilos viktnedgång och fler steg per dag.
Pertti Mustajoki lyfter fram vardagsmotion och rekommenderar den som är ointresserad av motion att läsa Arto Pesolas bok Luomuliikunnan vallankumous om naturlig motion.
Regelbunden och stor konsumtion av alkohol är en kronisk skadefaktor som levern reagerar på genom att samla på sig fett. Han påminner om riskgränserna, det vill säga två standardglas för kvinnor per dygn och tre för män.
Fettdroppar i levercellerna
Levern är kroppens ämnesomsättningscentrum. Den bryter ner gifter och den omvandlar och lagrar näringsämnen.
Alkohol är gift för levern. Överskott av näringsämnen som kroppen inte behöver som energi stannar kvar i kroppen. Levern omvandlar enkelt överskottssocker till fett och en del av sockret ansamlas inne i levercellerna. Resten av överskottsfettet lagras i bukhålan och i underhuden.
På mikroskopbilder av ett vävnadsprov från en fettlever kan tydliga fettdroppar urskiljas.
En frisk lever är mörk, medan en fettlever är ljus. Vid omfattande förfettning blir levern större.