Lär din omgivning använda glukagon

18953

Av Mari Vehmanen

• En glukagoninjektion hjälper när blodsockret ligger mycket lågt. Det är bra om närstående till en diabetiker lär sig injicera glukagon.

Glukagonsprutor är avsedda för situationer när en diabetiker har mycket lågt blodsocker och är medvetslös. Efter injektionen börjar levern producera socker som går ut i blodbanan. Ungefär tio minuter efter injektionen återfår personen medvetandet.

Apoteken säljer glukagon under handelsnamnet GlucaGen, som är receptbelagt. En förpackning kostar 4,50 euro efter att FPA-ersättningen har dragits av.

Läkaren skriver ut recept på flera sprutor och man kan förvara dem på flera ställen för alla eventualiteter. Sprutan håller i ett och ett halvt år i rumstemperatur och ännu längre i kylskåp.

Ta med på resan och till stugan

Det kan vara bra att ha med sig glukagon till ställen dit det svårt att kalla på ambulans. En del diabetiker har med sig en glukagonspruta överallt. Tänk på att ha med dig glukagon på utlandsresor, i sommarstugan, i båten, på skogspromenader och på långa vandringar.

För diabetesbarn kan en spruta förvaras exempelvis
– i läkemedelsskåpet på dagis
– på skolhälsovårdarens mottagning
– hos mormor och farmor
– bland idrottslagets utrustning.

Bruksanvisning i telefonen

Glukagon är förpackad i en orange ask, som innehåller allt som behövs för att ge en spruta. Inne i asken finns en illustrerad bruksanvisning. Dessutom kan bruksanvisningen laddas ner i telefonen. Appen finns gratis för Iphone i App Store. Inom kort kommer en app för Androidtelefoner.

Det kan kanske kännas skrämmande att ge en medvetslös människa en spruta. Därför kan det vara bra att närstående tar en titt på innehållet i glukagonasken och då och då repeterar anvisningarna. Släng inte förpackningar som gått ut utan använd dem för att öva hur sprutan ska blandas.


Lös upp i vatten och injicera i en muskel

Gör så här:

  • Vänd den medvetslöse i stabilt sidoläge.
  • Ta bort skyddslocket på flaskan med pulver och skyddshuvan på nålen till sprutan.
  • Stick in nålen genom det lilla gummimenbranet i flaskan. Spruta det sterila vattnet från sprutan ner i flaskan. Låt sprutan med nålen sitta kvar.
  • Skaka flaskan tills allt glukagonpulver har lösts upp i vattnet och en klar lösning har bildats.
  • Kontrollera att kolven är helt nedtryckt. Håll nålen i vätskan och dra tillbaka all lösning i sprutan.
  • Injicera all lösning djupt i en muskel i låret eller överarmen.

Glukagon är ett kroppseget hormon och man behöver därför inte vara rädd för överdosering. Ge bara hälften av lösningen till ett barn som väger under 25 kilo.

Om den medvetslöse inte kommer till sig senast 20 minuter efter sprutan, är det bäst att ringa på ambulans. När den drabbade är ett barn bör ambulans tillkallas i vilket fall som helst. Ge personen något att äta eller dricka som innehåller kolhydrater så snart han eller hon är vid medvetande. Det kan vara glukostabletter, honung, sockrad läsk eller sockrad saft. En glukagonspruta kan ge upphov till tillfälligt illamående.