Stiftelsen för Diabetesforskning jubilerar – En halv miljon euro till diabetesforskning

731
Bilträdande professor Kirsi Pietiläinen fick det största stipendet. Bild: Annika Rauhala.

Av Pirita Salomaa

• I år firar Stiftelsen för Diabetesforskning 40-årsjubileum. Med anledning av jubileumsåret beviljade stiftelsen i april det största stipendiebeloppet någonsin i sin historia, nämligen 500 000 euro. Med stipendierna stöder stiftelsen högkvalitativ diabetesforskning i Finland.

Professor Jussi Pihlajamäki, ordförande för vetenskapliga utskottet, säger att ett generationsskifte i den finländska diabetesforskningen återspeglas i ansökningarna.

– Också i år höll ansökningarna hög nivå. De unga forskarna kommer så småningom upp till internationell nivå, och stiftelsen kan spela en viktig roll för den utvecklingen.

I år kom det in rekordmånga stipendieansökningar, totalt 110 stycken. Största delen gällde typ 2-diabetes och 21 projekt fick bidrag.

De stora stipendierna på två år

Det största stipendiet på 100 000 euro gick till biträdande professor Kirsi Pietiläinen. Hennes forskningsgrupp arbetar vid Helsingfors universitet och den undersöker hur glukosomsättningen förbättras av viktnedgång. Forskningsgruppen jämför fetmaoperationer och diabetesläkemedlet liraglutid. Målet är att ta fram nya behandlingsmetoder vid typ 2-diabetes.

Av de två stipendierna på 50 000 euro gick det ena till docent Sirpa Loukovaara vid Helsingfors universitet och det andra till professor Markku Savolainen vid Uleåborgs universitet.

Sirpa Loukovaaras forskningsgrupp undersöker både typ 1-diabetes och typ 2-diabetes. Den studerar svårartad proliferativ retinipati, som är den svåraste formen av retinopati (sjukdom i näthinnan) och betyder att det bildas synhotande kärlnybildning i ögat. Målet är att på längre sikt förbättra prognosen för synen och behandlingsmetoderna vid diabetes.

Markku Savolainens forskningsgrupp undersöker riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar hos personer med metabola syndromet. I studien deltar personer som lyckats ändra livsstil. Den bygger på den webbaserade metoden Onnikka för livsstilsförändring som tagits fram i Uleåborg. Målet med livsstilsvägledningen är att minska risken för personer med det metabola syndromet att insjukna i typ 2-diabetes.

Dessutom fick nio forskare ettåriga stipendier på 25 000 euro och en forskare ett stipendium på 10 000 euro. Åtta forskare fick 6 150–10 000 euro i personliga stipendier.