Rekommenderat sockerintag

1612
Foto: Janne Viinanen

Av Eliina Aro och Eija Ruuskanen, näringsterapeuter, Diabetesförbundet

• Världshälsoorganisationen WHO har kommit med en rekommendation om sockerhalten i kosten. Den ligger i linje med våra finländska rekommendationer.

WHO:s rekommendation är mycket enkel. Energiinnehållet i tillsatt socker bör ligga under 10 procent av det totala energiintaget. Med tanke på karies ska sockerintaget helst vara ännu lägre, gärna under 5 procent av energiintaget.

Våra finländska näringsrekommendationer till hela befolkningen har redan länge signalerat att sockerintaget bör ligga under 10 procent av det dagliga energiintaget. Den senaste rekommendationen kom i fjol. Näringsrekommendationerna vid diabetes har innehållit samma regel ända sedan 1980-talet. Våra finländska rekommendationer har alltså legat i linje med rekommendationen från WHO.

Med tillsatt socker avser WHO vanligt socker (sackaros) och enkelt socker (monosackarider som fruktos och glukos), som tillsätts i drycker och mat inom industrin, vid tillredning eller vid måltider. Dessutom räknas socker i sirap, fruktsaft och juice till den här gruppen.

Naturligt socker i bär, frukt, mjölk m.m. räknas inte som tillsatt socker.

Vad betyder rekommendationen?

En vuxen av medelvikt behöver vanligen 1 800–2 200 kilokalorier om dagen. Tio procent av energiintaget är således 180–220 kilokalorier, vilket är 45–55 gram socker (ett gram socker innehåller 4 kilokalorier). Fem procent är grovt taget hälften, 20–30 gram socker.

Sockerintaget varierar från dag till dag och WHO-rekommendationen avser ett genomsnittligt intag. I många fall kan sötsuget stillas om det tillsatta sockret utgör 5 procent av energiintaget.

Diabetiker får ofta i sig socker via yoghurt, desserter, vetebullar, kex och drycker.

För vuxna är det lätt att hålla sockerintaget under 10 procent av energiintaget. Däremot når barn snabbt gränsen om de är vana att få i sig socker. Sockrad saft och godis innehåller frapperande mycket socker. Exempelvis 30 gram lösgodis eller 2,5 deciliter sockrad läsk innehåller ungefär 25 gram tillsatt socker.